Att laga till en stek
Att laga en stek är enkelt, allt som krävs är att man håller koll på termometern i ugnen.
Gör så här:
- Låt köttet ligga i rumstemperatur ungefär 30 minuter innan du lagar det
- Lägg köttet i en ungsäker form. Salta och krydda och var inte rädd att experimentera
- Sätt en stektermometer så den hamnar mitt i köttet
- Ha steken i nedre delen av ugnen tills den fått rätt stektemperatur
- Ta ut steken ur ugnen och ta bort termometern
- Täck köttet med folie och låt det vila minst 15 minuter innan du skär upp det
Detalj innertemperatur ugnstemperatur
**Nöt
**Bog 70-75 grader 125/175 grader
Fransyska 70-75 grader 125/175 grader
Rostbiff 55-70grader 125/175 grader
**Kalv
**Stek 70-75 grader 175 grader
Lamm
Stek 60-75 grader 175 grader
**Fläsk
**Skinka 70-75 grader 175 grader
Bog 75 grader 175 grader
Karré 80 grader 175 grader
Kotlettrad 65-70 grader 175 grader
Bra att veta.
När nötkött ungsteks kan värmen vara 125 eller 175 grader. Skillnaden märks när man skär upp köttet. Med lägre ugnstemperatur blir hela köttet rosa färgat. Med en högre temperatur blir skivorna endast rosa i mitten. Det tar så klart längre tid att tillaga köttet på en lägre temperatur och det ger också ett saftigare kött.
Av: Lorita
- [Personlig sida](javascript:void top.ShowProfile('Lorita'))
- [Kontakta](javascript:void top.ShowProfile('Lorita', 'Contact.aspx'))
Datum för publicering
- 2007-11-27
Efter man tagit ut en stek så fortsätter köttet att öka sin värme in mot mitten i ca 30 min utan folie. Ökningen brukar vara 4% av ugnstemperaturen (obs - utan folie, med folie är tempökningen svår att beräkna).
Man bör heller inte skära i den förrän innertemp stannat eller börjat sjunka…då blir det som saftigast (dock inte alltid man har tid eller nerver att vänta).
En rätt rosa stek kanske man vill ha till 65 graders sluttemp (ugn 125 grader)…då tar man ut den vid 60 och väntar 30 min.
Nörstek som skall bli blodig kör jag till en sluttemp på 58-65, rosa 65-72.
Skinka 70 grader, högre så blir den mer eller mindre torr.
Om man som mej har en mage som inte klarar av att köttet är det minsta blodigt/rött eller rosa. Hur länge ska det då till lagas?
_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!
Om du vill ha köttet genomstek så ta den högre innetemperaturen och om det är nöt lite lägre värme, 125 grader tycker jag att det är värt att vänta på om man vill ha en god stek