Livsstil och speciella behov

Intervju Anterrabae

2012-09-29 14:21 #0 av: DesK

Vår sajtvärd Ida /Anterrabae har ställt upp på en intervju. Ida är mycket intresserad av kost och hälsa och hur vår mat påverkar vår hälsa. Ida är också medarbetare på Matbröd och Matlust, samt sajtvärd även på Synskadade och Hypermobilitet

Vem är Anterrabae / Ida?
Jag är en för närvarande 33-åring, med make och en dotter på 4 år. Bor på svenska västkusten i en liten stuga på landet tillsammans med familjen, två katter och en pudelvalp. Jag är sjukpensionerad och har därför många möjligheter att ägna mig åt det jag tycker mest om, dvs min familj, min religiösa åskådning och såklart Kost och Näringslära.


Hur kom det sig att du började intressera dig för hur mat och hälsa samverkar?
För tio år sedan var jag mycket sjuk. Jag hade vad man då sa var polyartrit, det vill säga massor med inflammationer i kroppen, främst lederna. Men det började sprida sig till andra organ också. Man misstänkte SLE. Jag hade fruktansvärda inflammationer i ögonen som gjorde att jag var tvungen att äta kortisontabletter. Dessa gjorde i sin tur att jag utvecklade diabetes typ 1. Jag åt över tio tabletter med diverse olika värkmediciner och cellgifter och sådant varje dag. Och jag blev bara sämre och sämre. För ungefär tio år sedan var jag döende.
Tillslut kom jag i kontakt med en homeopat som förklarade för mig hur mineralförbrukningen i kroppen ökar när man äter kortison. Han förklarade även att utan näring kan man inte komma till rätta med något i kroppen. Senare bekräftade en annan tereapeut, en biopat, som jag gick till samma sak. Hon gick mer i detalj in på vilka specifika näringsämnen jag saknade och vad de gjorde i kroppen.
Som de flesta personer som kan mycket om sitt område så trodde hon hog jag kunde och förstod mer än vad jag gjorde och därför började jag läsa själv och fundera på varför detta funkade och inte vanliga mediciner.
Tack vare dessa två, överlevde jag. Det var det som fick mig att inse vad man kan göra med mat och näring och kost. Vilka möjligheter som finns.


Du har ju studerat en del, vad har du läst och varför?
jag har läst en del anatomi, för att förstå hur kroppen ser ut på insidan. Jag har även koncentrerat mig på tarmar, immunförsvarets antikroppar som är kopplade till allergier och intoleranser, samt vissa specifika näringsämnen. Det blir som att man hittar ett speciellt ämen och sä läser man om det, hittar ett nytt och så vidare.
Förutom det har jag läst en del om hur frekvensmedicin och homeopati funkar. Gått en del grundkurser inom detta. jag har även läst om och prövat på en del kroppsterapier som akupunktur, osteopati, atlasprofilax, rosenterapi mm. Men inte fördjupat mig nämnvärt. Bara en del inom zonterapi, reflexologi och eft. Det är inte där mitt hjärta är. Flört
Jag har läst och testat på mig själv och mina närmaste, innan jag kan rekommendera det till andra.
Jag har läst massor, men eftersom jag hela tiden varit sjukskriven så har det hela skett på hobbybasis, då Försäkrinskassan inte godkänner att jag får ner min kunskap på papper, då räknas det som utbildning och jag får inte fortsätta vara sjukskriven. Det har tagit många år att inhämta kunskapen, och det är inget som ger en arbetsförmåga.

Hur och varför kom du fram till att du behöver vara vegan?
Jag har gjort min hälsoresa stegvis. Med LCHF som start. Där plockade jag bort kolhydrater, socker och stärkelse. Jag minimerade antalet tillsatser och försökte leva så rent jag kunde. Jag upptäckte en överkänslighet mot spannmål och läkte ut mina andra allergier. I samband med graviditet så började jag äta valda kolhydrater igen. Tog efter ett tag bort mjölkprodukter, och kände då starkt efter ett par månader att jag nog skulle skippa kött. Denna process tog över fem år.
När jag väl tagit bort mjölkprotein och kött, försvann raskt andra animalier också. Som svar på detta blev jag piggare och framförallt fick jag för första gången koll på mitt blodsocker. Inte ens på LCHF gick det att hålla blodsockret såpass bra. Jag har länge brottats med ett ganska svårkontrollerat blodsocker.
Nu har jag varit vegan i snart ett år, och flera saker i min kropp har läkt. Jag får även starkare och tydligare reaktioner och indikationer i kroppen på vad jag mår bra respektive inte mår bra av. Det är mycket lättare att känna och läsa av och lyssna på kroppen med.
Det här med veganismen är en del i läkningsprocessen för mig.

Raw food är något som du också förordar, varför?
För att rå mat är levande. Den innehåller alla aminosyror, enzymer och andra näringsämnen i oförstört skick. Det är en form med mycket näring och lättillgänglig energi. Råa nötter och frön har rätt fettsyror i ohärsken och oförstörd form.
Rå mat innnehåller allt vad vi behöver för att bygga proteiner, få tillräckligt med energi, och fettsyror. Man skulle kunna säga att det är effektiv mat. mycket näring per konsumerad enhet mat. Glad


Du talar då och då om vikten av att inta flytande vitaminer, varför?
Det är för att flytande är kroppens naturliga format för näringsupptag. När vi smälter maten i magen gör kroppen om det till flytande för att lätt kunna ta upp det den vill ha och behöver. Genom att konsumera flytande tillskott är ett av stegen redan gjorda och kroppen har lättare att ta till vara vitaminerna och det blir ju i längden både nyttigare och mer kostnadseffektivt.
Tar man tillskott ska man alltid sikta på en form som är lättupptaglig, annars är det svårt att tillgodogöra sig det hela, då uteblir såklart effekten och det hela slutar bara som dyrt kiss. Nu inte sagt att allt i tablettform är dåligt, men det är ofta svårare än flytande.

Du är diabetiker, hur påverkar det ditt liv och maten du väljer att äta?
Som diabetiker måste jag givetvis alltid ta hänsyn till mitt blodsocker och hur det ligger. Jag måste hålla koll och äta mat som gör det lättare att hålla jämt. Ett svängande och ett högt blodsocker är frätande och gör sönder kärlväggarna.
När jag åt animalier så var jag extremt insulinresistent, även på lchf-kost. Det betyder att jag inte kunde använda mig av insulinet jag sprutade in, och därför var jag  tvungen att ta massor med insulin.
När jag så småningom övergick till vegetabilisk kost så märkte jag att insulinbehovet minskade dramatsiskt. När jag helt gått över till vegankost så kunde jag sänka totalinsulinet med 50 - 75%. Och detta till trots att jag äter mycket kolhydrater.
Om jag får i mig animalier, tex skulle smaka på något innehållande fisk, kött, mjölk och så vidare, så får jag tillbaka samma diabetesproblem igen och det håller i sig i några dagar. Det tar ungefär tre dagar innan jag har återhämtat mig från det. När jag pratat med dietist om fenomenet berättade hon att det verkar som att jag får en inre chock i stil med trauma som ger insulinresistensen. Ett slags matintolerans med andra ord.


Du förespråkar att kroppen är självläkande, kan du ge några exempel och tips?
Ja, jag hävdar att kroppen strävar mot att läka sig själv. Det finns väldigt många exempel på det om man letar lite. Människokroppen har en programmering som går ut på att byta ut sig, renovera sig och ta bort skadliga element. Någonting får kroppen att sluta med detta, eller bara göra det delvis. Det är en onaturlig process att inte läka.
När man får ett blåmärke, eller skrapar sig och får ett sår så läker det. Det är något som är inbyggt för överlevnad. Precis på samma sätt så är kroppen programmerad att läka innifrån också. Men man måste ge den rätt förutsättningar om dessa gått förlorade.
Ett par sådana är detox, det vill säga att hjälpa kroppen till avgiftning. Det går ut på att stärka utrensningsorganen, hjälpa kroppen att göra sig av med skräp från vävnaderna och så vidare. Den andra viktiga delen är att tillföra massor med näring, i lättupptaglig form. Till exempel genom rå mat, rå juice, smoothiesar och så vidare. Levande mat gör kroppen levande. I flytande form är det även lättare att tillgodogöra sig.
Ett sådant exempel på självläkande kan jag ta från mig själv. Jag har läkt min underfunktion i sköldkörteln som jag haft sen tidiga tonåren. Jag behöver inte längre mitt Levaxin. En annan del är att min spannmålsallergi har läkt. Nu tål jag både glutenhaltig säd och frukt, grönsaker, pollen, parfymer och sånt som jag inte tålde förut. Det har läkt bort.
Jag känner en kvinna här i närheten som har botat sin bröst och lymfcancer med mat och näring, i kombination med detox. Hon var diagnosticerad med cancer, behandlade den själv och har blivit friskförklarad. Utan operation, cellgifter eller strålning.
Processen bakom är att det egentligen inte spelar så stor roll vilken sjukdom man fått, läkeprocessen är densamma.
En annan nära vän till mig har botat sin IBS, migrän och kunnat återgå till heltidsysselsättning, ett år efter det att hon fick sparken pga sjukdom.
Jag kan fortsätta hur länge som helst Glad


Blodgruppsdieten, vill du berätta mer om den?
Tanken med blodgruppsdiet är att eftersom vi har olika blodgrupp har vårt immunförsvar olika saker vi reagerar på , och därför tål vi olika mat. Det gäller att äta mer av det som stärker ens konstitution, och mindre av det som försvagar. Vi är inte lika, det är därför alla inte mår bra som veganer eller vegetarianer, och det är därför vissa blir jättesjuka på lchf. Bara för att ta två exempel.
I blodgruppsdieten har det forskats på vilka livsmedel som krockar respektive gynnar de olika blodgruppsspecifika markörerna i vårt blod och immunförsvar. Genom att leva i harmoni med det som gör oss blodgruppsspecifika ger vi kroppen möjlighet att självläka och vila. Immunförsvaret behöver inte hela tiden vara aktiverat på grund av mat. Autoimmuniteter minskar, eller försvinner helt. Allergier, diabetes och annat likaså. Det är ett sätt att få till skott en självläkning.
Jag tycker det är mycket spänande.


Pudelvalpen

Désirée

Anmäl
2012-09-30 10:39 #1 av: [Mairah]

Fantastisk berättelse om dig Ida! GladKan bara hålla med dig om att kosten kan både sänka och stärka kroppen. Och det är verkligen en konst innan man hittar fram till vad som passar en att äta, som man mår bra av och får känna sig frisk av.

Jag håller också på dagligen med att laborera och känna efter vad jag tål att äta och inte. Det är ett dagligt arbete som aldrig tar semester..he-he..Flört Men bara man kommer underfund om vad man fixar att äta och inte, så har man vunnit mycket och är en god bit på väg. Detta är ett riktigt pusslande detektivarbete minsann.

Jag har också hört liknande historier om människor som "botat" sig själva med rätt kost, örter och hjälp ifrån den alternativa medicinen vid svår sjukdom. Det är så synd att inte den vanliga läkarvården kan samarbeta lite mer med den alternativa vården, metoderna.

Söt valp har du också Kyss

Jätteintressant artikel!! Skrattande

Anmäl
2012-09-30 11:02 #2 av: Anterrabae

Tack! Jo, den har Désirée skrivit bra Glad Visst är det ett tråcklande, men ett givande sådant! Man lär sig så otroligt mycket. Jag skulle också önska ett tajtare samarbete mellan vanlig och alternativ vård. Bara det absurda faktum att läkare inte läser näringslära i sin utbildning! Det ingår inte ens 5 timmar näring/kost i deras 5 år långa utbildning! Det är inte doktorns fel (bara) att det är så svårt att prata helhetsmedicin, hen har inte fått lära sig det!

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2012-09-30 17:59 #3 av: Anterrabae

Täkte bjuda på de andra djuren också, så de alla är representerade.

Här kommer Neo, våran hankatt, som tror han är liten men är ganska stor.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2012-09-30 18:01 #4 av: Anterrabae

Och så kommer Ester, lilltanten. Hon är liten rund och extremt tantig Skrattande

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2012-09-30 18:11 #5 av: DesK

Fina jamisar! Glad

Désirée

Anmäl
2012-09-30 18:19 #6 av: Anterrabae

Jo, och de har blivit jättefina sen vi började Barfa dem. Kost hälsa och näring där med Flört

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2012-09-30 19:44 #7 av: [Mairah]

Jättefina missar Ida Kyss

Jo, jag vet också att läkarna inte alls har någon lång utbildning vad gäller kostläran. Är lite tragiskt. Men man får hoppas att de kommer tillrätta med detta och inser att det behövs för helheten för att kunna hjälpa patienterna bättre.

Apropå kost så blir jag själv så fruktansvärt frustrerad över alla olika kostråd. Det jag blir rekomenderad att låta bli - eller äta för min blodgrupp, ska jag inte alls äta - eller bör äta när jag läser om Ayurveda.

Hmm..man blir lite förvillad ibland... Tungan uteFoten i munnen

Anmäl
2012-09-30 21:00 #8 av: Anterrabae

Ja visst blir man förvirrad. Nu håller jag på och läser om östrogenbalanserade kost. Tanken med den är att man kan äta det man vill och mår bra av, så länge man tillför vissa viktiga näringsämnen också. Östrogenbalanserande sådana. Jag gillar tanken.

MEN så kom maken och började läsa 2000-talets vetenskap för mig igår. Det var temanummer om cancer, och att många läkare, riskerat sina karriärer för att berätta om sina fynd. Att cancer skulle vara en svamp. eller många. Och likheten om hur cancer uppför sig och hur mögel och andra svampar uppför sig är slående. och då vll man ju läsa om den maten också. Flört Och den passar inte heller med annat man läst om.

 

Man man får nog bestämma sig för en sak i taget och testa. Behålla den man gillar och behålla det.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2012-10-01 14:19 #9 av: [Mairah]

# 8 Javisst, det kommer nya rön hela tiden. Hur ska man få till allt i slutändan egentligen, och vad ska man gå efter??

Fast som vi sagt förut, så är det väl kroppens egna reaktioner på det man stoppar i sig, som man ska gå efter i första hand. I alla fall så länge Flört

Ahh, skulle cancer vara en svampliknande växt.. Förvånad ja där ser man.

 

Anmäl
2012-10-01 15:11 #10 av: Anterrabae

Visst var det en spännande tanke!? Om cancern. Jag har ofta tänkt på det där svampangreppet som träd kan få och som kan ta död på dem, som gör att de bildar sk häxkvastar på angreppsstället. De bildar sån extrem kvistväxt så det ser ut som hela trädet är fullt med små skatbon. Eller tumörer. Har alltid ryst vid tanken på hur likt cancer det är. Det är en svamp, och många liknande angrepp är också svamprelaterade.

Tänkte även på pappas lymfom-cancer. Den ser ut som mykoplasma på röntgen, fullt med små, små trådiga nät. Som mögel. Mykoplasma är också en svamp, eller svampsläkting. I början trodde de att det var mykoplasma snarare än cancer. Kan även tillägga att han genom åren har haft svåra svampinfektioner både lokalt och systemiskt.

Man kan rysa för mindre.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2012-10-02 20:04 #11 av: [Mairah]

Burr, ja verkligen! En hissnande likhet ja! Foten i munnen

Anmäl
2012-10-03 14:15 #12 av: Anterrabae

om du får tag på senaste numret av 2000-talets vetenskap, den gar hy tema om just cancer så läs det! Den var superspännande!

cancer tvärdör av bikarbonat, som ju är en känd svampdödare FörvånadFlört

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2012-10-03 17:54 #13 av: [Mairah]

OK, då får vi köra med bikarbonat då Flört

Anmäl
2012-10-04 01:45 #14 av: Anterrabae

Japp! Skrattande enkelt och bra! Om inte annat för pH-balansen!

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2012-10-07 07:18 #15 av: [KosmosBill]

Simply Raw - Reversera diabetes på 30 dagar,heter en film som kanske borde uppmärksammas lite mer.

Om hur kosten gjorde människor friska.

Klippet nedan är en trailer. Hela filmen finns på

http://www.56.com/u23/v_NTAwODkwODQ.html

Anmäl
2012-10-07 14:41 #16 av: Anterrabae

Den filmen är bra! Den handlar dock om fokus på typ 2 diabetes. Men fantastiskt!

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2012-10-09 18:58 #17 av: [Mairah]

Ska kolla in filmen, Sånt blir man inspirerad av!

Anmäl
2012-11-06 15:54 #18 av: Anterrabae

puttar lite, för visat intresse!

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.