Järn
Misstänker blodbrist, ska kollas hos läkare, men funderar nu på vad jag kan göra med kosten för att förbättra läget. Är det mer kött (rött?) som gäller rent generellt då hemjärn är det som fungerar "bäst"?
Det man brukar rekommendera är ju lever. Innehåller mycket vitaminer och järn.
Leverpastej rekommenderade min läkare. Jag kommer aldrig någonsin äta det men det sägs vara bra iallafall! Sedan är det ju som du säger kött som gäller och spenat innehåller också järn. har även hört att pumpatjärnor är bra. Men jag tycker du ska åka till läkaren och så får de kolla ditt blodvärde. Ibland är det ju så lågt att man behöver järntabletter!
Be the best version of you.
- Zoella
Den mat som innehåller mest mineraler/järn är linser, bönor, nötter och frön.
Koka lite linser eller gå å köp dig en påse naturella nötter och smaska på. Innehåller dessutom inte bara järn, utan de flesta mineraler + massor av vitaminer, fiber och andra nyttiga ämnen.
Tack för tipsen
Se till att få i dig C-vitamin också (det hjälper upptaget av järn) och undvik mjölkprodukter och te när du äter saker för att få i dig järn (jag dricker tex oftast inte te till lunch/middag men till mellanmål dricker jag det). Te kan man dricka ca 30 minuter före el efter man äter något för järn däremot så jag gissar att samma gäller för mjölk.
Annat järnrikt är tex nässlor, broccoli och grönkål.
Baljväxter, fullkornsbröd och fröer innehåller ofta mycket järn men innehåller också ett ämne som hämmar upptaget, det ämnet bryts däremot ner vid groddning, blötläggning eller kokning så tex groddade linser, surdegsbröd och kokta bönor funkar.
l'm back
Tänk dock på att icke-hemjärn är mycket mer svårupptagligt (växtprodukter). Blodmat är effektivt, t.ex. lever som nämnts, palt, blodpudding mm.
#6
Samtidigt kan icke-hemjärn möjligtvis vara gynnsamt gällande cancerprevention, spec. colorektalcancer, jämfört med hemjärn.
Hooda, J., Shah, A., & Zhang, L. (2014). Heme, an essential nutrient from dietary proteins, critically impacts diverse physiological and pathological processes. Nutrients, 6(3), 1080-1102. doi:10.3390/nu6031080
http://www.mdpi.com/2072-6643/6/3/1080/htm
#7 Överlag är det väl ganska välkänt att grönsaker mm är betydligt nyttigare än t.ex. en blodig biff. Men det var inte riktigt det jag ville få fram. 😉
#8 Det ryktet, liksom ryktet om min död, är nog betydligt överdrivet.
#9 Mja, jag åsyftar inte att köttet skulle vara dåligt, det tror jag inte heller på. Däremot får man ju en hel del andra godsaker med på köpet med grönsakerna, typ vitaminer, mineraler, spårämnen och hela den baletten. Hårdproccesserat kött är väl en annan femma, men då är det ju salterna och inte köttet som är skräp för kroppen.
#10 Tror du att det inte finns vitaminer som vi behöver i kött, eller att grönsakerna skulle ha en bättre sammansättning av vitaminerna i förhållande till våra behov? Vad grundar du ditt påstående på, om att grönsaker skulle vara betydligt nyttigare?
#11 Det gör det säkert, djuren äter ju vegetabilier så det lär logiskt sett finnas även i köttet.
Ärligt talat så vet jag inte hur mycket sanning det ligger i att det är "nyttigare" med grönsaker, det är väl något jag helt enkelt inte har ifrågasatt det jag läst om just det. Jag har nog råkat halka "medströms" om jag är ute och cyklar.
Hur är det, har du några siffror på vitaminer/mineraler/etc i kött vs grönsaker? Jag blir helt klart nyfiken och vill veta mer.
Det enda jag är bekant med är ju som sagt järnet, och så a-vitamin som lever är väldigt rik på.
#6 Men det gör det ju inte dåligt att äta icke hemjärn (ev också jag äter inte hemjärn så för mig är det inte också).
och knep som c-vitamin, att undvika kaffe/te/mjölk vid intag av järn etc är inte heller dåligt.
l'm back
Nej jag sa aldrig att det var dåligt… Jag försökte få fram att hemjärn är effektivare bara. Klart man väljer det som passar ens kost.