Annons:
Etiketterövrigtartikel
Läst 5099 ggr
Tatsja
12/30/08, 9:20 AM

Handikappslivet i julstressen

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Handla i centrum med rollator och ensam. Vilken plåga. Gör nog aldrig om det mer

Var nere i vårt centrum för att försöka hanla lite själv. Sonen var på annat ställe. Hittade en affär jag ville in i. Bad om hjälp och fick ett så *trevligt* svar av en herre.

Om du inte kan själv, så sitt hemma, j***a pucko. Sen lite mer svordomar som jag inte skriver här. Då var det ändå en äldre man med trevligt yttre. Likadant med några till som kom efter.

Kände mig väldigt ledsen och lyckades nå fönstret i affären för att knacka på. Ut kommer en stressad expidit och frågar näsvist vad jag vill. Komma in för att handla, sa jag jag. Ser du inte att jag har fullt upp? Du får säga vad du vill här och nu. Annars får du sända någon som är normal att handla.

Gissa en som gick därifrån utan julklappen.

Vidare på stan, där de bytt ut gatan till kullerstenare. Om jag låter hjulen rulla på de stora platterna, så snubblar jag på kullerstenarna. Då försökte jag att ha rollatorns hjul på stenarna och stöp rakt över rollatorn. De sticker upp lite här och där.

En dam kommer fram och frågar hur mycket har du, lilla vän druckit idag då?

Jag som inte ens nyttjar alkohol. Sa som det var om kullerstenarna och frågade om hon kunde hjälpa mig lyfta upp rollatorn så jag kunde komma upp. Fick bara ett hånflin och hon gick vidare. Tack och lov kom det några ungdomar och hjälpte mig upp. De frågade snällt vad som hänt och blev jättearga på damen.

Sen sa en av dem att vi kan följa dig och hjälpa dig in om du vill. Vi ha i alla fall inget att göra.

Min dag slutade på ett litet kafé med barnen och där bjöd jag på fika med bulle.

Tänk att det finns sådana fördomar än idag. Jag vågar nu inte gå ut och handla själv utan att ha sonen med mig. Eller någon som kan vara behjälplig vid trapper och höjdskillnader.

Så döm inte ut våra ungdomar. Många drar dem över samma kam. Dessa var runt 15 år och jättetrevliga. Har inte skrattat så mycket på år och dar.

Kramiz från en sjuk och lite blåslagen Tatsja

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Annons:
Tatsja
12/30/08, 9:23 AM
#1

Detta upplever även de som har synproblem, epilepsi, yrsel och så vidare. Vi måste bli mer toleranta och inte döma folk på förhand. Det kan vara en livshotande sjukdom som gör att man mår dåligt.

Sen får vi inte vara så rädda idag. En uteliggare kan vara grannens barn. Eller någon som ni känner.

Nej, medmänskligheten måste komma tillbaka.

Jag kommer aldrig gå och handla utan min son, de dagar jag vet det är fullt på stan.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Lorita
12/30/08, 12:07 PM
#2

Mycket tänkvärt, man tar det så självklart att kunna röra sig fritt när man kan det. Jag läste data under några år och det var många på min kurs som var rörelsehindrade på något sätt, allt från blind, kraftigt allergiker via rullstolsbunden, döv ja alla typer av problem fanns nog där. jag var där som reumatiker mest för att jag då inte klarade läsa på heltid.

Nyttigt och lärorikt, var det man så människan bakom inte sjukdomen eller handikappet. V hade en kille som hade sockersjuka, han var nästen blind och klarade inte hårda ansträngningar en heldag. Vi läste en kurs i VBA-programmering ihop, när han fått två anfall för att vi arbetade förintensivt med den läraren så la ledingen in att vi skulle spela minigolf mitt på dagen för att koppla av.

Det var en underbar maj månad och den timman extra mitt på dagen höll honom fri från anfall, tänk så lite som gör så mycket.

Man tycker ändå har du rullator, då borde folk förstå att du har jobbigt med balansen, rullator är ju inget man har för att det är kul.

Så hjälp människor runt om kring, det kanske man hjälper någon som druckit också men vad gör det, aven det är en medmänniska Flört

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning




Tatsja
12/30/08, 11:19 PM
#3

Även om jag går med rollator, så har jag fått skäll av äldre. Bara för att jag har en så får inte de. Ursäkter bara. Finns för de som verkligen behöver. Sen om de absolut vill gå med en så säljer både ÖB och Lidl nu.

Jag önskade att jag slapp, men är ändå tacksam för att jag kan gå nu. Satt 2 år i rullstol innan jag kämpade mig upp.

Om fler människor umgicks med olika handikappade så kanske omtanken om den andra kom fram.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Lorita
12/31/08, 12:01 AM
#4

Jag har också sett att dom säljer rulatorer, jag fattar inte att man vill ha någon innan man är så dålig att man absolut behöver.

jag tror också att om handikappade kom närmare dom som är lyckligt befriade så skulle förståelsen öka. Jag möter lite motsatsen jag har ju reumatism och vissa som vet om men inte känner mig är så överdrivet hjälpsamma, men det är ju bättre det Flört

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning




Tatsja
12/31/08, 12:08 AM
#5

Det övergår mitt förstånd också. Visst kan det vara bra att ha i trädgården som en reserv, men att betala dessa pengar för något som man inte egentligen behöver, nänä. Kasta pengarna i sjön istället, eller på mig. Jag tar dem så gärna.Flört Fula är de också

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Lorita
12/31/08, 12:54 AM
#6

#5 men dom är bra och nödvändiga för dom som behöver dom Flört

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning




Annons:
Tatsja
12/31/08, 1:47 AM
#7

Ja, de som verkligen behöver dem, Fast då är det bättre att ta det med läkare och arbetsterapeuterna. Så får man den modellen som passar en bäst.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

kerre
12/31/08, 1:46 PM
#8

blir så arg av att läsa det där! är inte särskilt handikappad till vardags men har varit rullstolsburen en kortare tid och är kort så brukar också få taskiga svar om jag ber expediter eller de som är i mataffärerna att ta ner varor som tur är har jag skaffat en sambo på nästan två meter så när han är med slipper jag de problemen men att de inte förstår att jag också måste ha mat och att det inte är mitt fel att de placerar allt skyhögt upp :/ som tur är är det som med läkare och allting att det finns undantag så handlar bara på butiker med trevlig personal om jag kan!

Chestnut
12/31/08, 7:07 PM
#9

Ja, bara för att man är 15 är man inte en oförstående knöl SkrattandeFlört

 Vissa dagar, när mitt knä är riktigt illa (oftast när det är kallt/regnigt) kan jag inte gå i trappor. Har därför en nyckel till hissen i skolan för att slippa trapporna dessa dagar. Vet inte hur många gånger lärare har stått och skällt ut mig för att jag har tjuvåkt hiss. När jag visar upp nyckeln är standardfrågan "varför har du inga kryckor?". Jag har ju nyckeln för att inte behöva kryckor och liknande hjälpmedel! Hoppas att de får dåligt samvete sen när jag långsamt haltar iväg…

Många tror tyvärr att bara för att man sitter i rullstol är man helt IQ befriad och har inget förstånd. Träffade en gång en kvinna som satt i rullstol (efter bilolycka) och hon var en fantastisk människa som bekräftade för mig att alla fördomar folk har bara är fördomar utan grund.

Funderar på att starta upp en verksamhet någon gång i framtiden med handikappsridning, min mamma har jobbat en del med det, min häst är handikappsutbildad och jag har haft teorilektioner i ridning för barn med olika handikapp. Min äldsta lillebror har dessutom autism och han älskar att rida! Känslan av att kontrollera ett djur på 500 kg är mäktig, kan tänka mig att den är ännu mäktigare för han som är nio år, har autism och kan skritta och trav själv.. Glad

Kram Amanda

Med vänliga hälsningar
Chess

Tatsja
1/1/09, 8:48 AM
#10

Att nå i butiken är inte lätt. Jag har många gånger försökt att komma åt varor som ligger långt ner. Det funkar inte. Ber man någon om hjälp, så händer det tyvärr mer än en gång, att man får en konstig blick. Jag når ju inte ner och långt in i hyllan.

Tänk om man kunde få hjälp med handling av någon i butiken. Det vore en dröm. Nu har jag tur och brukar oftast ha min son med mig. Men de gånger han inte kan, är det jobbigt.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Lorita
1/1/09, 12:22 PM
#11

Internetbutiker, man sitter hemma och klickar i vad man vill ha Skrattande det skulle jag vilja ha, särskilt nu när jag inte får köra bil Obestämd

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning




Tatsja
1/2/09, 8:18 AM
#12

#11 Bara så jobbigt när man är tvungen att sända tillbaka kläderna, för att det inte var rätt passform, färg och så vidare. Jag vill kunna prova i butiken.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Lorita
1/2/09, 12:02 PM
#13

#12 jag tänkte mer mat, just nu skå känner jag väldigt för att kunna sitta hemma och kryssa i vad jag vill ha, mjölk, smör, frystagrönsaker, lax, kycklingfileé, tvättmedel tänk att bara få det hemkört. Också kunna köpa kött och grönsaker/frukt i saluhallen Skrattande

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning




Annons:
Tatsja
1/3/09, 9:04 AM
#14

#13 Det går ju på vissa orter. Dock inte här. Men visst vore det enkelt. Slippa skrapa bilen och strula in med rollatorn, ut med den och in i affären. Att lyfta in rollatorn känns i armarna. Den är tung för mig.

Sen är det så att det är ofta enda gången jag kommer ut bland folk. så det är ibland skönt.. Men när stormen viner runt knuten och snön bara faller, då önskade jag att någon bara kom hem med mat.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Lorita
1/3/09, 12:00 PM
#15

Jag tycker det skulle vara skönt att få hem maten vilket inte går här där jag bor………………..eller någon kanske vet finns den möjligheten i Göteborg?

Men kött, grönsaker och frukt skulle jag fortfarande vilja köpa i affär, där vill man se produkten först.

Att handla kan vara rätt trevligt om man stöter på rätt folk i kassan och andra som handlar, undra om dom som arbetar i kassan vet hur viktiga dom är? Klart när jag arbetade i delikatessdisken, då var vi tillsagda att vara trevliga och ge varje kund speciell uppmärksamhet, delikatessen var den butikens signum Skrattande

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning




Tatsja
1/4/09, 8:00 AM
#16

Sök på google och se om du finner. Vet att vissa i storstäder tillämpar det.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Upp till toppen
Annons: