Livsstil och speciella behov

Anterrabae - En kosttresa över tio år

2011-12-02 19:30 #0 av: Anterrabae

Det här är min artikel, dvs en artikel om mig och min mat. Jag vet att det kan tyckas som en konstig idé, men eftersom jag har upptäckt så mycket konstigt efterhand jag börjat lyssna på min kropp, så därför har jag även lärt mig en hel del om mat. Och komplikationer runt mat.

Hejsan, Ida heter jag.
Det här är min artikel, dvs en artikel om mig och min mat. Jag vet att det kan tyckas som en konstig idé, men eftersom jag har upptäckt så mycket konstigt efterhand jag börjat lyssna på min kropp, så därför har jag även lärt mig en hel del om mat. Och komplikationer runt mat.

För 10 år sen var jag väl som vilken 22-åring som helst, ville jag tänka. Men Sanningen att säga var det inte sant. Då hade jag just fått hoppa av min universitetsutbildning pga reumatism, okontrollerbara ögoninflammationer och Diabetes typ1, nydebuterad. Jag åt som unga studenter utan pengar gör mest. Billig, stärkelserik, sockerstinn och enkel mat. Jag är uppvuxen på hemlagad mat, i stort sätt utan halvfabrikat. (undantaget korv, och en enstaka soppa) Men med fri tillgång på mjölk och bröd. Ett av mina "flytt-hemifrån-uppror" gällde i mångt och mycket just färdiga köttbullar, godis dagligen, pulvermos, sockerstinna flingor och liknande. Jaja, vad gör man.

Jag tyckte vid det här laget att jag inte hade några allergier å tala om.. förutom tomater, de flersta frukter, gräs- och trädpollen, pälsdjur, cigarettrök, parfymer.. (!) Men jag hade ju inget sådär jobbigt som mjölk- eller glutenintolerans!

Jag träffade så småningom David, min man, och via en bekant till oss kom jag till en homeopat. Han hjälpte mig med att stärka upp njurarna och käka mineraler. Senare kom jag till en biopat som hjälpte mig tillbaka till livet. Enligt hennes strikta kostrekommendationer skulle jag undvika säd och mjölk, hålla mig borta från kött och dricka en frukt- och en grönsaksjuice eller smootihe om dagen.

Eftersom jag inte tyckte att jag hade mjölk eller sädesallergi så brydde jag mig inte särskilt om detta. Jag drog ner på mjölken när jag var förkyld eller under värsta pollensesongen för att minska slembildningen. För som hon sa, "Mjölk och säd triggar dina andra allergier".

Det  första försöket till förändring jag gjorde var att jag tog bort kaffe, minskade mjölk och snabba, inflammationsfrämjande kolhydrater till ett minimum. Skulle undvika griskött av samma anledning och kunde inte smälta nötkött. Jag hade frukt, grönsaker fisk och kyckling kvar. Successivt återinförde jag dock alla borttagna livsmedel igen eftersom jag inte upplevde någon större förändring utan dem.

Så fortsatte det,  tills jag vintern 2006-2007 kom i kontakt med LCHF och kolhydrater ifokus. Vi hoppade på LCHF som familj Februari 2007, efter att jag fått hormonproblem av 7 års kortisonätande, i ganska hög dos. Jag hade skenat upp i vikt. Gick upp 35 kg på kort tid. När det gick som fortast ökade jag 1½ kg i veckan! Jag gick till och med upp i vikt på så extrem diet som cambridgekuren.

Nåväl, på LCHF upplevde jag för första gången ett balanserat blodsocker, och den sinnesfrid det för med sig. Lågkolhydratskost, var verkligen min melodi. Dessutom blev jag bättre i magen, som jag inte visste att jag mådde dåligt i. :-P Jag tyckte jag mådde bra, men gick inte ner i vikt. men Inte upp heller. Vid ett tillfälle hade vi köpt sallad, och till det fick man nybakt bröd. Oftast åt jag aldrig dessa, men en gång ville jag smaka en liten bit. Tog en bit på kanske 2x2 cm, för det kan ju inte vara massa kolhydtater i det...

Aldrig hade jag kunnat ana den reaktionen! jag kräktes i två dagar, kunde inte äta fast föda på ett par veckor och mådde illa i två-tre månader. Lagom tills dess jag återhämtat mig provade jag igen, för att se om det verkligen var vetet.. Det var det.. Samma sak hände igen. Jag hade mått illa i ett halvår. :P

Jag hade upptäckt min sädesallergi! Den blev inte så besvärlig, jag åt ju LCHF. På hösten 2007 blev jag gravid. Jag fortsatte på lchf tills jag var tvungen att äta antibiotika, efter det så kunde jag inte hantera och smälta den maten längre, kände dessutom ett stort behov av kokt och rå potatis! Återgick till blandkost, med målet att hoppa på lchf igen efter förlossningen. Det gick inte så bra. Försökte massor med gånger under de följande tre åren, men lyckades aldrig.

Efter två år utan vete, råg och korn, och allt som kommer därav (till och med vodka reagerar tarmarna på) hade nästan alla mina allergier läkt ut. Alla matallergierna (frukter och grönsaker), trädpollen, parfymer och andra retande partiklar.

Under denna period upptäckte jag till fullo mitt Nutritionsintresse. Jag ville veta vad allt innehöll, och vad alla näringsämnen gjorde i kroppen. Gjorde min arbetsträning i en hälsokostbutik och fick lära mig massor. Gick en utbildning i Läckande-tarm-syndrom (LGS) och matintolerans. Började läsa om kroppens mikrobiologi och biokemi. Började även hjälpa vänner och bekanta med deras diverse problem.

Efter matintoleranskursen dec-10, insåg jag att ingen i vår familj tål mjölk, inte ens Jag. I Januari 2011 slog vi till, tog bort mjölken och mådde genast bättre. Störst skillnad var det för stora tjejen här hemma och för maken. De blev av med de flesta av sina autistiska drag bla. Jag kände mig bara allmänt lättare till sinnes, och renare. Sådär diffust. När sommaren kom var även gräsallergin helt borta. Därtill har jag fått tydligare signaler från kroppen om vad den vill ha och inte. Nu mera går det inte att missa kroppens signaler. Den gör som den vill så får jag anpassa mig.

Så en dag i våras (2011) så fick jag en tydlig känsla av att jag borde äta vegetariskt. Jag försökte slå bort tanken med att vegetariskt innebär att man måste äta ganska mycket kolhydrater, och det kan jag ju inte göra som diabetiker, och dessutom så blir vegetariskt utan mjölk och ägg veganskt - och SÅ extrem kunde man väl inte vara.. Flört Men tanken och känslan gav inte upp. Och så började kroppen med magont, kramper och illamående när jag åt kött och fågel. Jag försökte behålla det jag inte reagerade på, men så till slut så reagerade jag på allt animaliskt. Även minsta lilla krydda med animalsik tillsats.

Min mage tvingade mig att bli vegan. Och jag har nog aldrig mått så bra! Även om det tog lite tid att lära sig, vänja sig och acceptera tanken. Så vad har detta resutlterat i?

Jag har halverat mitt insulinbehov, jag är mycket känsligare för insulinet nu. TrevorS, med sin stora kunskap, hjälpte mig att förstå varför. Får jag i mig lite animalier (typ i krydda) så slås min insulinkänslighet ut och jag har ingen insulinkänslighet på ett par dagar. Då får jag ta mer än dubbla dosen insulin jämfört med vad jag numera gör när allt är som det ska. Dessutom har jag fått bättre ämnesomsättning, lägre blodtryck och går ner i vikt! Något jag inte gjort sen jag gick upp, hur lite kolhydrater jag än ätit. Jag har kunnat göra mig av med alla cellgifter och sänka min kortisondos som jag ätit dagligen i 10 år.

I och med att min far fick cancer så har vi läst ännu mer om vegansk kosthållning i förhållande till cancer, då med betoning på Rå, och färskpressad juice från frukt och grönsaker. Har kommit fram till att detta snabbar på läkningsprocesser i kroppen och bidrar till optimal näring, levande föda. Jag känner hur den färska juicen ger mig sinnesfrid, näring och balans. Jag juicar minst en gång om dagen, oftast flera. Både frukt och grönsaker. Tycker mig märka en skillnad i ögonen, att jag ser bättre och så vidare, Men jag vågar inte riktigt tro på det än. Märker därtill flera dagar att jag inte behöver ta måltidsinsulin och får sänka dygnsinsulinet.

Nu är jag inne på att minska stärkelse och socker och bli mer av en LC-vegan, Jag tror det skulle göra mig gott.

Så man kan nästan säga att jag nått ett slags cirkelslut. En av mina första terapeuter sa till mig att jag skulle undvika mjölk och säd, för det tål jag inte. Även undvika kött. Basera min mat på frukt och grönt (fisk undantagsvis, men det struntar jag i)  Dricka levande Juice varje dag och minska på stärkelse och socker.
Det är där jag har hamnat till slut, tänk om hon kunde förklarat det tydligare.. Jag har inte sett det förrän jag skrev detta, men lite roligt är det.

Jag håller nu på att nosa på Blodgruppsanpassad mat. Tanken att maten påverkar oss olika efter hur vår blodgrupp och vårt immunsystem är. Det jag testat, och de jag testat på, visar att det verkar stämma förvånansvärt väl.

Ja, jag vet jag kan lägga ut texten!

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2011-12-02 19:44 #1 av: [Mairah]

Tack för fin information Anterrabae Skrattande vad roligt att du delar med dig och berättar om allt som hänt dig under din utvecklande hälso mat-resa. (om man kan kalla det så)

Du är fantastisk som har vänt något negativt till något bra! Verkligen Glad Att du nu hjälper andra med liknande problem. Och tänk vilka upptäckter man kan göra när man blir sjuk och kopplar ihop rätt sak med rätt orsak.

Visst tror jag också på att maten kan göra oss väldigt sjuka om man får i sig fel saker. Ingen tvekan där inte. Konsten är ju bara att komma på vad det är man äter som gör en sjuk. Det är ett riktigt detektivarbete.

 

Anmäl
2011-12-02 19:50 #2 av: Anterrabae

Tack för fina ord!

Jo det är bra och svårt att hitta det man inte mår bra av. I och för sig tror jag att Alla skulle må bra av att ta bort stärkelse, främst vete och homogeniserade och pastöriserade mjölkprodukter. Ty dessa är så raffinerade att de inte är nyttiga för någon. Samma gäller det vita sockret.

Jag berättar gärna.. Det ger mig lite perspektiv på vad som händer, speciellt i uppförsbackar. Då är det bra att kunna se tillbaka på vad som FAKTISKT har hänt.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2011-12-02 19:57 #3 av: [Mairah]

Samma här! Har också bojkottat mjölkprodukter och vete, eftersom jag inte mår så bra av det. Tog mig många år att inse det..

Det tog mig några år också att ta mig i kragen och slita mig från t ex kaffet också, men idag inser jag vilket gift kaffet verkligen varit för mig. Mår helt annorlunda utan detta vidriga gift i min kropp Tungan ute

Vanans makt är stor du vet Flört

Anmäl
2011-12-02 20:02 #4 av: Anterrabae

Vanans makt är hopplöst stor.

har kommit på att när man maxar näringen så blir suget efter det man är van vid mindre.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2011-12-03 16:24 #5 av: [Mairah]

¤ 4 Det stämmer bra. Det har jag också märkt. Jag har t ex helt tappat sötsuget sedan jag maxat mitt näringsintagGlad

Anmäl
2011-12-03 20:46 #6 av: Mitralis

Stort tack för en intressant artikel Glad

Anmäl
2011-12-04 11:55 #7 av: Namiko

Tack för en väldigt intressant artikel :)

Jag har själv funderat länge till och från om jag ska testa att sluta med vete. Vet redan att jag inte kan äta det när jag stressar mycket och har den senaste tiden börjat må illa efter att jag ätit, försöker lista ut vad det beror på och börjar misstänka vetet. Nu planerar jag några månader utan vete efter jul för att se om jag mår bättre, den här artikeln var nog den knuff jag behövde för att faktiskt ta tag i det.

Tell someone you love them today, because life is short. But yell it at them in German, because life is also terrifying and confusing.

Anmäl
2011-12-04 15:17 #8 av: [sakring]

Det var en väldigt intressant artikel måste jag bara få sägaSkrattande

Anmäl
2011-12-04 18:00 #9 av: Primulan

Härlig läsning, verkligen uppmuntran till att pröva sig fram till det man kan äta och inte äta. Jag tror ju också på att spannmål är ett gissel för många...

Anmäl
2011-12-18 12:11 #10 av: Zeverin

Det logiskt att spannmål och mejerivaror ger många människor problem. Det är en mycket kort tid i vår historia som en stor grupp har stor tillgång till dom här produkterna som vi började med efter stenåldern. Stor del av vår tid på jorden har vi inte konsumerat så stora kvantiteter detta som nu. Jag gillade ostmackor i många år och åt detta utan att känna hur fel jag mådde både fysiskt och psykiskt. Ja så efter mycket om och men så fick jag veta att jag inte tål att äta glutenhaltiga produkter.Enstaka undantag funkar,men att inkludera det i kostrutinerna går inte. Sedan har jag det här med OSTGråter Jag hör till dom som tycker det är så gott att jag lätt sätter i mig en ost rakt av som tilltugg framför datorn. Tyvärr blir det så med osten att jag får förstoppning redan av måttliga mängder. Så nu har jag uteslutit dom här komponenterna ur kostrutinerna och smakar bara lite grand i undantagsfall. Förtjänsten har blivit lite bättre ork+humör. Jag tror att många människor lever med gluten/laktos problem utan att förstå vad som är fel förrän dom blir riktigt sjuka. Jag puffar gärna på för att väcka intresse för att fler skulle prova att utesluta dom här produkterna ur kost ett tag för att se hur reaktionen blir. Tyvärr vänjer man sig vid att leva med förstoppning och ont i magen och dåligt humör.Alla borde prova!Glad

Anmäl
2011-12-18 22:15 #11 av: Anterrabae

Härligt att höra om dina förbättringar!

Absolut att alla borde sluta med socker och stärkelse i sina raffinerade former. Det mår ingen bra av. Det samma gäller mjölkprodukter, de som är sönerslagna (honogeniserade) och avdödade (pasöriserade) gör bara skada. Däremot kan man tåla rå hel och levande mjölk. Lite undantag råder vid syrade produkter, och lagrad ost. Men man får inte vara proteinintolerant då.

 

Jag uppmuntrar alla att läsa på om dolda intoleranser, och basallergi. Mycket spännande vill jag lova.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2011-12-19 20:31 #12 av: Zeverin

Läste dina kul bloggar. Jag har en del problem av och till trög mage.Är det någon speciell utrustning som fins att köpa som du använder för lavemangen. Eller är det något du plockat ihop av grejor som fins runtomkring oss i vardagen. Kul att få tips.

Anmäl
2011-12-20 22:55 #13 av: Namiko

#11 Har läst lite om basallergi nu och känner mig fundersam. Känns som en stor risk att jag är basallergiker då jag inte blivit ammad alls trots att jag inte har så stora problem som dom jag läst om. Det känns som att jag borde ha utvecklat lite starkare symtom på 24 år (vad jag vet dök dom första upp när jag var 12).

Vet redan att jag mår bättre helt utan animaliska produkter i kosten och jag började må bättre direkt bara av att minska ner på spannmål. Vet dock inte om jag ska testa en basallergidiet direkt eller hålla mig till att utesluta vete och gluten först som jag tänkt. Blir egentligen ingen större skillnad förutom att en av mina favoritkryddor, tomatsåsen och min älskade svamp försvinner (får iofs äta mindre mängder av dom två sista ändå)..

Har du några funderingar eller råd som kan hjälpa mig att välja hur jag ska göra?

Tell someone you love them today, because life is short. But yell it at them in German, because life is also terrifying and confusing.

Anmäl
2011-12-22 21:20 #14 av: Anterrabae

Kaffelavemangen är busenkla.. Lavemangspåse köps på apoteket för 45 kr ca, ekologiskt kaffe köps i affären, malet ska det vara.

Vattnet bör vara så rent som möjligt, det rekommendereas att man har destillerat vatten. Men vi har som regel så bra vatten i sverige att det går med kranvatten. Vet man med sig att man har mycket skit i sitt vatten kan det kanske vara på sin plats med någon form av vattenrenare. Man ska ju inte dricka smutsigt vatten, eller vatten med massa fällningar i ändå.

 

Gällande basallergi, så är tanken att man ska undivka det man utsatts för innan sex månaders ålder om jag minns rätt? Varför behöver man då ta bort tomatsås och svamp? En vegetabilisk kost utan gluten räcker långt. jag skulle tro att du med råge kompenserat för tomaterna och svampen. Känner du med tiden att de ställer till det så ta bort dem då.. Basallergidiet är anpassad för blandkostare som troligtvis skulle må bra av att dra ner på köttet.

Man behöver inte uveckla symptom alls, även om man har basallergi. De kan även, som du beskriver vara lindriga. Obalansen finns där i alla fall. Mår man inte dåligt av den brukar man dock inte vilja göra något åt saken. Flört

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2011-12-22 22:58 #15 av: Namiko

#14 Av det jag läste skulle man ta bort glutamat också (gissar att det finns i mjölkersättningarna också men jag har ingen koll på det egentligen, kryddorna med glutamat försvann illa kvickt iaf) och tomater och svamp är mer glutamatrika än andra livsmedel. Nu börjar jag dock bli peppad på mer råkost och tomater är inte min favoritgrönsak och svamp blir det knappast mycket av då heller.

Har haft en mild ledvärk idag, den känns inte alls som vanligt, istället för att ha mycket värk i 1-2 leder så har jag haft endast lite ont fast i nästan alla leder, det mesta har dock gått över under dagen. Det känns ändå som något positivt, att jag är på väg att bli bättre. Äter just nu ca 80% grönsaker, groddar och frukt och resten är havregrädde, ris, potatis och nötter. Har automatiskt börjat äta oftare trots att jag inte känner mig hungrigare än innan utom på morgonen, har inte listat ut någon bra frukost än då den mest bestått av pasta innan.

Märkte av igår att jag är otroligt lugn när jag ska sova och det verkar ha smittat av sig även på djuren, hela lägenheten känns väldigt harmonisk. Jag som trodde att jag var lugn redan innan :P

Tell someone you love them today, because life is short. But yell it at them in German, because life is also terrifying and confusing.

Anmäl
2011-12-22 23:45 #16 av: Anterrabae

Aha. Ja just det, glutamaterna. Dem har jag inte tänkt på på länge, det var några år sen vi tog bort dem också. Maken fick glutamat i bröstmjölksersättningen, han är född 68. men när jag föddes, 79 hade den varit borta ett tag. Däremot var ersättningen då, spetsad med extra mjölkprotein, laktos och gluten för att det tidigt skulle visa sig vilka som var allergiska/intoleranta.*morr* många blev med andra ord sjuka utan att de egentligen skulle behövt det.

Vid ledvärk skulle jag också dra ner på tomater, de innehåller mycket lektiner, som är ett extremt svårsmält protein som ger inflammation. Dessa finns även i bönor och aubergine. (det finns även lektiner som är till nytta, men det är inte de jag talar om här)

Spännande förändring, jobbigt att det var ont i alla leder, men bra att det inte var så intensivt, det ska bli kul att höra hur det utvecklas!

Har du testat Aloe Vera Juice förresten, en väninna till mig, med otroligt svår artrit blev mycket bättre när hon började med det, den liksom rensade upp i systemet på henne och bromsade den aggressiva utvecklingen som hon hade. En orsak till detta är att just aloe-juice innehåller hälften av just de kolhydraterna som binder till lektiner (4 av totalt 8 st kolhydrater), så att de inte kommer ut i kroppen och orsakar autoimmuna inflammationer.

 

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2011-12-23 10:21 #17 av: Namiko

#16 Det var inte så farligt, är så van att ha ont så jag noterade mest att jag kände av lite värk överallt och sen glömde jag bort det.

Aloe-juice har jag inte testat. Finns den att köpa färdig nånstans eller gör man egen (vad är billigast?). Det lät som att det kunde vara värt att testa ett tag iaf. Har dock ingen aning om vad min vanliga ledvärk beror på, har aldrig känt av några inflammationer i lederna och har bara testat mig för reumatism. Just nu känns det dock lite inflammationsaktigt även om lederna varken är svullna eller varma, men värken känns mer pulserande än konstant nu iaf så jag gissar att det är någon mindre inflammation.

Ska komma ihåg att akta mig för tomater nu, bönor är svårare men jag får se om jag kan göra något där också. Aubergine äter jag i princip aldrig så det är lätt att undvika iaf.

Tell someone you love them today, because life is short. But yell it at them in German, because life is also terrifying and confusing.

Anmäl
2011-12-23 14:49 #18 av: Anterrabae

Man kan ju skippa de värsta sorternas bönor. Kidney står i en klass för sig när det gäller lektinrikedom.

Jag har haft störst nytta av Forever Livings Aloe Juice. Man tar en till två msk om dagen. En dunk räcker en månad. Och så har de prova-på- garanti. Man får lämna tillbaka tomma dunkar (max tre) efter tre månader och få pengarna tillbaka om man nte märkt Någon förbättring alls. Länk till Forevers sida

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2011-12-23 15:15 #19 av: Namiko

#18 Vet du hur det är med mungbönor? Det är nämligen min favorit. Är det samma sak med linser eller är det lugnt att äta?

Ska kolla upp det där med aloe, såg att det fanns en återförsäljare här i stan. Hur mycket kostar en dunk?

Tell someone you love them today, because life is short. But yell it at them in German, because life is also terrifying and confusing.

Anmäl
2011-12-23 16:19 #20 av: Anterrabae

Alla baljväxter innehåller relativt mycket lektiner, så även mungbönor och linser. men vad jag förstått så har dessa ändå mindre än kidney, lima, soya (det är därför soya är så svårsmält) och kikärter.

Tomat är inte lika illa som bönorna, men ligger på samma nivå som linser och brytbönor samt ärter.

 

Jag kommer inte ihåg vad en dunk kostar.. sist var jag inte med när vi köpte. Men det brukar vara erbjudande på 3-pack. Bäst att ringa och fråga.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2011-12-23 16:38 #21 av: Namiko

Då ska jag hålla mig från att äta större mängder av dom, ska ju få i mig protein från annat håll ändå så det ska inte vara något större problem men vill inte utesluta dom helt än.

Tell someone you love them today, because life is short. But yell it at them in German, because life is also terrifying and confusing.

Anmäl
2011-12-23 17:28 #22 av: Anterrabae

Nä, jag har inte heller uteslutit baljväxter helt. men begränsar mig.

Proteiner behöer man så klart, men behovet är inte lika akut om man har möjlighet att juica grönsaker och frukt själv. Då får man nämligen tillgång till massor av aminosyror som är byggstenarna till proteiner. Alltså, om man äter protein, plockar kroppen ner det till amionsyror och bytter människoproteiner eller hormoner eller vad den nu vill ha av dem. Genom att äta aminosyrorna så blir inte proteinbehovet lika stort.

I alla fall som ett bra komplement.

I det sammanhanget slår jag ett slag för surkål också. Swn äe fullsmackad av aminosyror, enzymer, pre och probiotika samt organiska syror. Allt för att bygga upp en stark och frisk mage.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2011-12-23 17:34 #23 av: Namiko

Jag har faktiskt kört igång en försöksomgång med surkål. Har haft lite svårt att äta upp min vitkål efter att jag blev less på pizzasallad. Har en juicepress på väg med posten också så snart kan jag göra mer än citrusjuice. Har dock redan upptäckt att apelsinjuice blir mycket godare med lite citron i, har annars aldrig gillat egen-pressad apelsinjuice. Nu har jag halva kylen full med citrusfrukter och blandar sorter hej vilt när jag vill ha juice.

Tell someone you love them today, because life is short. But yell it at them in German, because life is also terrifying and confusing.

Anmäl
2011-12-23 17:53 #24 av: Anterrabae

Härligt!

Jag älskar egenpressad juice! Mina favoriter är nog grapefrukt, ren. Äpple-spenat- selleri, jag tror att sellerin även kan vara god att byta mot fänkål. och morot-äpple- apelsin. Bäst tycker jag att det blir med gröna äpplen, eller  andra hårdare med hög syra.

Jag startade min surkål igår, så den har inte kommit så långt än. Men snart så!

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2011-12-23 18:54 #25 av: Namiko

Grapefrukt gillar jag mer än apelsin när man dricker den som den är, har av någon anledning svårt för apelsinens sötma när den ska drickas, äter jag den som den är går det utmärkt. Men mina nya blandningar är nog den nya favoriten. Idag gjorde jag en med apelsin, citron, blodapelsin och clementin. Annars var ren clementinjuice en höjdare det med.

Brukar få ont i magen av äpplen men har testat att köpa hem några nu och ska ha dom till juice för att se om det går bättre för det är ju så gott. Jag hoppas att det går bra för det är ju rätt billig frukt.

Gjorde min första smoothie idag med apelsin, mango, papaya, ananas och dadlar. Det blev otroligt sött och krämigt och det kommer att bli fler likadana.

Min surkål har stått en vecka på söndag, jag hoppas verkligen att jag lyckas med den för jag har varit så nyfiken på att testa surkål rätt länge nu.

Tell someone you love them today, because life is short. But yell it at them in German, because life is also terrifying and confusing.

Anmäl
2011-12-23 19:30 #26 av: Anterrabae

det låter som en jättegod smoothie, nästan som efterrätt..Glad Här blir det nog en med melon senare, melon, banan och apelsin.

Jag passade på att krydda min surkål med chili och vitlök. Det blir en asiatisk komchi inspirerad suris.. Jag är så spänd på hur den tar sig.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2011-12-23 21:02 #27 av: Namiko

Det lät riktigt gott det med. Jag gjorde en till smoothie, som innan men la till några jordgubbar. Det blev nog lite mycket fryst för det blev glass av allt :P Synd att jag inte är så mycket av en glassmänniska för nu fick jag sitta och vänta på att den skulle smälta. Riktigt gott blev det iaf och så har jag något att bjuda mer glassgalna kompisar på i framtiden.

Tell someone you love them today, because life is short. But yell it at them in German, because life is also terrifying and confusing.

Anmäl
2011-12-25 10:09 #28 av: Zeverin

#20 Jag gillar bönor och vill gärna veta mer.Leverera gärna lite tips var man kan läsa mer om bönor. På senare tid har till exempel sojabönan börjat betraktas som onyttig på grund av höga halter fytoöstrogen. Jag har läst att den i Asien inte används naturell i någon större omfattning. Den förädlas oftast till Miso eller Tofu för mänsklig konsumtion.

Anmäl
2011-12-30 18:52 #29 av: Anterrabae

Jag ska kolla om jag hittar lite bön-länkar. Jag sitter i bilen nu så det får bli sen. Spontnant tänker jag på dadamo.com och att googla på lektiner, LGS och läckande tarm, gärna ihop med bönor eller baljväxter som sökord.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2012-01-03 01:40 #30 av: Zabbio

Dra ner på tomat också, när man nu läser kommentarerna :( (har lite ledproblem). Och kött.. ne, kött måste jag ha kvar annars  blir jag galen. Färska bönor och baljväxter (och solros groddar märkte jag) tål jag inget vidare, det kliar i halsen.

Det här med blodgruppsanpassad mat, var finns info om det? Inte för att jag vet min blodgrupp.. Skäms

Vad dricker du för frukt och grönsakssmoothies/juice? Vad har du i dem? :)

Anmäl
2012-01-04 20:15 #31 av: Zeverin

#30. Eat 4 your type av Adamo är en känd bok i ämnet. Googla på det. Testa även att söka på ordet blodtypsdiet. Ett intressant ämne som skulle behöva mer forskning. När det gäller leder så kan du prova att inkludera helnyponmjöl som finns i hälsokostbutikerna. Ett pulver som går att blanda i drycker alltså.

Anmäl
2012-01-04 20:18 #32 av: Zabbio

#31 Tack för tipsen :)

Ang. nypon så dricker jag redan helnyponpulver dagligen. Har märkt viss förändring, men faktiskt var ryggen mycket mindre krånglig efter att jag slutat med mjölk. Nu har jag testat mjölk igen och dessutom slarvat några dar, så nu är ryggen kinkig. Kan tänka att det är nåt som tar lite tid att  få rätt på med.

(ryggen har en sprucken disk som håller på att läkas)

Anmäl
2012-11-06 15:55 #33 av: Anterrabae

Puttar lite för visat intresse!

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2012-11-11 19:22 #34 av: [TrollKvinnan_66]

Intressant =) jag hade dock behövt recept på mat *suck* har ingen inspiration alls längre då vi ej tål allt...

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.