Näring, Allmänt matnyttigt och recept

Morot

2007-01-26 08:42 #0 av: Lorita

Säkert är morot den vanligaste rotfrukten, näst efter potatis, på våra matbord. Nyttig är moroten med C-vitamin, järn och rikligt med A-vitamin. Det är karotinet som ger moroten dess färg som våra kroppar omvandlar till A-vitamin.

 

Morötter får mer karotin ju längre den växer i jorden, dom späda morötterna på våren innehåller mindre karotin än dom som skördas på hösten. Nu är nyskördade morötter en varm försommardag, något både nyttigt och gott. Har man möjlighet så tycker jag att man ska försöka få uppleva den smaken, men kan så lite morötter i sandblandad jord, i en djup kruka, på balkongen, och få en lite skörd av denna delikates. Man bör förvara morötterna svalt, 2-4 grader, för bästa hållbarhet.

Morot av Lorita

Moroten är en tvåårig växt som första året samlar kraft i roten och andra året blommar den, med vita blommor från stjälken.

Morot av Lorita 2

Man äter den både rå, kokt, som marmelad eller pressar den till juice, riven morot kan blandas i sockerkakor och bröd för att få det saftigare. Morötter har en lite söt smak och det låga priset gör den mycket lämplig som en vardags rotfrukt. Att skala några morötter och låta barnen tugga på medan dom väntar på maten brukar vara populärt. Att skära moroten i stavar och dippa är ett trevligt och lite smalare alternativ, när man vill ha en mysig kväll.

Morot av Lorita 3

Moroten ska vara förebyggande mot hjärt-kärlsjukdomar och innehåller ämnen som sänker blodtrycket. Karotinet och A-vitamin innehåller ämnen som förebygger grå starr och åldersförändringar på nät hinnan och A-vitamin är bra för mörkerseendet. En normalstor morot förser oss med vårt dagliga behov av A-vitamin. Karotinets färgande egenskaper används också i produkter för att få fram brunare hud, och människor som äter stora mängder karotin kan få liten mörkare färgnyans på sin hud av det.

Näringsvärde per 100g: Energi 31 kcal/130 kJ, Vatten 89 g, Protein 1,0 g, Kolhydrater totalt (ej fiber) 6,4 g, Kostfiber 2,4 g, Kalium 315 mg, ß-karoten 9800 µg, C-vitamin 6 mg.

 

Relaterade länkar

 

Recept

Av: Lorita

Datum för publicering

  • 2007-01-26

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning
Anmäl
2007-01-26 20:26 #1 av: ikna

Mycket bra grönsak som kan varieras i det oändliga! Jag äter morötter så gott som dagligen på vintern.

Anmäl
2007-01-27 12:43 #2 av: MarieK

En underbar grönsak som verkligen kan varieras i det oändliga. Fast bäst av allt är att ta en egenodlad direkt från landet, torka av den lite i gräset och knapra. DET är gott!

Anmäl
2007-01-27 18:52 #3 av: Lorita

mmm det är en delikates som alla borde få smaka, dom där små man rensar ut, mums, och en annan sak alla borde få uppleva det är smaken av egna solmogna tomater, bara så gott Skrattande

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning
Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.