Råd, tips och trix

Örtsalt, Fruktsalt & Peppar

2011-07-07 10:29 #0 av: [TrevorS]

Lite korta fakta och massor av recept.

ÖRTSALT

I Sverige är det lätt att få tag i örtsalt, men kan kosta en hel del, dessutom finns det endast några få sorter i våra matbutiker. Örtsalt kan man använda när man steker sin mat istället för kryddor, men används oftast som "den sista touchen" på maten när den är klar eller som krydda på pommes frites.

Denna blandning tros ha sitt ursprung i Italien på grund av de kryddor som vanligtvis används är vanliga där.

Klassiskt Örtsalt
1 dl färska rosmarinblad
4 dl grovt salt eller flingsalt

Gör så här:
Skölj örterna väl och låt torka något på en ren linnehanduk så de blir torra. (behöver inte torkas utan ska bara bli torra på bladen). Blanda rosmarinbladen med 1 dl salt och pulsera tills bladen har mixat ner och blandat sig med saltet. tillsätt resten av saltet och mixa ner det så de blir rätt storlek. Häll ut saltet på en bakplåt och sprid ut och låt torka under natten eller tills det blir riktigt torrt. Häll på burk med lock.

Chilisalt
2 dl salt
4 chilifrukter

Gör så här:
Dela chilifrukterna på längden, kärna ur dem och hacka dem till mindre bitar. Blanda sedan chilin och saltet i en matberedare och mixa ihop allt tills chilin har mixats och blandat sig helt med saltet. Häll ut saltet på en bakplåt och sprid ut och låt torka under natten eller tills det blir riktigt torrt. Häll på burk med lock.

Citronsalt
½-1 dl rivet skal av citron
4 dl salt

Gör så här:
Riv skalet av en citron och blanda lika mycket salt i en mixer och mixa tills det blandar sig väl. Tillsätt resten av saltet och mixa det också. Häll ut saltet på en bakplåt och sprid ut och låt torka under natten eller tills det blir riktigt torrt. Häll på burk med lock.

Fruktsalt
½-1 dl rivet skal av äpple
några droppar citronsaft (för saltet inte ska mörkna)
4 dl salt

Gör så här:
Riv skalet på ett äpple och blanda lika mycket salt i en mixer och mixa tills det blandar sig väl. Tillsätt resten av saltet och citronsaft och mixa det också. Häll ut saltet på en bakplåt och sprid ut och låt torka under natten eller tills det blir riktigt torrt. Häll på burk med lock.

Citronpeppar
1 dl vitpeppar
1 dl grov svartpeppar
4 msk vitlökspulver
4 msk salt
rivet skal av 4 citroner

Gör så här:
Tvätta citronerna och riv skalet fint. Mixa skalet tillsammans med salt och hälften av svartpepparn i en mixer tills det blandat sig väl. Tillsätt resten av ingredienserna och pulsera med mixern. Sprid ut på en plåt och torka under natten eller tills det blir riktigt torrt, förvaras på burk med lock.

Anmäl
2011-07-07 13:21 #1 av: [WX5]

Åh det låter ju gott. Skrattande

MVH Emilia

Sajtvärd på Åland. Söker medarbetare, PM vid intresse.
Medarbetare på Kost, Öl och Social fobi.

Anmäl
2011-07-08 20:39 #2 av: Hera

Bra recept Glad

Själv gör jag ofta vitlökssalt.

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2012-04-16 18:18 #3 av: [Mairah]

Intressant artikel Glad

Anmäl
2012-04-16 18:31 #4 av: [TrevorS]

Tackar. Skrattande

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.