Annons:
Etiketterlivsstilochspeciellabehovartikel
Läst 24154 ggr
[Mairah]
2013-02-09 14:49

IBS – Irritable Bowle Syndrome

Colon Irritable, eller Överkänslig Tarm som det också kallas - ger magsmärtor, gaser, illamående, förstoppning och diarré. Trötthet och hjärtklappning som ibland kan bli extrem, hör också till. Detta är bara några av de åkommor man får med på köpet vid IBS.

Bildtext…

Att leva med IBS är verkligen en konst. Magen lever sitt eget lilla liv, och det du fixar att äta ena gången, kanske du inte alls tål en annan gång.Men såklart så bör man tänka på vad man stoppar i sig.

Det är extra viktigt att känna efter vad man tål att ha i magen. Man får vara uppmärksam hela tiden på hur magen reagerar. För det en människa med IBS kan äta, behöver inte alla med IBS kunna äta. Det är så individuellt för varje människa som lider av detta, att känna efter för egen del vad man tål att äta och dricka och inte. 

Även att tänka på att inte stressa för mycket kan också hjälpa till att lindra. För ofta med så mycket annat här i livet, så förvärras även IBS:en av stress. Så avslappning är att rekommendera.  IBS går även i skov, så ta livet lite lugnare helt enkelt och lyssna på kroppen, om du vet att du lider av detta. 

Om du märker att du har diffusa problem med din mage, så vänta inte för länge utan gå till doktorn och få en ordentlig undersökning och utredning. Då kan man i alla fall utesluta andra kroniska mag- och tarmsjukdomar som kan tänkas ligga bakom. Glutenallergi t ex kan ge liknande magproblem som IBS. 

För innan man vet riktigt hur det är fatt med ens mage egentligen, så blir det lätt till att man börjar skrämma upp sig, och då blir man stressad. Man provar olika dieter utan resultat.Allt blir som en ond cirkel och till sist blir man förtvivlad och vet varken ut eller in. Därför är det bättre att ta tag i saken och söka hjälp.

Visst får man hålla på och laborera sig fram med maten, och det tar sin lilla tid att komma underfund med vad det är man tål, eller inte tål att äta. Men det är verkligen mödan värt, när man väl hittat det som orsakat den värsta plågan för en.

Sen är det ju också ”många bäckar små” i det som man stoppar i sig. För mycket av olika saker man egentligen inte tål, som kanske går bra en och en lite då och då, blir tillsammans och även för ofta, en katastrof i mag- och tarmsystemet. Sedan finns det tyvärr gånger när IBS:en är som värst, att det spelar ingen roll alls vad du äter. Magen protesterar ändå. 

Något jag själv råkade ut för innan jag fattade att jag på allvar måste söka hjälp, det var att jag började få svimningskänsla rätt vad det var, ungefär som ett rejält blodtrycksfall. Mitt hjärta började samtidigt skena i hundra knyck i bröstet på mig. Sedan övergick det till att det körde till i magen, och jag måste akut rusa på toa för att tömma tarmen. Detta fenomen kallas för ”dumpning”, och hör också till IBS. Tarmen vill tömma innehållet på rekordfart. Och det kan jag tala om, är absolut ingen trevlig känsla alls. Särskilt om man inte befinner sig på hemmaplan utan kanske står i en kö i en affär. Då tror man att man ska rasa i backen och både svimma och göra på sig!  

IBS har länge klassats som en psykosomatisk sjukdom, men senare tids forskning har visat att huvudorsaken inte alls är psykologiska faktorer, utan att det snarare handlar om fysiologiska störningar såsom inflammatoriska förändringar i kroppens nervsystem. Än så länge finns inget egentligt effektivt botemedel mot IBS, men forskning är på gång.

I första hand är det viktigt att tänka på vad man stoppar i sig, men ibland kan man behöva lite hjälp och lindring. Gaviscon (från Apoteket) kan hjälpa och lindra mot illamåendet och halsbrännan. Att även dricka Kisel (Silicea från Hälsokost) hjälper minst lika bra. 

Men framför allt så skulle jag vilja slå ett slag för Aloe Vera-juicen. Den har hjälpt min mage och jag tror med all säkerhet att den kan hjälpa många flera.

Tyvärr så finns det ingen medicinsk bevisning för detta - att just Aloe Vera-juicen ska hjälpa. Så det är upp till var och en att prova.

Jag kan personligen skriva under på att den fungerar.

Se till bara att få tag på en seriös produkt som håller måttet.

I länkarna här nedan finns mer läsning om IBS.

http://www.alltomibs.se/om-ibsmeny/ibs 

http://www.magotarm.se/diagnoser-tillstand/diagnos-behandling/ibskolon-irritabile/

Annons:
[Mairah]
2013-02-15 19:51
#1

Läser i olika inlägg här på sajten om olika förslag på bra ersättningsprodukter man kan använda sig av istället för mjöl, mejeriprodukter o s v. Har provat många av dem utan större resultat.

Men… vad tar man till när man inte kan äta vare sig soya eller majsprodukter eller grönsaker eller frukt. Nyttiga fullkornsprodukter, havre, baljväxter och heller inte tål nyponpulver  eller quinoa och bovete för att ta några exempel. Magen protesterar för precis allt som är nyttigt. Gahh..

Blir så trött!! Arg Jag vill kunna äta nyttigt ju!!

Vad gör man? Man får lite lätt panik att inte kunna äta så nyttig, just för att magen protesterar. Nuförtiden har jag en väldigt lång "att inte kunna äta lista" mot "att kunna äta" lista. Livsmedellistan som jag kan äta har krympt ihop enormt.  Fast jag är lycklig som kan äta blåbär. Det har varit min enda räddning. Blåbär och Aloevera juicen, så man fått i sig lite näring i alla fall..

Mat är ju så stor del av ens liv egentligen och vem tycker inte det är gott att laga en god middag att avnjuta?? Sådant är historia för mig. Idag äter jag mycket mycket restriktivt.

Till sist blir man skraj att pröva nya saker eftersom man inte vet hur magen svarar på det. Man har fått så många bakslag hela tiden när man försökt med nya alternativa nyttiga grejer.

Är ni fler därute med samma problem så dela gärna med er. Och ja, jag har svår ibs- mage och det är mycket frusterande. Gråter

Anterrabae
2013-02-15 21:38
#2

En jättebra artikel! Tack för den! ❤️

som lite svar på #1, ibland måste man kanske inse att det som kallas nyttigt inte är det för vissa personer. Och det som kanske inte anses vara det nyttigaste, är rent välgörande för andra.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

[Mairah]
2013-02-16 13:21
#3

# 2 Tack 🙂Jo, du har så rätt i det. Man får låta bli att stressa upp sig äver allt man hör och ser som "bör" vara nyttigt och välgörande för kroppen. Man får äta det man kan så man får i sig nånting i a f.

Intehärutandär
2013-02-16 13:39
#4

1#

Har samma bekymmer. Tål inget mer än sallad och fil i princip. Under åren har jag provat mig fram och kommit fram till att fil, naturell yoghurt, gräddfil, creme fraiche, fetaost, färskost tål jag. Inte mjölk, grädde, hårdost, smör osv. 

Och salladsblad, tomat, gröna ärtor, spenat, broccoli, nötter/mandel tål jag. 

Paprika, gurka, morot osv blir jag dålig av. 

Kan inte äta potatis, ris eller pasta, men har provat basmatiris (det kletiga, utan skal) - det är faktiskt skonsamt. Vanligt matris blir jag jättedålig av och får kramp omedelbart. 

Många tjatar om LCHF, men de går inte för mig pga allt fett och laktos det innehåller. Om man därimot tar bort HF och därmed får GI-metoden i princip - så går det lättare. 

Har inom LCHF provat recept med mindre laktos i som funkat. T ex LCHF-pasta & LCHF pannkakor (det innehåller grädde, men funkar av någon anledning) går ner utan biverkningar. Och broccolimos är ju så gott. Kan jag äta varje dag. 😎 Blomkålsris och mos kan man också göra, som är gott. 

Sedan tål jag ytterst lite gluten, men kan få i mig 2 Finn Crisp med lite färskost till frukost. Men sedan är det färdigt med gluten för en dag. De innehåller inget socker - och socker (såväl som majs som omvandlas till socker) gör magen helt galen. 

Tyvärr, så kan man bara prova sig fram själv. Men börja med att utesluta de grundläggande som stör de flestas magar; Laktos, gluten, kål, bönor, lök, socker, kolsyra, tuggummi, paprika osv.

Anterrabae
2013-02-16 16:28
#5

Nu har jag inga bra länkar för tillfället, men maken har börjat läsa på om GAPs. Ett sätt att äta för att just läka tarmarna. En av hörnpelarna är hemkokt köttbuljong, då det innehåller nästan allt man behöver, och därtill en massa ämne som läker trasiga och irriterade tarmar. Huvudtanken är även att lära sig lyssna på sin kropp, oavsett om livsmedlet man tänker på ligger på tillåtet-listan eller inte. Mycket intressant. Googla på det :)

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

chilisalsa
2013-02-16 18:19
#6

http://tarmochpsykologi.wordpress.com/

Målet är ju (numer) att kunna klara W.A. Price kostmodell på sikt vad jag förstår. http://tarmochpsykologi.wordpress.com/wapf-diet/

Nu är det inte alla som kommer att uppnå det, men i grund och botten är det bra som utgångspunkt.

Price hade många rätt trots att han var tandläkare 🙂

Här är ett föredrag där Dr Natasha Campbell-McBridel beskriver själv… lite dåligt producerat dock.

http://vimeo.com/10507542

Medarbeterare på Kost

Annons:
Anterrabae
2013-02-16 19:10
#7

Tack chilisalsa!

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

starhawk
2013-02-17 14:26
#8

Min IBS innebär inte att jag måste avstå nåt annat än mat med mycket fibrer i, annars kan jag äta i stort sett vad som helst, det finns inget som jag "inte tål" däremot blir magen orolig och "bråkig" om jag äter "vad som helst". Har gått vägen över GI till LCHF och det har gjort underverk för magen som nu är lugn och fin. 

I början av min IBS hade jag perioder med rejäl magsmärta, man blev fullständigt utslagen, prövade med olika värk-tabletter men inget hjälpte. Till slut upptäckte jag att om man lade sig på rygg så försvann smärtan, kändes underbart men man kan ju inte tillbringa livet liggande på rygg. Efter en dag på rygg så kände jag att det var dags att släppa väder, det blev en hel konsert, men efteråt kunde man resa på sig utan att det kändes som en kniv kördes in i magen. Fler tillfällen som detta talade om för mig att det var gasbildning som var boven i dramat. Så jag gick över från värktabletter till "antigas" tabletter. Numera går jag på tre Dimetikon om dagen och magvärken är som bortblåst 👍 klart att jag har ont i magen ibland men det är ytterst sällan och mer på en "normalnivå". 

Jag har vad som oftast kallas IBS typ 1 dvs jag blir "hård i magen" det blir tvärstopp, detta tillsammans med fibrer, som var doktorernas favoritmetod på den tiden ledde till att jag spräckte ändtarmsöppningen två gånger. Under läkningstiden blev jag ordinerad Laktulos ett ämne utan några fibrer (tack och lov) det fungerade så bra mot min förstoppning att jag fortsatte med det istället för fibrerna när ändan var läkt. Dock har Laktulosen två nackdelar, det första är att den smakar apa, det andra är att dagligt bruk leder till tillvänjning, vid slutet var jag tvungen att ta dubbel maxdos dagligen för att få effekt. Min husläkare gillade inte detta höga intag och satte mig på Movicol istället. Det har fördelen att nästan smaka bra och ger inte tillvänjning.

Om jag bara tar mina mediciner, som jag förresten har på recept trots att båda tillhör den receptfria skaran, så kan jag leva relativt normalt, det enda jag måste hålla koll på är fibrer, men man lär sig snabbt vilka varor det gäller. Någon hjälp av doktorer för att få fram vilka mediciner jag behövde har jag inte fått, jag har fått pröva mig fram på egen hand, men när jag väl kommit fram till vad jag behövde så har jag i alla fall fått dom på recept, som ständigt förnyas, då blir det i alla fall lite billigare

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

[Mairah]
2013-02-18 13:36
#9

Tack ska ni ha för att ni delar med er och berättar. Det är verkligen olika vad man tål att äta och inte och hur våra magar reagerar.

Det jag tycker är absolut jobbigast med det här, det är att jag får höjd puls och hjärtrytm ca en halvtimme - till en timme efter jag ätit något, oavsett om jag tål det eller ej. Och det går över lite olika fort från gång till gång. Doktorn hade inget bra svar på varför det blir såhär.

Men vad jag förstått så är hjärtklappning inget ovanligt alls vid min typ av ibs - eftersom tarmarna jobbar oerhört snabbt. Och jag har en snabb förbränning i kroppen. Maten bearbetas för snabbt helt enkelt, plus att tarmen kanske är känslig???… 🤔

Det där med köttbuljongen ska jag definitivt ta reda på!

Ove-D
2013-02-27 13:20
#10

Hur märker man skillnad på IBS och magkatarr?
Kan jag överdosera kisel?
Är ris mer skonsamt än pasta och potatis?

[Mairah]
2013-02-27 19:57
#11

# 10 Har man Ibs så har man oftast ont i hela magen med knip och gaser som gör fruktansvärt ont. Vad jag har upplevt av magkatarr så har man halsbränna med sura uppstötningar. Det sitter liksom i magsäcken?? Det är min egen teori hur jag har upplevt. IBS sitter i precis hela tarmsystemet.

Ang Kisel så står det på förpackningen hur man ska dosera och hur länge. Självklart ska man inte överdosera av något preparat man tar.

Ang ris eller pasta och potatis så är det helt individuellt och upp till var och en att känna efter i sin egen mage vad man tål bättre och sämre -  eftersom alla magar reagerar olika.

Fridaaaa
2013-02-28 17:45
#12

#11 Då är det inte magkatarr jag har i alla fall, för jag misstänker IBS på mig, stämmer med det jag läst om det, har dock inte varit hos läkare då jag ej litar 100% att dom gör det dom ska ang just IBS. :)

 Medarbetare: Sällskapskaniner, Support.

chilisalsa
2013-02-28 18:48
#13

Det man gör vid IBS-diagnos är väl snarast att försöka utesluta allt annat som det finns diagnos på och som kan testas och som kan ge likartade besvär och symptom såsom celaki, Ulcerös kolit  etc.

Medarbeterare på Kost

Annons:
Fridaaaa
2013-02-28 18:52
#14

#13 Dock är det inte många läkare som tar IBS på allvar om man misstänker att man ahr det, så upplever jag det i alla fall.

 Medarbetare: Sällskapskaniner, Support.

chilisalsa
2013-02-28 19:48
#15

Säkert riktigt om man inte hamnar rätt, vilket säkert är svårt från start, när man går genom primärvården. Men det är ju viktigt och bra att utesluta saker som ibland är behandlingsbara, varav kost är en naturlig bit såklart.

Men om man nu inte hittar något, och ändå inte får en remiss till mag & tarmspecialist (gastroenterolog)så kan man ju alltid remittera sig själv genom att skriva en s.k. Egenremiss dit. Färdiga blanketter finns oftast numera att få hos den specialmottagning man söker till, men det går lika bra att använda ett tomt A4-ark bara man tar med det som måste vara med.

Medarbeterare på Kost

fluffis
2013-03-07 09:24
#16

Bra artikel!

#1

Jag känner igen mig. Tyvärr …😕 

Som många andra trodde jag först att jag var laktosintolerant. Sen märkte jag att jag blev dålig i magen av att äta vitlök. Sen funkade inte gul lök heller nu kan jag inte ens äta purjolök. Jag har även misstänkt Crohns sjukdom eftersom det finns i släkten och jag är rädd för sjukhus, läkare och nålar, därför tog det mig nästan 15 år att boka en tid och få det utrett. Läkaren gjorde väl inga större undersökningar utan kollade födoämnesallergier (nöt- och "allmän") vilka var negativa och sen kunde Crohns uteslutas ganska snabbt genom att jag helt enkelt inte behöver gå upp på nätterna. Så nu har jag "förmodad IBS" och det är en stor grej för mig varje gång jag ska gå hemifrån och göra något jag inte brukar. Jag är även orolig för min s.k. karriär. Ska jag någon gång våga bli något? Det är tufft därute och tanken på att göra en sådan enkel sak som att äta lunch med en kund gör mig skräckslagen. Hursomhelst, det är i alla fall bättre nu när jag vet än innan när jag inte visste vad som var på tok. Jag har ätit mjölksyrebakterier ett tag och tycker nog att det hjälper men det varierar väldigt mycket från dag till dag hur magen mår. 

Det är väldigt intressant att höra vilka livsmedel som funkar eller inte funkar för andra.

Anterrabae
2013-03-12 13:04
#17

Har precis hoppat på GAPs, som står för Gut and Psykology. Och handlar om att uppnå balans genom att laga sina tarmar. Känner flera med IBS som inom en vecka är besvärsfria på denna kost. Jag kommer försöka samla tankarna och skriva en artikel om GAPs men just nu är jag lite rörig i skallen så jag har svårt att samla ihop dem. Men man kan googla på GAPs och läsa mer ;) Här är i alla fall en bra blogg i ämnet :)

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Ove-D
2013-03-16 16:00
#18

Vilka sjukhus är duktiga på att diagnostisera IBS?

chilisalsa
2013-03-16 16:27
#19

Typ Bra fråga !

Om du har svaret vill jag veta…🙂

Medarbeterare på Kost

Denna kommentar har tagits bort.
Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
[Mamma-Mia-Marie]
2013-03-19 08:13
#23

född 1966 och IBS:are sen barnsben…som testat det mesta!

mycket bra artikel och alla andras input här också - kan endast berätta vad jag lärt mig genom åren som funkar för mig och mitt barn som även har IBS, vilket gör att jag misstänker att IBS i sig kan vara ärftligt precis som allergier och intolerans men jag har inget belägg för det…

För mig funkar det inte att tex. äta kolhydrater (snabba) alls och inte att äta långsamma samtidigt som protein…Så frukt som vi äter (gaps) äts före/efter maten med minst 2 tim mellanrum inte i samband med maten (precis före eller efter) Äter inget vi är allergiska/intoleranta/överkänsliga mot överhuvudtaget…förutom just nu att vi testar ägg =) för att kunna göra plättar utan bakpulver, annars kan man använda bikarbonat men jag misstänker att vi ej klarat ägg innan pga. att vi förut introducerade även råris, potatis, bovete, råsocker - magen fixar inte allt detta (stärkelse, socker + ägg) för nu är magen lugn och fin utan potatis, råris, bovete, råsocker och vi kunde äta igår plättar på ägg+kokosmjöl+kokosmjölk+kanel = MUMS

Jag har även innan haft phyllisfrön (bästa vännen) för att få ordning på hemorrojder (blötlagda - geleiga) men det blir fibrer för tarmen…testar utan nu och har endast Lunelax (granulat) i min morgon smoothies på banan+kokosmjölk+vatten+kanel och så lunelax…fibrer får vi i oss med salladerna, frukterna och så dricker vi mycket vätska så som juice endast Bravo apelsin resten gör jag själv (gaps) buljong kokar själv, smoothies flera gånger om dagen alla möjliga sorter med bär, frukt och grönsaker, vatten såklart och så te endast ört eller rött…

Bloggar en del…och har precis börjat med en mera gaps lik kost…har alltid ätit lite gapsigt utan att veta om det men har sista 2 åren introducerat in "vanlig" mat och magen har ej mått bra…efter en stor bukoperation för ca 14 dar sen rasade magen/tarmen ihop totalt och då hittade jag till gaps tack vare Ida =) och kände ju igen mig och blev jätteglad för att få ny inspiration och att det jag innan ätit som funkat faktiskt är bra och att det finns en diet som man kan utgå ifrån…

Visserligen tar jag bort sånt vi ej tål…men ändå - grunden är juicer, buljonger, soppor, grytor - kokt mat!

Kan skriva hur långt som helst så jag skall nog sluta nu…men super viktigt är att få struktur/rutiner i sitt liv kring mat - motion och att minimera stressen allt man bara kan - hitta kost som funkar för just din mage/tarm och behöver man tillskott hitta nyttig sådan som ej innehåller massa "skit" - Lycka till alla IBS:are…

En bra sajt: http://tinasmagmat.se/

chilisalsa
2013-04-11 14:15
#24

putt

Medarbeterare på Kost

tlover
2013-04-12 06:16
#25

Jag fick för nån månad sen veta att jag hade IBS och att jag hade haft diagnosen i ca ½ år utan att nån hade sagt nått 😡

Hur som så har jag tur med tanke på mitt kostval (ovo-vegetariskt) som tål både baljväxter, kål och lök. i alla fall tillagade (äter dom råa så sällan att jag inte hunnit testa) nått jag inte tål däremot är fett och även gluten till viss del (men jag är inte glutenintollerant) tyvärr blir då i alla fall jag tipsad om att gå över till LCHF direkt nån hör att jag har IBS hur nu dom har tänkt att det ska funka 🤔

Men jag vill ju ändå få i mig nyttiga fetter så just nu försöker jag komma på strategier för att få i mig fett utan att min kropp fattar det 🤪

just nu är jag så less på allt som heter "tänka mig för i matväg" så jag äter faktiskt saker jag vet att jag inte tål för att jag inte vet vad jag ska göra annars.

l'm back

DesK
2013-04-12 07:40
#26

#25 Om avocado funkar så har den ju bra fetter!

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

tlover
2013-04-12 09:06
#27

#26 Förutom att jag inte tycker om smaken alls så är den för "ren i fettet" för att jag ska kunna äta den, jag skulle måsta blanda ut den med nått. Men då tar jag heldre och blandar ut linfröolja i nått linfröolja är ju inte heller god men nyttigare fettsammansättning.

Jag har några ideer men just nu har jag ingen ork att testa dom

l'm back

Annons:
chilisalsa
2013-04-12 09:28
#28

Ren i fettet… hur menar du ?

Ja LCHF är i praktiken glutenfritt då spannmåt inte finns med.

Vegetarisk LCHF funkar ju det med om man är lite kunnig….
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/tallriksmodellen-doms-ut-av-grundaren-britt-marie-dahlin_8077146.svd
http://veglchf.wordpress.com/2012/04/
http://lchfveggiestyle.blogspot.se/p/varmratter.html

Men bra fett MÅSTE du få i dig ;-)

Medarbeterare på Kost

[Mamma-Mia-Marie]
2013-04-12 09:32
#29

Hejsan igen…ville bara tipsa om detta!

Matrotation - för dom som tex. är känsligare, allergier mm. och IBS magar - att inte äta ur samma matgrupp dagligen utan rotera maten!

http://www.matrotation.com/ 

Just nu har vi fått plocka bort ägg igen - reaktion, även äpple…men har återigen bovete och hirs som mjöl/gryn alternativ…då inget annat funkar fullt ut! Tänker nu försöka tänka mera på att rotera maten så jag ej utsätter tarmen för samma mat dag ut och dag in - för till slut kommer en reaktion!

Man får nog ta lite här och lite där och kombinera nått eget som funkar =) för att få i sig det man både tål och kroppen behöver!!!

tlover
2013-04-12 09:34
#30

#28 Om jag äter för feta saker så måste jag sitta på toa halva dagen.

är det utblandat (tex lite i en gryta, bara den inte är för fet) så funkar det. Bästa sättet för min mage är att blanda fett + kolhydrater

Avokado är för fet jag skulle måsta blanda ut den med annat.

Lite fett får jag i mig (vanligtvis mellan 15-25 E%  eller mellan 0,7-1g fett/kilo kroppsvikt) och ja jag vet att kroppen behöver fett annars skulle jag inte försöka få i mig det.

Men jag hoppas att du inte försökte tipsa mig om LCHF då jag inte tål fett eller?

l'm back

Namiko
2013-04-12 10:08
#31

#30 Får du redan i dig 15-25 E% från fett så behöver du inte öka på den siffran, det är fullt tillräckligt för att kroppen ska må bra.

Tell someone you love them today, because life is short. But yell it at them in German, because life is also terrifying and confusing.

chilisalsa
2013-04-12 10:08
#32

Jodå… varianter som också kan kallas LCHF. Problemet är att många direkt får en bild av vad LCHF är och kör i diket direkt 😉

Varianter av LCHF fungerar för många med IBS då man plockar bort det som hos många ger besvär, t.ex råkost.

Själv försöker jag att undvika begreppet då det hos många skapar förvirring… själv säger jag kolhydratintelligent kost. Ät kolhydrater som har stort näringsvärde. Oftast är de mindre energirika vilket gör att man måste öka på energi från fett och protein… det finns ju fett i mycket, nötter t.ex

Men kost för personer som inte tål vad som helst måste alltid individanpassas så att man tål den och samtidigt får i sig det man behöver, ibland med något tillskott.

Men är du riktigt utredd så det t.ex inte är chrons eller UC ?

Medarbeterare på Kost

tlover
2013-04-12 10:11
#33

#32 jag har fått diagnos men om dom utredde mig rätt vet bara dom.

men det är fortfarande ett problem med min med low carb high fat om jag mår bra av kolhydrater och dåligt av fettet eller?

#31 Jag har också en reumatisk sjukdom så jag vill öka på omega3 då det visst ska hjälpa reumatiska besvär

l'm back

chilisalsa
2013-04-12 10:28
#34

Tja det beror väl på vad dom utredde och testade. Gjorde dom endoskopi tog vävnadsprov etc. etc.

EPA och DHA är en god idé tillsammans med D3.

Om du inte tål fett på normalt sätt är din tarm i olag…

Prova att testa GAPS introduktion ett par veckor.

http://tarmochpsykologi.wordpress.com/introduktionsdiet/

http://www.perfekthalsa.se/mental-halsa/autism-adhd-add-dyslexi-och-andra-hjarnrelaterade-funktionsnedsattningar/

Medarbeterare på Kost

Annons:
Intehärutandär
2013-04-12 10:36
#35

#32 Om Du har reumatism, så är det inget konstigt att Du mår dåligt av laktos. Det är ett vanligt tecken vid reumatism.

Intehärutandär
2013-04-12 10:37
#36

#33 var det till.

chilisalsa
2013-04-17 13:47
#37

#33

Varför inte testa ett juste vegetabiliskt algoljetillskott har riktig omega-3 (EPA och DHA) och inte bara linolja som ger bara vegetabiliskt ALA ?

Mängden olja i en kapsel är ju nåt gram bara…

Ex.
http://www.opti3omega.com/index.html
Så får du lite veg D3-vitamin på köpet.

Medarbeterare på Kost

tlover
2013-04-17 16:05
#38

#37 somsagt min mage reagerar på bara 1 tsk linfröolja så jag har inte vågat

#35 är det inte gluten som brukar kopplas med reumatism?

l'm back

chilisalsa
2013-04-17 17:32
#39

Fast det kan ju vara skillnad på vad det är för olja man tål och inte tål precis som med alla intoleranser. Och här handlar det ju snarare om kryddmått ;-)

Medarbeterare på Kost

Upp till toppen
Annons: