Näring, Allmänt matnyttigt och recept

Rejuvelac - magens bästa vän!

2012-07-16 09:02 #0 av: Ians

Lägger in en artikel jag skrev för längesedan ang Rejuvelac. Men den håller än. Rejuvelac är ett billigt och bra tillskott av probiotikabakterier, som enkelt uttryckt fungerar som föda för de Goda bakterierna i magen. Inte så trixigt att göra som man tror! Visst det tar lite tid att göra, men själva arbetsinsatsen är inte stor. Och en behöver ju inte sitta o titta på kornen när de gror ;)

Rejuvelac

Rejuvelac är en fermenterad dvs mjölksyrad vetekornsdryck. Med ursprung i den skola för Levande Föda som Ann Wigmore skapade, förespråkade och stod för. Hennes paradnummer för att återfå hälsa och behålla den, bestod just i att dricka Rejuvelac och vetegräsjuice.

Rejuvelac är ett syrat vetevatten som används mycket i rawfoodmatlagning och som dryck.  Innehåller mycket probiotika= div mjölksyrabakterier, som är bakteriekulturer som är mumma för de goda magbakterierna, som ingår i vårt immunförsvar.

Rejuvelac är ett alldeles ypperligt alternativ till de dyra produkter med probiotika som finns att köpa på marknaden. Och innehåller klart mer probiotika än de drycker som sägs vara magvänliga i kyldisken,

ex skulle man behöva dricka 7 LITER fil med tillsatt probiotika, för att ha någon terapeutisk effekt. Vilket man gärna skulle vilja ha om man har problem med sin mage.

Fermenteringen som är en jäsningsprocess, gör att man bryter ner organiska ämnen med en organisk process. Detta gör att proteinet, kolhydraterna, stärkelsen och fettämnena spjälkas upp i enkla ämnen.

Dvs de är redan försmälta innan vi äter eller dricker dem. Det gör att kroppen kan tillgodogöra sig de födoämnen som är mjölksyrajästa på ett bättre sätt än om de hade varit råa. Därför är Rejuvelac, surkål och jästa fröer mycket populära inom "Levande Föda" och Rawfood.

Tar lite tid att göra men själva arbetsinsatsen är inte stor.

Några belackare har konstaterat att det finns mögelsvamp i rejuvelacen, jo det stämmer, det är de mögelsvamparna som hjälper kroppen att bryta ner kolhydrater så magen inte blir bubblig av ex bönor etc  Så det är inte så farligt som man tror när man hör ordet mögel.  Däremot skall man vara noga med att Rejuvelacen inte luktar surt, den skall vara svagt vit grummlig och lukta o smaka som yoghurt ungefär. Håller sig i kylen ca 7 dagar efter att den är färdig..kan få en aningen sötare smak under tiden.

Rejuvelac innehåller:

Proteiner, kolhydrater, dextriner, fosfater, sackarider, och mjölksyrabakterier och Amylaser.

Amylaserna kommer just från Rismögelsvamp, de mögelbakterierna som jag nämnde innan. Amylaser har som funktion att bryta ner de stora molekylerna i glucos, stärkelse och glykogener. Det är därför Rejuvelacen är bra för matsmältningen och gör att vi känner oss mindre bubbliga i magen efter att ha ätit ex bönor, som lätt ger den effekten annars. Flört

Originalreceptet som Ann Wigmore höll sig till innehöll bara vetekorn, ett senare recept som jag hittade innehöll vetekorn och rågkorn, själv tycker jag det blir lite mer klös i smaken med den kombinationen, så det är det receptet jag följer. För en annan smak pröva gärna att byta ut Rågkornen mot ex quinoa.

Så här gör du:

 

  • 2 dl helt biodynamiskt odlat Vetekorn
  • 1 dl helt biodynamiskt odlat Rågkorn
  • Blötläggningsvatten
  • 3 liter vatten
  • 1-2 russin

Skölj vete- och rågkornen väl.

Lägg dem i blöt i 8-12 timmar skölj dem och kolla igenom och ta bort skadade korn.


Lägg dem i en stor glasburk och grodda i 2 dagar, enligt grundreceptet skall man inte skölja kornen under groddningen Men jag brukar skölja igenom dem försiktigt någon gång / dag i alla fall.

Lägg kornen i ett kärl som rymmer minst 3 liter tillsätt 3 liter vatten + russinen, de är till för att få jäsningen att komma i gång. Är man inte vegan kan man ta 1-2 tsk honung istället.


Täck med ett nät eller en diskhandduk, inte ett lock för då har jag i alla fall fått en knepig lukt i rejuvelacen. Låt stå i rumstemperatur i 2 dygn och jäsa, sila bort kornen, MEN släng dem inte!


Ställ drycken i lämpligt kärl i kylen.


Ta bort russinen ur kornen, tillsätt ytterligare 3 liter vatten och några färska russin, låt stå i rumstemperatur och jäsa 1 dygn denna gången, voilà du har nu 3 liter rejuvelac till!


Kornen som nu gjort sitt under 2 jäsningar, silar du bort men slänger inte i soporna, utan matar fåglarna med dem, för nu är de mjuka och lättsmälta för fågelmagar!


Skulle det gå fel och lukta illa någon gång dvs det har bildats fel bakterieflora så släng inte kornen

häll bara bort vattnet som luktar illa, skölj kornen ordentligt och häll på 3 liter nytt vatten!

+ russinet


Så ordnar det sig!


Drick 2,5 dl - 1 liter rejuvelac /dag, beroende på om du har besvär med magen eller bara vill underhålla den goda bakteriefloran i magen.


Rejuvelac är en fantastisk dryck när man ex lägger om sin kost, på ett eller annat sätt.


Har inte provat själv men kan tänka mig att Rejuvelac går bra att ha som jässtart till surkål. Eftersom det är mjölksyrabakterier i rejuvelacen.

Anmäl
2012-07-16 09:46 #1 av: piri-piri

Va kul att se detta. Har precis gått en utbildning i Levande föda och då gjorde vi just Rejuvelac. Tänkte faktist prova göra själv också.

Detta recept är lite annorlunda än det som jag har där man bara använder vete och har just honung som starter men slutprodukten blir ju detsamma.

Om du ska göra surkål så behöver du inte ha annat som starter men ta med stammen, den är väldigt rik på mjölksyrebakterier. Och om du vill göra på andra grönsaker så bör minst 50% vara surkål.

Att den skulle hålla 7 dagar i kylskåp låter länge då vi fick lära oss att max spara den i två dagar.

Anmäl
2012-07-16 09:53 #2 av: DesK

Jag gör rejuvelac då och då och jo den håller längre än 7 dagar i kylen, men kanske dess goda verkan minskar med tiden. Senast gjorde jag på 2 dl vete- och 1 dl havrekorn. Här är en bild på hur det ser ut när man har hällt på 3 l vatten på de groddade kornen

Désirée

Anmäl
2012-07-16 09:56 #3 av: DesK

Sånna där perforerade diskdukar tycker jag inte om att använda som diskdukar, men de är jättebra att ha som "nät" över groddburkar och rejuvelac Glad Innan jag använder dem till detta häller jag kokande vatten över dem och sjuder några minuter och sköljer sedan med kallt vatten.

Désirée

Anmäl
2012-07-16 09:57 #4 av: DesK

Den färdiga rejuvelacen silar jag genom silduk och tappar upp på rengjorda tomma vinflaskor Glad

Désirée

Anmäl
2012-07-16 10:30 #5 av: Zabbio

Finns det alternativ till vete och råg? :) Kan bovete fungera?

Anmäl
2012-07-16 10:32 #6 av: DesK

#5 Testa med en halv sats, det viktigaste är att det är hela korn, alltså inte kross eller flingor. Ians säger ju att hon nu ska testa med quinoa Glad

Désirée

Anmäl
2012-07-16 10:40 #7 av: Zabbio

Vi får se om jag inte tar och gör det :)

Anmäl
2012-07-16 11:18 #8 av: Ians

Man kan faktiskt använda de flesta korn o fröer som groddar står det i en engelsk sajt.

Så helt bovete borde gå bra, men gör som Desk säger gör en liten sats kanske med halv mängden frön o vatten o pröva dig fram!

Anmäl
2012-07-16 21:14 #9 av: Anterrabae

Jag har gjort på bara havre flera gånger, det är jättegott! Började med det när jag fortfarande inte tålde vete och råg.

Tänkte att jag skulle starta en på havre och bovete eller havre och quinoa ikväll. Endast av den enkla anledningen att jag inte har vete och råg hemma Flört

 

Tack för en jättebra artikel, och den här påminnelsen behövde jag. Jag är lite less på att dricka surkålsspad för tillfället, men behöver verkligen bakterierna.

Visst borde man föresten kunna starta den på annat än just russin, jag menar typ fikon eller aprikos? Så länge det är osvavlat och eko?

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2012-07-17 07:50 #10 av: Ians

Lite honung gör susen för att starta jäsningen. Har man Molkosan hemma så kan man använda det att få fart på jäsningsprocessen.

Tyvärr hade någon slängt min Quinoa ...ingen äter ju det ändå...så det blev vete och råg som vanligt.

Men nästa gån skall jag pröva det!

Framför allt känns det gott att få i sig probiotika Utan att betala stora summor på hälsokosten för tabletter.

Men även surkål är toppen att äta för att få i sig de goda bakterierna! Som stärker immunförsvaret!

Kul att du gillade artikeln Anterrabea!

Anmäl
2012-07-17 14:01 #11 av: Zabbio

Läste igeno lite nogrannare för att testa (om jag hittar bovetet) och fick dsyn på:

"Några belackare har konstaterat att det finns mögelsvamp i rejuvelacen, jo det stämmer, det är de mögelsvamparna som hjälper kroppen att bryta ner kolhydrater så magen inte blir bubblig av ex bönor etc"

Är inte penicillin mögel? Hur är det med mögelost? :P

Anmäl
2012-07-17 14:19 #12 av: Zabbio

Så, 1,5dl bovete ligger blötlagt. Ikväll blir de sköljda och groddade tills torsdag kväll/fredag morgon, sen på med 1,5 liter vatten + 1tsk rå honung och vänta i rumstemperatur i två dagar till. Har jag fattat det rätt nu? :)

Anmäl
2012-07-17 16:40 #13 av: Ians

Alldeles rätt uppfattat.....Sedan är det bara att sila bort kornen ...spara dem o köra en ny omgång....sedan går det bra att mata fåglarna med dessa väl uppblötta och fermenterade korn!

Anmäl
2012-07-17 17:37 #14 av: Zabbio

#13 Spännande :)

Anmäl
2012-07-17 17:53 #15 av: Zabbio

Jag funderar på om det går att göra någon slags frisk dressing med detta?

Om jag nu ska sluta med mjölkprodukter igen är det ju gott att ändå kunna göra en god, kall sås. Och om detta smakar yoghurtlikt borde det vara en nyttig smaksättare? Frågan är vad man ska sätta den i..

Eller hur smakar kornen efteråt? Om man skulle ta och mixa dem till en smet, kan det vara en låtsas-yoghurt bas? Eller är de helt uttjänta och rent av skadliga att äta efter denna tid?

Anmäl
2012-07-17 18:01 #16 av: piri-piri

#12 Vattnet ska vara klorfritt så om ditt vatten inehåller det, låt det stå framme en dag innan du använder det.

Anmäl
2012-07-17 18:42 #17 av: Zabbio

#16 Tack för tipset. Vi har egen brunn så det är nog rätt så fritt :)

 

btw - kan man frysa in rejuvelac?

Anmäl
2012-07-18 09:38 #18 av: Ians

#17   Nja frysa skulle jag nog inte göra....Drick det färskt det är nog bäst.

Har endel såser där rejuvelac ingår i min Wigmore "kokbok" skall hitta den bara så åter kommer jag...kanske gör en ny tråd med det! Flört

#16   Bra tips  ang vattnet! Skall ställa fram vatten imorgon bitti inför starten imorgon kväll!

Anmäl
2012-07-18 11:52 #19 av: DesK

Hum det är väldans synd att ge fåglarna kornen, bättre att ta med dem i bröddegen Glad När jag silar ifrån kornen sista gången lägger jag dem i 2 små påsar och in i frysen, när jag matar mn surdeg tar jag fram en påse och tillsätter den i bröddegen Glad

Désirée

Anmäl
2012-07-18 12:52 #20 av: Ians

Ja det kan man Visst göra! Flört men är en inte så baksugen som Du DesK så är de fantastik näring för de små pippifåglarna.

De sväller inte i magen på dem heller...för de är ju färdig svällda! Kanske kan man dela upp det mellan bak o fåglar om en gör Rejuvelac ofta Flört

Anmäl
2012-07-18 23:04 #21 av: Anterrabae

Det var en bra idé, man fyller upp i frysen så det finns frö att ta av och sen har man även fågelmat till hösten vintern om inte annat Glad

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2012-07-19 11:18 #22 av: Zabbio

Bovetet groddade sig så snabbt så jag hällde på vatten och honung redan nu Glad

Anmäl
2012-07-19 17:44 #23 av: Ians

Mina korn verkar vara svårgroddade, så de får väll ligga ett dygn till då!

Dock sköljer jag dem nu, så de inte surnar bara!

Anmäl
2012-07-19 18:04 #24 av: Zabbio

Det ser lite spännande ut med en vitaktig ''dimma'' som kryper upp från kornen.. :3

Hoppas att den här satsen blir lyckad, då ska jag bjuda min ridinstruktör på ett  glas. Hon lär behöva det ;)

Anmäl
2012-07-20 02:24 #25 av: Anterrabae

Har en på g som är klar i morgon, med bovete och quinoa, lika delar.
De grodde jättefort så jag lät de bara gro ett dygn. Bovete riskerar att bli dåligt om man groddar den för länge.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2012-07-20 08:21 #26 av: Zabbio

#25 Så praktiskt med snabbgrodda korn :P Jo, jag blev lite fundersam på mina också, tyckte att när de fått 4-5mm långa svansar borde de vara klara även om det bara gått 1,5 dygn.. ?

De  blir klara ikväll eller morgon bitti. Finns det något sätt att se om det är klart? Just nu flyter kornen upp...och dalar neeeer...flyter upp... och dalar neer.. är ju som att titta på en lavalampa :P

Anmäl
2012-07-20 17:24 #27 av: Ians

Det låter toppen Zabbio!

Det vita skummet som bildas tar man bort o så häller man det på flaskor o in i kylen!

Mina korn grodde inte så jag skall iväg imorn o köpa helt bovete! Och göra precis som du!

Troligen har jag haft kornen för länge i skåpet!

Anmäl
2012-07-20 21:15 #28 av: Zabbio

Då testar jag att tappa upp det nu och göra en andra sats på samma korn :)

Ja, bovete är fint :P

Anmäl
2012-07-20 21:51 #29 av: Zabbio

Hm..

har smakat på den nu och blir lite osäker.. den smakar ju inte direkt illa, men inte gott heller..

Den luktar lite,lite,lite syrligt men smaken är som vatten som har jäst lite. Ingen syra i det. För mig smakar det som något som jäst till alkohol, fast det smakar inte precis alkohol heller... väldigt svårt att förklara en smak :P Jag blev förvånad över att det smakade så platt och osyrligt. Den jästa bismaken förvånar mig inte.

Kan det stämma?

Går det att hälla lite citron i eller dödar man något då? :P

Anmäl
2012-07-21 00:27 #30 av: Anterrabae

Jag har gjort på bovete och quinoa, smakade idag och jag tycker att det smakar lite unket. Jag känner även en tydlig jäst bovetesmak. Inte speciellt gott, men inte odrickbart. Jag funderar på om det blivit "missväxt" eftersom bovete lätt kan bli dålig. Vad tros?

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2012-07-21 06:14 #31 av: Zabbio

Mjo.. lite så känns det kanske.. lätt unket. Efter en natt i kylen smakade det lite mer och inte riktigt så unket, tyckte jag.. kanske ofärdig? Man är ju rädd att det gått fel och jäst fel..

Ska se om jag hittar hel havre eller quinoa att testa med :)

Anmäl
2012-07-22 00:30 #32 av: Anterrabae

Själv blandade jag lika delar rejuvelac och bubbelvatten, ett par isbitar och en skvätt citron och fick det att smaka nästan som vanligt :)

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2012-07-22 06:45 #33 av: Zabbio

#32 Jag är mest rädd att det blivit fel så att om det inte smakar rätt så är det giftigt :P

Bubbelvatten?

Jag gjorde ett andra försök med samma korn, det har fått stå lite längre än ett dygn och nu smakar det syrligt! Nästan lite citronlikt, vilket förvånade mig eftersom jag tänkte ''yoghurt''.. men jag gillar citron så det går bra :P

Jag kanske var för snabb när jag tappade upp första omgången helt enkelt :)

Anmäl
2012-07-22 06:48 #34 av: Ians

#33    Giftigt tror jag inte att det är...snarare isf mindre probiotika i det.

Och som yoghurt smakar det aldrig. snarare som du säger lite citronlikt om man skall förklara smaken.

Anmäl
2012-07-22 06:55 #35 av: Zabbio

#34 Mjo.. men jäser det helt fel eller fel sorts mögel/bakterier får fäste så måste det ju kunna bli skadligt? :3

Jag har läst på flera ställen att det skulle smaka ''syrligt som yoghurt'' eller ''yoghurtlikt''.. så det var väl därför jag förväntade mig det :P Men smaker är ju svåra att beskriva för den som aldrig smakat :) Det kändes i vart fall helt rätt med smaken denna gången, så nu vet jag nog hur det bör smaka :D

Nu ska jag snart till min ridlärare och ge henne en flaska, för hon åt laktos igår så hennes mage behöver nog all hjälp den kan få :P

Anmäl
2012-07-22 08:20 #36 av: DesK

Zabbio med bubbelvatten menar både Ida och jag kolsyrat vatten Tungan ute Jag blandar vanligen min Rejuvelac med bubbelvatten Glad

Désirée

Anmäl
2012-07-23 13:58 #37 av: piri-piri

Idag har jag gjort vitkålsvatten. Fungerar som Rejuvelac men enklare att göra. Ska bli spännande att smaka om tre dagar.

Anmäl
2012-07-23 17:38 #38 av: Ians

Hur gör man vitkålsvatten?

Anmäl
2012-07-23 18:30 #39 av: piri-piri

#38 Man mixar vitkål fint med vatten och efter tre dagar så silar man det. Vitkålen kan användas en gång till men då ska den bara stå en dag.

Det ska stå i rumstemeratur.

Gjorde surkål också idagl, är inte så förtjust i det egentligen men hemmagjord ska tydligen vara lite mildare än den köpta, så jag provar.

Anmäl
2012-07-23 22:48 #40 av: Zabbio

#36 Jo, jag försto det, men jag fattade inte varför det hjälpte till att få smaken rätt :) Fast nu med den lyckade (antar jag) omgången smakar det faktiskt som avslaget bubbelvaten med citron.. :P

#39 Intressant, berätta hur det smakar :)

Anmäl
2012-07-24 16:15 #41 av: Ians

#40 ja då har du fått till det! tror jag skall pröva med bovete också...det verkade ju gå fortare!

Och så får jag köpa på mig lite färskare hela korn!

För här skall groddas o syras..nu är jag taggad igen!

Skall köpa några sådana där disktrasor som DesK använder....oxå!

 

Anmäl
2012-07-27 20:36 #42 av: piri-piri

Nu är mitt vitkålsvatten klart. Första dagen när jag satte det så stank det "skit" i hela köket Rynkar på näsan men lukten försvann sen (som tur var)

Svårt att beskriva smaken, inte lika syrligt som rejuvilac, en mild smak med kolsyrekänsla. Ganska behaglig smak, det lär inte bli svårt att dricka det iallafall. Glad

Anmäl
2012-07-29 15:14 #43 av: Ians

Gjorde med bovete bara denna gången. Eftersom Zabbio sa att det gick fortare! Och nu var jag sugen på rejuvelac!

i och för sig smakade det annorlunda - bovetesmaken känns. Men är mild, så total-intrycket är Faktiskt Gott!

Har en omgång till nu på gång dvs omgång två med samma korn! Sedan blir det nog en omgång med vetekorn för att jämföra ordentligt!

Äntligen fick jag igång inspirationen för att göra rejuvelac igen!

Skall pröva och blanda lite i min morgonsmoothie imorgon!

2-3 msk Turkisk / grekisk yoghurt den tjocka med 10% fett

3 msk kokosolja

50 gr frysta hallon

1-2 msk nässlepulver

Vatten efter behag, dvs rejuvelac imorgon då. För önskad konsistens på drinken! Är man vegan rekomenderar jag Kokosmjölk istället för yoghurten och att man hoppar över extra vätska.

Läs gärna min artikel om nässlepulver inne på AB ifokus  http://alternativbehandlingar.ifokus.se/articles/50069450d4ebea032200057c-brannasslan-skogens-alger?discussions-2

Ett riktigt bra kosttillskott och billigt! Om en plockar nässlorna själv. Men köper man nässlepulver så är det iaf billigare än kapslar o tabletter som kosstillskott!

 

Anmäl
2012-07-30 10:09 #44 av: Zabbio

Kul att höra om smakskillnad, jag kan ju inte testa vete :)

Har du något tips för att dämpa smaken på nässlepulvret? Tar själv nässla, nypon och fiskolja i ett glas med apelsinjuice, men nässlorna smakar ju blärk.. :P

Anmäl
2012-07-30 16:09 #45 av: Ians

#44 urk - den blandningen lät inte god alls

Pröva min drink! Den tar bort det mesta av smaken - o är du vegan så blanda med kokosmjölk Eller havremjölk. Även soya-yoghurt med någon smak går jättebra!

Däremot hade jag nog hoppat att ta fiskoljan i. Den har en ganska distinkt smak. Jag tar fiskolja i kapslar på grund av det annars kräks jag!

 

 

Anmäl
2012-07-30 16:22 #46 av: Ians

Har prövat att blanda morgondrinken med enbart rejuvelac

 

50 gr frysta eller tinade hallon

2 msk nässlepulver

2 msk kokosolja

en knivsudd stevia

Fyll på med Rejuvelac till önskad konsistens

Själv tog jag ca 4 dl

Och det smakade helt ok, nästan lika gott som med yoghurten Flört dock blev det ingen Gräddig smak, men som smoothie helt ok

 

Man kan även lägga i nyponpulver för mer c-vitamin om man önskar så! Zabbio - men ta fiskoljan för sig rekomenderar jag som i inlägget innan!

Detta blir nog min nya morgondrink!

Anmäl
2012-07-30 20:10 #47 av: Zabbio

Fiskolja tar jag inte i kapslar eftersom de inte kommer rätt i kroppen (de går ju igenom halva systemet innan kapseln är borta). Jag märker det  då jagtar fiskolja istället för allergitabletter ibland. Den flytande funkar, inte kapslarna :)

Jag ska testa din drink nån dag:)

Anmäl
2012-07-30 22:46 #48 av: Ians

Gör det den är skadlig! ;)

Anmäl
2012-07-30 22:49 #49 av: Ians

En ska inte posta svar via mobilen ! De kan ju bli hur Dumt som helst! SMASKIG ska det stå i förra inlägget Inget annat ;)

Anmäl
2012-07-31 08:17 #50 av: Zabbio

hehe.. ja, skadlg lät ju roligt :P Oddly compelling...

Hur gör du, mixar du ingredienserna i en mixer? Jag har ingen stavmixer n'mligen :) Kanke man kan göra för två dagar framåt och ha en i kylen i ett dygn?

Anmäl
2012-07-31 15:26 #51 av: Ians

Och jag har ingen mixer...därav stavmixern!

Men i värste fall går det säkert med el-visp också!

Jag mixar en ny smoothie varje morgon, kanske bäst för vitaminernas skull. Och det tar ju ingen jättetid..tror att tillagningstiden ligger på 3 min max Flört

Anmäl
2012-08-01 17:21 #52 av: Zabbio

#51 Det är mer rengöringsprocessen jag vill slippa :P En stavmixer är ju lättare att göra ren.

Anmäl
2012-08-02 08:28 #53 av: Zabbio

Nu testar jag med alfalfa frön.. det är något med bovete-versionen jag inte gillar, men jag vet inte om det beror på bovetet eller ej. Så jag testar :)

Anmäl
2012-08-02 11:28 #54 av: Ians

Rynkar på näsan

min andra omgång med bovetet gick inte som planerat alls......så jag fick hälla ut den!

Tänker att det kan vara ett "rötmånads problem" kanske ? Någon annan som råkat ut för detta nu?

Iaf så har jag ordentligt inhandlat vetekorn av nyare modell...som jag skall starta upp nu!

Så jag får testa om smaken var bättre på bovetet eller inte!

 

Får jag fråga en sak Zabbio.....vad är det i vetet du inte tål? För är det gluten så finns det inget gluten i Rejuvelacen...

Bara undrar, förlåt en nyfiken Flört

Anmäl
2012-08-02 11:34 #55 av: DesK

Ians det kan mycket väl vara ett rötmånadsproblem. Testa med bovetet i september istället Glad

Désirée

Anmäl
2012-08-02 20:56 #56 av: Zabbio

#54 Frågan är fri :) Jag tål inte vete alls, varken stärkelse, glutenfritt vetemjöl etc. Ibland reagerar jag på godis med glukossirap (oftast gjort av vete) om jag äter för mycket en period.

Anmäl
2012-08-03 01:10 #57 av: Anterrabae

Nu håller jag på med en rejuvelac i orginaltappning, har inte testat det förr på grund av överkänslighet mot vete och råg. Jag älskar dock den på Havre. Någon som testat korn? Eller startat på annat än russin eller honung?

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2012-08-03 16:43 #58 av: Ians

#56 aha då förstår jag!

#57 kul med lite olika varianter. Glad

Anmäl
2012-08-05 14:14 #59 av: Anterrabae

Den på vete och råg, startad med fikon blev supergod! Den har en tydlig fikonsmak i det syrliga. Det kan varmt rekommenderas :)

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2012-08-05 16:38 #60 av: Zabbio

Den på alfalfa smakar väldigt starkt men rent i jämförelse med bovetet...

Anmäl
2012-08-05 19:14 #61 av: Ians

Underbart med lite utveckling av konceptet...alfalfa-rejuvelac och fikon som jäsningsstart!

Nu är jag ledig ett par dar så jag måste få igång en omgång till!

Anmäl
2012-08-05 22:54 #62 av: Zabbio

Jag tror att jag hade lite mycket frön i också, de svällde något väldit :3

Anmäl
2012-09-12 08:04 #63 av: DesK

Jag ska sätta en omgång på havre och korn idag Glad

Désirée

Anmäl
2012-09-12 09:34 #64 av: Anterrabae

Håller på och groddar havre och råg Glad

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2012-12-09 09:57 #65 av: [TrollKvinnan_66]

Jag är så dålig på sånt här och rädd att göra fel och att det smakar illa eller att magen blir sämre...*urk* önskade så att det fanns att köpa -riktigt ordentligt gjort...

Anmäl
2012-12-09 10:16 #66 av: DesK

#65 Det närmaste du kommer Rejuvelac är att köpa Molkosan, den finns i hälsokosthandeln.

Désirée

Anmäl
2012-12-09 10:20 #67 av: [TrollKvinnan_66]

Svårt då man är allergisk mot mjölk (protein och laktos) =(

Anmäl
2012-12-09 10:24 #68 av: DesK

Molkosan är gjort av ostvassla, så om du kan äta vanlig ost, så lär du tåla Molkosan.

Désirée

Anmäl
2012-12-09 10:59 #69 av: [TrollKvinnan_66]

nej, kan ej äta vanlig ost, fuskar någon gång men sluta lika illa varje gång att då få i mig det dagligen skulle min mage/tarm ej fixa alls...

Får koll efter andra alternativ

Anmäl
2012-12-09 11:37 #70 av: Anterrabae

Jag har inte provat än, men det borde fungera att göra på råris. Grodda och mjölksyra. Tänkte även göra en test med linser. Dessa är ju också lätta att grodda. Jag vet att quinoa fungerar.

Har en mor som inte tål säd. Så att hitta alternativ är lite viktigt.

 

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2012-12-09 11:39 #71 av: Anterrabae

Kan ju även berätta om en väninna till mig. Hon har mycket svår IBS och svårt att tolerera nästan någon mat. Hon gick ut hårt, och drack rejuvelac. Fick en förstförsämring men märkte en förbättring redan efter en vecka.

Hon dricker en liter om dagen.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2012-12-12 06:44 #72 av: [TrollKvinnan_66]

Hur gör man då med tex. quinoa?

Anmäl
2012-12-12 10:34 #73 av: Anterrabae

Man lägger quinoan i blöt 6-8 timmar så den sväller. Sen groddar man den, genom att hälla av blötläggningsvattnet och skölja fröna. Låta dem stå med daglig genomsköljning, 1-3 ggr. De ska ligga utan vatten, men vara fuktiga.

När de grott, dvs att man ser en liten svans på dem lägger man dem i vatten med ett russin och låter jäsa två dagar i första omgången. Så häller man av och sparar vattnet (det är rejuvelcen) och sköljer frön och diskar ur kärlet. Sen lägger du i fröna igen, och häller på nytt vatten och nytt russin. Låter stå ett dygn till och så har du lika mycket till.

Jag harvsjälv inte testat på bara quinoa, men haft det i min vanliga. Jag har även köpt hem ris, rått och eko och hoppas att jag ska kunna få det att gro. Om det går bra så kommer det nog funka att göra rejuvelac på ris också :) tänkte att jag skulle blötlägga både ris och linser idag och se hur det går ;)

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2012-12-12 12:07 #74 av: [TrollKvinnan_66]

okej men hur går det om man ej tål russin då =( vad kan jag nyttja då? Alltså jag tål ej vindruvor och kan inte ens pussa någon som druckit vin, framför allt rödvin...så sväller läppar och hals! (synd om mig =O)

Berätta sen hur det gick på ris...*shit* vad du är duktig!

Anmäl
2012-12-12 12:59 #75 av: DesK

tål du någon annan torkad frukt? i sånna fall kan du ta det. Annars funkar honung bra.

Désirée

Anmäl
2012-12-12 15:57 #76 av: [TrollKvinnan_66]

torkade tranbär kan det gå? Tål ej honung heller =)

Anmäl
2012-12-12 16:32 #77 av: Ians

#71...Gu vad roligt! Ja har man stora problem så får man dricka ordentliga mängder för att få resultat!
Skall starta en omgång här imorgon! Bra att ha en eller flera omgångar på G inför julen, då magen kan balla ur av all mat man äter!

Anmäl
2012-12-13 09:00 #78 av: Anterrabae

#76 ja, absolut! Tranbär borde funka utmärkt :)

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2012-12-13 14:41 #79 av: Kiyona

Vart hittar man biodynamiskt odlade korn av råg, havre & vete?

Eller går det bra med vanlig matvete i vanliga matbutiken? Eller hittar jag rätt korn om jag går till en hälsokostbutik?

Väldigt nyfiken på det här :D

Snöfall - Caught between what happened and what could never beGilla Snöfalls Djuringar på facebook!.

Snöfalls Lejonhuvade Dvärgvädurar har upphört förtillfället men återkommer efter att alla studier är klara och körkort är fixat!

Mvh//Andrea

Anmäl
2012-12-13 16:30 #80 av: Ians

#79 De flesta affärer har en hylla där du hittar linser etc och helt vete etc från Saltåkvarn. De är toppen att göra Rejuvelac på.

Annars har de flesta hälsokost affärer ett ganska brett utbud av biodynamiskt odlade hela korn.

Lycka till!

Anmäl
2012-12-13 16:53 #81 av: Kiyona

vad är fördelen med biodynamiskt odlade?

 

Jo den hyllan är jag ofta vid då jag blandar min egen basblandning till mina råttor :) Bara till att ta det då och lägga i blöt?

Mathavre från frebaco funkar inte eller?

Snöfall - Caught between what happened and what could never beGilla Snöfalls Djuringar på facebook!.

Snöfalls Lejonhuvade Dvärgvädurar har upphört förtillfället men återkommer efter att alla studier är klara och körkort är fixat!

Mvh//Andrea

Anmäl
2012-12-13 20:29 #82 av: Anterrabae

Nej mathavre, matkorn och matvete är ångpreparerat, så de kornen är tyvärr döda och kommer inte gro.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2012-12-13 20:38 #83 av: Kiyona

Det visste jag inte. Men vad som helst bara det inte är behandlat då. Ska se vad jag hittar :D Sugen på detta så kanske min mage kan bli lite gladare då jag alldeles för ofta får ont i magen med massa gaser förstoppning och tvärtom -_- Inte alltid men tillräckligt ^^

 

Nästan som att grodda då. skall defenitivt pröva :D

Snöfall - Caught between what happened and what could never beGilla Snöfalls Djuringar på facebook!.

Snöfalls Lejonhuvade Dvärgvädurar har upphört förtillfället men återkommer efter att alla studier är klara och körkort är fixat!

Mvh//Andrea

Anmäl
2012-12-13 20:43 #84 av: Anterrabae

Der är att grodda, och sen mjölksyajäser du groddarna ;)

Precis, det ska vara obehandlat. Och om det är eko/ biodynamiskt odlar får du en bättre groddning och jäsning, eftersom det är fritt från kemikalier. All mjölksyrajäsning bör göras på eko, för att undvika missväxt.

Jag fick missväxt i en surkål en gång just för att jag slarvade och hoppade över eko-delen i kråksången.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2012-12-13 23:39 #85 av: Kiyona

Alltså....På willys hade dom inget vad jag kunde hitta. Ska kolla Kvantum imorgon där vet jag att dom har saltrå kvarn. Men quinoa , bovete m.m det gick också att använda till att göra rejuvelac?

Men ska hålla ögonen öppna för vetekorn och rågkorn imorgon. Vill starta med detta nu -_- Otålig!

 

Kan inte sova när det är så mycket man vill göra imorgon hahaha xD beter mig som en treåring. Min hund och mina råttor försökte få med mig i sängen hum "/ Nu sover dom allihopa haha :D

Ingen som vet om man kan använda rejuvelac till hundar och råttor?

Snöfall - Caught between what happened and what could never beGilla Snöfalls Djuringar på facebook!.

Snöfalls Lejonhuvade Dvärgvädurar har upphört förtillfället men återkommer efter att alla studier är klara och körkort är fixat!

Mvh//Andrea

Anmäl
2012-12-14 08:34 #86 av: [TrollKvinnan_66]

#78 najs, då skall jag klura lite kring detta och läsa igenom artikeln noga igen så man inte gör fel =) T A C K A R!

Anmäl
2012-12-14 08:39 #87 av: DesK

#85 Alla mina hundar har fått naturell yoghurt, vilket är en mjölksyrad produkt, så du kan säkert ge dina djur Rejuvelac Glad

Désirée

Anmäl
2012-12-14 16:41 #88 av: Anterrabae

#87 ja bovete och quinoa går att grodda och göra rejuvelac. Men man måste ha lite koll, då de har helt olika groddningstid. Bovete gror på åtta timmar ungefär, så om man groddar det får man lägga dem på jäsning mycket tidigare än tex havre eller quinoa.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2012-12-15 15:45 #89 av: Kiyona

Har letat i 3 butiker och de hade inget så åkte ut till coop men de hade bara hela korn av dinkel och bovete. Går dinkel tro? Gör en omgång på bara bovete tänkte jag då ni lyckades så bra med dessa ^^

 

Har inget kärl som rymmer 3liter så gör en mindre sats bara...Får se hur det går :D

 

Kom ju på att jag ska minska ner lite på kolhydraterna. Inte helt men rejvulacen innehåller den några kolisar? :O

Snöfall - Caught between what happened and what could never beGilla Snöfalls Djuringar på facebook!.

Snöfalls Lejonhuvade Dvärgvädurar har upphört förtillfället men återkommer efter att alla studier är klara och körkort är fixat!

Mvh//Andrea

Anmäl
2012-12-15 17:27 #90 av: Anterrabae

Ja, dinkel borde fungera. :) det är ju vete. Bovete går också, men som sagt pass på den korta groddningdtiden.

Mindre sats går också bra, testare tre nya grejer nu, 1l styck.

Ja, sen innehåller kolisar men de funkar mest som mat till probiotilan i rejuvelacen.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2012-12-16 17:30 #91 av: Anterrabae

Nu är quinoa-rejuvelacen klar. Den är jäst med torkat tranbär och gjord på febracos quinoa (även om jag rekommenderar eko, så går den som står vid matgryn och bulgur och sånt också) det är en av de godare varianter jag smakat dessutom :)

Har just lagt den på en andra jäsning. Får se i morgon hur den blir, och hur varianten på röda linser blir.

Riset har inte grott än, får göra en koll på om jag gör fel, eller om det bara tar tid. Det luktar och smakr ok i alla fall, inte dåligt alltså ;)

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2012-12-16 19:21 #92 av: piri-piri

Jag har gjort en sats på bovete idag. Hur många dagar ska den stå innan den är klar?

Anmäl
2012-12-17 11:33 #93 av: Anterrabae

Bovetet gror på mindre än en dag, när man ser groddar lägger man den i vatten och mjölksyajäser i två dagar.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2012-12-17 12:14 #94 av: DesK

Ida hur snabbt gror quinoan? Jag blev sugen på att göra sån nu Glad

Désirée

Anmäl
2012-12-17 13:09 #95 av: piri-piri

#93 Tack! Det tog över 1½ dag innan jag såg en antydan till grodd ens. Då ska den stå tills imorgon. Ska bli intressant att se hur den blir, om det går att dricka. Annars får jag väl prova med vete men bovete var det som jag hade hemma.

Anmäl
2012-12-17 15:54 #96 av: Anterrabae

Ok, spännande, då är det något annat som gör bovetet lite extra känsligt. Men är man noga och sköljer ofta borde den hålla sig fräch. Måste testa den med.

 

Om man låter quinoan ligga i blöt över natten, sådär 10 timmar eller nåt, så har den grott så det syns innan nästa kväll. Efter blötläggning tar det 8-12 timmar för att få fullt med små groddar i quinoan.

 

Nu är rejuvelacen på röda linser klar. Den har en klar linssmak, lite nötigt sådär som råa groddade linser smakar. Ingen favvo, men klart drickbar.

Båda är startade på tranbär.

riset har ännu inte grott.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2012-12-18 19:59 #97 av: piri-piri

Min rejuvelac på bovet smakar knappt någonting. Något som inte stämmer då, eller?

Anmäl
2012-12-18 23:12 #98 av: Anterrabae

Nä, det behöver inte vara fel. Hur länge jäste den? Hade den börjat bilda småbubblor, blivit disig?

Jag gissar att den kanske inte var riktigt klar. Eller så är den på bara bovete mild. Finns det en syra i den? Lite som avslaget mineralvatten, med citrussmak, eller kanske en touch av fil? I så fall är den ok.

När man lyckas med rejuvelacen, så är den mild, med en syrlig ton.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2012-12-19 06:15 #99 av: [TrollKvinnan_66]

#98 kan man hitta sånt här på "flaska" för att testa först innan man gör själv, så man vet att man fixar det (ur allergisk synpunkt)???

Eller är detta endast nått man kan göra själv...om jag förstått det hela rätt så finns inte sånt här att köpa färdigt liksom...skulle någon (mot betalning) kunna skicka en flaska med sånt här så man får testa först?

Anmäl
2012-12-19 08:42 #100 av: piri-piri

#98 Den jäste i två dagar, ja den är disig, lite bubblig och det låg en grå beläggning överst. Ingen citrussmak och absolut ingen toutch av fil för då hade jag inte kunnat dricka det. Mest fundersam ifall det kanske inte är så bra att dricka det om det nu inte är klar eller så.

Anmäl
2012-12-19 09:37 #101 av: Anterrabae

#99 Tyvärr kan man inte köpa rejuvelacen. Man måste göra den. Men man behöver ju inte göra så mycket att starta på. Har du helt bovete hemma, testa att grodda en halv dl, och gör bara en halv liter. eller Quinoa. samma där.

 

#100 Jag tror inte att det är fel på den om den inte smakar dåligt. Jag har druckit ganska mycket rejuvelac som inte smakat som "beskrivningen" Och när jag tänker efter så har de nog innehållit bovete allihop. Tror bovetet kan bil så. Att ta den för tidigt är ingen fara det heller, eftersom det enda som hänt är att man inte fått lika mycket nyttigheter som annars. men som du beskriver att den ser ut så låter den klar.

Om du inte vill dricka den, skölj kornen noga, och jäs igen, med nytt russin/honung/tranbär/vad-man-nu-vill

 

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2012-12-19 18:37 #102 av: piri-piri

#101 Tack för all info Glad Jag gjorde just det, sköljde kornen och la i ett nytt russin. Hur länge ska det stå nu? Det är inge problem med att dricka den smakar som sagt inte mkt men har en lite syrlig doft.

Anmäl
2012-12-19 19:22 #103 av: Anterrabae

Då låter det som att det är som det ska. Andra jäsningen är klar redan ett dygn efter du satte den. Vill du ha mer smak låter du den stå lite längre.

Efter två jäsningar har kornen gjort sitt, få kan man baka på dem, koka dem i/till mat eller vad man nu känner för. Eller helt enkelt Mata fåglarna :)

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2012-12-23 21:46 #104 av: Kiyona

Jag lyckades jättebra med första jäsningen! Andra jäsningen glömde jag hemma i bunken när jag åkte till danmark några dagar ><

 

Den nya rejuvelacen smakade ja som din beskrivning avslaget mineralvatten med citrussmak och en liten molnig touch på tungan i eftersmaken. Dock när jag kom hem från danmark så smakade den konstigt lite sunkig smak efter att ha stått i kylskåpet. Kan det vara att bovetet inte riktigt håller såpass som 4-5dagar? Eller går det att dricka den trots smaken. den ser fin ut annars. Lite tätare dimma än när jag lämnade den ingen fara att dricka eller?

 

Magen redan bättre iallafall! Tror kostomläggningen skakade till balansen i magen lite ^^ Bjudit massa människor förvånad att alla vågade smaka och inte var negativt inställda till det utan tyckte det var "okej" "inte så farligt som jag trodde" typ jättekul :D Den nya satsen ligger på groddning nu när den är klar ska jag försöka få i min fästman lite :D Bara smaka ^^

 

Dock jäste jag den inte längre än 1 dag då jag tyckte det såg färdigt ut sen för att ta hänsyn till bovetets känslighet för tid. Är helt säker på att det blev rätt. :)

Snöfall - Caught between what happened and what could never beGilla Snöfalls Djuringar på facebook!.

Snöfalls Lejonhuvade Dvärgvädurar har upphört förtillfället men återkommer efter att alla studier är klara och körkort är fixat!

Mvh//Andrea

Anmäl
2012-12-23 21:53 #105 av: [TrollKvinnan_66]

Åhhh, jag vill osså kunna göra men har absolut ingen ork alls kvar...superont i magen nu efter en veckas test av majsprodukter och ger nu upp att vi någonsin igen skall kunna äta vanligt, gott, bakat, pasta osv. sitter bara och grinar och mår piss, denna jävla mage!!!

Kanske framöver att jag orkar och vågar testa...

Anmäl
2012-12-23 21:58 #106 av: Anterrabae

Härligt att det blev så bra!

Jag har gjort klart och testat på Ris. Det blev riktigt bra, och mest neutralt av de spannmålsfria sorterna. Riset tar lång tid på sig att gro, ca en vecka. Men sen tog jäsningen inte mer än en dag.

Andra jäsningen, möglade :P

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2013-02-12 20:19 #107 av: marioon

Jag har  druckit rejuvelac i 2,5 mån 1/2 - 1l / dag med väldigt bra resultat, oftast gjord på råg, men äv någon gång på vete eller korn. Några dagar efter att jag börjat dricka ändrade min dotter sina sömnvanor, somnade tidigare och vaknade mycket oftare (jag ammar) Fick ett tips på att barn som vaknar ofta kan göra det pga av någon intollerans mot tex gluten eller mjölkprotein, nu har jag inte druckit på drygt en vecka och hon sover bättre. Är det någon som kan säga vad hon reagerar på? Blir det kanske bättre om jag groddar något annat, orkar inte med fler sömnlösa nätter, men min mage/tarm vill så gärna ha rejuvelacen...


Maria

Anmäl
2013-02-12 20:31 #108 av: Anterrabae

En annan mamma jag pratat med säger att just råg i synnerhet kan vara jobbigt för småttingar. Testa att göra på bara havre, eller råris. Det är mycket snällare. Bra att påminna om att havren tar tre-fyra dagar att gro och riset 7-8 dagar. Men det går och det blev bra. Min personliga favorit är just med havre, ev havre och råg.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2013-02-13 20:11 #109 av: marioon

Jag lyckas inte få havren att gro, vet inte vad jag gör för fel? Första gången blötlade jag i 12 timmar, sen läste jag att havren bara ska blötläggas i 1 timme, det hjälpte inte iallafall (den är inte för gammal) Boveten grodde bra, den borde väl vara snäll med?

Anmäl
2013-02-13 20:52 #110 av: Anterrabae

Jo den är också snäll.. Så det borde fungera.

Märkligt med havren, vad har du för sort? Jag lägger i blöt över natten, och sköljer igenom två gånger om dagen. Då gror de på 3-4 dagar..

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2013-02-13 21:11 #111 av: marioon

Saltå kvarn, får väl köpa en ny och se om det fungerar bättre, det luktar rikitgt surt efter 3 dagar o gror ej och jag har gjort som du.

Anmäl
2013-02-13 21:14 #112 av: Kiyona

Har dom stått ordentligt mörkt och svalt? det brukar hjälpa.

Snöfall - Caught between what happened and what could never beGilla Snöfalls Djuringar på facebook!.

Snöfalls Lejonhuvade Dvärgvädurar har upphört förtillfället men återkommer efter att alla studier är klara och körkort är fixat!

Mvh//Andrea

Anmäl
2013-02-13 21:20 #113 av: Anterrabae

Märkligt, jag har också saltås..

Mina luktar också surt-syrligt innan de gror. Men inte illa, bara mjölksyrat, lite som surdeg. Jag skulle nog säga att det tar mer åt fyra dagar än tre. Har lyckats på tre, men när jag tänker efter är det nog oftast fyra dagar för att gro havre.

Mörkt/ inte direktljus är också bra. Svalt, men inte kylskåpskallt. Testa och skölja dem en tredje gång om du har möjlighet, om du tycker att de luktar illa med två sköljningar.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2013-02-14 09:16 #114 av: DesK

Bara en tanke som just slog mig! Du ser väl till att havren inte ligger i vatten hela tiden, utan bara det första dygnet?

Désirée

Anmäl
2013-02-14 18:29 #115 av: Anterrabae

#114, i #109 så pratar Marion om 12 resp 1 timmars blötläggning, och sköljning 2 ggr om dagen ;)

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2013-02-14 20:57 #116 av: marioon

Mörkt i rumstemperatur, ska göra ett nytt försök med detsamma :), vilket har funkat med det andra jag groddat. Första gången gav jag nog upp efter 4-5 dagar, luktar mycket mer surt än vete, råg, korn o bovete 

Anmäl
2013-02-14 21:02 #117 av: Anterrabae

Som sagt.. Märkligt. Det verkar vara ganska dåligt med grobarheten i den förpackningen. Håller alla tummar och tår att det ska funka denna gången!

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2013-12-13 12:36 #118 av: Korpglugg

Kan man inte äta eller baka med kornen när de gjort sitt? Eller är de värdelösa? De borde väl vara finfina att baka med eller koka, hoppas jag ^_^

EDIT: Har precis satt 1 dl groddad emmer i 1 liter vatten. Tog raw honung i stället för russin, då min surdeg och kefir älskar att få honung som hjälp. Få se hur det går nu. Surdegen brukar komma igång bra, men inte duga att baka med innan man matat om den ett par gånger, och det "har man ju inte råd med" här.

Anmäl
2013-12-13 13:24 #119 av: DesK

Jag tar med kornen i baket, så det kan man göra Glad

Man kan ju tillsätta lite vanlig jäst i surdegen Skämtar

Désirée

Anmäl
2013-12-13 18:43 #120 av: Anterrabae

Jag har också bakat med kornen. Ska det inte bakas direkt fryser jag dem till senare 😁

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2013-12-14 15:14 #121 av: Korpglugg

Surdegen behöver inte just, det är bara nystart som behöver några matningar innan det blir helt bra. Sedan rullar det på hur länge som helst. Tänkte mer på att rejuvelacen måste bli ok första omgången och inte kan matas om 5 ggr liksom :p

Kan man väl också koka och äta kornen då antar jag. De är väl bara som vanliga syrade korn :) 

Anmäl
2013-12-14 17:05 #122 av: DesK

#121 Det går säkert bra Glad Men om du vill dra nytta av själva syrningen bör du äta dem råa i exvis en sallad Glad

Désirée

Anmäl
2013-12-15 13:42 #123 av: Anterrabae

Misslyckas första så kan man skölja kornen och prova igen :)

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2014-01-06 09:09 #124 av: Korpglugg

:) Har gjort rejuvelac några gånger nu. Jag fattar nu, det är ju precis som min surdeg, och motsvarar en variant av surdeg på samma sätt som kvass och surkålsjuice en variant av packat med grönsaker. Inget konstigt då ju.

Jag kör med honung, och lite mer än det står, men långa vägar från hur mycket man har i exempelvis vattenkefir.

Först gick det sakta, och blev rätt surt. Samma som med surdeg, det blir för mycket ättiksyra.

Så nu ställer jag vid spisen, och tänker på samma sätt som med surdegen. Enda skillnaden är ju att en surdeg som startas upp, matar man gärna om i någon vecka innan man använder, för att få full och optimal kraft (och rätta floran). Här ska man ju lyckas direkt, så troligen viktigare med värmen. Surdegarna brukar rätta till sig efter hand, även om det är för kallt liksom, men då är det en del matande och slängande av överskott. Kanske då om man kan skölja och prova igen, men eftersom man inte matar på med fler gryn, så går det väl inte så många gånger?

Jag ska använda upp mitt hela emmer, och har köpt helt kamut och lite annat som jag ska köra sedan.

Visst kan jag äta överskottet rått och bara groddat och syrat, men matsmältningen gillar kanske ännu hellre tillagning. Jag äter så mycket syrat för övrigt, så denna dl gryn per vecka gör nog varken till eller från, men är god i bröden som familjen äter. Och jag kan ta lite i soppa eller så. Gillar dem inte okokta tror jag. :)


Anmäl
2014-01-06 17:34 #125 av: Anterrabae

Det sägs att två gånger går bra att jäsa, men har inte provat hur många gånger som funkar.. Annars borde de vara perfekta som starter i deb nya omgången. :)

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2014-01-10 10:38 #126 av: Korpglugg

Kom på en fråga till: ska man skölja mellan omgångarna? Det har inte jag gjort.

Senaste omgången fick tyvärr lite fadd smak p.g.a. stor kahm-fest i burken. LOL

Kul det här. Det är ju jättegott i mina übernyttiga smoothies där nyttighet går före smak. Vassla och rejuvelac är gott i. (Och havtorn och äggulor och olika slags bladgrönt och och och :P )

Alltid lika roligt när man greppar och inte som ett frågetecken slaviskt följer ett recept.

Jag har köpt (skrev jag kanske) kamutkorn och vad det nu var mer, och ska testa sedan. Kanske fixar korn eller annat som är lite längre från vete sedan.

Har ni provat med korn som är som spannmål men inte är spannmål? Som bovete, hirs, amarant, quinoa? Jag funderar på om de släpper stärkelse för dåligt, så de är svårsyrade om man bara har en dl/liter vatten.

Anmäl
2014-01-10 13:10 #127 av: Anterrabae

Ja man sköljer med fördel kornen mellan. Det minskar risken för fadd smak.

Jag har förutom säd gjort på bovete, quinoa, linser, hirs och ris och majs :)

Ris var godast. De andra smakar väldigt mycket. Mycket linser, eller bovete, eller quinoa osv.

Man kan även göra med flera sorter samtidigt. Råg och havre är gott. Linser och quinoa är mindre gott ;) osv.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2014-01-10 19:01 #128 av: Korpglugg

Hihi Får idé Då ska jag skölja mellan. Har inte gjort det, utan tänkt på vattenkefiren som inte gillar sådant.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.