Jordgubbar
Får jag bjuda på en uppsvälld blombotten?
Ur botanisk synvinkel är jordgubben inte ett bär utan ett fruktförband med nötter, då de egentliga frukterna är "bärets" gula prickar.
Den är alltså en skenfrukt, det vill säga en uppsvälld blombotten.
Den moderna jordgubben är en korsning mellan sydamerikanska jättesmultron och nordamerikanska scharlakanssmultron, som senare korsades med europeiska parksmultron.
Jordgubben är alltså en hybrid inom smultronsläktet (Fragaria), som i sin tur tillhör familjen rosväxter.
De första jordgubbarna odlades fram i Frankrike under 1700-talet och introducerades i Sverige under senare hälften av 1700-talet.
Då kallades de ananassmultron på grund av sitt latinska
namn F. ananassa.
Ordet "jordgubbe" är faktiskt ganska nytt i det svenska språket och har bara funnits sedan mitten av 1800-talet. Varifrån namnet jordgubbe kommer är lite osäkert. Man tror att namnet kommer från jordbär vilket var vad vi kallade våra svenska jordgubbar för under medeltiden. På danska och norska så kallas jordgubbarna fortfarande för jordbär.
Hur jordbär blev jordgubbar vet man inte. Man kan dock spekulera att de större jordgubbarna som avlades fram kanske kom att kallas gubbar istället för bär för att skilja dem åt. Ordet gubbe kommer från det dialektala ordet gubbe som betyder liten klump.
Nyttigt med jordgubbar
Näringsmässigt så finns det mycket godsaker i jordgubbar då de är mycket rika på C-vitamin och mangan. De innehåller också mycket av fibrer, jod, kalium, folat, B2-vitamin, B5-vitamin, B6-vitamin, magnesium och koppar.
Jordgubbar är, liksom många andra sorters bär, rika på flera sorters antioxidanter. De innehåller rikligt av antocyaniner och flera andra antioxiderande fenolföreningar.
Jordgubbarnas blad innehåller också antioxidanter. De kan därför passa bra för att smaksätta te med. Te av bladen är även bra mot diarré men då de är vätskedrivande så kan det vara bra att tänka på att få i sig vätska på annat sätt också.
Personer som bör undvika röda jordgubbar
Tyvärr så är det inte alla förunnat att få äta jordgubbar då vissa kan få allergiska reaktioner. Som tur är så kan de flesta äta de vita jordgubbarna som saknar ett jordgubbsprotein som ofta är det som ger allergin.
Jordgubbar innehåller cirka fem mikrogram K-vitamin per 100 gram.
K-vitaminet är ett fettlösligt vitamin vilket är nödvändigt för att koaguleringsfaktorerna ska bildas i blodet. Studier har också visat att vitaminet är viktigt för benbildning, immunsystemet och blodkärlen. Livsmedelsverket uppger dock att detta inte ska vara något problem med svenska jordgubbar för den som äter blodförtunnande läkemedel.
Personer som har problem med sköldkörteln bör kanske också vara försiktiga eftersom jordgubbar innehåller små mängder av en grupp ämnen som kan påverka sköldkörteln.
Jordgubbar innehåller dessutom oxalater och vid vissa sjukdomar ska man vara försiktig med livsmedel som innehåller oxalater.
Förvaring
Färska jordgubbar ska förvaras osnoppade och svalt. När man rensat dem ska de antingen ätas direkt eller frysas in. Temperaturen bör vara -17 grader eller lägre. De kan också skivas och sockras något, vilket gör att de håller sig bättre. Dessutom blir de lättare att tina upp.
Källa bilder:
http://www.fotoakuten.se/
http://www.alotofphotos.com/search.php?search=jordgubbe&match_type=all
http://www.fotoakuten.se/gratisbilder_foto-4835.html
Källa text:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Jordgubbe
http://www.nyfikenvital.org/?q=node/186
http://www.odla.nu/vaxtlexikon/frukt-amp-bar/jordgubbar
Fin artikel. Jordgubbar är mums.
Var och handlade idag så en paket färska gubbar fick följa med hem. Dottern övertalade mig att köpa.
Det är mer socker i alla citrusfrukter än i våra svenska bär
Bra artikel Mitralis
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Nu längtar man verkligen efter jordgubbarnas tid när man läser det här reportaget Dreglar….
Nähä, inte visste jag att det var mer socker i citron än i jordgubbar Tänk vad man lär sig.
Inte heller visste jag att jordgubbar var en uppsvälld blombotten. Det här var mycket intressant att få veta. Tack
Härlig artikel, sitter och längtar till sommaren då jag kan få vräka i mig lite jordgubbar.
Det verkliga livet existerar i fantasin. Did I mention demons?
Gjorde snabb jordgubbsglass igår på frysta jordgubbar, naturell grekisk yoghurt, färsk mynta och lite honung. Mums!
Nu har jordgubbarna börjat komma, i a f de man kan köpa från typ Beligien. Jag handlar och käkar så det står härliga till.
Väntar bara på att de lokala gubbarna snart ska bli färdiga att plockas och inhandlas.
Visst är det härligt med jordgubbssäsong. Mums!!!
Jag åt svenska jordgubbar för en månad sedan, de var odlade i växthus
Äter svenska jordgubbar och banan i rysk yoghurt just nu
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Längtar efter svenska jordgubbar nu.
#8 Så gör jag också ibland, inte bara med jordgubbar, det blir kanongott! Ett annat tips är att styckfrysa jorgubbar och sedan använda dem som isbitar i sommardrinkarna
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Vi köpte svenska jordgubbar här förra veckan, och blandade med färsk ananas! jättegott
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
Äntligen har jag nu köpt svenska lokala gubbar! Smaskens
Jordgubben som korsning mellan scharlakanssmultron och jättesmultron är en spontan korsning som uppstod i Frankrike. Korsningen blev tvåkönad och därmed föddes jordgubben.
Första gången jättesmultron infördes till Europa från Chile togs bara hem honplantor som naturligtvis inte gav några bär. När sedan av en tillfällighet även hanplantor av scharlakanssmultron fanns planterad i närheten av honplantor av jättesmultron blev korsningen tvåkönad.
Tidigare odlades i Sverige parksmultron som infördes troligen på 1400-talet från Kaukasusområdet och dåvarande Turkiet. Jag har själv sett dem vildväxande på Krim i Ukraina. Även parksmultron är skildkönade och odlades på många slott och herrgårdar. Där och på många andra gårdar finns parksmultron ofta växande förvildade men det är sällan det finns plantor av båda könen. Jag har faktiskt aldrig sett plantor med bär på andra ställen än i min trädgård. Parksmultronen är godare än jordgubbar men lite mindre och med mindre färg.
Även i Sverige finns en smultronart som oftast är enkönad, nämligen backsmultron som finns i södra Sverige. Ibland kan dock enstaka plantor vara tvåkönade.
Om jag nödvändigtvis ska ange någon källa så är det mitt manuskrift om gamla odlade växters historia och odling i Sverige som omfattar omkring 300 sidor text och behandlar drygt 1000 arter.
#17 Tack för att du delar med dig! Du är en stor källa till kunskap och jag är tacksam för att du vill berätta!
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
# 17 Trevligt med info
Instämmer
idag smaskade jag på ett gäng goda svullna blombottnar
#22 Ja, jag fick tag i för 15:- litern! närodlade obesprutade.
Låter mumsigt och gott (och billigt också)
Scharlakanssmultron är omnämnd 1623 i en engelsk handelskatalog och är känd från Paris året efter. Annanassmultron hämtas från Chile 1714 och endast 5 honplantor överlevde det halva året som båtresan tog. På 1750-talet kommer "Fragaria chiloensis ananaeformis" i holländska kataloger. År 1766 nämns de som "Fraise ananas". I Sverige finns under 1700-talet sorterna Deutsche Kronpressin, Helvetia och Royal Victoria. Nya korsningar kommer fram under 1800-talet i England och Frankrike.
Jordgubbens historia har många myter och normalt har man inte gjort några djupa studier när man skriver olika trädgårdsböcker.
Underlaget till min fakta är en litteraturgenomgång av kanske tusen böcker och artiklar av mera vetenskaplig karaktär. Mängden populärt skrivna trädgårdsböcker anser jag inte sprider så säker fakta.
Intressant läsning! Jättesmultron låter nästan lite scary haha :) Men åhhh så gott det är med jordgubbar!
/Christina
Väldigt intressant att läsa.
Jag tillhör den lilla grupp som aldrig varit särskilt förtjust i jordgubbar.
Visst äter jag om det serveras men jag köper aldrig själv.
/Maria
Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.
#28 Är du en hallonmänniska kanske?
Japp, hallon är gudomligt gott.
/Maria
Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.
Skönt att läsa att jag inte är den enda här som föredrar hallon framför jordgubbar ;)
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
Hallon är också fenomenalt göttigöttgött