Annons:
Etiketterlivsstilochspeciellabehovartikel
Läst 8062 ggr
Lorita
2010-06-05 01:22

Generna avgörande för dietmetod.

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Nu börjar fokus komma på våra gener och att vi är olika gen-typer, vilket det nu forskas en hel del om.

1041530_landscape.jpg

För vissa är det bästa att minska på fett ca 39% tillhör denna typen. 45% behöver minska på på mängden kolhydrater för att minska i omfång och resterande 16% måste dra ner på både kolhydrater och fett för att minska i vikt. Vilken grupp du än tillhör så kom ihåg att minst 55% inte går ner i vikt med din metod.

1057758_the_girls.jpg

Då förstår man också att det som får den ena att minska i vikt det gör ingen skillnad, för någon annan eller i värsta fall får en ökning av vikten.

Samma är det med motion, vi är olika och hög och lågintensiv träning ger olika effekt helt broende av vem du är och dina gener.

1065269_two_manikins.jpg

Därför när du har hittat din metod, var glad och nöjd men tänk på att för andra behöver det inte vara rätta vägen till att minska i vikt.

 1146400_agenda_people.jpg

Ofta tar det några veckor innan kroppen släpper kilon när man börjar en viktresa eller så är man typen som först rasar och sen händer det ingenting, det är långsiktigt vi måste se en viktminskning inte från dag till dag.

 1121370_poster_girl.jpg

Har du bestämt sig för att gå ner i vikt så pröva sig fram med en metod i taget, som du tror på, väg dig en gång i veckan under en tid, går du upp eller händer det ingenting, då är det troligen inte "din" metod om du tänkt på vad du äter under perioden.

Ett halvt kilo i veckan i snitt är en förkroppen lagom viktminskning, det blir ca 25 kg på ett år inte så illa det.

Man får pröva sig fram till det som passar en själv ingen annan, det är den enkla sanningen.

1030719_people_3.jpg

Tänk på att din metod behöver inte passa mig och min metod behöver inte passa dig alla är vi olika och lever också olika liv med olika ursprungsvanor som ska förändras.

För sist men inte minst så är det en förändring av fel vanor som får oss att minska i vikt.

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning




Annons:
Mitralis
2010-06-06 19:40
#1

Intressant artikel som ger svar på varför alla metoder inte passar allaGlad



Maria
2010-06-06 22:01
#2

Jättebra artikel.

Jag har också alltid trott att vi är väldigt olika och reagerar olika på maten vi stoppar i oss.

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

nyborjare08
2010-06-12 16:51
#3

Mycket intressant och spännande för framtiden! Men siffrorna är från en enda opublicerad studie, som dessutom är utförd av det företag som säljer det gentest som man ska köpa (för ca 1200 kr) för att få veta vilken diet som passar en själv. Läge att vara lite sunt skeptisk kanske?

Som en svensk genforskare uttryckte det i DN:

"Jag frågar genforskaren Erik Ingelsson på Karolinska institutet om han tror att dna-testet faktiskt har rätt. Han kartlägger också gener som är kopplade till fetma.

- Det här är ett jättespännande område. Generna i testet har betydelse för ämnesomsättningen, men det är inte säkert att det är just de generna som spelar störst roll. Det behövs fler gener och större studier som visar samma resultat. Om jag ska vara lite hård så tycker jag att man kan jämföra det här med ett horoskop. Det är alldeles för tidigt att sälja det till konsumenterna. Inom kanske fem till tio år kan det finnas ett test som faktiskt håller vad det lovar, säger han."

Länk till artikeln i DN

 

 

Lorita
2010-06-12 17:10
#4

#3 siffrorna spelar ingen roll utan det viktiga är att inse att vi är olika det som är bra för mig är inte säkert att det är bra för dig.

Varför lägga 1200 kr det är ju ganska snart testat, funkar en metod och inte någon av dom andra så vet man vem man är.

Jag ska undvika fett och vad jag förtår så ska du undvika kolhydrater och ingen av oss behöver undvika båda delarna och det är ju skönt, livet blir ju lättare då Skrattande

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning




nyborjare08
2010-06-12 17:20
#5

Jag har inte skrivit nåt i den här tråden om vad som passar eller inte passar för mig eller för någon annan. Eftersom uppgiften du hade var att "det forskas en hel del" om gentyper så tycker jag att det lätt kan förstås som om siffrorna är grundade på flera stora publicerade undersökningar. Vilket alltså i detta fall inte stämmer, om jag förstod din källa rätt. För det är väl från den undersökningen som siffrorna kommer? Annars är jag nyfiken på att läsa mer om ämnet och tar gärna emot tips! Jag tycker att det är bra att kunna kolla fler källor om man är nyfiken. Och DN är väl ok att citera?

 

 

Maria
2010-06-13 11:53
#6

Jag tycker det är spännande att man börjar tänka i de här banorna som "vanligt folk" har funderat på i många år.

Forskning resulterar ofta i kända "sanningar"Flört fast det tidigare inte har funnits något belägg för teserna.

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

Annons:
nyborjare08
2010-06-13 14:15
#7

Javisst, det är jättespännande med forskning! Glad Det kommer fram mycket bra saker!

Men det är nog bra att vara uppmärksam. Till exempel på kvalitetsmarkörer. En kvalitetsmarkör är att studien publiceras. Men det är tyvärr inte alltid tillräckligt, och det betyder inte heller att opublicerade undersökningar är ointressanta!

En hel del forskning tillrättaläggs så att resultaten blir så som "beställaren" vill att de ska bli. Kanske på grund av ekonomiska intressen i resultatet? Det finns gott om exempel på det. Och exempel på att forskningsresultat egentligen har varit forskningsfusk men när det avslöjats så har resultatet ändå hunnit bli "sanning". Sånt är skrämmande!

Just därför så tror jag att det är bra att ta reda på mer om bakgrund och om vilka diskussioner som förs omkring forskningsresultat.

 

 

Bergspuman
2010-06-13 19:07
#8

Jag har läst den här artikeln, och andra som handlar om ungefär samma ämne, med intresse.

Gjorde ett test för ett tag sedan som gick ut på att bestämma om man var kolhydrat- eller proteintypen. Frågorna handlade om huruvida man ville ha stora portioner av mat, eller äta ett större antal gånger om dagen. Om man gärna åt grädde och smörgåstårta. Om man ville ha varm eller kall mat, och liknande.

För min del blev det ett tydligt utslag på att jag var kolhydrattypen.

Det är något jag iofs vetat länge, eftersom jag avskyr grädde, majonnäs, smörgåstårta, tårta, smetiga bakverk, bacon, smör, pizza och sådana saker och undviker det. Jag kan inte heller bryta ner stora mängder animaliskt fett / protein, t ex fett fläsk, revbensspjäll, en tung köttgryta, vissa sorters köttfärs. Blir ofelbart dålig i magen och får dålig hy.

För mig behövs egentligen inga forskningsresultat som är vederbörligen vetenskapliga och korrekt testade och framlagda. Jag vet ju ändå hur jag fungerar. Däremot tycker jag det är skönt att få "svart på vitt" liksom.

nyborjare08
2010-06-13 19:41
#9

Å så intressant! Glad Var kan man göra det testet, det vill jag också göra!

Jag menar att man bör vara försiktig att använda siffror från en sådan undersökning. Att vi är olika har jag inte ett uns tvivel om!

 

 

Bergspuman
2010-06-13 19:51
#10

Här är det, på tidningen Må Bra's hemsida.

http://mabra.com/test-ar-du-kolhydrat-eller-proteintyp/

nyborjare08
2010-06-13 20:16
#11

Hehe, märkliga frågor! När man äter blandad kost så är det ju svårt att veta vad det är som gör en dåsig! Det jag blev dåsig av förr blir jag inte nu eftersom jag har tagit bort en nutrient! Om jag svarar efter hur jag åt och mådde för två år sen så blir jag en "typ", om jag svarar efter hur jag äter och mår nu så blir jag en annan! Skrattande

 

 

Bergspuman
2010-06-13 20:21
#12

Kan nog vara så att det inte är så många av oss som är renodlade "typer", utan majoriteten har något av bägge typerna av sig.

Jag hade iaf 27 poäng på A, 22 på B och bara 1 på C, vilket gör mig till övervägande kolhydrattypen. Avgörande är nog det att jag inte mår dåligt av sötsaker och att jag absolut inte kan äta innan jag ska sova, för då får jag ligga vaken! Och så har det varit hela mitt liv.

Lorita
2010-06-13 21:15
#13

#12 har du en länk till den testen Flört min enda sanning är att tänker jag på fett då håller jag vikten/går ner kolhydrater kan jag faktisk äta fritt av utan att det påverkar mig nämnvärt Skrattande

Sen tycker jag det viktiga är att vi förstår att vi är olika och blandisar måste det ju finnas gott om, jag längtar lite till att forskningen kommer vidare Glad

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning




Annons:
nyborjare08
2010-06-13 21:20
#14

Lorita, se inlägg nr 10

 

 

Lorita
2010-06-13 21:31
#15

#14 tack SkrattandeSkäms

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning




Upp till toppen
Annons: