Livsstil och speciella behov

Diabetes - Vad är det?

2011-03-13 19:54 #0 av: [Malin]

De flesta har nog hört talas om diabetes men hur många vet egentligen vad det innebär? Här försöker jag skapa en djupare förståelse för sjukdomen!

Diabetes mellitus är en kronisk sjukdom som innebär att sockerhalten i blodet är för hög. Som diabetiker kan man bland annat känna sig trött och hängig men även mer törstig. Diabetes orsakas av brist på hormonet insulin eller av att insulinet inte ger full effekt. Det finns olika sorters diabetes men de vanligaste är typ 1-, typ-2 samt graviditetsdiabetes. Vid typ 1 har kroppens egen produktion av insulin helt eller nästan helt slutat att fungera. Vid typ 2 kan kroppen fortfarande producera lite insulin, men den mängd som produceras räcker inte för kroppens behov. Oavsett vilken typ man har och vilken behandling man får, så är det främsta målet att hålla blodsockret på en jämn nivå.

Därför är det viktigt hur man äter och vad man äter, samt att man rör på sig. Det man äter till frukost kan nämligen påverka hur man mår efter lunch, och därför kan det vara bra att välja så långsamma livsmedel som möjligt till frukost, till exempel bröd med hela korn eller surdeg, naturell yoghurt istället för mjölk, hel frukt istället för juice osv. Långsamma livsmedel är produkter med lågt GI, exempelvis.. Att tänka på är också att äta vid regelbundna måltider, undvika socker i möjligaste mån och äta mycket frukt, grönsaker, fågel, fisk, nötter och så vidare.

Motionen är viktig för en diabetiker eftersom motionen ökar insulinets verkan och bidrar till att det blir lättare att hålla blodsockret i balans. Det behöver inte betyda 2,5 timme på gymmet första veckan utan kan likaväl vara en promenad på 20-30 minuter, eller ett litet danspass till att börja med.

Källor: Boken”Mat för liv och lust” / Vårdguiden.se / Diabetes.se / Diabetesinfo.se

Jag tillägger även att jag inte på något vis är expert på detta eller utbildad, utan detta är fakta från böcker och artiklar som jag har sammanställt till ett blogginlägg för att jag tycker det är intressant.

 

/Malin

Sajtvärd på Litteratur

Anmäl
2011-03-15 09:23 #1 av: Mitralis

Många bra tips att ta till sig även för de som inte är diabetiker Glad

Anmäl
2011-05-03 23:30 #2 av: dufva

Typ-1 diabetes är egentligen en autoimmun sjukdom där kroppen själv förstör sina insulinproducerande celler.

Nånting får alltså kroppen att börja "jaga" sig själv

Typ-2 är en åkomma man får efter årtal av överbelastning med sockerstinn kost.

Vad som i grunden händer på molekylnivå när vi blir insulinresistenta (typ-2) vet man inte riktigt.

Inflammationer kanske orsakade av virus eller bakterier kan ligga bakom.

Kanske blir kroppens celler "lomhörda" efter åratal av insulinspikar som bankar på cellerna för att de ska rensa blodet på sitt glukosöverskott.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.