Annons:
Etiketternäringochreceptartikel
Läst 6019 ggr
MarieK
10/25/06, 10:59 PM

Förbränning

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Vill man ha folks uppmärksamhet ska man prata förbränning. Precis som vilken motor som helst behöver även kroppen bränsle för att fungera. Vårt bränsle är dock inte bensin utan kolhydrater och fett. En del motorer drar mycket och andra drar lite mindre.

Vad gör man då för att påverka sin förbränning? Jo, man motionerar!

Vill du förbränna många kalorier, konditionsträna. Vill du ha en bra förbränning dygnet runt ska du lägga på dig mer muskler. Enkelt kan man säga att ju mer muskelmassa du har desto högre är din förbränning.

Det är därför män generellt sett har högre förbränning än kvinnor - de har mer muskler.
Jag säger inte att du behöver ha enorma muskler för att få en effektiv förbränning. Det räcker med att lägga på sig lite mer muskelmassa för att du ska märka en skillnad.

Så se till att kombinera de olika motionsformerna kondition och styrka.

Förbränningen alltid igång
En del, rätt många tyvärr, har fått för sig att de förbränner när de tränar och inte annars. Men så är det inte. Du har alltid en förbränning som pågår, det kostar ju energi att hålla kroppen, i gång. Du ska hålla värmen, nerver fungerar, hjärnan likaså och det är ju även tacksamt om lilla hjärtat slår ordentligt.

Den kallas grundomsättningen eller på ren svenska Basal Metabolic Rate, BMR
BMR varierar från person till person på grund av olika orsaker.

Basalförbränningen varierar något från person till person. En vältränad person har en större förbränning än andra, alltså även i vila. Äldre har en lägre omsättning än yngre. Kvinnor har också lägre BMR än män och det beror på kroppssammansättningen. Kvinnor har mer fett än män som i stället har större muskelmassa.

Kvinnor behöver ung. 1´200-1´400 kalorier (kcal) per dygn och män gör av med ca 1´600-1´800 kcal/dygn. Det står för drygt hälften (ca 65 %) av det totala energibehovet.

Av: MarieK

  • Personlig sida
  • Kontakta

Datum för publicering

  • 2006-10-25
Annons:
AnneN
4/23/08, 8:23 PM
#1

Jätte bra artikel =)

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Upp till toppen
Annons: