Näring, Allmänt matnyttigt och recept

Nyttan av kanel och honung

2014-04-30 10:16 #0 av: Ians

Visste ni att kanel som är en vanlig krydda, kan göra skillnad för en mängd olika obalanser i hälsan? Tillsammans med honung så är kanel en riktig dunderkur!

Det finns en uppsjö med honungssorter denna hade jag hemma så den fick vara med på bilden. Så den är inte med för att jag rekomenderar den. Bäst är rawhonung vildhonung, den har mest nyttigheter kvar.


Honung innehåller en mängd nyttigheter, den läker sår, botar halsont och motarbetar bakteriernas framfart i kroppen.

Forskarna har upptäckt att honung innehåller mjölksyrabakterier, som kommer från biets mage, och när de omvandlar nektar till honung så följer dessa nyttiga bakterier med. Mjölksyrabakteriens funktion är att skydda honungen från angrepp av jäst, dåliga bakterier och svampangrepp.

Mjölksyrabakterierna är nyttiga för människan också eftersom de kan bilda ämnen som är bakteriedödande. De skapar även ämnen som triggar vårt immunförsvar.

Vildhonung är den honung som anses särskilt rik på nyttiga bakterier.

 I den vilda honungen finns miljontals nyttiga mjölksyrabakterier av 13 olika sorter.

Den odlade honungen innehåller inte mjölksyrabakterier. Det beror på att odlad honung innehåller mer socker och mindre vatten, vilket gör att mjölksyrabakterierna inte trivs i den lika bra som i vildhonung.

Men även om odlad honung inte innehåller mjölksyrabakterier är den ändå hälsosam:

 Den innehåller bra ämnen som mjölksyrabakterierna lämnat kvar i honungen.

Kanel är en gammal känd krydda med MASSOR av fantastiska egenskaper.

Kanel har ett superhögt ORAC-värde. Orac står för antioxidanter som skyddar oss från åldrande, cancer, diabetes, etc.

Tillsammans är de en superboost för immunförsvaret, och gör en både frisk och pigg.

Här följer en lista på olika obalanser och tillstånd där kanel och honung kan hjälpa till. Naturligtvis skall man följa sin läkares ordinationer, men det skadar aldrig att prova även denna nyttiga kombination av vad naturen har att erbjuda.

ARTRIT
Artritpatienter kan dagligen ta, morgon och kväll, en kopp hett vatten med två skedar honung och en tesked kanelpulver. Om man tar det regelbundet kan även kronisk artrit botas. I en dansk studie prövade man detta, 200 personer med artrit ingick i studien. Efter en vecka upplevde 73 av personerna att de hade mindre smärta och efter en månad så var de flesta av dem som ingick i studien besvärsfria. Till och med de som hade svårt att gå och stå pga smärta upplevde en klar förbättring.

URINVÄGSINFEKTIONER
Tag två matskedar kanelpulver och en tesked honung i ett glas med ljummet vatten och drick det. Det förstör bakterierna i blåsan. Detta tas som en engångsdos när man får symtom på UVI.

TANDVÄRK
Gör en kräm med en tesked kanelpulver och fem teskedar honung och lägg det på den onda tanden. Detta kan du göra tre gånger om dagen tills tanden slutar värka.

KOLESTEROL
Två matskedar honung och tre teskedar kanelpulver blandat i 5 dl tevatten, ges till kolesterolpatienten och då reduceras kolesterolnivån i blodet ca 10 % inom två timmar. Som det nämndes för artritpatienter, om man tar det tre gånger om dagen så blir kronisk kolesterol botad. Enligt information som man fick i Said Joournal, så försvinner mycket kolesterol om man äter ren honung till maten varje dag. Utan de biverkningar som kolesterolhämmande medicin ger, bl a försvagar det dina muskler…inkluderat ditt HJÄRTA och ingen medicin har visat sig kunna stoppa hjärtattacker eller strokes.

FÖRKYLNINGAR
De som lider av vanliga eller allvarliga förkylningar borde ta en matsked ljummen honung med 1/4 sked kanelpulver dagligen i tre dagar. Denna process botar den mest kroniska hosta, förkylningar, och rensar bihålan.

OROLIG MAGE
Honung som man tar tillsammans med kanel botar magont och fixar magsår från roten.

GASER
Enligt studier gjorda i Indien och Japan, har det visat sig att om man tar honung tillsammans med kanelpulver så blir magen fri från gas.

IMMUNSYSTEMET
Dagligt användande av honung och kanelpulver stärker immunsystemet och skyddar kroppen från bakterie- och virusattacker. Vetenskapsmän har kommit fram till att honung har flera vitaminer och järn i stora mängder. Konstant användning av honung stärker de vita blodkropparna som slåss mot bakterier och virussjukdomar.

MATSMÄLTNINGSPROBLEM
Kanelpulver sprinklat på två matskedar med honung som man tar innan maten, tar bort det sura och magen smälter de mest kraftiga måltider.

INFLUENSA
En vetenskapsman från Spanien har bevisat att honung innehåller en naturlig ingrediens som dödar influensabaciller och räddar patienten från att insjukna i influensa.

LÅNGT LIV
Te med honung och kanelpulver, dricker man det regelbundet, blir man friskare och ger kroppen större chans att klara sig längre. Ta fyra matskedar med honung, en sked med kanelpulver och tre koppar med vatten och koka det som om du gör te. Drick 1/4 kopp, tre till fyra gånger om dagen. Det håller huden fräsch och mjuk och hejdar att man känner sig gammal. Livslängden ökar – även en 100-åring, kan börja göra samma sysslor som en 20-åring.

FINNAR
Tre matskedar med honung och en tesked med kanelpulver tilllsammans och lägg det på finnarna innan du sover. Skölj av det nästa morgon med varmt vatten. Om man gör detta dagligen i två veckor, försvinner finnarna från roten.

HUDINFEKTION
Om man lägger honung och kanelpulver på de affekterade ställena, så botar det eksem, ringorm och alla typer av hudinfektioner.

VIKTMINSKNING
Dagligen på morgonen en halvtimma innan du äter frukost på tom mage och på kvällen innan du sover, drick honung och kanelpulver som kokat i en kopp med vatten. Om du gör detta dagligen, reduceras vikten på även den mest överviktiga personen. Också, om man dricker denna mix dagligen så ger man inte fettet chansen att samlas i kroppen även om personen kanske har en diet med hög kalorihalt

CANCER
Ny forskning i Japan och Australien har funnit kanel och honung även kan hjälpa vid avancerad cancer i magen och i benen, väldigt effektivt. Patienter som lider av dessa sorter av cancer borde dagligen ta en matsked med honung med en tesked av kanelpulver i en månad tre gånger om dagen. (Glöm bara inte att följa doktorns ordinationer också, det går säkert att kombinera både de behandlingarna och kanel & honung )

UTMATTNING
Nya studier har visat att sockret i honungen är mer hjälpsam än skadlig för kroppens styrka. Äldre invånare, som tar honung och kanelpulver i lika stora mängder, är mer alerta och flexibla. Dr Milton, som har gjort research, säger att en halv matsked med honung som man blandar i ett glas med vatten och man sprinklar kanelpulver, om man tar det dagligen efter att ha borstat tänderna och på eftermiddagen runt 15.00 när vitaliteten börjar avta. Så ökar vitaliteten av kroppen inom en vecka.

HÖRSELPROBLEM
Dagligen på morgonen och på kvällen så tar du honung och kanelpulver i lika stora mängder, återställs hörseln.

             ***********

Nu skall man väl inte ta allt på fullaste allvar, men att pröva skadar ju inte, om man bara har lite sunt förnuft också. Honung är trots sin sötma något som även diabetiker kan äta i kontrollerade mängder, då det inte höjer blodsockret lika mycket som vanligt socker. Dessutom hjälper kanelen till att reglera och stabilisera blodsockret.

Anmäl
2014-04-30 12:55 #1 av: Anterrabae

Tack för en mycket bra och "go" artikel. Jag gillar kanel och honung massor och använder det ofta.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2014-04-30 21:50 #2 av: Facie

Tycker dock att de är värt att understyrka att kanel innhåller kuramin som inte är hälsosamt i större mängder. Det finns till och med regler på hur mycket kanel som får användas i olika livmedel på grund av detta. Jag kan själv få magsmärtor om jag äter för mycket.

Annars bra artikel :)

Anmäl
2014-04-30 22:26 #3 av: Ians

#2

Bra att du tog upp det!

Vi är ju olika känsliga för kumarin, så man får naturligtvis ta det försiktigt om man känner obehag eller blir sjuk när man äter kanel.

En del människor har en genetisk känslighet som gör dem ännu mer känsliga för kumarin, De bör vara mycket försiktiga med kanel. 

Kumarin kan i värsta fall ge leverskador, eller rättare sagt det ger förändringar i enzymer som tyder på leverinflammation eller leverskada, vid prover. Dessa förändringar är inte kroniska utan går tillbaka av sig själv efter ett tag.

Tilläggas kan att man vid studier i Tyskland bla,  har gett Väldigt höga doser kanel till dem man testade på . Men som sagt om man har en en överkänslighet så bör man vara försiktig oavsett vad man är känslig för.

Man kan också få huvudvärk av kumarin om man är känslig.

Sedan beror det ju på vilken sorts kanel man äter, den vanligaste sorten här är Cinnamomum aromaticum (cassia) som har ett högre kumarininnehåll ca 2-3 mg/gr än Cinnamomum zeylandicum (ceylonkanel) som dels är dyrare och mer sällsynt, men innehåller betydligt mindre kumarin.

Så här skriver EVIRA Livsmedelssäkerhetsverket på sin sida ang kumarin och kanel

Kumarin är ett leverskadande (levertoxiskt) ämne. Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet EFSA fastställde år 2004 det tolerabla dagliga intaget av kumarin till 0,1 mg per kg kroppsvikt (för en person på 50 kg således 5 mg kumarin ≈ 1 ts kanel). År 2008 uppdaterade EFSA sin utvärdering och konstaterade att det inte är oroväckande med tanke på säkerheten även om kumarinintaget i en till två veckors tid vore 0,3 mg per kg kroppsvikt och dygn.


Anmäl
2014-04-30 22:58 #4 av: Facie

Tack för den utförliga beskrivningen :)

Anmäl
2014-06-18 20:11 #5 av: [luneri]

Oj vad spännande! Tack för en bra artikelGlad

Det där med viktminskning lät spännande, kanske borde testa. 

Jag tänker att det är mycket kolhydrater i socker, men det kanske inte har någon betydelse om man vill gå ner i vikt om man tar det tillsammans med kanel?

Medarbetare på Konstnärer I Fokus

Anmäl
2014-06-19 19:52 #6 av: Anterrabae

Alltså, är man insulinkänslig och har svängande blodsocker så kanske även honung är kännsligt. Men honung innehåller ju mer än socker, och kroppen får kämpa lite med det.

Kanel reglerar blodsockret, och ökar förbränning bla. Så nog kan kanelen hjälpa honungen på traven.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2014-06-23 16:25 #7 av: [luneri]

Hur mycket kanel och honung bör man ta om man vill boosta förbränningen? Jag har testat en tsk honung och lite kanel, kanske 1/3 tsk kanel tror jag det blivit. 

Ska man dricka varje dag för visad effekt eller räcker det nån gång ibland? 

Medarbetare på Konstnärer I Fokus

Anmäl
2014-06-23 16:32 #8 av: Ians

Det är nog så att man behöver vara lite ihärdig för att få resultat, och med en så liten mängd kanel finns det inga risker för överdosering.

Anmäl
2014-06-23 16:38 #9 av: [luneri]

okej, jag kör på det lite när det passar med min livsstil  så får det bli som det blir, det är ju nyttigt i varje fall :) Har inte riktigt tid att dricka det en halvtimme innan frukost då jag går upp tidigt så det får bli utvalda dagar istället. 

Medarbetare på Konstnärer I Fokus

Anmäl
2014-11-27 14:33 #10 av: Anterrabae

Kanel och Honung är bra att ta till när ruggighet, sjukor och höstrusk står för dörren! Värmande och läkande!

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.