Livsstil och speciella behov

Rör på dig

2006-09-26 15:12 #0 av: MarieK

Visst kan det låta både besvärligt och jobbigt med motion. Man blir svettig, behöver byta om eller använda sig av en massa konstiga maskiner i tid och otid. Som om inte det vore nog så måste man tokträna minst tre gånger i veckan. Eller?

Det finns så otroligt mycket myter kring motion och det är inte alltid rätt att veta vad som är sant eller inte. Men vi kan väl börja med att försöka reda ut saker och ting.

Om du tidigare inte har rört dig så är även korta perioder av motion och rörelse bra för din hälsa. Sant. En halvtimme om dagen räcker gott och väl och inte behöver du slita som ett djur heller. Promenader, cykelturer, simning, trädgårdsarbete eller varför inte, spela lite boll med barnen på gården. Svårare än så behöver det inte vara.

Nu hör jag att du tänker att "jag har inte tid till ens en halvtimme om dagen". Då ber jag dig att tänka igen. Visst har du tid att gå i trappan i stället för att ta hiss eller rulltrappan? Visst har du tid att gå eller cykla till jobbet i stället för att ta bil eller buss? Visst ha du tid att ta en promenad efter du ätit din lunch? Jag tror på att "många bäckar små..." och jag kan lova dig att har du bara kommit igång så vill du till slut ha mer. Den goda rörelsespiralen!

Alla vet väl vid det här laget att rörelse minskar risken för en massa sjukdomar, därför tänker jag inte ta upp det här. Inte nu i alla fall. Just nu vill jag mest förmedla glädjen över en regelbunden rörelse, den kommer vare sig man vill det eller inte. Om kroppen själv får bestämma så skulle den röra på sig mer än vi gör idag. Därför är den rätt fiffig som ser till att portionera ut lite "gladhormoner" när du rör den. Du blir glad och lycklig helt enkelt, vi mår bra!

Den bästa motionen är den som blir av. En klyscha, ja visst, men ack så sann. Så nu när du läst det här så hoppa lite hopprep, ta en promenad, eller gå bara ut med soporna. Rör dig!

Relaterade länkar

  • Metroartikel - Brist på motion lika farligt som att röka

Av: MarieK

Datum för publicering

  • 2006-09-26
Anmäl
2007-09-15 13:30 #2 av: navel

Ja! Gladhormoner is the shit! 

Jag älskar att känna hur min kropp arbetar, men märker att mitt tränande tyvärr påverkas av mitt humör:

Har jag haft en dålig dag, varit stressad, och humöret är i botten, så händer det alltsomoftast att jag rent utav står i rulltrappan istället för att gå i den (om det inte finns någon "vanlig" stillastående trapp i närheten, då går jag ju hellre i den.. om jag inte har ruskigt bråttom.) 

dock måste jag säga en sak:FLYTTHJÄLP!

Ett stort tips för alla som vet att bära rätt: agera flytthjälp; det är fysiskt och ofta väldigt roligt när man utför det med vänner.  Jag och sambon hjälpte två av våra vänner att flytta, och det blev en hel del bärande upp och ner för trappor och varenda muskel i mig njöt. (stretchade efteråt)   kanske inte är det bästa i längden, men ngn gång då och då kanske ;)

Jag kan tillägga att våra vänner blev rätt glada de med.Skrattande

 

Anmäl
2007-09-15 21:01 #3 av: MarieK

Jag och maken har precis rensat, kastat, burit saker och tömt en hel lägenhet. Så ja, jag märkte också att flytta är en bra motionsform... *S*

Anmäl
2008-04-23 20:21 #4 av: AnneN

Promenerar dagligen med hunden, går till/från affären då vi ska handla, går till stan då jag ska dit om det inte är jätte kallt eller spöregn (ca 45-60min promenad en väg)

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2008-04-23 21:16 #5 av: Lorita

#4 det är ju så att man kan vara rund och vältränad, har man mycket muskler så kan man se kraftigare ut än vad man är. jag fick mig en tankeställare i går, en jobbarkompis till mig har gått ner väldigt mycket. Hon och jag har samma fettprocent, skillnaden är att jag tränar, vist jag behöver/vill gå ner men inte på bekostnad av mina muskler.

Det låter som om du är en vältränad hundägare, det är inte många som promenera över en timma om dagen Flört

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning
Anmäl
2008-04-27 20:22 #6 av: Tywysoges

Jag har en perfekt runda som tar 45min om man går i rask takt. Problemet är att komma iväg. Dåligt med motivationen.

Anmäl
2010-12-01 23:34 #7 av: Mitralis

Regelbunden motion är även bra för magen och blodsockret Glad
Har även märkt att man ofta får in en bättre rytm med kosten om man tränar regebundna tider.

Anmäl
2010-12-19 20:54 #8 av: Mitralis

Nu har det tyvärr varit lite dåligt med träningen på sista tiden. Jag har i alla fall försökt skaffa mej lite extraärenden ner på stan så att jag får lite motion i backarna i alla fallGlad

Anmäl
2010-12-19 21:09 #9 av: Thiah

Motion ger även bättre nattsömn och detta gör att du blir piggare.

En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. /Nalle Puh

Anmäl
2010-12-20 08:25 #10 av: Bergspuman

Jag har mått dunderbra sedan jag satte igång med den regelbundna träningen igen för ett halvår sedan. Sömnen är bra. Järnvärdena har blivit helt OK igen. Ryggen har slutat smärta!

Anmäl
2011-01-29 11:19 #11 av: [Malin]

Träning gör underverk för hälsan och välmåendet, och jag vet precis hur det var med alla dessa bortförklaringar. MEN det är lika bra att ta tjuren vid hornen.. nu är jag ju beroende ;)

/Malin

Sajtvärd på Litteratur

Anmäl
2012-05-13 19:31 #12 av: [Mairah]

Kan bara hålla med om att motionera en stund varje dag gör susen för hälsan. Glad

Anmäl
2012-05-14 19:22 #13 av: Zabbio

Tiden finns, men motivationen är den som brukar tryta :)

Men visst är rörelse alltid bra, så länge du inte har en akut skada eller sjukdom.

Anmäl
2012-05-15 07:46 #14 av: [Mairah]

Visst är det så. Ibland hinner man helt enkelt inte motionera som man har tänkt sig heller. Är inte roligt att motionera som "tvång", bara för att det ska göras heller. Då blir det ett stressmoment istället. Motion ska man samtidigt njuta av och trivas med att utföra när man väl gör det, tycker jag.

Alla behöver kanske inte gå på gym eller vrålträna hårt. Den vanliga vardagsmotionen är inte heller att förringa. Att man promenarar lite extra, typ parkerar bilen något kvarter längre bort ifall man måste ha bilen någonstans. (Förutsatt att man inte ska bära tunga varor förstås)  Tar trapporna istället för hissen o s v.

Sen en annan variant kan ju vara att inte använda tv dosan, utan att man måste resa sig och gå fram till tv:n för att skifta kanal.. FlörtTungan ute

Anmäl
2012-11-09 21:24 #15 av: Anterrabae

Puttar upp och uppskattar!

Visst är det bra att röra på sig, i mitt fall måste jag hitta en form som jag håller för, som jag blir bättre och starkare av, och inte tvärt om Flört

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.