Att röka i klotgrill
Att röka i klotgrill är enkelt och blir riktigt bra. Den norske kocken Andreas Viestad visade i ett program hur man röker i klotgrill. Nu har vi provat och det blir gott.
En skinkstek eller kalkonbröstfilé
Salt
Chipotlechili
Ett syrligt äpple
Katrinplommon
Lök
Rökspån
Skär upp steken, men se till att den sitter ihop i ena långsidan.
Strimla katrinplommonen, skär äpplet i småbitar och hacka löken.
Klappa in kryddorna och lägg på frukten och löken.
Rulla ihop steken och bind om den med bindgarn.
Krydda även utsidan av steken.
Till skinksteken tog jag lök och äpple och till kalkonen tog jag katrinplommon och äpple men ingen lök.
Se till att få en fin glödbädd i klotgrillen.
Bryn steken runt om och lägg den sedan så långt från glödbädden det går. Se bild nedan.
Kasta på rökspån på glöden och sätt på locket, med ventilen lite öppen, annars dör glöden ut. Nu kommer det ryka rätt rejält, men det är som det ska. Vänd steken då och då tills den har mörk fin färg runt om. Båda mina stekar tog cirka en timme vardera att röka och de fick en mild fin röksmak. Det går säkert bra att göra så här med lamm- eller nötkött också.
Kalkonen är lätt brynt och flyttad så långt det går från glöden
Rökutveckling
Snart färdig skinkstek
Skinkstek med tomatsallad
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Åh det låter ju jättegott.
det tål att testas, älskar tex rökt kyckling. Gäller att hitta röskpån bara.
Rökspån finns i större livsmedelsbutiker och i fiskeaffärer
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Rökspån går oxå att finna på tex Claes Ohlsson, och jag gissar även Biltema och Jula. På CO finns även en röklåda som man lägger spånen i och ställer på grillen.. om man nu vill det.
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
#4 Det är ju jättebra att veta för oss som vill röka mera "We are the smoking generation"
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
#5 Haha!
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
Kul! Har funderat på det här med rökning.. :) Vad kostar rökspån, ca? Och hur mycket behövs för en timmas rökning?
Håll huvudet högt men näsan i en vänlig vinkel.
Den här lammsteken rökte jag i helgen. Blev supergod.
Jag köpte rökspånet för ganska längesedan så jag minns inte vad det kostade. Kanske en femtiolapp? En påse räcker i vart fall till flera rökningar. Har det gjort hos oss i alla fall.
Lockande :) Ser gott ut!
Fast nu kom jag på att pappsen slängt vår klotgrill till förmån för enorma ''halvtunne'' grillar..
Håll huvudet högt men näsan i en vänlig vinkel.
Asta det ser gott ut!
Zabbio de säljer ofta ut sånna på hösten
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Det här såg verkligen gott ut *dreglar*
Står nu inte på förrän grillen åker fram här med
Vi rökte en hel kyckling i klotgrillen härom dagen, den blev mycket saftig och god
#16 Ha ha ha den är härlig!
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Har en fråga angående grillstorlek. Har ju en pyttegrill så kan inte ha halva med glöd och halva där steken ligger. Skulle det gå att lägga över folie på glöden med hål i och lägga spånet på den, sedan ha kycklingen eller dylikt på galler ovanför?
Då borde ju inte värmen vara direkt inpå köttet och få samma effekt som om man skulle lägga den åt sidan?
Det borde kunna funka, så testa och berätta sen hur det gick
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
#19 Skall nog provköra en kycklingklubba i helgen