Annons:
Etiketterrådtipsochtricksartikel
Läst 34501 ggr
Lorita
2007-11-27 20:47

Att laga till en stek

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Att laga en stek är enkelt, allt som krävs är att man håller koll på termometern i ugnen.

Gör så här:

  1. Låt köttet ligga i rumstemperatur ungefär 30 minuter innan du lagar det
  2. Lägg köttet i en ungsäker form. Salta och krydda och var inte rädd att experimentera
  3. Sätt en stektermometer så den hamnar mitt i köttet
  4. Ha steken i nedre delen av ugnen tills den fått rätt stektemperatur
  5. Ta ut steken ur ugnen och ta bort termometern
  6. Täck köttet med folie och låt det vila minst 15 minuter innan du skär upp det

Detalj             innertemperatur            ugnstemperatur

**Nöt
**Bog                70-75 grader                125/175 grader
Fransyska       70-75 grader                125/175 grader
Rostbiff          55-70grader                 125/175 grader

**Kalv
**Stek              70-75 grader                 175 grader

Lamm
Stek              60-75 grader                 175 grader

**Fläsk
**Skinka           70-75 grader                175 grader
Bog               75 grader                     175 grader
Karré             80 grader                     175 grader
Kotlettrad       65-70 grader                175 grader

Bra att veta.

När nötkött ungsteks kan värmen vara 125 eller 175 grader. Skillnaden märks när man skär upp köttet. Med lägre ugnstemperatur blir hela köttet rosa färgat. Med en högre temperatur blir skivorna endast rosa i mitten. Det tar så klart längre tid att tillaga köttet på en lägre temperatur och det ger också ett saftigare kött.

Av: Lorita

  • [Personlig sida](javascript:void top.ShowProfile('Lorita'))
  • [Kontakta](javascript:void top.ShowProfile('Lorita', 'Contact.aspx'))

Datum för publicering

  • 2007-11-27

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning




Annons:
Pasi
2007-12-06 22:55
#1

Efter man tagit ut en stek så fortsätter köttet att öka sin värme in mot mitten i ca 30 min utan folie. Ökningen brukar vara 4% av ugnstemperaturen (obs - utan folie, med folie är tempökningen svår att beräkna).
Man bör heller inte skära i den förrän innertemp stannat eller börjat sjunka…då blir det som saftigast (dock inte alltid man har tid eller nerver att väntaFlört).
En rätt rosa stek kanske man vill ha till 65 graders sluttemp (ugn 125 grader)…då tar man ut den vid 60 och väntar 30 min.

Nörstek som skall bli blodig kör jag till en sluttemp på 58-65, rosa 65-72.
Skinka 70 grader, högre så blir den mer eller mindre torr.

AnneN
2007-12-10 00:40
#2

Om man som mej har en mage som inte klarar av att köttet är det minsta blodigt/rött eller rosa. Hur länge ska det då till lagas?

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Lorita
2007-12-10 00:58
#3

Om du vill ha köttet genomstek så ta den högre innetemperaturen och om det är nöt lite lägre värme, 125 grader tycker jag att det är värt att vänta på om man vill ha en god stek

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning




Upp till toppen
Annons: