Livsstil och speciella behov

Intervju TrevorS

2012-11-28 16:48 #0 av: Anterrabae

Jag har fått äran att intervjua TrevorS, Sajtvärd på Vegan. Lite om vem han är, och var han fått all sin fantastiska kunskap ifrån. TrevorS har ett stort intresse för matlagning och bakning, och är inte rädd för att prova nya och gamla saker.

Vem är TrevorS?
Bakom namnet TrevorS sitter det en kille i Västra Götaland som är intresserad av allt som har med matlagning att göra, ta fram nya recept och laborera i köket.

Du är Vegan, sen hur länge?
Jag blev vegetarian när jag var rätt ung och gick snabbt över till vegansk kost. Blev nog vegan runt år 2000 cirka.

Hur kommer det sig att det blev just veganism?
Det är numera flera anledningar men en början var att jag jämt var dålig i magen utan att förstå varför. När man väl började plocka bort vissa saker så blev jag mycket bättre.  Idag skulle jag nog säga att om jag hade kunnat äta hade jag inte gjort det på grund av den buddhistiska tron jag har.

Vilka hälsofördelar har du upplevt av att vara vegan?
Att jag blivit mycket bättre i magen, har inte längre ont, är inte längre trött och blir inte lika lätt sjuk som jag blev innan.

Hur får du i dig de näringsämnen du behöver?
Brukar få den frågan ofta. Jag går efter matcirkeln men istället för att plocka bort något så ersätter jag med likvärdigt vegetabiliskt alternativ. På så vis behöver jag inte vara orolig att jag missar något. Det är inte svårare än så.

Har du upptäckt att du har matintoleranser också?
Jag hade alltid ont i magen när jag var yngre och fick då även andra besvär. Träffade läkare och tog ett bra tag innan vi förstod vad det var för problem.

Du är fantastiskt duktig på mat och bak, Hur upptäckte du det intresset? När?
Jag hade en väldigt tråkig och enformig kost från början, på den tiden hade jag bara ett gammalt modem hemma, kostade en hel del att gå ut och det gick inte så fort så man använde den inte så ofta. Man var väl lite rädd från början, det första jag kom i kontakt med var falafel som var som köttersättning, därefter öppnades en ny port och man började laburera med det ena och det andra i köket och fick fram nya och roliga recept.

När  och hur kom du på ditt intresse för mathistoria, och gamla recept?
Ett av de första recepten jag testade hittade jag i en gammal kokbok på morotsås till makaroner. Minns att jag tyckte det var roligt att läsa anvisningarna då det stod om en hackmaskin med vev som kunde hacka ner morötterna till mindre bitar för att likna köttfärs. Dessa maskiner finns ju fortfarande idag, lökhackare, mixer och liknande. De var annorlunda lite mer varierande och lite roligare än de som oftast skrivs idag, därför började jag intressera mig av äldre recept.

Du lagar all mat från grunden? Varför?
Visst lagar jag allt från grunden, jag älskar att laga mat så för mig är det kul men inte bara det. Det mesta blir mycket billigare, man får precis det man vill ha, man kan krydda det efter egna smaklökar vilket inte alltid är så lyckat med köpt. Sedan kan man lita lite mer på vad man har i och så är man säker på att man använt fina råvaror.

Bakar du allt? Varför?
Absolut, "baka med kärlek" är ett uttryck jag alltid haft med mig. Doften av nybakat slår det mesta, dessutom är det oftast billigast att baka själv och så vet man precis vad som finns i.

Du bakar en hel del vetefritt, varför? Vad är största utmaningen?
Tål egentligen inte vete så bra, händer ofta att jag bakar med vete men då är det mesta till besök, annars är det mesta helt vetefritt. Den största utmaningen var för mig att baka helt utan vete och få det att jäsa bra, men det finns ett rätt bra mjöl (teff) som är underbart att arbeta med och kan baka precis vad man vill, bara att ersätta vetemjölet med (dock inte samma mängd)

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2012-11-28 20:19 #1 av: [Mairah]

Åhh, ännu en intressant och inspirerande intervju. Kul Skrattande Roligt att du delar med dig TrevorS

Jag blir så avis på er som är matlagningsintresserade eftersom jag inte är det själv. Skulle behöva en egen kock ju Tungan ute Älskar att äta god mat, men är egentligen ingen matlagningsfantast. Visst lagar jag mat men det blir rätt enformigt ibland känns det som.

Jag får nog komma hem till er kunniga och gå speciell matlagningskurs eftersom jag heller inte tål att äta vad som helst längre. Flört

Anmäl
2012-11-29 19:53 #2 av: Bettan

En trevlig och intressant intervju.

Ha en bra dag

Sport iFokus

Anmäl
2012-12-08 09:40 #3 av: [TrevorS]

Skrattande

Anmäl
2012-12-08 18:20 #4 av: [TrollKvinnan_66]

Håller med nr 1 =) är riktigt avis också och vill ha en TrevorS hemma *hehe* som är intresserad av mat och kan laga det också...

Bra intervju...

Anmäl
2012-12-08 18:22 #5 av: Anterrabae

#4 Skrattande

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2012-12-08 18:57 #6 av: [TrollKvinnan_66]

#5 *haha* kan gå bra med en kvinnlig TrevorS också :)

Bara det att ha sånt intresse och vara så kreativ, önskade verkligen att man hade det samma...kanske om ni som har detta intresse bor i samma stad eller nära kunde starta upp företag och sälja?

Anmäl
2012-12-08 19:06 #7 av: Anterrabae

Ja det vore något! Skrattande Vi får klura på det.

 

Nu finns en vegananpassad Trevor-artikel upplagd på vegan också Skrattande Lite, lite annorlunda en denna.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2012-12-08 19:25 #8 av: [TrollKvinnan_66]

Hittade ju ost receptet på bloggen TreverS *wow* hade ej varit jordnöt i så hade jag tagit tåget och ätit upp den =)

Nått jag saknar hemskt mycket är just ost, att kunna göra lassange, pasta och köttfärs sås med ost, ost, ost

men jag klara ej av ost eller pasta =(

Skall kolla in vegan sidan...

Anmäl
2012-12-08 19:35 #9 av: Anterrabae

Tål du morot, solrosfrö och jäst?

I så fall finns det ett relativt enkelt och ostlikt recept där jag bytt just nötter mot frön och så gör man den på rotfrukter alternativt linser och agaragar och kryddor.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2012-12-08 19:57 #10 av: [TrollKvinnan_66]

Inte jäst men morot och solrosfrön...linser funkar inte med vissa rotfrukter, agaragar vet jag ej vad det är och så kryddor (örter) funkar - beroende på årstid, har pollen, gräs och gråbo korsallergi!

Sen till ett annat dilemma, då man inte är så kunnig på att till laga så blir det aldrig som bra då jag skall laga och göra saker och ting, lyckas alltid strula till det =( därför jag önskade mig en egen TrevorS eller Anterrabae =)

Anmäl
2012-12-08 20:28 #11 av: [TrevorS]

Fast bjäst och jäst är inte så lika varandra. Bjäst är en död jäst efter en jäsningsprocess av sockerör (inget socker kvar). Men finns några fler recept på ostar på min hemsida, cashew fungerar lika bra om du tål det? Annars finns det min färdighyvlade veganost också här som är fri från nötter och bjäst.

Denna "ostiga" såsen fungerar toppen på lasagne som exempelvis.

Anmäl
2012-12-09 08:16 #12 av: [TrollKvinnan_66]

Skall kolla TrevorS och se om jag kan laga...är nog bara lite låg just nu och känner ingen inspiration alls och less min mage och tarm, sugen på vanlig mat, även frågat dottern som precis samma som jag om vi inte skall testa vanlig mat igen men hon sa nej, då får jag kramp i magen igen och ont, det vill jag inte...fast hon är också jättesugen, det riktigt drar i tarmen efter viss mat - saknaden är stor...blir så begränsad så här fast magen mår bra så mår inte själen bra =(

Så jag har ingen ork att fixa och jag är inte matintresserad heller egentligen så att hålla på och laga och fixa och trixa finns inte, fast jag försöker och det blir fel så då blir jag än mindre intresserad, därför man skulle behöva en egen kock =) eller ett ställe där man kunde handla färdigt *hm* skulle vara underbart!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.