Annons:
Etiketterrådtipsochtricksartikel
Läst 37484 ggr
Lorita
2/28/09, 11:50 AM

Krydda din olja själv.

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Att smaksätta en olja är både gott och dekorativt i köket. Det är också väldigt enkelt, man behöver en snygg flaska, en vanlig matolja, jag väljer alltid rapsolja, den är närproducerad och neutral i smaken, sen kryddar man efter tycke och smak.

olja5.jpg

Spanskpeppar, är snyggt dekorativ, den bör man torka och sticka hål i innan man lägger den i flaskan. Detta dels för att slippa få för mycket vatten i oljan och dels för att pepparen inte ska flyta. En del hela peppar korn flyter (det finns luft i kornen) det kan man avhjälpa genom att lätt krossa dom innan man lägger ner kornen i flaskan.

olja3.jpg

  • Mycket som flyter i början, sjunker efter något dygn till botten.
  • Kvistar av färska örter ger både god smak och är dekorativt i flaskan.
  • Klyftor av vitlök kan man antingen lägga i hel eller så hackar man vitlöken lite grovt.
  • Chilipulver, ger oljan en god smak och en läcker färg.
  • Ingefära innehåller luft och bör göras hål i eller delas på mitten.

olja2.jpg

En variant som jag tycker är god till fisk är, torkad dill, en kvist rosmarin, en kanelstång och en bit ingefära.

Det är nu bara fantasin som sätter stopp på vad man kryddar med, när man sen är i gång så varför inte göra några att ge bort.

olja1.jpg

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning




Annons:
[Anega]
3/3/09, 8:35 AM
#1

Hyvla citronskal med potatisskalaren så att det vita inte kommer med blir jättegott. Men då tror jag olivolja kanske passar bättre.

Tack för många nya tips :).

Lorita
3/10/09, 9:43 AM
#2

#1 låter gott, har du bild Flört

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning




[Anega]
3/11/09, 6:04 PM
#3

Tyvärr inte… oljan är slut.

Lorita
3/11/09, 6:14 PM
#4

Då får man göra ny Skrattande

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning




linavdp
3/14/09, 11:00 AM
#5

Tack för tipset, detta ska jag helt klart testa!!

/Lina

cillaj
5/7/09, 9:42 PM
#6

Kan bara hålla med, det är jätte enkelt att göra själv, jag gör det.

Tack för fin artikel.

Annons:
Isatis
5/8/09, 5:23 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#7

Först vill jag tacka för en trevlig sida. Man lär sig mycket genom att besöka den. Varje år tillverkar jag smaksatta oljor och vinägrar. Det är roligt och användbart. Skickar en bild på förra årets skörd.

Lorita
5/8/09, 8:48 PM
#8

#7 vad fint det ser ut, vad är det rosa i korgen?

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning




Isatis
5/8/09, 11:03 PM
#9

Det är torkade blad av gallicarosen Tuscany och Apotekarrosen. Jag gör rosenolja för hudvård och använder dem som smaksättning av gelé.

Mitralis
12/19/10, 12:17 AM
#10

*Puttar* denna tråd eftersom det är en bra gå bort present.Glad



DesK
12/19/10, 2:14 PM
#11

Att krydda olja själv är både roligt och enkelt och gott blir det Glad Man kan också krydda vinäger på samma sätt.

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

storost
12/20/10, 12:07 PM
#12

Det går också jättebra att krydda med blommor till speciella tillfällen.

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

[Thiah]
12/20/10, 7:09 PM
#13

Jag skulle bli jätteglad över att få en hemmagjord olja istället för de som köps för dyra pengar i affärerna.

Annons:
Mitralis
12/21/10, 1:15 AM
#14

#12 Vilka blommor är bäst att krydda med?



storost
12/21/10, 1:29 PM
#15

#14 Det beror på vilken smak du vill ha. Vi har hemma olja med ringblommor och med rosenblommor. Sen finns det möjliget med lavandel, men den smakar stark.

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Lorita
12/21/10, 1:33 PM
#16

Gräslök och indiankrasse måste också bli gott, jag får testa i sommarGlad

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning




storost
12/21/10, 1:41 PM
#17

Ja, absolut. Sen finns det möjlighet med violblomman, pelargon eller pensén (styvmorsviol). Och mycket mer. Här finns en artikel med information om ätbara blommor.

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

pip89
7/5/11, 2:10 AM
#18

det måste jag testa!Glad

Icna
8/3/11, 3:46 PM
#19

hur länge håller oljan/vinägern innan den blir dålig? läste på nån sida att vissa saker möglar i oljer, stämmer det och vad är det som gör det?

Det enda alla människor har gemensamt är att de är unika...

[Mairah]
4/16/12, 6:20 PM
#20

Det här måste jag också testa. Lät spännande med alla förslag Glad

Annons:
Cerrolyn
3/21/13, 11:59 AM
#21

Kokar du oljan innan, läste att man bör göra det.

Jag ska testa nu med chilli, vitlök, ingefära och lite pepparkorn samt en gnutta flingsalt i.

**MVH Cerrolyn

IceJossan
12/21/13, 6:27 PM
#22

Putt!

Upp till toppen
Annons: