Livsstil och speciella behov

Allergi

2008-09-04 09:15 #0 av: Tatsja

Att vara allergisk mot det mesta i matväg och även gluten-laktosintolerant är inte lätt i vårat samhälle. Det gäller att se upp med vad maten innehåller.

Jag är väldigt matallergisk. Svamp, skaldjur, lever, nötter, mandel, citrus, allt som är rött, paprika, äpplen, päron, viss fisk, melon, all frukt med kärna som vindruvor, gluten-laktosintolerant. Att handla mat är inte lätt. Det gäller att läsa ordentligt, men ibland kan det bli fel. Texten på innehållsförteckningarna är ibland väldigt små och om det står på flera språk, så gäller det att kunna förstå tex eng väldigt bra. Tack och lov så kan jag vara i närheten av nötter, än så länge.

Jag har inte alltid varit allergisk mot allt utom svamp och skaldjur. Det är förenat med livsfara för mig. Får jag inte vård snabbt så blir jag medvetslös och kan dö. Lever kunde jag äta när jag gick i småskolan. Älskar leverstuvning, sen i mellanstadiet så utvecklades allergin och jag blev tom inte insläppt i matsalen de dagarna lever serverades, utan fick äta i skolköket. Mandel blev jag i vuxen ålder, likaså gluten. Att inte kunna äta en nybakad bulle eller bröd, känns som ett straff.

Verkar som om jag blir mer och mer allergisk. Kan inte gå på kinarestaurang, de använder mushroomssoja. Kan inte gå på fest och överraskas. Om de använder samma skärbräda eller bestick när de gör ordning maten, så är det livsfarligt för mig.

Var på en nyårssupè en gång. Blev serverad grön bandspagetti. Allt jag fick. De hade "glömt". Jag kunde inte äta något den kvällen. Känns väldigt orättvist.

När det gäller gluten-laktosvaror så har jag aldrig sett att det är extrapris på de varorna. T.e.x ett halvt kilo makaroner kostar runt 28 kr, som jämförelse, vanliga makaroner  ett kg kostar mellan 11- 16 kr. Känner ibland att jag lever på riskakor. Får alltid laga dubbel mat hemma och vara noga med hygienen på tillbehören. Stekpanna, kastruller, skärbräda, knivar. Räcker med att sonen skurit sitt bröd med min kniv och på min skärbräda, så blir jag dålig. Vi är tvungna att alltid hålla reda på vispar. Har min egen eftersom han tycker om sås med svamp.

Det var lite om hur vardagen kan vara för en som är hyperallergisk mot mat. Finns det fler som mig eller har ni frågor, så ska jag försöka svara så gott jag kan.

Kramiz Tatjsa

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2009-05-29 09:37 #1 av: Tatsja

Det är svårt ibland att "synda". Speciellt nybakat som innehåller mjölk och mjöl.

Oftast gör jag ju mitt eget bröd, men sonen vill ha vanligt. Sen vill man ibland "unna" sig något. Då gäller det att vara uppfinningsrik och frågvis.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2009-05-29 09:43 #2 av: Lorita

Vi var på konfirmation och där bjöds det på vanlig+glutenfri+mjölkfri kladdkaka till det bär (färgsorterat) och mjölkfri glass eller grädde.

Det är ju inte lätt när någon eller som i detta fall några i släkten är överkänsliga.

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning




Anmäl
2009-05-29 09:59 #3 av: Tatsja

Det är ett evigt upprepande om vad man tål och inte tål. Oftast slutar det med att jag tar med eget. Lättare för båda parter.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2009-05-29 10:24 #4 av: Lorita

Det är ju inte kul det heller nog borde man som värd kunna knåpa ihop en meny som gästerna tål Flört jag hade valt att göra samma mat till alla det är ju trevligare att äta då, klart en utmaning men det är det ju att göra en specialare också Obestämd

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning




Anmäl
2009-05-29 10:30 #5 av: Tatsja

Varit hos en del, där jag inte kunde äta maten. De hade silat svampsåsen  och bara plockat bort räkorna. Då kan jag i alla falla inte äta.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2009-05-29 11:19 #6 av: Lorita

Jag skulle aldrig våga laga den mat någon inte tål samtidigt som jag lagar maten till andra med ingredienser som den inte tål till andra.

Då är det enklare att skriva bara en meny Flört det är ju inte frågan om att man inte tycker om det utan att man kan bli sjuka av det. Vem vill avsluta en trevlig kväll på akuten Kyss

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning




Anmäl
2009-05-30 09:56 #7 av: Tatsja

Det har jag gjort många gånger, varit på akuten alltså. Så nu brukar jag säga att jag tar med eget. Lättare och säkrare för mig.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2009-06-01 00:27 #8 av: Gustav-IV

Och man ska nog inte blanda ihop allergi och intolerans...

Men, det jag skulle fråga var: Finns det matvaror som garanterat ingen är överkänslig eller allergi mot? Alltså något smarrigt som man med säkerhet kan bjuda på om det är många som kommer.

Anmäl
2009-06-02 07:35 #9 av: Tatsja

#8 Jag är både allergisk och intolerent för mat.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2009-06-02 07:48 #10 av: Lorita

#8 jag funderar på om det skulle kunna vara viltkött Obestämd

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning




Anmäl
2009-06-02 09:55 #11 av: Tatsja

#10 Vilt brukar gå bra. Sen om man kan köpa direkt från en bonde. Jag saknar det. Bodde på landet hos en bonde. Det köttet var gott.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2009-06-02 12:39 #12 av: Gustav-IV

#10: Tack! Vilt hade jag inte en tanke på - det fungerar ju till alla(?) religioner också. Vad kan man servera till? Vanlig sallad borde väl fungera, eller? Helst kanske en gryta, kan man göra en sådan med vin, vatten och sedan reda med arrowrot eller någon annan stärkelse? Kan man ha något annat i grytan, tex grönsker?

Till borde man kunna servera olika saker utan problem, tex potatis, ris, bullgur etc, och låta gästerna välja.

#11: Skulle kött köpt direkt från en bonde vara bättre ur allergi- och intoleranthänseende?

Anmäl
2009-06-02 13:02 #13 av: Lorita

#12 potatis är ju ganska säkert och sen gurka och grönsallad.

Vad man bör göra är att inte göra grytor och blanda råvaror. Kryddor för får man också akta sig för Flört

Ekologiskt kött är ibland lättare för dom som är överkänsliga mot kött

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning




Anmäl
2009-06-02 13:07 #14 av: Gustav-IV

#13. Förstår det där med grytor, men om man bara har säkra råvaror så borde det ju inte vara några problem.

Men vilt, ett par olika såser och sedan olika tillbehör där gästerna kan välja borde alltså kunna fungera.
Sedan måste man ju naturligtvis även ha något vegetariskt.

Sedan undrar jag varför ekologiskt ibland är lättare för de som är överkänsliga mot kött.

Anmäl
2009-09-17 10:11 #15 av: Tatsja

Jag vill Putta upp denna tråd, då jag tror det finns fler som är så allergiska som jag är.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2011-01-30 09:22 #16 av: Tatsja

Tror denna tråd är viktig i kosten, då allergierna ökar enormt.

Det många inte tänker på är att den som är allergisk mot nötter, kan få en allergichock även om det bara står en skål på  bordet.

Många köper nötter på flygresan, men det kan kosta livet för en allergiker.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2011-01-30 11:30 #17 av: DesK

Tatsja bra beskrivet, tack för att du delar med dig.

Tyvärr finns det inga säkra matvaror, jag känner människor som inte tål något rött kött alls, altså ej heller vilt. Ska man bjuda en allergisk vän på något så måste man fråga vad denne tål och noga rätta sig efter det. Att göra som Lorita säger är nog det allra bästa och säkraste.

Jag tror att några av anledningarna till att allerier ökar är våra ofta alltför täta bostäder och alla tillsatser i maten.

Désirée

Anmäl
2011-01-31 09:05 #18 av: Tatsja

#17 Sen alla avgaser och utsläpp i naturen, bidrar till att allergier och astma har ökar enormt under 1900-talet.

Det jag tycker är tråkigt är att jag inte kan gå ut och äta. Inte bli överraskad när jag blir bortbjuden och så. Jag måste alltid veta vad som finns i maten.

Det många inte tänker på är sojan de använder i såsen. Är det muschroom,så är det kört för mig som är allergisk mot svamp.

Tyvärr får jag höra att larva dig inte, ta en bit. Men det är ju mitt liv som det gäller.

 

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2011-01-31 11:19 #19 av: Mitralis

Mycket bra att bli påmind om detta lite nu och då. Som allätare är det lätt att glömmaSkäms.
Men jag tycker ändå att det är tragiskt att folk har så dålig respekt för allergier när de vet om att någon är allergisk.

Anmäl
2011-02-02 08:51 #20 av: Tatsja

Speciellt som de skivar championer med samma kniv som de skivar min mat. Jag vägrar äta det, då sporer kan sitta kvar och överföras. Vill inte spela med mitt eget liv. Tar hellre med mig egen mat.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2011-02-03 08:38 #21 av: Vosjes

Intressant artikel men jag kan inte hjälpa att jag lider med dig att du inte kan äta allt det goda!

Det är faktist väldigt få människor i alla fall i min omgivning som bryr sig om folk som är allergiska, överkänsliga eller helt enkelt avstår från olika produkter av olika anledningar, mängden folk där jag bor tycker mest att man ska sluta löjla sig även om det har med liv och död att göra. Obestämd

Med vänliga hälsningar, Sophia
Medarbetare på Matlust och Exotiska djur

Anmäl
2011-02-03 08:40 #22 av: Tatsja

Sluta löjla sig, får jag ofta höra. En tugga kan du väl ta och sen det värsta, jag silade ju såsen.

finns många saker som folk säger och tycker,

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2011-02-03 08:44 #23 av: Vosjes

Jag silade ju såsen men gud, tänker folk så? Förvånad

Med vänliga hälsningar, Sophia
Medarbetare på Matlust och Exotiska djur

Anmäl
2011-02-03 12:07 #24 av: Mitralis

#23 Tycker också att det är skrämande.
Det är ju som att det inte är hallon i hemmagjord hallonsaft eftersom den är silad Obestämd Skriver hemmagjord eftersom jag inte vet om det är några hallon i köpt saft Skrattande

Anmäl
2011-02-03 12:11 #25 av: Vosjes

#24
Haha Skrattande

Med vänliga hälsningar, Sophia
Medarbetare på Matlust och Exotiska djur

Anmäl
2011-02-04 09:42 #26 av: Tatsja

Finns många sådana exempel. Du kan väl plocka bort räkorna är ett.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2012-12-08 19:03 #27 av: [TrollKvinnan_66]

Tatsja, intressant - har liknande allergi/överkänslighet/intolerans som du plus lite till...kan inte heller blanda kolhydrater med protein!

Bra Artikel...

Anmäl
2012-12-08 19:13 #28 av: Anterrabae

En mycket bra artikel, och den väcker mitt intresse då jag är har en utbildning inom matintoleranser.. och att de faktiskt går att läka.

Jag har ju själv läkt många av mina intoleranser, och med det har även andra allergier, som till exempel pollen försvunnit.

 

Det går, försöker inguta lite hopp... även om det är tunt. Jag vet.

 

Den mest störande kommentaren var ifrån mammas bästa väninna som när hon fick veta att jag svällde ihop av parfymer, och därmed ombads att inte använda detta när vi skulle vistas i samma lokal eftersom jag inte kunde andas då. "Men det kan inte jag förväntas komma ihåg, det är ju inte mitt problem"..

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2012-12-08 19:30 #29 av: [TrollKvinnan_66]

sjukt dålig kommentar men sjukt bra att du finns här med din kunskap, erfarenhet och ditt intresse

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.