Livsstil och speciella behov

Östrogenobalans

2013-01-10 23:18 #0 av: Anterrabae

Jag har just fått upp ögonen för ett fenomen som jag knappt visste fanns, östrogenöverskott, och medföljande hormonobalanser som kommer i dess släptåg.

Man kan ha östrogenöverskott även om man passerat menopausen. Anledningen till detta är att mycket av maten vi äter innehåller östrogen i olika former, att den därtill motverkar progesteron hos kvinnor och testosteron hos män. Detta leder till en feminisering som orsakar alla möjliga symptom, bl.a. diabetes, övervikt och fetma, hjärt- och kärlsjukdomar, infertilitet hos både män och kvinnor, och barn som får allergier, försämrade möjligheter till fortplantning som vuxna och mycket mer. Naturen uppvisar också allvarliga tecken, som steril fisk, bara kvinnliga grodor och så vidare.

En bov är så klart den myckna användningen av preventivmedel och läkemedel innehållande östrogen. Men en långt större bov ligger i kemikalier som används så flitigt i vår omgivning. Allt ifrån bekämpningsmedel och besprutning av frukt och grönsaker, till plasttillsatser som Bisfenol och ftalater. Men även kemikalier som luftfräschare, div rengöringsmedel och andra vardagsgrejer uppträder som östrogen när de kommer in i våra kroppar och börjar brytas ner. Det finns två sätt de kan agera på. Antingen agerar de direkt som en östrogen, och triggar östrogenreaktioner i kroppen, och aktiverar östrogenreceptorer. Frisätter mer östrogen och ökar spiralerna av negativa konsekvenser. En sådan är bukfetma, som är nära förknippat med överskott av östrogen.

Det andra sättet dessa agerar på är att blockera och hindra progesteron respektive testosteron, som är de hormoner som ska balansera östrogen. Detta gör processen ännu snabbare och gör att det eskalerar mer.

Det finns saker att göra, man kan vända processen genom tre medvetna steg. 1) minimera östrogenintaget och börja äta östrogenneutraliserande mat. 2) ät mat från livsmedel som är rika på progesteron och testosteron och som främjar dessa 3) ät mat som hjälper kroppen i sin östrogenavgiftning, och som stärker och hjälper kroppen att göra sitt jobb. Stärk levern.

Det handlar om obesprutad mat, om att äta kål och korsblommiga växter i första steget. Även lök, vitlök och andra antioxidantrika livsmedel. Eventuellt komplettera med örtmedicin från kamomill och passionfruktsblomma för att få större effekt.

I andra steget, lägga till kallpressade oljor från oliv, linfrö och hampa då dessa är rika på omega 3 och 9 som motverkar östrogen och främjar progesteron/testosteron. Dessa omegafettsyror balanserar det östrogenfrämjande omega 6. Råa nötter och frön, oliver, avokado, och vete-och risgroddar samt oljan från dessa är också bra.

I steg tre ingår gröna grönsaker, blad och frukt. Gärna citrus och bär, men även äpplen och all annan rå frukt eller juicen av dessa.

Låter det svårt? Jag tyckte inte det. Men såklart behöver man läsa på mer, och bilda sig en uppfattning

Jag kan rekommendera att läsa "the Anti-estrogen diet" av Ori Hoffmekler. Mycket informativt!

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2013-01-11 07:10 #1 av: Marie Dahlén

Jättebra artikel, tack!

Tillfrisknad sockerberoende, socionom och numera kostrådgivare för sockerberoende. www.motiverakonsult.se

Anmäl
2013-01-11 11:38 #2 av: Anterrabae

Vassego! :D

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2013-01-12 18:36 #3 av: Chestnut

Likväl kan progesteronöverskott leda till metabolt syndrom, akne, håravfall, osteoporos, infertilitet etc.

Med vänliga hälsningar
Chess

Anmäl
2013-01-12 18:48 #4 av: Anterrabae

Jättebra poäng Chess!

Det är däremot lättare att få just östrogenöverskott eftersom så många av alla kemikalier som används i alla möjliga sammanhang är östrogenlika, eller antagonister till progesteron. Dessutom är den största delen av den animaliska maten vi äter feminin.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2013-01-12 18:51 #5 av: Chestnut

#4 Fast med tanke på hur lite östrogen de moderna p-pillrena innehåller så är det allt fler kvinnor som får androgena problem, dvs östrogenunderskott istället.

Med vänliga hälsningar
Chess

Anmäl
2013-01-12 19:21 #6 av: Anterrabae

Jo precis, min tanke är nog snarare främst mot de som inte tar hormonmediciner alls. Alltså bara det vi får i oss via mat, plast, rengöringsmedel osv. Genom att stoppa i sig hormoner, oavsett sort, i piller eller andra preventivmedelssyften bäddar ju för obalanser, oavsett.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2013-01-12 19:30 #7 av: chilisalsa

Det är nog miljön vi lever i som är vårt största hot tror jag.

Och det är inte alltid det finns valmöjligheter heller. Själv hade jag troligen BPA utsöndrandes i munnen i mer än 20 år....

 

Anmäl
2013-01-12 20:28 #8 av: Anterrabae

Samma här! Och bara det faktum att BPA finns i allt, allt ifrån leksaker och köksredskap, till konserverar, kvitton och tandfyllningar. Och det är bara en.

Man rapporterade om DDT-utsläpp i svenska vatten förra veckan, det har varit ett förbjudet preparat i snart 40 år! När det bryts ner blir det en av de farligaste östrogenerna som finns.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2013-02-11 13:06 #9 av: [Mairah]

Vilken bra och informativ artikel. Ja det är verkligen mycket att tänka på med vad man stoppar i sig.

Jag hade inte hört talas om detta fenomen tidigare, så det var nytt för mig.

Anmäl
2013-02-12 06:33 #10 av: Marie Dahlén

Jag har slutat äta sojaprodukter och äter mycket kål-saker och dricker 2-3 koppar kamomillte om dagen - och mår mycket bättre! Jag har inte haft någon en-vecka-efter-ägglossning-och-mens-migrän sedan jag började :)

Tillfrisknad sockerberoende, socionom och numera kostrådgivare för sockerberoende. www.motiverakonsult.se

Anmäl
2013-02-12 14:29 #11 av: Anterrabae

Härligt! Jag märker också stor skillnad på relativt små ingrepp :)

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2013-02-15 12:57 #12 av: KallaMigMimmi

Åhå på det visset! detta ska undersökas,Mycket bra artikel!

Anmäl
2013-02-23 13:19 #13 av: chilisalsa

http://www.svt.se/nyheter/sverige/hormonstorande-amnen-vanlig-orsak-till-sjukdom?&_suid=136127113088705991185054673018

Anmäl
2013-03-14 22:49 #14 av: ettlitetalias

sätter ett avtryck så att jag får med mig artikeln :)

Anmäl
2013-03-18 20:22 #15 av: chilisalsa

Snack i dagarna om att t.ex dagis ska kunna välja bort plastleksaker , plastmuggar och annat hormonstörande....oftast har det med plast att göra i vardagen... men det finns såklart annat oxå som lösningsmedel i kompositer och annat, typ masonit... eller tandkräm.

Anmäl
2013-03-19 08:20 #16 av: [Mamma-Mia-Marie]

Tackar för återigen en intressant artikel!

Anmäl
2013-03-30 23:08 #17 av: ettlitetalias

En tilläggsfråga!

Progestorenbalans? Kan man få "för mycket" av den varan också? Jag har läääänge tänkt mig att jag har östrogenöverskott (är ganska säker på att jag har PMDD), men är det kanske lika dåligt att vara balanserad "åt andra hållet"? Jag har visserligen bara tänkt halvhjärtat på hur jag äter den senaste månaden, och den här gången så var veckan innan mensen mindre "intensiv" i förhållande till humörsvängningar. Men rent allmänt så har jag varit väldigt "kort i stubinen" hela månaden. Det har säkert mycket att göra med livet i allmänhet (och vilken äggstock som släpper ägget vad jag har kunnat urskönja av mina humörsvängningar), men det vore intressant att höra om de diverse hormonerna kan påverka.

Anmäl
2013-04-12 14:43 #18 av: chilisalsa

Alltså, rätta mig om jag har fel, men är inte p-piller i allmänhetl mest syntetiskt progesteron (gulkroppshormon). Dvs det tolkas av kroppen som progesteron det men är ändå inte lika molekylmässigt.

Anmäl
2013-04-12 16:07 #19 av: Anterrabae

Ja P-piller är syntetiskt progesteron som regel, ibland är det tvåkomponentsvaranter då är även det syntetiskt.

Hur stora skillnader det är molekylmässigt, men viss hormonell effekt har det. Det finns ju sådant som tolkas av kroppen som hormoner men som inte ger någon sådan effekt. Tex polypeptider, osmält mat, som ser ut som sköldkörtelhormon, hjärnan ich kroppen tror att det finns alltså produceras inte den riktiga.. Man får då en hypotyreos som inte syns på prover, den sk typ 2..

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2013-04-12 18:01 #20 av: chilisalsa

Det finns ju det som kallas bioidentiskt progesteron... sånt går ju inte att patentera. Vet inte om det finns i Sverige, men det finns i Finland. Kanske mest kvinnor i klimakteriet som har nytta av det i kombi med östrogen som finns som bioidentiskt på apotek.

Att det har hormonell verkan trots att det inte är kroppseget lär ju vara en förutsättning för att det ska fungera om man så säger...Skämtar

Anmäl
2013-05-27 23:38 #21 av: Ary

Lämnar ett tassavtryck med. Har en hel del symptom. Efter att jag började med lchf fick jag mer menssmärtor och större blödningar, blodklumpar. Undrar om detta innebär att östrogenproduktionen har ökat eller att det frigörs från fettet jag tappar..... Någon som vet?

Anmäl
2014-04-06 11:48 #22 av: Anterrabae

Här är lite mer tankrar om just östrogenobalans och hormonstörningar.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2014-04-06 12:00 #23 av: Garm

Åh! Tack så mycket för denna artikel! Nu förstår jag bättre varför min kostomläggning gjort så mycket skillna

Anmäl
2015-01-19 10:52 #24 av: Snurpan

Hej! jag har precis börjat "nosa" på detta med obalans med hormonerna.

Har nattliga svettningar och började upptäcka för ca ett år sedan att mitt hår glesar ut på huvudet. Jag förstår inte vilket hormon som påverkar detta är det östrogenet eller det manliga hormonet testo? Jag har fått fettbuk som stiger uppåt och jag får inte bort den..i vilken mat finns det hormon som jag ev behöver tro?

Jag har slutat äta socker, vitt mjöl och kött.

Äter fisk, ägg, frukt, bär, naturlig yoghurt, nötter, bönor, grönsaker, olivolja, grädde40% i kaffet,  te och varm chocklad. Jag har tyckt att jag äter rätt bra men ändå har jag detta med nattliga vallningar och håravfall.  Läkare tycker jag har ett stresspådrag och det är orsaken till mitt håravfall. Det tror inte jag. vad tror du?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.