Näring, Allmänt matnyttigt och recept

Surkål - en nyttighet

2011-12-12 14:51 #0 av: DesK

Först ett stort tack till Ians som här delar med sig av sina kunskaper! Surkål är Ians speciella favorit, därför att det är ett ypperligt alternativ till hälsobranchens dyra probiotikaprodukter. Under jäsningen av kålen bildas mjölksyrabakterier som är mumma för de goda bakterierna i tarmen. Och som därmed stärker vårt immunförsvar. Men varför köpa dyra produkter som emellanåt inte ens innehåller tillräckligt med mjölksyrabakterier för att ha någon effekt på hälsan, om man inte äter enorma mängder av produkten. Ett exempel är den berikade filen som inte i och för sig är ett veganskt alternativ, men jag nämner det ändå. Där man skulle behöva dricka 7 liter fil /dag för att få i sig en dos som hade någon nämnvärd effekt på hälsan. Sen kan man ju själv räkna ut vilken effekt DET hade haft på hälsan!

Färdig hemgjord surkål

Surkål innehåller även C-vitamin och var ett bra tillskott för sjömän förr när det gällde att motverka risken för skörbjugg under långa tider till sjöss. Då de hade svårt att förvara färsk frukt någon längre tid. den är icke att förakta som alternativ till frukt som färdats långa vägar under vinterhalvåret. Plockats innan de mognat och därmed förlorat mycket av sin näring.
Även miljömässigt är frukt som fått mogna i närområdet, och äts efter säsong att föredra framför långa och energikrävande transporter. För att inte tala om den egna plånboken som mår bra av det billigare alternativet som surkål erbjuder.
Syrningen gör dessutom kålen mer lättsmält för magen, och under jäsningsprocessen bildas även B-vitaminer. Till och med den så för veganer och vegetarianer eftertraktade B 12 vitaminen! Om än i små mängder, men surkålen lär även hjälpa kroppen att ta upp övrigt B-12 vitamin som man får i sig. Och kan man kanske dra slutsatsen att de dyra kosttillskotten gör bättre nytta då också.
Det gäller ju inte bara att svälja en tablett och sedan tro att man är på säker mark. Kroppen skall kunna tillgodogöra sig de extra vitaminerna man pillar i sig också!
Annars kan en lika gärna spola ner tabletterna i dass!
Är man Gi-intresserad så innehåller surkål även lite kolhydrater och höjer inte insulinpåslaget efter måltiden. Plus att det har ett lågt kaloriinnehåll.
Tycker man att det är surt att äta surkålen direkt som den är från burken så pressa ur så mycket lag du kan, ev skölj av surkålen lätt innan du äter den. Så mildras den sura smaken. Lägger in ett recept på en favoritsallad, här hemma, som innehåller surkål och som kan ätas med det mesta! Till och med lilla dottern äter denna med glädje!

Surkål konserv m lag
NÄRINGSVÄRDE PER 100 G
Energi 16 kcal
Protein 0,9 g
Fett 0,2 g
Mättade fettsyror 0,04 g
Kolhydrater 2,6 g
Fibrer 1,7 g
C-vitamin 15 mg
D-vitamin 0 mcg
Folat 40 mcg
Järn 1,1 mg
Zink 0,3 mg
Kalcium 42 mg

Observera att denna artikel är skriven av Ians och orginalet finns publicerad sedan tidigare på Vegan.

Désirée

Anmäl
2011-12-12 15:19 #1 av: Mitralis

Tack för en intressant artikel med mycket ny information Glad

Anmäl
2011-12-14 01:20 #2 av: [Aquelegia]

En väninna till mig skall lära mig göra surkålGlad Järn behöver jag mera utav så det tackar jag gärna ja till. Är det liknande mycket näringsämnen i andra mjölksyrade grönsaker?

Anmäl
2011-12-14 08:39 #3 av: DesK

I artikeln Mjölksyrajäsning inne på Matlust har jag beskrivit hur man gör surkål Glad Ja det är liknande med alla mjölksyrade grönsaker, naturligtvis finns det ett samband mellan grönsakens näringsvärde i rått tillstånd och i syrat tillstånd. Glad

Désirée

Anmäl
2011-12-14 18:41 #4 av: [Mairah]

Verkligen intressant. Tror aldrig jag käkat surkål, så jag måste nog ta och testa. Glad

Anmäl
2011-12-14 18:44 #5 av: DesK

Mairah gör det, men se upp så att du får tag på äkta surkål och int värmebehandlad, den senare har tappat mycket av sitt goda näringsvärde.

Désirée

Anmäl
2011-12-14 19:00 #6 av: [Mairah]

# 5 OK. Tack för den upplysningen DesK  Ska tänka på det. Glad

Anmäl
2011-12-16 17:27 #7 av: Ians

För de som undrar ang receptet på salladen som vi gillar här hemma ..som nämns i artikeln så är det busenkelt

Det är en Coleslawsallad fast med surkål i stället för färsk kål - supergod o mer smakrik.

Tips för att inte få en fettig smak är att ta majonäs o sedan blanda i lite vatten tills det blir en bra koncistens när man blandar salladen

 

Anmäl
2011-12-18 00:18 #8 av: Anterrabae

Heja, heja Slår ett extra slag för surkål! Nyttigare får man leta efter. Cool

Lagen/juicen är inte fel att hutta! Där finns många godsaker, som enzymer, fria aminosyror, organiska syror, pre- och probiotika. Allt för en god tarmflora! Kyss

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2011-12-18 18:04 #9 av: Farwuq

Jag älskar surkål.

Kål är överhuvudtaget väldigt gott.

 

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland

Anmäl
2012-11-09 21:27 #10 av: Anterrabae

Putteliputt Skrattande

Kål är väldigt gott, och väldigt nyttigt. bland annat östrogenbalanserande.

 

Mjölksyrning är den enda typen av koncervering som ökar livsmedlets näringsinnehåll! Glad

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2012-11-10 11:16 #11 av: Farwuq

Jag gillar mjölksyrade gurkor.

Glad

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland

Anmäl
2012-11-10 21:52 #12 av: Anterrabae

Jag har aldrig lyckats, just gurkor möglar alltid för mig Tungan ute Jag får fortsätta. Trägen vinner.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2012-11-11 10:02 #13 av: Farwuq

#12

De ska ligga i en svag saltlösning, gärna under lätt press.

Mögel kan lätt bildas på vätskans yta men den är inte farlig, det kan bli lite som ädelröta på vindruvor. Gurkorna ska inte mögla, de ligger skyddade under saltvattenytan. Kärlet kan med fördel ställas svalt t.ex. utomhus, därför att det blir gärna för varmt inomhus.

 

 

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland

Anmäl
2012-11-11 11:14 #14 av: Anterrabae

Då var det nog temperaturen som pajjade det hela. Jag hade hela västerråsgurkor, och de blev alldeles svartgeggiga och mögliga. Inte alls som ädelmögel på ytan Flört

Jag ska prova igen. Med lättsaltad lösning, ute och i press. Glad Tack!

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2017-02-25 19:32 #15 av: Zepp

Mm.. nu käkar jag främst surkål för att det är gott, (och billigt syrligt) tillbehör till maten.

Men jag köper min surkål.. Tistelvind eller ICAs ekologiska samt syrad gurka från Polen.

På gurkburken står det saltgurka (syrad) om man läser noggrannare.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2017-09-04 20:40 #16 av: Kasp

Har gjort egen surkål som jag förvarar i kylskåp. Gör stora mängder åt gången eftersom att det tar tiid. Men hur länge håller den sig i kylskåpet? Har haft en burk där (min första omgång) i typ ett halvår och äter lite varje dag. Har fortfarande 3 burkar kvar från den omgången så det lär ta ett tag att smaska sig igenom och vill inte slänga. Så hur länge kan de hålla tro? Ett år? Mer?

Anmäl
2019-11-29 18:21 #17 av: DesK

Nu har jag äntligen kommit igång med att syra igen. På bilden gyllenkål, receptet finns i Jenny Neikells bok Fermentera2.0

Désirée

Anmäl
2019-12-18 11:44 #18 av: Nasat

Brukar köpa tysk surkål i glasburk. Är det också nyttigt eller är det helt förkastligt ? Såg att det även fanns ekologisk surkål. Tycker att det känns omständigt att själv syra och göra surkål.....

Anmäl
2019-12-18 20:54 #19 av: DesK

#18 Nasat surkål på helkonserv, oavsett om den är i glasburk eller plåtburk, är en mycket god produkt att använda när maten ska kokas, men om du vill åt de råa mjölksyrebakterierna, så bör du välja en surkål som kräver kylförvaring. Så helt förkastlig är den helkonserverade inte, men den råa är bättre.

Désirée

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.