Livsstil och speciella behov

Undervikt

2010-12-14 19:35 #0 av: Thiah

Överallt pratas det om att gå ner i vikt, att banta, att bli smal. Men hur är det för oss på andra sidan av allt det där? Vi som kämpar för varje, enskilt kilo?

Enligt WHO är en underviktig människa någon som har ett BMI (body mass index) under 18.5. Men man kan inte bara räkna med bara BMI utan man måste även ta hänsyn till en persons kroppstyp. Vill du räkna ut din BMI så dividerar du vikten i kg med längden i meter gånger längden i meter. Vill du ha hjälp med att räkna ut ditt BMI i finns det flera sidor på internet. En, som jag själv använt, finns länkad längst ner i artikeln.

skugga.jpg


Underviktighet kan ge olika symtom men ett väldigt vanligt symtom är en ständig och konstant trötthet. Kroppen har inte extra reserver vid sjukdom och kan få en minskad motståndskraft i och med detta. En kvinna kan förlora sin menstruation, eller så blir den oregelbunden samt så kan det bli svårare att bli gravid. Vi människor behöver nämligen vårat kroppsfett för att bibehålla en bra hormonbalans, om kroppsfettet är för lågt rubbas denna balans. Sjukvården hjälper varken underviktiga eller kraftigt överviktiga med fertilitetsbehandling. Ett lågt kroppsfett ökar nämligen chansen för missfall då fostret behöver detta fett för att utvecklas.

Jag, personligen, kommer ifrån en familj där alla varit oerhört smala fram till trettioårsåldern. Detta har gjort att jag fått kämpa för att gå upp i vikt, min kroppstyp och mina gener är emot mig i denna fråga. Men även stress kan leda till att måltider hoppas över eller att aptiten försvinner. En del av oss har en hög ämnesomsättning från början eller lever ett så aktivt liv att ämnesomsättningen höjts.

 

 

fika-12.jpg

I dagens samhälle pratas det väldigt mycket om light produkter och faran med fett. Men för oss underviktiga gäller det att se förbi dessa produkter och råd. Att ha ett energifyllt och kalorifyllt näringsintag är viktigt för den som vill gå upp i vikt. Ät en stadig frukost för då blir du hungrigare vid lunchtid. Detta eftersom kroppen börjat jobba för att ta upp alla näringsämnen. Planera dina måltider och mellanmål. Var tredje timme är det lagom att äta om du vill gå upp i vikt. Jag måste äta så ofta eftersom jag inte orkar äta mycket på en enda gång och mina små intag måste vara så energifyllda som möjligt. Drick mjölk, bärsoppa eller juice mellan måltiderna för att få energi, eller så kan man ta t.ex. en energikaka eller lite nötter. Försök att inte dricka så mycket under själva måltiden då magen borde fyllas med mat och inte vätska. Fuska inte med maten och hoppa aldrig över någon måltid. Be vänner och kolleger att påminna dig, eller varför inte sätta en påminnelse på telefonen?

 

 

Försök följa tallriksmodellen när du vill gå upp i vikt. Tänk dig att du har en vanlig rund tallrik. Cirka hälften av tallriken ska vara fylld med grönsaker eller rotfrukter. En fjärdedel ska bestå av pasta, ris eller potatis. Den sista fjärdedelen ska bestå av kyckling, kött eller fisk. Till tallriksmodellen bör man även ha 1-2 skivor bröd och dricka någon sorts mjölkprodukt.


Kortfattade tips:

  • Ät regelbundet.

  • Ät hellre oftare så att du blir lagom mätt än att äta få gånger och känna obehag.

  • Ät fett. Bra fett är inte skadligt i normal konsumtion

  • Variera dina måltider så att du inte tröttnat på att äta dig mätt.

  • Drick och ät energirikt

  • Ge inte upp! Det tar tid att gå upp i vikt.

  • Om du vill träna så styrketräna och bygg upp muskler.

penne02.jpg

 

 

BMI räknare

Källor:
Uppivikt
Primavi

Alla bilderna kommer ifrån denna sida:

Gratis bilder

 

En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. /Nalle Puh

Anmäl
2010-12-16 20:10 #5 av: imaginatio

bra skrivet!:)

Äter otroligt mkt, men gått ner ist för upp (växer mkt just nu), och mitt bmi är på 18.00 Tror inte det är jättefarligt, men inte särskilt nyttigt...

Anmäl
2010-12-16 20:13 #6 av: Thiah

Tack!

Det är normalt att i olika skeden av livet att gå upp och ner fast man äter som man ska. Glad

En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. /Nalle Puh

Anmäl
2010-12-16 20:17 #7 av: imaginatio

ja;) som tur är så går man nog upp igen:)

Anmäl
2010-12-16 20:17 #8 av: Thiah

Jag är glad över att jag gått upp 1 kilo detta år. Går så otroligt lätt ner i vikt att det är störande.

En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. /Nalle Puh

Anmäl
2010-12-16 20:21 #9 av: imaginatio

kul^^ (fast lite jobbigt att gå ner hela tiden...)

Anmäl
2010-12-16 20:22 #10 av: Thiah

mm.. om jag är sjuk och tappar aptiten så märks det direkt på vikten. Dock har jag inte varit nere under 50kg sen i somras och det är jag stolt över!

En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. /Nalle Puh

Anmäl
2010-12-16 20:23 #11 av: imaginatio

:D

Anmäl
2010-12-16 23:01 #12 av: Namiko

#5 BMI är verkligen inte att lita på när man växer När jag började i högstadiet var mitt BMI på 13 och jag var ändå inte många kilon ifrån normalvikt (gissar att det handlade om 2-3kg). Kroppsbyggnaden påverkar enormt mycket och det viktigaste är att se hur kroppen ser ut, fettprocent och det absolut viktigaste, att kroppen fungerar som den ska.

Tell someone you love them today, because life is short. But yell it at them in German, because life is also terrifying and confusing.

Anmäl
2010-12-16 23:02 #13 av: Thiah

#12 Absolut rätt om BMI. Jag har en otroligt smal kroppsbyggnad och borde gå upp (enligt bmi listan) 5-6 kilo. Detta kommer inte få mig att se direkt "normal" ut men enligt BMI så är jag då "normal"

En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. /Nalle Puh

Anmäl
2010-12-17 00:19 #14 av: Namiko

#13 det är många som reagerar på min låga vikt och direkt säger att jag borde gå upp typ 5 kg. Visst, jag är smal, men inte mager. Min kropp fungerar som den ska, jag ser inte underviktig ut och fettprocenten ligger där den ska (om än i underkant av rekommendationerna) och därför anser jag att jag är normalviktig på 48-49kg.

BMI är uttaget för medelsvensson och tar inte hänsyn till personer med smal kroppsbyggnad eller de med mycket muskler, ligger man i någon av dom kategorierna så får man ta det med en nypa salt. Man går ju knappast och kallar en kroppsbyggare med 4% kroppsfett för överviktig bara för att de har ett högt BMI.

Tell someone you love them today, because life is short. But yell it at them in German, because life is also terrifying and confusing.

Anmäl
2010-12-20 11:47 #15 av: [Anega]

Varför ska man gå upp i vikt då? Är man smalt byggd, äter vettigt och är frisk så kan man väl få vara smal om det är så man är byggd? BMI är ofta ett dåligt mått på individer. Enligt BMI skulle jag kunna gå upp 20 kg utan att kallas överviktig, men jag skulle antagligen känna mig som en tunna. Är så trött på att alla ska pressas in i nåt slags "normal-BMI" mellan 20 och 25.

Anmäl
2010-12-20 18:16 #16 av: Thiah

#15 fast jag är ju tyvärr underviktig vilket jag märker på min kropp, t.ex. så har jag ingen regelbunden mens vilket är ett starkt tecken. Jag bryr mig katten  i BMI men jag själv känner att min kropp behöver de där extra kilona.

Det är även jobbigt att komma som underviktig i t.ex. sjukvården då de direkt tror att man har en ätstörning. Fick förra året veta av en tjej på våran lokal pub att jag nog har anorerxi och när varken jag eller maken ville lyssna så sa hon typ "men då får du väl dö då!" och blev jätteupprörd.....

 

Men sedan tror jag, överlag, att människor måste bli mer nöjda med sina kroppar. Alla är vi olika.

En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. /Nalle Puh

Anmäl
2010-12-21 09:59 #17 av: [Anega]

#16
Ja, då är det ju en annan sak och jag förstår om det är jobbigt.

Just det där att bli "anklagad" för anorexi när man är smal är för jäkligt. Min dotter var hos läkaren när hon var 14 och mitt i puberteten, hon rände iväg på längden och vikten hängde inte med alls. Hon var pigg och mådde bra så jag var inte orolig, men läkaren ville inte ge sig utan pratade om mat och motion (fast hon var där för en helt annan sak).

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.