Näring, Allmänt matnyttigt och recept

Polenta

2011-10-24 12:38 #0 av: Anterrabae

Polenta betyder majs. Polenta är majskornets kärna, krossat och torkat till gryn, ungefär som vetets mannagryn. Polenta används över en stor del av världen som basföda, och är mycket användbart. Till exempel i grytor eller som tillbehör. Som ensamrätt eller som gröt eller välling. Passar utmärkt att baka bröd och efterrätter på. Det verkar som man kan ha Polenta till nästan allt.

Polenta är det italienska namnet för Majs. Polentagryn görs av krossade majskärnor. Ungefär som mannagryn är vetekornets kärna. Polentagryn finns i flera olika grovlekar, och passar därför till många olika mat- och efterrätter.

Polenta kommer av Latinets pulmentum och betyder gröt. De romerska soldaternas basföda var en gröt eller välling som främst gjordes på vete, men som så småningom kom att göras på majs i stället.

Majset kommer från syd- och centralamerika där man också har majsrätter av polentakaraktär. Afrika har även de majsgröter av olika slag som en av sina baslivsmedel. Majsgröten som liknar polentan är ganska frekvent förekommande världen över. Framför allt i afrika, nord- syd- och centralamerika samt södra europa.

Polenta är rik på fibrer, komplexa sockerarter och andra kolhydrater. Men innehåller även aminosyror, proteiner, mineraler och vitaminer, samt omättade fettsyror.

Traditionellt kokas polentagröten i en stor koppargryta som på Italienska kallas paiolo. Polentagröten tillagas på så sätt att man låter vatten och salt koka upp, häller i grynen under kraftig omrörning och låter koka upp och ihop. Därefter får gröten tjockna och svälla i 30-40 minuter. Gröten ska vara tjock och kraftig. Sedan får gröten svalna och stelna. Därefter kan man skära skivor och steka eller grilla. Skära kuber och lägga i gryta eller värma/baka i ugnen och servera med grytor och såser av olika slag. Kött och fisk är vanligast. Man har den med andra ord som tillbehör på samma sätt som vi har potatis, ris eller pasta.
Här ser vi Polenta fylld med soltorkade tomater, och kryddade med vitlök och oregano. Stekta i olivolja tills fin färg och krispig yta. Serveras med jordnötsbiff och blandsallad.

Polentan fungerar även som ensamrätt. Då kan man lägga grönsaker, kött eller fisk direkt i gröten och tillaga polentan smaksatt. Då används till exempel smakrik fisk som sardeller eller ansjovis, eller rökt kött alternativt svamp och andra grönsaker. Lägger man i baljväxter av olika slag får man desuutom upp proteininnehållet.

Polentavälling eller polentagröt förekommer, men är en variant som är mindre vanlig och kanske mer förknippas med söta rätter och desserter.

Polentan är glutenfri och stärkelserik och passar därför utmärkt i glutenfri bakning. Det är vanligt i majsbröd, kakor och puddingar. Den finmalda polenten, som nästan är som ett majsmjöl passar även bra till glutenfria paneringar, eller på andra ställen där man skulle använt ströbröd.
Nybakade polentafocaccia. Sega,frasiga och naturligt glutenfria dessutom.

 

Text och bild: Ida Sundberg, Anterrabae

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2011-10-24 13:15 #1 av: DesK

Vilken bra artikel! Glad Jag hade ingen aning om att polenta är så användbart.

Désirée

Anmäl
2011-10-24 14:39 #2 av: Anterrabae

Tack! Skrattande Det hade jag inte heller, innan jag skrev den!

Dessutom är det jättegott, har ju ätit en hel del polenta under den här artikelns tillblivelse.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2011-10-25 20:59 #3 av: Mitralis

Bara nyheter för mej. Här hemma blir det mest det gamla vanliga, ris, pasta och potatis.

Stort tack för en bra artikel Glad
 

Anmäl
2011-10-25 23:20 #4 av: Anterrabae

Skrattande

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2011-11-13 19:37 #5 av: [Mairah]

Det här var något nytt för mig med. Intressant att veta Glad

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.