Livsstil och speciella behov

Hitta din balans och gå ner i vikt 1

2007-01-16 20:33 #0 av: MarieK

Låt år 2007 bli ett år då du finner balans i kropp och själ. Det året du lär för livet i stället för stunden. Stressa mindre, börja röra dig mer och se över dina kostvanor.

Har ni läst färdigt alla lockande annonser om snabba fixar nu? Alla dessa annonser som lovar att ordna upp era liv på enbart ett par veckor. Som lovar att ni ska stressa mindre efter att ha köpt deras produkt, att ni ska ha blivit av med tio kilo på lika många dagar?

Börja redan i morgon med att gå ut och gå minst en halvtimme varje dag. Sätt på dig sköna kläder och ordentliga promenadskor, sätt i musik i öronen om du vill och börja gå. Sväng med armarna ordentligt, ta ut stegen och njut. Eller varför inte göra som så många andra, stavgå. Njut oavsett väder för alla kommer väl ihåg, det finns inget dåligt väder...

 

Relaterade länkar

Av: MarieK

Datum för publicering

  • 2007-01-16
Anmäl
2007-01-16 20:54 #1 av: marwes

Inga dåliga väder? Var har du varit de senaste dagarna:-) Själv jar jag hört att det var någon Per här och hälsade på...

Anmäl
2007-01-16 21:22 #2 av: MarieK

Jag kan hålla med om att Per tillhör undantagen.  Att prommenera med honom är inget jag rekommenderar.. Skrattande

Anmäl
2007-01-17 08:53 #3 av: Lorita

Igår tog jag en må bra dag, åkte till gymmet och först massage (en jätteskön vattenmaskin) och sen solade jag och efter det en massage till. Jag känner att jag har tagit i lite för mycket den senaste tiden, kroppen får inte den återhämtning den behöver. Så nu tar jag bort träningen på tisdagar och gör om den dagen till en ren vilodag. Så mig får du inte ut på en promenad om dagen, räknas det att jag rider minst en timme, dom dagarna jag inte är på gymmet så startar jag i dag, för det är sista dagen på hästens vinter vila Flört

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning
Anmäl
2007-01-17 14:41 #4 av: maggan

Har du något tips om man inte KAN gå ut och gå?

Anmäl
2007-01-17 16:20 #5 av: MarieK

Vad kan du göra? Det är lite svårt att svara på frågan ordentligt innan jag vet det och om du vill säga även varför du inte kan.

Anmäl
2007-01-17 16:41 #6 av: maggan

#5  Panikångest

Anmäl
2007-01-17 17:09 #7 av: MarieK

Då förstår jag att du inte går ut. Fast hur går det om du är ute i med ett sällskap du kan lita på?

Om inte annat så kan du träna hemma. Hopprep, pilates, yoga. Har du tillgång till motionscykel, gåband eller liknande är det mer än bra och bara att sätta igång.

Anmäl
2007-01-18 00:13 #8 av: mandymoo

Jag har svårt att gå i så rask takt att det "ger" något - då jag har ett knä som gör ont när jag "går" på det benet... och visst kan jag gå lite raskare med då går jag inte"rätt" så det blir långsam promenad för  mig om jag ska gå "rätt" på foten o kunna tänka på att sträcka så mycket jag kan osv....

Vad kan jag göra istället för eller som komplemet till promendad?

Anmäl
2007-01-18 11:25 #9 av: MarieK

Först, kolla upp ditt knä. Ett felbelastat knä kan ge så mycket tok i resten av kroppen.
Underlaget är kanske inte det bästa nu men kan cykling vara ett alternativ?

 

Anmäl
2007-01-18 23:58 #10 av: Rickard007

Det regnar f*nimej varenda dag här, nae jag rör på mig genom Pingisen. Fast jag bode röra på mig lite mer, magen växer märker jag!

Anmäl
2007-01-19 08:02 #11 av: mandymoo

#9 Jag har opererat mig för minisk o sen har jag poröst brosk. Jag alltid att ha ont pga av det porösa brosket. Och det jobbiga är att det gör så att jag inte går ordentligt på foten... så knät sträcks inte ut ordentligt eller böjs... men går på sjukgymnastik.

Så knät är kollat och opererat 2 ggr...

Cykling har jag inte provat då jag inte kan sträcka ut benet ordentligt...

Anmäl
2007-01-19 09:41 #12 av: Lorita

#11 jag skulle vilja lura upp dig på hästryggen, jag är själv knäopererad och innan operationen var ridning nästan det ända jag kunde göra. Hästar hjälper än att komma i balans överhuvudtaget och är en riktigt trevlig motionsform Skrattande

 

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning
Anmäl
2007-01-20 01:09 #13 av: mandymoo

#12 jag behöver inte luras upp *ler*... har ridit förr.. tycker att det är jätte kul...

Anmäl
2007-01-20 10:23 #14 av: Lorita
#13  Synd att det är så svårt att får ridning som sjukgymnastik, det är ju ingen billig motionsform, men kanske kan du bli medryttare på en häst som behöver ridas lätt ett par dagar i veckan. Har man tur kan det bli nästan grattis om man hjälper till och mockar också.  

Simma är ju också något man kan göra men ack så trist...

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning
Anmäl
2007-01-20 16:36 #15 av: mandymoo

Har precis provat simma o det vart lite svårt då jag har problem med att böja o sträcka på knät...  men kommer att göra det ialla fall 2-3 ggr/månad.

Ja sen gäller det ju att hästen är snäll *ler* .... hjälper till mycket i ett stall just nu... en väninna har häst. Jag tar nattfodringar ibland, hjälper henne med saker osv... men hennes häst är bara 3 år nu i vår o ska ridas in... o sen finns det en annan stor häst i stallet dom till o med ägaren inte rider... o en nordsvensk som ja springer över allt ... sen är det B-ponny. Jätte synd faktiskt ... hade varit härligt att bara promenadridit lite en gång i veckan *Ler*

Anmäl
2007-01-25 11:30 #16 av: Lorita

Ja, vist ridningen ger mer än bara motion, man kommer ut i skogen en sväng också. Jag funderar på vad det kostar att simma, ridning är ju dyrt 100-150 kr gången och man måste rida varje väcka. Det är synd att inte fler politiker har insätt att det är en himla bra sjuk gymnastik, inte bara för dom som har svårt att gå, det hjälper dem mentala hälsan också.

Jag tycker att du ska räkna det att du hjälper till i stallet, fodrar och mockar som motion, hur många dagar i veckan är du i stallet. Mentalt så mår man ju så enormt bra av att bara få vara med hästar, det gäller djur överhuvudtaget, djur är friskvård Skrattande

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning
Anmäl
2007-01-25 21:56 #17 av: MatsK

Akta!!! Hästar är dödliga vapen i klass med atombomber och värmesökande missiler. Se bara på deras lömska blickar och gräsliga lukt :)

Anmäl
2007-01-25 23:23 #18 av: Lorita

#17 Jag vet Generad

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning
Anmäl
2007-01-27 17:30 #19 av: Illan

Du får gärna ge mig kostråd.

Dagligen lagar jag mat till två vuxna och två barn. Maken är allergisk mot de flesta råa rotfrukter, men tål dem väl genomkokta (dvs lättwokad morot tex går inte). Allergisk mot de flesta frukter också. Inga nötter och ingen mandel.

Yngsta dottern är allergiskt mot mjölkprotein och jordnöt och vi ska vara försiktiga med soja också.

Själv har jag en lättirriterad tarm som reagerar mot stress, för mycket fett, för mycket fibrer, laktos, sötningsmedel, fruktos... och är jag inne i ett stim så spelar det kvitta vad jag äter, magen är paj i vilket fall. Ja och så får jag gallbesvär av en del mat typ ägg och gröna äpplen. Men det hänger ihop med tarmbesvären  har jag förstått.

Försöker ge familjen god och näringsriktig mat. Planerar kvällsmaten fem dagar i rad och försöker variera kosten. Lagar mycket "från grunden" men bågnar snart under jobbet, för jag står mycket vid spisen. Barnen är hungriga när de kommer innanför dörrarna och är gnälliga. Har försökt att involvera dem i matlagningen med tveksamt resultat. Griniga, hängiga barn tillsammans med en trött mamma i köket blir raskt irritation och gråt... Så kvällar när maken jobbar sent eller vi har varit på någon aktivitet hemfaller jag åt färdiga köttbullar, färdig köttfärssås och liknande.

Bakar mkt själv. Men frysen är ganska full redan *s*

Jag tar mycket hänsyn till de andra och lagar mat de tycker om. Men jag är själv ingen fan av köttfärsbiff med lök, potatis och brunsås. Jag skulle gärna äta mer GI-inspirerat men jag ORKAR inte stå och laga TRE rätter varje kväll. Orkar inte. Har försökt bjuda på bulgur, quinoa, råris osv osv, men vare sig man eller barn äter. Så jag lagar hellre mat de faktiskt äter. Ibland kokar jag tex både vanligt ris och bulgur, men spisen räcker inte till till alla kastruller som ska trängas där med special hit och dit.

En del dagar tar jag faktiskt undan mat och gör en matlåda till jobbet, men oftast står den kvar i kylen. Så det blir nån av standardlösningarna på stan. Det är inte mycket man kan äta till ett rimligt pris när man inte vill ha grädde, ost och mjölk i allt...

Frukost är ett motigt kapitel och jag klarar inte att äta före nio. Min kropp vill inte ha mat. Och jo, jag har provat gröter och moser, och kokta ägg och att duka fint och mysigt. Det hjälper inte, jag vill inte ha mat vid den okristliga tiden på morgonen :)

Ofta lunkar vardagen på som vanligt, men ibland vill jag bara sätta mig ner och skrika neeej, jag vill inte, orkar inte. Jag struntar i att äta öht. Det är bara jobbigt att tänka på mat och alla krav det ställer på mig. För förutom det jag nämnt ovan ska jag ju naturligtvis tänka på KRAV-odlat, bönderna på kaffeodlingarna, kolesterolhalt, sockerberoende, transfetter, oetisk hantering av köttdjur, salmonella och allt annat som det skrivs om med fetstil i Aftonbladet. Blä! Tror jag skiter i att äta öht. Det är mest jobbigt.

 

Anmäl
2007-03-13 08:04 #20 av: drutten53

Hej o godmorgon på er..nu har jag tittat runt lite här...ja vikten är mitt stora delämma...skulle behöva gå ner minst 20 kg..för att må bra..nu dom sista 3-5 åren så fick jag diabetes typ2 gick jag upp tio kg..så det blev tabletter för det i dessa år..men nu juni -06 fick jag insulin..yttligare 10 kg...har även fått recept på aktiv på friskis o svettis...träna 3 dagar i veckan..det första vara att jag fick så ont i knän axlar...blev helt stel..kunde knappt röra mig..knäna svullna..då gick jag över till löpband..gick där en timme varje gång..i raskt takt...lite mag/rygggympa--simma efter detta sen...vikten bara upp upp..har även fått ändra på maten på grund av diabetes..mycket kolhydrater..inget socker o fett...så mitt liv består störrsta delen av fullkorn..ja allt jag hittar i fullkorn äter jag  o mycket grönsaker...men nu är jag så uppsväld o orklös...o vikten går snart i taket...finns det någon här som kanske har ett knep åt mig...läser även här på kostlänken..kolhydrater..ska man tydligen inte äta för mycket..eller har jag sett fel..men mitt liv består ju av mycket kolhydrater...för att få blodsockret stabilt...man börjar ledsna på vikten..o man göra allt o inget hjälper..fy villket liv..kram

Anmäl
2007-03-27 10:20 #21 av: MariaJ

Jag har också ett antal kilo att förbruka. Jag gick upp 38 kilo med min sista son, och har inte lyckats gå ner dessa kilo. Vad ska man göra ?

Jag förstår ju att motion är A-O..så det ska jag börja med regelbundet. Några andra tips för ?

Vänligen MriaJ :-)

Carpe Diem

Maria Johnsson

Reikimaster/lärare, kursledare och mässarrangör

Anmäl
2007-03-27 10:42 #22 av: MarieK

Jag vet inte nu hur mycket du rör dig idag men rörelse är A och O när det gäller förbränning.
Se också till att äta regelbundet. Då menar jag frukost, lunch och middag och ett par mellisar. Det gäller ju att hålla blodsockret i balans.
Satsa på en bra och stadig frukost. Då brukar resten av dagen följa med av bara farten. ;)
Ät minst 500 gr frukt och grönt om dagen.
Ha en bra kvalitet på maten du äter, proteiner, fett och kolhydrater.
Välj främst marina och vegetabiliska fetter.
Ät enligt tallriksmodellen. För att gå ner i vikt bör halva tallriken bestå av grönt i olika former. Varmt mättar mer.
Ät långsamt.
Rör dig regelbundet.
Drick mycket vatten. Bra för magen och håller suget borta.
Ät allt, men inte alltid.
Lycka till.

Anmäl
2007-04-05 11:03 #23 av: AnneN

Ser överallt allt att man ska äta minst 500g frukt varje dag, testade det ett tag men då jag åt så mkt frukt så orkade jag inte äta vanlig mat.

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2007-04-05 11:22 #24 av: MarieK

Du ska inte äta ett halvkilo frukt om dagen. Det där halvkilot gäller både frukt OCH grönt.

Anmäl
2007-04-05 12:13 #25 av: WiktZac

Se till att i huvudsak äta grönsaker - det finns inga nyttigheter i frukt som det inte finns mer av i grönsaker. Dessutom har grönsaker inte alls på samma sätt "förädlats", d v s blåsts upp med mer vatten och socker.

Så vill man uppfylla ett av SLV:s mer vettiga råd så gör det i huvudsak med grönsaker. Se frukt som godis istället.

 

//Zac 

Anmäl
2007-05-22 13:53 #26 av: paronskrutten

17: Jag tycker det var otroligt fel sagt av dig, hästar är inte alls farliga eller onda på något sätt!

En hästrädd människa kanske verkligen tror på dig, och vågar aldrig ens gå in i ett stall... Att rida och umgås med hästar är..helt underbart! Fy att man kan vara rädd för nåt sånt vackert som en vänskap och för tillit mellan häst och ryttare.

Anmäl
2007-05-22 15:04 #27 av: MarieK

#26. Jag är helt övertygad om att inlägget var skrivet med en stor dos humor och inte allvarligt menat.

Anmäl
2007-05-22 15:15 #28 av: paronskrutten

En som har fobi mot hästar kan ta det fel, inte på nåt villkor ska man skriva sånt.

Anmäl
2007-06-03 19:12 #29 av: WiktZac

Kan någon ta jämställandet mellan hästar och atombomber, kryddat med en smiley på något annat sätt än ett humoristiskt överhuvudtaget? Inte ens om man nu råkar ha hästfobi... Räcka ut tungan

 

//Zac

PS. Läs i min dagbok om hur jag censureras här. 

Anmäl
2007-06-04 13:02 #30 av: MarieK

# 29 Du kan skippa dina PS nu...

Anmäl
2007-08-02 15:11 #31 av: Pias

Bra artikel.... men jag blir lite ledsen varje gång jag får läsa eller höra att promenader är en sån viktig och bra motionsform som "passar alla". Jag har ont i fötter och ibland även i ben, knän och höfter. Och jag har varit till sjukgymnaster, ortoped och ortopedtekniker. Simma är en annan sån grej som ska "passa alla". Om huden är känslig mot klor då?
Förlåt, nu blev det lite negativt här... bara det att jag blir så orolig över min hälsa när jag läser sånt här och vet att jag borde röra mig men inte riktigt hur.

Anmäl
2007-08-02 15:31 #32 av: Lorita

#31 ridning, det är inte fel, väldigt kul också, jag har reumatism och då ont i fötterna (vi har många leder i fötterna) ridning funkar bra, även när jag har som ondast. Just nu så mår jag så bra att jag håller på med spinning också, men det gör ont i fötterna, och en del andra ställen med Generad

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning
Anmäl
2007-08-03 01:03 #33 av: Pias

#32 Åh, ridning... det låter lockande! Det sägs ju att det ska gå att börja med det även i vuxen ålder... beror på vilken ridskola kanske? Men hursomhelst är jag nog för rädd för det. Man kan ramla av och då kan det göra mkt ont och man kan skada sig för livet.... Nån häst som garanterat inte slänger av en går nog inte att hitta...

Men hur mkt styrka o kondition ger ridning?

Anmäl
2007-08-03 02:00 #34 av: AnneN

De allra flesta ridskolor har nybörjargrupper även för vuxna och ridning ger mkt mer motion och muskler + balans än vad man kan tro

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2007-08-03 14:06 #35 av: Lorita

#33 nybörjarlektioner, med en som leder hästen finns för vuxna, att du då skulle trilla av och slå dig det är inte troligt. Hästar är snälla djur, riskerna finns då man som jag börjar utmana ödet och hoppa och rida unghästar.

Är du nybörjare så får du lära dig var en hel del nya muskler sitter, rumpa och rygg även en del mage. Kondition, jo en hel del faktiskt när man kommit längre i sin ridning som jag då bör man komplettera med något som ger mer kondition, jag har valt spinning för det är samma muskler men mycket mer. Ridning och simning är ju klasiska handikappidrotter, ridningen ger ju också en sak till och det är samvaron med ett stort djur - hästen.  Ring närmsta ridskola och fråga om du kan få ta en prova på lektion.

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning
Anmäl
2007-08-03 20:29 #36 av: Pias

#35 Tack så jättemycket för svaret! Du har gjort mig mycket mer sugen och jag ska verkligen fundera på det. Att umgås med djur är ju alltid trevligt. Har suttit på hästryggen några ggr för flera år sen och det var häftigt, rogivande och samtidigt läskigt. =)

Anmäl
2007-08-03 23:18 #37 av: MarieK

Pias, nu för tiden finns det fler bad som inte renas med klor. Du har kanske ett i närheten av dig?

Anmäl
2007-08-04 14:22 #38 av: Pias

#38 Nä, det tror jag inte.... men kanske inte alltför långt bort iofs. Tack, ska kolla upp det! Men hur fräscht blir det då egentligen kan man ju undra..... ;)

Anmäl
2007-08-04 15:40 #39 av: Lorita

När jag var som sjukast, då fick jag lättgympa på remiss via sjukvården. Det påminde lite om S-Core som jag tränar på gymmet nu efter Spinning och RPM. Det är ju något för den som har ont i leder på ett gym kan man få individuellt anpassat program att lyfta vikter och träna S-Core för rölighet och balans.  Sen är det kanske möjlig för dig att använda roddmaskiner en kort stund för att få upp flåset lite. Även om jag tror att ridning inte bara kommer ge dig motion utan även få andra positiva effekter med att lära sig något nytt tufft (övervinna rädslan) och att vara med djuret häst.

Man ska inte vara rädd för att våga sig till ett gym, där finns inte så många biffar de flesta är där med vanliga kroppar som vill förbättra sin hälsa på något vis. Jag var för tio år en mycket sjuk och dålig i reumatism, jag kunde knappt ta mig upp för trappan hemma. Nu tio år senare så mår jag mycket bättre och det som hjälp mig är just motion, sakta och säkert har jag ökat på och vågat mer och mer. Jag är helt övertygad om att själva motionerandet är smärtlindring för kroppen och påskyndar kroppens läkning och som i mitt fall, håller immunförsvaret i schack. Ju mer jag tränar ju friskare blir jag, jag startade också på en låg nivå, när jag fått min sjukdom för att senare gradvis öka på mängden och nivån på min träning. Jag tror man kan träna sig frisk och att motion är helt överlägset när det gäller hälsan.

Jag har hästarna mycket att tacka för att jag är så frisk som jag är ridningen är helt underbar motion om man har on ti fötter och knän.

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning
Anmäl
2007-08-06 14:28 #40 av: MarieK

Att bada i bad som renas på annat vis är med klor ska inte vara någon fara. Det är lika rent om inte renare än klorbad. Badet här hemma ska visst vara bland de första som skaffade annan rening och de har visst fått pris för det också. Fast det var en parentes, det ÄR både rent och fräscht att bada där och så slipper jag lukta klor efter badet.

Anmäl
2007-08-24 02:32 #41 av: Hera

Jag tänker börja cykla på mornarna. Det fungerar väl också ist för promenad?

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2007-08-24 10:21 #42 av: MarieK

Cykla är jättebra det också men lite beror det på HUR du cyklar. Jag cyklar mig riktigt varm när jag cyklar från jobbet och  hem. När jag ska till jobbet får jag ta det lite lugnare.

Anmäl
2007-08-24 14:46 #43 av: Ulf-S

Jag cyklar istället för att ta buss/t-bana (jag både bor och jobbar i stan) och det ger utmärkt vardagsmotion, utan att man riktigt märker att man motionerar... 

Flört

Anmäl
2007-08-24 15:38 #44 av: Hera

Jag cyklar självklart så att jag får upp pulsen och svettas.

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.