Råd, tips och trix

Var rädd om musklerna.

2008-10-04 11:11 #0 av: Lorita

Vad det har på gym att göra förstår jag inte riktigt, 500 kilokalorier om dagen och nästan inget protein, det är inte bara och absolut inte när man tränar också. Nu har jag sett många förvandlas, minska i vikt och bli nästan anorektiskt smala. Vad som är genomgående är att när pulver försvinner, så…

Vad det har på gym att göra förstår jag inte riktigt, 500 kilokalorier om dagen och nästan inget protein, det är inte bara och absolut inte när man tränar också. Nu har jag sett många förvandlas, minska i vikt och bli nästan anorektiskt smala. Vad som är genomgående är att när pulver försvinner, så ersätts det igen av bullar och samma kost som innan och kilona kommer igen. Många, då återgår då och äter pulver sopparna ett tag till, för att gå ner igen i kilo räknat. Jojo bantandet är ett faktum, kroppen fyller aldrig på med näring riktig bra.

1069524_madlens__work_4.jpg

De kurserna som är på gymmen, där äter man också i slutfasen, mat bestående av grönsaker och kött. Problemet med detta är att man äter väldigt lite fett, vilket gör att kroppen inte kan ta upp, vitaminer ur salladen. Köttet är begränsat så proteiner som byggstenar räcker inte för en kropp i träning. En kropp som svälter, bryter först ner musklerna för det är enklast och ger också effekten att kaloribehovet minskar. Kroppen försätter sig i sparläge, den måste ju vara effektiv, det är hårda tider det är ont om mat, det förstår kroppen. Kroppen vet ju inte att pulvret är lika dyrt som vanig mat och någon kris att få tag på mat råder det inte.

 

527851_delicious.jpg

När man sen väl, sluter med sin diet, för det är ingen livsförändring men genomgott, man har utsatt sig för svält en period, helt enkelt. Då vet kroppen en bra lösning, samla på sig fett och det fort, dåliga tider kan ju komma tillbaka och då får man ju lagra upp det man tappat.

905966_buffalo_skull.jpg

Att folk går upp efter dieterna det har jag sett med egna ögon, flera exempel. Lura er inte av dom som är på väg ner att haka på trenden, vänta och se hur deras vikt ser ut efter ett halvår efter avslutad diet. Har dom behållit den smala kroppen eller kryper retliga kilon på igen? Låt andra experimentera först är mitt råd.

809234_abdomens.jpg

Jag har länge, mycket länge velat skriva om pulverdieter och varna men det var först nu i veckan jag fick siffror som verkligen bekräftar, man går ner i muskler också.

310519_despaired_man.jpg

En man på mitt jobb gav mig siffrorna, han var så stolt. Han hade gått ner 10 kg, vad alla säger så tömmer man först levern på kolhydrater -2 kg sen består kroppen av 50 % vatten -5 kg, sen sa mannen att han hade "bara" gått ner 2 kg muskler. Han har tränat regelbundet under hela tiden men ändå tappat hela två kilo muskler.

Nu räknar vi vad som hänt med honom, 10kg vikt - 2 kg kolhydrater - 5 kg vatten - 2 kg muskler = 1 kg fett. Så vad säger man lyckat eller inte?

Nästa var att han hade gott ner i fett procent på vågen, det är också ett bedrägeri. Man lurar sig med procent också. Procent betyder nämligen del av, nu vet jag inte hans vikt men säg att han startade på 85 kg och gick ner till 75 kg.

Vatten är 50%  felprocenten 33 % då var övrigt muskler och så 17 % = 14,5 kg ca

När han sen väger 75 kg så 13,5 kg övrigt, han hade ju tappat två kilo muskler = 18 % med fortfarande 50% vatten i kroppen så blir fettprocenten 32%.

Det skulle ha varit en fett procent på 31 om han hade kvar sina muskler.

795126_soup_.jpg

 

Så låt er inte luras, fortfarande så är säkraste sättet att må bra att äta nyttigt och träna lagom. Framför allt våga ät proteiner, det behöver kroppen om ni vill behålla era muskler och inte minska dom.

903839_fitness.jpg

Denna man i exemplet, han tränade, om man inte tränar alls under en lågkaloridiet så är riskan stor att all viktminskning är muskler och vatten, samt de två obligatoriska kolhydratkilona, första reserven så att säga.

Var rädd om er och era kroppar.

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning
Anmäl
2008-10-20 11:15 #1 av: IaMiaMaria

då ska man isf äta pulver som är gjord för tränade som man köper på gymet, dem kan man ha som måltidsersättare och endå träna hårt och då gå ner i vikt (fett) om det är det man vill.

Även andra pulver som man tillsätter extra protein i är ju helt oki, men det är viktigt att kolla innhållet också.

Bra skrivet =)

Anmäl
2008-10-20 18:58 #2 av: HakanKrakan

Otroligt viktigt med protein(aminosyror)..

Anmäl
2009-05-31 04:00 #3 av: aggeelin

Har en kompis som minskat ca 65 kilo genom att äta soppa. Eller mer, hon påstår att hon väger 70 kilo men ser ut som 55... och kvittrar som om hon vore helt speedad, låter som om hon är på väg in i anorexi! Hon har ätit soppa i 8 månader, jag kan inte tro att det är ett bra sätt att minska vikten på i längden. Nu törs hon knappt äta men vi får väl se... vad jag förstår så går de oftast upp de som minskat vikt på detta sättet ...


Aggeelin / medarbetare på Livskvalitet

Anmäl
2009-05-31 04:02 #4 av: aggeelin

Jag väger ca 68 kilo, har en del muskler och bredvid henne (vi är lika långa) ser jag fet ut! Något måste vara fel, hon kan inta väga  70  kilo!


Aggeelin / medarbetare på Livskvalitet

Anmäl
2009-05-31 09:41 #5 av: Lorita

Min ena jobbarkompis som gått på pulver, hon puveråt i nästan ett år och säger också att hon väger 70 kg är 172 cm lång, men hon ser klen ut, som en sjuk gammal tant och hon är bara 44 år.

Hon varvar just nu pulver och skräp mat (bullar, kakor, lunchrestaurangens mat, hamburgare) med att "straffa" sig sig med pulver när hon gått upp. Hon har inte lärt sig äta rätt och tillför i praktiken aldrig byggstenar till sin kropp.

Då tror jag det är mycket bättre att äta rätt och ha lite kurvor på kroppen Flört

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning
Anmäl
2009-05-31 11:32 #6 av: aggeelin

#5 Visst är det bättra att äta rätt och ha lite kurvor - tror inte på att lära sig äta pulver för resten av livet.


Aggeelin / medarbetare på Livskvalitet

Anmäl
2009-05-31 22:47 #7 av: knytt1

Jag är av den fasta åsikten att nästan vilken kost som helst är bättre än konstgjort pulver och drycker.

Det går inte att extrahera vitaminer och mineraler på samma sätt som finns i rena råvaror.

Smalhetshysterin kommer att döda fler och fler människor, tyvärr. Jag tror också att cancer till en viss del skapas pga för mycket konstgjorda ämnen i kroppen, samt av sötningsmedel.

Anmäl
2009-05-31 23:14 #8 av: aggeelin

#7 Även jag tror att det är "riktig" mat som är det riktiga, att lära sig äta på ett sätt som fungerar för hela livet och att röra på sig för att må bra.


Aggeelin / medarbetare på Livskvalitet

Anmäl
2009-06-07 01:24 #9 av: Zabbio

Tyvärr är både pulver och snabbmat lättare att leva på än att laga vettig mat med vettiga råvaror.

Tror att många faktiskt inte kan laga mat.. själv har jag tex nästan aldrig lagat mat så det blir intressant när jag flyttar. Men jag är iaf uppvuxen på husmanskost så det lär inte bli alltför mycket pizza och hamburgare...

Jag kan ju steka till nåt, har kanske använt ugnen 2ggr i mitt liv och har inte för vana att fiksa grönsaker, bara potatis. Hur jag ska blanda smaker och få nåt gott r det är en gåta för mig.. (och kokböcker är tråkiga :P)

Jag kommer nog lära mig, men det finns ju många som helt enkelt vuxit upp med pulvermos, halvfärdiga middagar eller hämtmat... hur ska de kunna ta sig ur det, med allt vad det innebär i konstiga beroendeframkallande  kemikalier (var det inte ngm/natriumglutamat eller nåt de pratade om på nån tv-show?) och lära sig laga mat när det är så mycket enklare och mer hemtamt att äta hämtmat eller pulver? Snabbt, enkelt och billigt i ett stressat samhälle. Köket är snart bara ett oanvänt extra förvaringsutrymme.. spisar och ugnar är till för högtider när farmor kommer och hjälper till..

Anmäl
2009-06-07 09:46 #10 av: Lorita

#9 lagamat lär man sig på att testa och åter testa, krydda och smaka av. När det gäller grönsaker så finns det väldigt mycket bra i frysdisken som man kan använda, bara snabbt värmd till ät temperatur Flört

Du har rätt ofta så kan man inte laga mat när man flyttar hemifrån, och köket blir med och mer bara en plats för söndagsmiddagen.

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning
Anmäl
2009-06-07 11:22 #11 av: IaMiaMaria

#9 jag kunde inte laga mat då jag flyttade hemmifrån, jag kunde typ koka makaroner och värma köttbullar i mikron, men i och med att jag flyttade hemifrån och levde på csn så blev matlagning väldigt intressant. Nu lagar jag avanserad mat och tycker att det är jätte roligt.

prova dig fram, det är så du lär dig.

Anmäl
2009-06-09 23:37 #12 av: Zabbio

Jo, jag klarar mig nog, är ju som sagt bortskämd med att äta riktig mat iaf. Gillar inte halvfabrikat :P

Anmäl
2009-07-28 11:31 #13 av: promenixan

Mycket bra artikel, önskar att många läste den och tog den till sig. Riktig mat är alltid att föredra framför pulversoppor. Men som Zabbio skriver så bra i sitt inlägg så blir det lätt att ta till. Det verkar vara mycket mode i detta med, att det är "inne" hos vissa att äta soppa och skryta om hur lite de ätit.

Man blir helt förstummad när man hittar bloggar som rekomenderar att hellre äta en sån soppa, än riktig mat som man blir "oren" av.
Jag vågar inte lägga ut länken här, för det är inget som jag vill uppmuntra till alls.

 

Anmäl
2009-07-29 20:02 #14 av: JAUS

En mycket bra proteinkälla är ägg.

Anmäl
2009-08-01 12:52 #15 av: LP-A

#0 En "vanlig" människa har ett glykogenlager om totalt cirka 2000 kcal vilket motsvarar 500 gram glykogen. Varje gram glykogen binder dessutom knappt 3 (2.7) gram vatten, vilket gör att det totala glykogenförrådet utgör högst 2 kilo.

Ingen vanlig viktminskare klarar att nolla sitt glykogen vilket innebär att max 2 kg kan komma därifrån, sannolikt betydligt mindre. Säg att 1 - 1.5 kilo av den första viktminskningen kommer därifrån

Anmäl
2009-08-06 21:17 #16 av: spkn1

studie på elitcyklister på ketogen kost

"On average, subjects lost 0.7 kg in the first week of the EKD, after which their weight remained stable"

Personer som alltså tränar på elitnivå lyckades tappa i genomsnitt 0.7 kg vikt (glykogen+vatten) när de helt slutade tillföra kolhydrater via kosten.

Vore konstigt om en stillasittande person (på pulver vilket jag förstått är i huvudsak kolhydrater?) Lyckades tömma sina glykogenlager totalt (och överleva!), samt tappa 5 kilo vätska (utan att dö av uttorkning).

Jag tror gott din kollega (?) kan tillskriva ett antal kilo viktminskning extra till fettlagren


Därmed absolut inget positivt sagt om pulverdieter, eller andra temporära bantningskurer. Håller helt med artikelförfattaren om att det är väldigt dåliga metoder att gå ner i vikt. Endast permanenta livsstilförändringar kan tillföra permanenta och hälsosamma resultat.

 

 

Anmäl
2009-08-06 22:15 #17 av: Lorita

#16 det spelar inte så stor roll för så här ett år senare så väger han mer än innan och han är inte stilla sittande, tränat karate på högnivå.

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning
Anmäl
2009-08-06 22:22 #18 av: spkn1

Argument slutar spela roll i den tidpunkt de motbevisas?

Som jag sa, jag håller med dig i din åsikt om dieter. Tillfälliga förändringar ger endast tillfälliga resultat!

Tränat eller tränar? Läskigt om någon som tränar på högnivå försöker sig på pulverdieter! Ju mer man belastar sin kropp, ju viktigare att man tar hand om den och när den med rätt föda.

Anmäl
2009-08-06 23:44 #19 av: Lorita

#18 tränar han ville gå ner för en kurs han skulle hålla. Han har svart + och lite till och tränar praktiskt taget varje dag.

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning
Anmäl
2009-08-06 23:46 #20 av: spkn1

Okej. Skrämmande att inte idrottare på den nivån har bättre koll på kosten. Vem som helst borde förstå att det är mycket bättre att kalorireducera på riktig mat än att äta massproducerat pulverjox om man vill tappa vikt snabbt.. Hoppas han lärde sig en läxa och du gav honom lite vettiga råd. Flört

Anmäl
2009-08-15 15:02 #21 av: mikaelj

spkn1,

Vissa tappar mycket vätskevikt, vissa tappar ingen alls.  Vad det beror på är okänt.

Man tycker att man borde tappa mer vätska ju mer muskelmassa man har.. men så verkar det inte vara. Jag tappar ingen vikt alls, t.ex.

Anmäl
2009-08-15 15:54 #22 av: Lorita

eftersom halva jag består av vatten så går jag ner 2kg och ska fortsätta bestå av 50% vatten så måste 1 kg av det som lämnat min kropp vara vatten. Risken är annars stor att jag förvandlas till en gurka om jag går ner för mycket Flört

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning
Anmäl
2009-08-15 16:19 #23 av: mikaelj

Det stämmer inte.

Blir du av med muskler kommer större del vatten försvinna än om du blir av med fett, då fettceller inte har lika stort vätskeförråd som muskler.

Anmäl
2010-05-18 23:18 #24 av: Mitralis

Dax för en putt nu när Beach 2010 hägrar?

Anmäl
2010-05-18 23:21 #25 av: Lorita

Beach 2011 siktar jag på Flört

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning
Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.