Kok tider för kött i gryta.
En god gryta mastig gryta med kött och grönsaker är ett lätt sätt ett gör middagen extra god, det är också lätt att lag mycket och då har man ju möjlighet att fylla frysen med goda grytor för framtiden. Om du lagar för frysen så undvik att ha i potatis i grytan, den blir inte bra fryst. Hur gör man då? Vilken tid ska man ha köttet i grytan?
Man bryner köttet och låter det sedan köttet sjuda i buljong och kryddor, därefter lägger man i lök och rotfrukter skurna i lagom ät stora bitar när det är 10-20 minuter kvar för köttet att sjuda på lätt värme.
Här kommer en lathund för koktiden för olika kött, tiderna är för bitar skurna i bitar om ca 3X3X3 cm.
Nötkött
Tid
Högrev
¾-1 timme
Bog
1-1½ timme
Ytterlår
1-1½ timme
Grytbitar
1-1½ timme
Rostbiff
¾ timme
Lamm
Tid
Bringa
30-40 minuter
Bog
30 minuter
Rygg
20 minuter
Gris
Tid
Sinka
20-30 minuter
Bog
20-30 minuter
Grytbitar
30 minuter
Alla tider är ca tider, om du vill ha i svamp i grytan så är det gott att steka den lätt innan man har i svampen alldeles i slutat. Till stekning så föredrar jag smör som både ger god smak och fin stekyta. Ett tips om du tänkt göra grytor ofta så skaffa en järngryta, den släpper järn och gör grytan ännu nyttigare. Sen är det trevlig att sätta fram en järngryta på bordet och man äter ju inte bara med munnen utan även med ögat.
Bryna = steka lätt
Sjuda = värme strax under att det kokar.
Relaterade länkar
Av: Lorita* [Personlig sida](javascript:void top.ShowProfile('Lorita'))
- [Kontakta](javascript:void top.ShowProfile('Lorita', 'Contact.aspx'))
Datum för publicering
- 2008-03-15
Ju längre man kokar en gryta ju godare brukar det bli :) Tycker koktiderna var lite korta.
Det är koktider för att få köttet mört, jag brukar också koka lite längre och sen blir en gryta godare om den får dra en dag eller två. Även att lagra den i frysen gör att det hela blir mycket godare.
Fast högrev tycker jag kräver minst 2 timmar för att bli mört. Om man inte gör väldigt små grytbitar.
Men som sagt, ju längre ju godare. :)
Hera, man får nog se det som mini tider och som all matlagning så smaka man sig fram under tiden