Livsstil och speciella behov

Lyssna på din kropp

2008-07-13 12:48 #0 av: Lorita

När man låter små barn äta vad dom vill, av nyttig mat utan pekpinnar så blir det utslaget på en längre tid väldigt väl sammansatt det barnen får i sig. En period så äter barnen, bara kött, en period blir dom sugna på vissa grönsaker ibland är det ris eller potatis dom vill ha.

Ibland så äter barn massor stora lass, ibland så sitter dom där och petar i sig sin mat. Allt efter hur mycket energi som går åt för att leka och växa. En egenskap, som blir mer och mer otydlig med åren, vi tränas till att äta efter vissa mönster. Det leder till ett sug när kroppen inte får det, mineraler och vitaminer som den behöver, ett sug som man lätt försöker stoppa med att äta godis eller kakor.

Vi får svårare och svårare att känna vad vi behöver, vad kroppen behöver för att må bra. För att komma tillbaka till, barnet i oss igen så behöver vi för det första, stanna upp och tänka efter varför vi blir sugna på godis. Godis är ju inget naturligt, det är sött och efterhärmar ofta smaken av frukt, fundera lite vad är det som kroppen vill ha, inte är det socker, gelatin och smakämnen. Kroppen är hungrig och vill ha mat och näring, ge den det, en frukt går ju också snabbt att stilla hunger med. Läsk, det är vätska som smakar sött, antingen släcker man törsten med vatten, eller med mat som innehåller mycket vätska, prova att äta en gurka eller vattenmelon.

Kakan vid trefikat, den är ju så oemotståndlig, varför? Jo, du är hungrig och trött, du behöver en ursäkt för att sätta dig och vila, du behöver energi, prova att bryta vanan, en näve nötter eller en macka med ost, eller vill kroppen bara få sitta och vila från jobbet i tio minuter, vad vill din kropp ha?

Otaliga är dieter, som finns att välja på, för att minska i vikt, mycket har dom gemensamt, dom tar bort viss mat eller all om det vill sig riktigt illa, dom styr vad du får äta, när du får äta, om du bryter dieten får du dåligt samvete. Vad man behöver är att komma tillbaka och lyssna på det oförstörda barnet i sig, barnet som äter när den är hungrig och det kroppen behöver. Inte barnet, som vi vuxna förstör med att ge godis, kakor och glass och tjata att maten ska ätas upp. Utan barnet som, får plocka fritt från det nytiga bordet, vi ska lyssna på vår egen kropp, helt enkelt.

Bjud dig själv på, mat som är ren, undvik produkter som är halvfabrikat, undvik sockrade produkter och undvik salt, salt stör också vår smakupplevelse.  Prova nya produkter i små mängder från det nyttiga bordet, fundera på, vad du är sugen på och vad det är din kropp behöver just nu.

Var rädd om dig, ge kroppen den näring den behöver, lyssna på dig själv och dina egna behov.

Av: Lorita

Datum för publicering

  • 2008-07-13

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning
Anmäl
2010-12-08 21:49 #1 av: DesK

Tack Lorita för en jättebra och läsvärd artikel Glad

Désirée

Anmäl
2010-12-08 22:23 #2 av: Mitralis

Tänkvärd artikel Glad

Anmäl
2013-02-11 13:09 #3 av: [Mairah]

Puttar upp denna läsavärda artikel. Mycket tänkvärt och bra sagt! 

Anmäl
2013-02-13 21:07 #4 av: Kiyona

Tack för en jättebra artikel!

Snöfall - Caught between what happened and what could never beGilla Snöfalls Djuringar på facebook!.

Snöfalls Lejonhuvade Dvärgvädurar har upphört förtillfället men återkommer efter att alla studier är klara och körkort är fixat!

Mvh//Andrea

Anmäl
2013-02-13 21:22 #5 av: Anterrabae

Ja den är jättebra, lär man sig lyssna, och framförallt känna igen kroppens Nej, innan man äter har man vunnit mycket och kommit långt.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.