Krydda din olja själv.
Att smaksätta en olja är både gott och dekorativt i köket. Det är också väldigt enkelt, man behöver en snygg flaska, en vanlig matolja, jag väljer alltid rapsolja, den är närproducerad och neutral i smaken, sen kryddar man efter tycke och smak.
Spanskpeppar, är snyggt dekorativ, den bör man torka och sticka hål i innan man lägger den i flaskan. Detta dels för att slippa få för mycket vatten i oljan och dels för att pepparen inte ska flyta. En del hela peppar korn flyter (det finns luft i kornen) det kan man avhjälpa genom att lätt krossa dom innan man lägger ner kornen i flaskan.
- Mycket som flyter i början, sjunker efter något dygn till botten.
- Kvistar av färska örter ger både god smak och är dekorativt i flaskan.
- Klyftor av vitlök kan man antingen lägga i hel eller så hackar man vitlöken lite grovt.
- Chilipulver, ger oljan en god smak och en läcker färg.
- Ingefära innehåller luft och bör göras hål i eller delas på mitten.
En variant som jag tycker är god till fisk är, torkad dill, en kvist rosmarin, en kanelstång och en bit ingefära.
Det är nu bara fantasin som sätter stopp på vad man kryddar med, när man sen är i gång så varför inte göra några att ge bort.
Hyvla citronskal med potatisskalaren så att det vita inte kommer med blir jättegott. Men då tror jag olivolja kanske passar bättre.
Tack för många nya tips :).
#1 låter gott, har du bild
Tyvärr inte… oljan är slut.
Då får man göra ny
Kan bara hålla med, det är jätte enkelt att göra själv, jag gör det.
Tack för fin artikel.
#7 vad fint det ser ut, vad är det rosa i korgen?
Det är torkade blad av gallicarosen Tuscany och Apotekarrosen. Jag gör rosenolja för hudvård och använder dem som smaksättning av gelé.
Att krydda olja själv är både roligt och enkelt och gott blir det Man kan också krydda vinäger på samma sätt.
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Det går också jättebra att krydda med blommor till speciella tillfällen.
Vänliga hälsningar Stephan
Jag skulle bli jätteglad över att få en hemmagjord olja istället för de som köps för dyra pengar i affärerna.
#14 Det beror på vilken smak du vill ha. Vi har hemma olja med ringblommor och med rosenblommor. Sen finns det möjliget med lavandel, men den smakar stark.
Vänliga hälsningar Stephan
Gräslök och indiankrasse måste också bli gott, jag får testa i sommar
Ja, absolut. Sen finns det möjlighet med violblomman, pelargon eller pensén (styvmorsviol). Och mycket mer. Här finns en artikel med information om ätbara blommor.
Vänliga hälsningar Stephan
det måste jag testa!
hur länge håller oljan/vinägern innan den blir dålig? läste på nån sida att vissa saker möglar i oljer, stämmer det och vad är det som gör det?
Det enda alla människor har gemensamt är att de är unika...
Det här måste jag också testa. Lät spännande med alla förslag
Kokar du oljan innan, läste att man bör göra det.
Jag ska testa nu med chilli, vitlök, ingefära och lite pepparkorn samt en gnutta flingsalt i.
**MVH Cerrolyn
Putt!