Näring, Allmänt matnyttigt och recept

Egen klar buljong, gott och enkelt att göra

2008-03-05 21:40 #0 av: Lorita

Jag kom över en förpackning karréspill, det var väldigt mycket kött på benen så köttet var gott att äta efter att jag kokat min buljong. Hur gör man då om man vill göra sin egen buljong, det tar lite tid men är enklare än vad man tror och betydligt godare och nyttigare blir det också.

 

Man behöver ben, vit och svart peppar, lagerblad sen kan man salta efter tycke och smak.

Kryddorna har jag i en tesil, så är det lätt att få buljongen klar sen.

I med benen, lagerblad och pepparn, i rikligt med vatten. Tesilen binder jag fast i kastrullen så den är lätt att fiska upp.

Koka upp allt samman i kastrullen och låt sen, buljongen sjuda under lock. 99 minuter brukar jag ta för det är vad min spis har som max tid, längre tid går också bra om man har möjlighet.

Allt eftersom så tar man bort det skum som bildas på buljongen.

Ta bort lagerblad, kryddor och ben från buljongen och häll upp den i en bytta, som förvaras svalt under natten. Då kommer det hela att skicka sig.

Ta bort det feta ovanpå buljongen.

Ös sen över buljongen antingen, i förpackningar för att frysa eller direkt i en kastrull om du tänkt göra något direkt av den.

Det sista grumliga använder man inte, jag ger det till mycket glada katter.

Köttben innehåller gelatin, därför blir buljongen som gelé när den är kall, för att blir flytande och klar när den är varm.

Av: Lorita

Datum för publicering

  • 2008-03-05

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning
Anmäl
2008-03-06 22:53 #1 av: Hera

Ah, smart med tesil :) Har alltid sånt jobb med kryddpepparkorn och andra hela kryddor då jag kokar något.

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2008-03-07 21:13 #2 av: Ulf-S

Jag kokar ofta buljong, så jag vill förstås gärna bidra med några tips!

Som sagt så är ju riktig buljong mycket nyttigare och smakrikare än pulver och tärningar man köper i affären. Riktig buljong innehåller massor av mineraler i en form som kroppen lätt kan tillgodogöra sig.

Gelatinet har fantastiska hälsoeffekter, det blandar sig (förstås!) med övrig mat i mag- och tarmkanalen där det drar åt sig vätska och underlättar matsmältningen: det fungerar ungefär som nyttiga lösliga fibrer.

Gelatin består huvudsakligen av två olika aminosyror, så det är inte ett komplett protein. Däremot gör buljong det möjligt för oss att effektivare utnyttja de kompletta proteiner vi äter.

Den gamla klassiska kycklingsoppan som är så bra vid förkylning och sjukdom är alltså verkligen ett litet mirakel, om den är hemmagjord från grunden!

Hur som helst, som Lorita säger behöver man förstås ben (gärna med lite kött på, kanske ett märgben eller två) och salt och kryddor. Utöver det behöver man en skvätt vin eller vinäger, eftersom syrligheten hjälper till att dra ut mineralerna ur benen. Jag brukar kasta i diverse rotfrukter och lite vitlök också.

Lägg ben och kryddor + vin/vinäger i en kastrull och fyll på med kallt vatten. Låt det dra 30-60 min och påbörja sedan koket. Första timmen eller så bör man skumma av ytan på buljongen eftersom skummet kan ge en fadd smak och grumlig buljong.

Köttbuljong bör sjuda från 12 till upp till 72 timmar: ju längre tid man sjuder den desto mer mineraler och smak lockas fram ur benen!

Jag brukar ofta påbörja buljongen på kvällen och låter den sjuda tills nästa kväll när jag sover på natten och när jag jobbar under dagen. I början kändes det nervöst att lämna grytan totalt obevakad, men det går alldeles utmärkt har jag insett!

I alla fall om man har gas, eftersom lågan går att ställa in väldigt exakt. Och man ska nog ha en modern gasspis med automatisk avstängning om lågan mot alla odds skulle slockna!

Anmäl
2008-03-07 21:25 #3 av: Ulf-S

Ja, just det... Vill man ha en riktigt klar buljong kan man klara buljongen med äggvita efter att man silat den, kylt och tagit bort fettet.

Häll buljongen i en kastrull och slå på värmen. Släpp ner några äggvitor i buljongen och vispa med en spiralvisp. Sluta vispa när buljongen börjar koka och låt koka några minuter. Äggvitan kommer då att flyta upp till ytan som ett fast skum som har fångat de flesta "orenheterna".

Sila sedan buljongen genom en silduk om du vill ha en helt genomskinlig och klar buljong! 

Anmäl
2008-07-13 10:41 #4 av: [aspie]

Detta är ju helt fantastiskt! Vilka bra tips! Jag tror att jag har hittat till en sida som verkligen intresserar mig...MATGlad

Tusen tack för buljong recepten Lorita och Ulf_S

Anmäl
2011-03-26 11:11 #5 av: Mitralis

Ska faktiskt ta och försöka mej på det här framöver Glad

Anmäl
2011-05-25 11:39 #6 av: [WX5]

Har testat att göra egna buljonger och det var faktiskt lyckat. Gjorde med kyckling, fisk och en med kött. Skrattande

MVH Emilia

Sajtvärd på Åland. Söker medarbetare, PM vid intresse.
Medarbetare på Kost, Öl och Social fobi.

Anmäl
2011-05-25 11:44 #7 av: DesK

Jag brukar koka buljong på flera olika köttsorter och gärna med en kyckling i koket, det blir en mustig och god buljong Glad

Désirée

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.