Annons:
Etiketterrådtipsochtricksartikel
Läst 55465 ggr
Cindy
3/13/12, 12:47 AM

Råd vid förstoppning & trög mage

Många sjukdomar och mediciner kan orsaka att man får kronisk eller ständigt återkommande förstoppning. Här följer några goda råd för hur man kan leva bättre med en trög tarm, skrivna utifrån personlig erfarenhet.

1. Se över vad du äter

  • Vad gör man lim av? Mjöl. Vad gör mjöl när det hamnar i tarmen? Klister.
  • Vad smörjer man saker med? Olja.
  • Vad gör kroppen med det den inte kan smälta, t.ex. fibrer? Bajs.
  • Vad förvärrar smärtorna? Gaser.

Alltså:
Uteslut alla spannmål ur kosten. (Spannmål = odlade grässlag som vi odlar på åker och skördar.) Vete, havre och majs är värst, men även ris och annat kan ställa till det, prova dig fram.

Var inte rädd för fett i kosten, och använd bara naturliga fetter från djur (ghee, smör, fett i kött) och de växter man kan pressa ut oljan ur utan kemisk process (olivolja, kokosfett, nötoljor, kallpressad rapsolja etc). Kokosfett har dessutom många otroligt bra egenskaper för hälsan!

Omega-3-fettsyror är anti-inflammatoriska och främjar även tarmen. De finns bl.a. i fet fisk. Ta gärna tillskott om du inte äter fisk några dagar i veckan.

Omega-6-fettsyror däremot är inflammatoriska och måste begränsas. Undvik margarin och vegetabiliska oljor från t.ex. solros, soja, palm eller när det bara står "vegetabiliskt fett".

Ät bara vattenlösliga fibrer, dvs dom som finns naturligt i grönsaker, nötter och frukt. Extruderade fibrer från spannmål, potatis och annat sliter bara inuti en tarm som har det jobbigt.

En bra tumregel är att vattenlösliga fibrer kommer i naturlig förpackning (t.ex. ett äpple) med vatten redan tillsatt. Extruderade fibrer är torkade och kräver tillsatt vätska, och tar den mer än gärna från kroppen!

Ät lättsmält mat, prova dig fram, men i regel så är fett, vitt kött, vit fisk och lätt kokta grönsaker snälla. Soppa är också bra, men koka din egen och använd aldrig pulversoppor som innehåller en massa skräp. Ju mer av maten kroppen kan smälta och använda sig av, desto mindre mängd avföring och gaser får man.

Undvik mat som ger dig gaser. Det kan vara baljväxter, för stora mängder nötter, kålsorter, lök eller rotfrukter, mjölkprodukter, socker i alla dess former, prova dig fram.

Undvik snabbmat. Processad mat som helfabrikat, halvfabrikat, charkmat, snabbmat, friterad mat… Inget av det är hälsosamt, och allra minst för en stressad eller trög mage.

2. Underlätta för magen

Ät regelbundet, minst tre mål fördelat på dagen. Ät inte inom 2 timmar före du ska lägga dig. Men småät inte mellan målen, utan låt tarmen vila också. Sitt ner när du äter, och ta dig tid att tugga och njuta av maten!

Drick inte för lite. Förr trodde man att det var hälsosamt att dricka flera liter vatten om dagen, och att kisset ska vara genomskinligt. Riktigt så är det inte, men man ska ändå se till att få i sig vätska hela tiden. Ha alltid en vattenflaska till hands. Och drick just vatten, inte läsk, mineralvatten, mjölk, saft eller annat som bubblar eller har socker i sig.

Rör på dig så mycket du förmår, då rör sig tarmarna också. Har du suttit och krystat utan att något händer, så ta en promenad innan du försöker igen!

Sitt på rätt sätt! När du sitter på toa så ha fötterna på en låg pall. Tarmmusklerna jobbar bättre om man sitter och hukar (som när man bajsar utomhus på marken), och en pall hjälper dig härma den sitsen. Det kan också hjälpa att luta sig något framåt.

Om något sitter fast i ändtarmen (d.v.s. att du skulle kunna känna avföringen med fingrarna), så kan du hjälpa krystningen genom att stimulera kring anus med en snäll våtservett (Savett Toilet får man spola ner!). Ett lätt tryck precis vid anusöppningen bakåt kan trigga igång tarmen.

Var rädd om rumpan! Att gräva ut avföring eller torka sig massor med toapapper kan slita på den känsliga huden kring tarmöppningen och ge hemorojder. Torka först med våtservett, sen med lite toapapper.

Stressa inte! Har du barn, jobb eller annat som bankar på toadörren för att få din uppmärksamhet, så kan stressen orsaka att tarmen vägrar jobba. Du ska ha lugn och ro när du sitter på toa, acceptera inget annat.

3. När inget annat hjälper

Har du varit förstoppad mer än 3 dagar så kan tarmen behöva en kick-start. Du bör diskutera med vårdupplysningen, apotekspersonal eller din läkare vad du kan använda dig av, men här är några tips:

Koffein kan hjälpa till viss del, t.ex. ett par koppar starkt kaffe.

Laxermedel (t.ex. receptfira Laxoberal, kan skrivas ut på recept) är droppar man tar som omedelbart men tillfälligt ökar tarmens aktivitet. Är förstoppningen lättare så kommer magen igång med lite rummel, men är förstoppningen svår så kan laxermedel göra ont utan större effekt. Ricinolja kan fungera som naturligt laxermedel.

Klyx är en flaska med vätska man sprutar in i tarmen. Tanken är att intorkad avföring ska få lättare att passera ut, och att ha tarmen fylld med flera deciliter vätska i de flesta fall en kraftig tarmrörelse. Ska dock endast användas vid nödfall, och absolut inte på regelbunden basis!

Man gör bäst i att "bädda" på badrumsgolvet med ett par handdukar när man ska använda Klyx. Ligg på sidan i fosterställning, spruta in (hjälp kan behövas), och vänta. Man ska låta vätskan verka så länge man kan för bästa effekt, minst 20 minuter. Det kan vara svårt att vänta, men gör man inte det så är risken att vätskan är det enda som sen kommer ut.

Klyx finns på Apoteket receptfritt bakom disken, man får fråga efter den. Men din läkare kan också skriva ut det på recept.

Bulkmedel är i princip koncentrerade kostfibrer. Dessa ska man undvika att ta regelbundet under en längre tid. De härmar vad kosten borde sköta, och ska därför bara användas regelbundet om kosten inte är tillräcklig.

Fiberhusk är krossade psylliumfröskal som fungerar som ett naturligt bulkmedel. Psylliumfröskalen blir geléaktiga när de blandas med vatten, vilket ger en större och mjukare avföring, och smörjer tarmen. Kan tas regelbundet under en längre tid. Kan antingen drickas utblandat i ett glas vatten, eller användas i matlagning.

4. Om du står på smärtstillande medel

Diskutera din smärtlinding med din läkare, somliga värktabletter kan orsaka dig mer förstoppning än andra. Om du behöver smärtstillande varje dag så förestå att du får dom i "depot-tabletter". De löses upp långsamt över ca 12 timmars tid, och ger därför en jämnare effekt på såväl smärta som tarmrörelser.

Att ta snabbverkande värktabletter kan vara behövligt ibland, men tar man dessa på en daglig basis så hamnar tarmen lätt i en ond av-på-av-på-cirkel.

Om du är ordinerad Oxycontin (mycket starka opiater!) så kan du diskutera med din läkare om det relativt nya preparatet Targiniq är ett alternativ för dig. De har samma verksammande smärtlindrande substans som Oxycontin, men också Naloxon som är en selektiv opiat-antagonist som delvis häver morfinets effekt på tarmen.

Relistor är en spruta som hjälper vid extremfall av opiatorsakad förstoppning. Är receptbelagd som man får subkutant (vanligast i magen). Den har nästan alltid effekt och används mycket på cancerpatienter.

5. Om förstoppningen varat längre än en vecka

Uppsök läkare! Du kan behöva hjälp på akuten eller rent av bli inlagd för att få hjälp att få igång magen. Vänta inte längre än en vecka bara för att det känns skamligt att be om hjälp att få bajsa, det är en naturlig funktion som vi är beroende av för att kunna leva. Läkarna träffar massor av förstoppade patienter på akuten hela tiden, det är inget att skämmas för!

Fotnot: Denna artikel är inte skriven av vårdpersonal, utan av en lekman med stora egna erfarenheter. Du bör alltid diskutera återkommande eller kronisk förstoppning med din läkare. Se denna text som goda råd, inte ordination!

Vänliga hälsningar
Cindy

Annons:
Mitralis
3/22/12, 2:19 PM
#1

Stort tack för en intressant artikel Glad
Jag tror säkert att det är många som kommer att ha nytta av den.



Anterrabae
3/24/12, 1:59 PM
#2

Mycket välskriven och intressant! Tack för den! Skrattande

Ett naturligt alternativ till klyx är faktiskt kaffelavemang, koffeinet stimulerar tarmen som skrivits ovan och vätskan löser förstoppning. En stor fördel med detta är att kaffet inte ger samma biverkning som vatten och klyx dvs tarminkontines. Man kan avnända den flera gånger om dagen och tarmarna funkar som de ska i alla fall när man slutar.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Primulan
4/1/12, 3:14 PM
#3

Probiotika i kapselform gör magen glad.

Probiotica i drycker och yoghurtar, de flesta bakterierna dör i magen och kommer aldrig ut i tarmarna där de skulle göra nytta.

[Mairah]
4/1/12, 8:47 PM
#4

Bra tips och råd i artikeln. Glad

Magbesvär som förstoppning är inget kul inte.

Spruca
12/20/12, 12:40 PM
#5

Linfrön = Magi!!!

Spruca

 

[TrollKvinnan_66]
12/20/12, 5:41 PM
#6

En jättebra artikel =) och vanliga, hela phyllisfrön i vatten så dom sväller och blir geleiga sen i en smoothies (vätska) funkar också bra att ta varje dag 1-2 tsk/msk beroende på tarm och besvär…

Semper magdroppar för barn är också bra för glada bakterier i magen!
Kan tas av alla 5 droppar om dagen…

Annons:
Upp till toppen
Annons: