Näring, Allmänt matnyttigt och recept

Energi är bränsle

2008-01-01 11:49 #0 av: Lorita

Energi är bränsle och räknas oftast i kilokalorier (kcal) vilket är matens förbrännings värde. Man får energi från alla matvaror som innehåller fett, proteiner kolhydrater eller alkohol. Särskilt feta matvaror är mycket energirika.

Man behöver energi för att hålla igång kroppens alla funktioner. Energin blir till arbete och är det som vi behöver för att fungera, driva våra kroppar, pumpa runt blodet, smälta vår mat, hålla vår kroppstemperatur mm.

Om man inte tillför någon energi till kroppen då måste man förlita sig på att kroppen tar av sina egna reserver för att kunna fungera.

Samtliga kroppen funktioner är beroende av energi som kommer ifrån fett, proteiner och kolhydrater för att kunna fungera och ska helst vara i balans.

Energin från fett ska liga på max 30 % protein ska ligga på 10-15 % och kolhydrater på 55-60 % av det dagliga intaget om man är normal aktiv.

Det är betydelsefullt att man vet matens energi innehåll, så man får i sig rätt mängd energi i förhållande till det egna dagliga behovet.

Man använder också energi innehållet i varje enskild vara för att vara säker på att det inte er en energibomb.

 

 

Även hälsosam mat kan bidra till en viktuppgång, lika väl som en kost bestående av onyttig mat men för lite daglig energi.

Därför är mat mycket mer en bara energi för att driva runt kroppen. Men energin är det mått vi har för att veta hur mycket vi behöver äta.

 

Av: Lorita

Datum för publicering

  • 2008-01-01

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning
Anmäl
2008-01-12 21:02 #5 av: Sehvrin

Det här är väldigt, väldigt OT, men jag undrar varför jag inte kan se de tre inlägg till denna artikel som det står att det finns?

(Förlåt för att det blev OT, inlägget får gärna tas bort sen) 

//Johanna, medarbetare på miljö.ifokus, svensknatur.ifokus och studier.ifokus

Anmäl
2008-01-12 21:06 #6 av: Mervi

De andra är raderade av Lorita.

Anmäl
2008-01-12 21:29 #7 av: Lorita

Ja, jag har städat Skrattande

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning
Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.