Annons:
Etiketterrådtipsochtricksartikel
Läst 9140 ggr
Lorita
10/18/07, 5:42 PM

Lite snabbt om tallriksmodellen

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Tallriksmodellen, en första grund Det är ett sätt att enkelt hitta en bra och näringsriktig balans i sin kost. Vi är skapta för att få i oss från flera olika källor, det betyder at vi är allätare. Man delar in talriken i tre delar en för, ris, pasta, potatis eller liknade en för rotfrukter och grönsaker och den tredje biten med kött, fisk, ägg eller ett vegetariskt alternativ.

Ris, pasta, potatis biten, kolhydrater, bröd räknas också till den biten.

Rotsaker, grönsaker, frukt, det är den biten, som ger oss vitaminer, mineraler och antioxidanter.

Kött, fisk, ägg eller baljväxter, proteinbiten, den ger oss protein som behövs för att bygga muskler bland annat.  Viktiga mineraler, zink och selen. Man behöver inte äta kött utan om man väljer att äta vegetarisk så kan men använda bönor, linser och kikärter är lika bra.

Proteinbiten är den för en normalviktig lite mindre än de två andra bitarna på talriken. Tränar man mycket eller vill bli smalare, då kan man öka lite på proteinbiten och minska en aning på kolhydraterna.

Om man vill gå ner i vikt minskar man lite på kolhydraterna och ökar på grönskarna.  Lika så minskar man lite på grönsakerna och ökar på med mer kolhydrater och protein om man vill öka i vikt.

Dessa förändringar ska göras väldigt små, då tallriksmodellen är uträknad för att ge kroppen den näring som den behöver, långsiktigt.

Relaterade länkar

Av: Lorita

  • Personlig sida
  • Kontakta

Datum för publicering

  • 2007-10-18

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning




Annons:
WiktZac
10/18/07, 5:53 PM
#1

Det finns en bok om historien bakom, rekommenderad läsning för alla som är intresserade av historieaspekten, snarare än kosten i sig.

//Zac

Mitralis
5/11/11, 9:15 PM
#2

Nu är det ju nästan så att man har glömt bort den gamla hederliga tallriksmodelen. Bra med en liten uppfräschning Glad



Maria
5/11/11, 10:04 PM
#3

Det är min modell detSkrattande

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

[GunillaR]
5/17/11, 9:27 PM
#4

En liten fråga om tallriksmodellen. Denna kan ju bara gälla när det gäller lunch och middag, men hur räknar man då in andra mål som frukost och mellanmål?

Honestyisdead
5/17/11, 9:36 PM
#5

VArför kan den bara gälla lunch och middag?

[GunillaR]
5/17/11, 9:44 PM
#6

Tänkte bara att man kanske inte sätter i sig så mycket grönsaker till frukost.

Annons:
Mitralis
5/17/11, 10:03 PM
#7

Hela måltiden brukar ju vara mindre så då blir det mindre grönsaker också. Man kan ju ta frukt om man vill istället Glad



Honestyisdead
5/17/11, 10:11 PM
#8

#6 Det måste ju inte tvunget vara grönsaker ;)

Upp till toppen
Annons: