Näring, Allmänt matnyttigt och recept

Svenska äpplen

2011-09-04 11:33 #0 av: DesK

Ingen vet med säkerhet hur länge vi har odlat äpplen i Sverige. Fynd från Östergötland visar att det växte vildäpplen i Sverige under yngre stenåldern. Det finns äppelträd i nästan hela landet, men till de norra delarna av Sverige kom de rätt sent. Det var främst klostren, slotten, prästerna, adeln och soldaterna som spred äppelodlingen i vårt land. Alla plantskolor har äppelträd i sitt sortiment. Om inte just det träd som du vill ha finns hemma brukar man kunna beställa det. Svenska äpplen har tunt skal, härlig arom och gott kött.


Ett av mina gamla äppelträd fotograferat 2 september 2011

Lite om äppelbotanik
Äppelträdet hör till familjen Rosacea, de rosblommiga, släktet heter Malus. Malus silvestris = den europeiska vildapeln och Malus pumila = den asiatiska sötapeln. Båda dessa och fler antas ha gett upphov till våra odlade äppelsorter. Det finns fortfarande vildapel i Sverige, dessa äpplen är mycket sura, men ger god gelé och gott vin. Vi hittar också då och då I våra skogar och marker vildväxande äppelträd som kommit till genom att en äppelkärna har grott och börjat växa. Denna typ av träd kallas vildstammar, eftersom en äppelkärna aldrig ger upphov till modersorten. Äppelträden som vi köper idag består av en grundstam med en inympad äppelsort.  Familjeträd uppstår när man senare ympar in 1-3 sorter på den första ympen. Äppelblomman har 5 stora, runda och rosavita kronblad och små gröna foderblad, ståndare och pistill med 5 märken.


Eva med äpple målning av Gunilla Rasmusson sajtvärd för Konstnärer iFokus

Äpplen i konst och litteratur
I såväl konst som litteratur förekommer äpplen ofta. Alla vet vi väl att det bibliska kunskapens träd bar just äpplen.Otaliga är de målningar där äpplen spelar en mer eller mindre framträdande roll. Även många moderna konstnärer har med äpplen i sina konstverk. Äpplets vackra form och färg gör det till ett vackert inslag i konstverk och i våra hem.
I litteraturen minns nog många av oss berättelsen av Vilhelm Moberg om Karl-Oskar och Kristina, som planterar kärnor från småländska äpplen i Amerika och Kristinas som dör med ett äpple i handen. Dock fabulerar Moberg när han skriver att det är ett astrakanäpple, se stycket ovan. I vårt äldsta nordiska diktverk Eddan, nämns äpplen i sagan om Iduns äpplen och Skirnesmål. Moa Martinssons debutroman hette Kvinnor och äppelträd. Ja listan skulle kunna göras lång över såväl svenska som utländska författare som uttrycker sin kärlek till denna underbara frukt.

Slarvig äppelkaka

Äpplen i mat och bak
Äpplet är en mångsidig frukt som kan användas till matlagning, bakning, vin- och starksprit. Äppelfläsk, äppelrulader, ciderskinka, äppelkål, äppelchutney, waldorfsallad, sillsallad, äppelmos, äppelkompott, äppelgelé, äppelpaj, äppelkaka, toscaäpplen, apfelstrudel, Tarte Tatin, änglamat, äppelmuffins, äppelbeignets, äppelglögg, äppelbål och mycket mer kan vi njuta av och göra själva. Det är trevligt att göra egna äppelinläggningar att ge bort till jul eller andra högtidsdagar. Om du har en någorlunda sval matkällare kan du förvara en hel del äppelsorter rätt länge i denna. På så vis kan du njuta av dina egna äpplen långt efter att skördesäsongen är över.

Några av mina svenska favoritäpplen
Cox Orange är ett renetteäpple med fast tungt kött och en speciel arom. Då äpplet mognar sent passar det bäst att odla i södra delen av landet. Äpplet har god hållbarhet, därför förknippar många detta äpple med jul.
Gravensteiner är ett mångsidigt äpple med en härlig arom, sött saftigt ganska fast kött. I likhet med Cox Orange kan det endast odlas med framgång I landets södra delar.
Gyllenkroks Astrakan är ett härdigt anspråkslöst träd som tidigt börjar bära frukt. Köttet är fint, ljust, saftigt och med en härlig arom.
Maglemer är ett mycket gott äpple med vitt, fint, sött och saftigt kött och lång hållbarhet. Sannolikt härstammar det från Danmark.
Oranie är ett härdigt och gott äpple som tyvärr har benägenhet att drabbas av skorv och grentorka. Köttet är fint, gulvitt, mycket saftigt och med fin arom.
Signe Tillisch kommer urprungligen från Danmark och är ett gott saftigt äpple med löst kött och fin arom. Tyvärr angrips det lätt av skorv.

Transparente Blanche är ett härdigt och anspråkslöst träd som bär frukt mycket tidigt. Äpplena är goda att äta men har mycket dålig hållbarhet De passar bra till mos och kompott
Åkerö är mitt absoluta favoritäpple och en av våra äldsta äppelsorter. Moderträdet från 1700-talet lär ännu stå kvar på Åkerö säteri I Södermanland.Trädet är härdigt och friskt, men bär frukt sent. Köttet är grovt, fast, saftigt, vitgult och mycket aromatiskt. Äpplet har god hållbarhet och är allsidigt och användbart. Jag äter det mycket gärna dagligen när jag har tillgång till det.

Det finns inga äpplen som växer i zon 7, men Antonovka, Charlmaskoi, Rescue, Särsö och Farmors juläpple är några sorter som kan odlas i zon 5-6.

Källa utöver egna erfarenheter är: Äppelboken av Görel Kristina Näslund Förlag Rabén&Sjögren 1985
Tack till Gunilla Rasmusson för artikelbilden och målningen av Eva med äpple i handen, båda är målade i olja på duk! Fotot på Transparente Blancheäpplena är taget av Anterrabae. Övriga bilder har jag fotograferat.

Désirée

Anmäl
2011-09-04 12:13 #1 av: Mitralis

Tack för en trevlig artikel med fina bilder Glad
Blir faktiskt lite sugen på ett äpple nu när jag läser så fint om dom.
Konstigt nog så tycker jag att äpplena bli godare om man med kniv delar dom till mindre bitar Obestämd

Anmäl
2011-09-05 19:11 #2 av: Lorita

Det finns ca 10 stycken äpplesorter som även allergiker kan äta vi har ett av dom i trägården och jag planerar att skaffa två träd till med allergivänliga äpplen.

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning
Anmäl
2011-09-12 09:59 #3 av: DesK

Lorita berätta gärna vilka dessa allergivänliga sorter är! Glad

Det växer inga äpplen i zon 7, men för zon 5-6 finns ett antal äppelsorter. Tack till Bjornen som har påpekat detta för mig Glad

Désirée

Anmäl
2011-09-12 10:26 #4 av: Lorita

http://www.svepom.com/pomologi_allergi.php

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning
Anmäl
2011-09-25 12:28 #5 av: Mitralis

Idag så är det Äpplets dag och jag tänker äta ett äpple och titta i en bok om äpplen som jag fick med när jag köpte tre juicepaket Glad

Anmäl
2011-09-25 12:36 #6 av: Mitralis

Här kommer citat ur boken "Från äppelljus till appletinis"

"Tänderna borsta var morgon och kväll -ät gärna ett äpple men ej karamell."
svenskt uttryck från 1950-talet.

"Good apple pies are a considerable part of our domestic happiness."
Jane Austen

Anmäl
2011-09-25 18:35 #7 av: Halvdansken

Min favorit heter Elstar. Hittar ni det så prova. Det är friskt och sött och det godaste äpplet jag smakat någonsin.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2011-09-25 18:44 #8 av: DesK

Ja Elstar är också ett gott äpple, men jag är osäker på om det går att odla annat än i de södra delarna av Sverige.

Désirée

Anmäl
2011-09-25 18:46 #9 av: Halvdansken

Det är möjligt, jag bor i Danmark och här är det vanligt nu i höst och vinter. Men de kanske skickas uppåtlandet?

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2011-09-25 18:50 #10 av: DesK

Numera bor jag i södra Dalarna och här har jag inte sett Elstar. Däremot när jag bodde i södra Halland så kunde jag hitta Elstar på torget Glad

Désirée

Anmäl
2011-09-26 13:05 #11 av: Maria

Tack för en trevlig artikelGlad

Jag var på Äppelutställning i Botaniska trädgården i Göteborg. Här kommer en bild från en av väggarna och detta är bara en bråkdel av alla sorter som visades.

/Maria

 

Anmäl
2011-09-26 13:18 #12 av: DesK

Bumbleboo vilken härlig bild! Glad Vill du lägga in den på Matlust också?

Désirée

Anmäl
2011-09-26 13:21 #13 av: Maria

Absolut. (Mannen kommer på köpet)

/Maria

 

Anmäl
2011-09-26 13:24 #14 av: DesK

Tack! Kyss Vi tar inget extra för mannen Flört

Désirée

Anmäl
2011-09-26 16:39 #15 av: Mitralis

Han är ju äppelformad så han borde ju passa in Skrattande

Håller med DesK att det är en härlig bild
Glad

Anmäl
2011-09-29 00:59 #16 av: [Aquelegia]

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.