Morot
Säkert är morot den vanligaste rotfrukten, näst efter potatis, på våra matbord. Nyttig är moroten med C-vitamin, järn och rikligt med A-vitamin. Det är karotinet som ger moroten dess färg som våra kroppar omvandlar till A-vitamin.
Morötter får mer karotin ju längre den växer i jorden, dom späda morötterna på våren innehåller mindre karotin än dom som skördas på hösten. Nu är nyskördade morötter en varm försommardag, något både nyttigt och gott. Har man möjlighet så tycker jag att man ska försöka få uppleva den smaken, men kan så lite morötter i sandblandad jord, i en djup kruka, på balkongen, och få en lite skörd av denna delikates. Man bör förvara morötterna svalt, 2-4 grader, för bästa hållbarhet.
Moroten är en tvåårig växt som första året samlar kraft i roten och andra året blommar den, med vita blommor från stjälken.
Man äter den både rå, kokt, som marmelad eller pressar den till juice, riven morot kan blandas i sockerkakor och bröd för att få det saftigare. Morötter har en lite söt smak och det låga priset gör den mycket lämplig som en vardags rotfrukt. Att skala några morötter och låta barnen tugga på medan dom väntar på maten brukar vara populärt. Att skära moroten i stavar och dippa är ett trevligt och lite smalare alternativ, när man vill ha en mysig kväll.
Moroten ska vara förebyggande mot hjärt-kärlsjukdomar och innehåller ämnen som sänker blodtrycket. Karotinet och A-vitamin innehåller ämnen som förebygger grå starr och åldersförändringar på nät hinnan och A-vitamin är bra för mörkerseendet. En normalstor morot förser oss med vårt dagliga behov av A-vitamin. Karotinets färgande egenskaper används också i produkter för att få fram brunare hud, och människor som äter stora mängder karotin kan få liten mörkare färgnyans på sin hud av det.
Relaterade länkar
- livsmedelssverige
- www.odla.nu/ " rel="noopener noreferrer" target="_blank">Odla.nu
Recept
Av: Lorita
- Personlig sida
- Kontakta
Datum för publicering
- 2007-01-26
Mycket bra grönsak som kan varieras i det oändliga! Jag äter morötter så gott som dagligen på vintern.
En underbar grönsak som verkligen kan varieras i det oändliga. Fast bäst av allt är att ta en egenodlad direkt från landet, torka av den lite i gräset och knapra. DET är gott!
mmm det är en delikates som alla borde få smaka, dom där små man rensar ut, mums, och en annan sak alla borde få uppleva det är smaken av egna solmogna tomater, bara så gott