Idag pratas det mycket om lax
Den är inte bara väldigt god och kan varieras och användas i många olika rätter. Den ska också formligen krylla av godsaker som kallas omega-3-fettsyror.
Kroppen kan inte själv skapa omega-3 utan vi behöver få i oss det via kosten och vad är då bättre än att äta lax eller andra feta fiskar som makrill och sill. Omega-3 finns även i bl.a. valnötter, rapsolja, linfröolja och annan havsmat.
Det har även visat sig att omega-3 kan vara blodtryckssänkande, lätt kolesterolsänkande och verka inflammationslindrande. Alltså jättebra om man vill förebygga hjärt- och kärlsjukdomar.
Livsmedelsverket rekommenderar oss att äta mer fisk än vi gör idag. 2-3 portioner fisk och skaldjur per vecka (120 gram färsk fisk per portion) kan vara lagom. Och det är ju inte svårt att leva upp till om man tänker på att vi äter två lagade mål mat om dagen. För det gör vi väl?
Relaterade länkar
Av: MarieK
- Personlig sida
- Kontakta
Datum för publicering
- 2006-10-18