Annons:
Etiketternäringochreceptartikel
Läst 5925 ggr
Lorita
10/19/07, 11:07 AM

Energi i livsmedel.

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Hur räknar man ut hur mycket, energi det är i ett enskilt livsmedel, det är nog något, som så många tänker på. Energivärdet i ett livsmedel får man genom att man förbränner det i en bomdkalorimeter, den består av ett slutet isolerad behållare som är ned sänkt i vatten.

Man placerar det livsmedel man vill beräkna energivärdet av i behållaren och behållaren sluts. Därefter så fyller man behållaren bed rent syre och med hjälp av en gnista antänds livsmedlet. Det brännbara delarna förbränns helt och kvar blir vatten koldioxid.

Förbränningen ger en temperaturhöjning som kan avläsas, eftersom vattnet kring behållaren värms upp.  Vattnet temperaturhöjning blir då ett direkt värde på energin som ett livsmedel innehåller. Man få på så sätt fram matens energi värde uträknat i Kilojoule (kj).

Processen som sker i  behållaren motsvarar i stort processen i vår ämnes omsättning.  I vår ämnesomsättning sker hela proceduren med hjälp av enzymer i stället. Resultatet blir det samma energi, koloxid och vatten samt några olösliga delar som till exempel olösliga kostfibrer, som passerar genom kroppen.

Detta var lite om hur man får fram energivärdet i ett livsmedel, det finns även andra sätt att göra om maten till siffror, mer om detta senare.

Av: Lorita

  • Personlig sida
  • Kontakta

Datum för publicering

  • 2007-10-19

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning




Annons:
Vassna
10/19/07, 4:12 PM
#1

Det var en intressant artikel. Det borde bli lättare att jämföra olika livsmedels energivärde på det sättet.

Upp till toppen
Annons: