Annons:
Etiketttankartipsochid-er
Läst 2098 ggr
Kasp
7/10/17, 10:38 AM

Sojabönor

Sojabönor.. står så mycket olika överallt. På vissa ställen står det att det framkallar cancer och 100 olika andra negativa inverkningar på hälsan samt antinutrienter m.m. Och det här med Gmo. Hur vet man om det innehåller det tex? Äter en hel del sojabönor. Torkade från Kanada, står ingenting på förpackningen om det är Gmo eller inte (ej eko). vad har ni för erfarenhet/kunskap om sojabönor? Är det bra? Dåligt? Nyttigt/onyttigt? Står olika överallt, men står mest negativt.

Annons:
NiklasTyreso
7/20/17, 12:00 PM
#1

Variera ditt ätande med flera olika bönor från olika platser? Variation ökar chanser att få i sig många nyttiga ämnen och minskar risken för att få i sig för mycket av något onyttigt. Min favorit är vår när producerade gula ärta från Östergötland, svenskt vegetariskt kött! Soyabönor innehåller mycket fytoöstrogener som vissa menar är hormonstörande bl a på köldkörteln. Soyabönor är näringsrika som djurfoder för djuren växer snabbt på den, men det är tveksamt om soyabönor ger god hälsa och långt liv. Grisarna och hönsen slaktas innan de börjar åldras, men som människa vill man både få växa bra och sedan åldras friskt. Soyabönor är nog näringsrika men inte så hälsosamma.

Hundratals
7/30/17, 9:43 PM
#2

Läs denna jag tror du kan få många svar där :) http://www.lakareforframtiden.se/kost-och-halsa/livsmedel/soja/ "Soja innehåller fytoöstrogener, men det inte är samma typ av östrogen som vi har i kroppen. Fytoöstrogener ger endast en svag östrogen och ger i regel en antiöstrogen effekt i kroppen" Vidare står det att en som äter kött/dricker mjölk oxå verkar få i sig östrogen från både soja och kött/mjölk då en hormonbesprutar djur. En annan aspekt är ju miljön, http://www.wwf.se/wwfs-arbete/ekologiska-fotavtryck/palmolja-soja-och-forandrade-marknader/1551375-soja-en-viktig-proteinkalla Varför äta djur när du kan äta soja? Skippar du det drar du in på en hel massa resurser istället för att djuren först ska äta sojan som foder osv osv? största delen av sojan som tillverkas används ju till djurfoder.

Hundratals
7/30/17, 9:44 PM
#3

Sorry för predikan :)

Kasp
7/31/17, 9:35 AM
#4

3 nejnje! Det var jättebra tack! Man blir bara lite förvirrad av alla olika budskap, som den sida du hänvisar till låter det toppen och sedan om man läser på andra så är det alltifrån att man för cancer till att sköldkörtelnfunktionen blir dålig. :S vet inte vad man ska tro på ibland.

Zepp
8/3/17, 5:13 PM
#5

Iallafall.. i Asien så käkar man inte såå mycket soya.. så som den oftast är här i Sverige!

Framförallt inte soyaisolat!

https://www.johnleemd.com/about-soy-foods.html

Testa Natto.. så får du i dig rätt mycket K2!

https://www.youtube.com/watch?v=--iw3ac0IKk

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Kasp
8/3/17, 11:31 PM
#6

Äter inte halvfabrikat men är torkade sojabönor som man kokar själv dåligt? Eller är de nyttiga för kroppen?

Annons:
Zepp
8/4/17, 7:39 PM
#7

Om du sen jäser dem så lär de flesta gifter/antinutrienter ha oskadliggjorts!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Kasp
8/4/17, 10:52 PM
#8

Nä jäser gör jag inte. Det jag gör är att blötlägga torkade sojabönor och sedan kokar dem. Är det bra?

Zepp
8/5/17, 12:02 AM
#9

Mnjae.. så gör iallafall inte asiater traditionellt.

Köp Natto i stället!

Eller välj andra bönor.

För att dra parallelen vidare, jag har oxå ätit soyabönor.. och iomed att jag skriver här så dog jag inte ut av det,, men det smakade skit och jag fick ont i magen.

Den andra paralellen är persilja, mandlar och linfrön.. som alla innehåller eller ämnen som omvandlas till något utav det giftigaste vi kan äta.. nämligen Blåsyra!

Linfrön är så giftiga så att SLV rekomenderar att man inte äter mer än en sked om dagen.

För det andra, det är de giftiga ämnena i persilja och mandlar som ger smaken vi vill ha.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Kasp
8/5/17, 11:36 PM
#10

Jag tycker kokta sojabönor är jättegott. Vill inte ha natto. Oj då, mandlar äter jag mycket av.

Kasp
8/5/17, 11:39 PM
#11

På vissa sidor (ex läkare för fram tiden, hälsosidorna) står det att sojabönor är nyttigt och att de dåliga ämnena minskas rejält efter kokning. Men på andra ställen verkar sojabönor vara dåligt.

[Roe Deer]
10/3/17, 5:47 PM
#12

Japaner i Okinawa lever längst i världen och de äter en hel del tofú. 
Personligen mår jag bäst av GMO fria sojaprodukter. Alpro sojas dryck fungerar super. Jag mår bäst av att variera kosten, men äter mycket soja och jag mår bra. Sedan så är det mkt hysh hysch kring att veganer inte bör äta soja eftersom det är basfödan för slaktdjuren… Svårt att veta hur man ska tänka och tro. Känn efter i kroppen och utvärdera hur du mår. Min hälsa är som bäst när jag varierar alla mina ingredienser i födan: bönor, linser, groddar, dryck, frön, frukt, grönsaker, sallat, ris, gryner, rotfrukter.. På så sätt får du inte i dig för mkt eller för lite av något ämne! Jag brukade äta väldigt ensidigt… och det är endast då som min hälsa varit lite skörare. 

Kramar

Zepp
10/4/17, 7:49 PM
#13

Gör de.. inte om man frågar Okinaverna iallafall.. grejen är att de traditionellt odlar Sötpotatis och föder upp grisar!

"In the U.S., the soybean industry is filling our shelves with soy derivatives such as soy flour, textured soy protein, partially hydrogenated soybean oil, and soy protein isolate — none of which were part of the traditional Japanese diet. They are found in soy cheese, milk, margarine, vegetable oils, burgers and hot dogs, baby formula, and flour, to name just a few. These soy derivatives have become a major (often-unrecognized) ingredient in fast foods and prepackaged frozen meals. They should not be confused with the natural and fermented soy components of the traditional Japanese diet."

https://www.johnleemd.com/about-soy-foods.html

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Annons:
Kasp
10/4/17, 10:57 PM
#14

13. Fast jag pratar inte om snabbmat och processad produkter. Jag pratar om sojabönor i dess ”rena” form.

Zepp
10/5/17, 7:51 PM
#15

Mm.. asiater äter lixom inte soyabönor i sin renaste form vad jag begriper iallafall?

Utan som processade.. läst jästa.. och i rätt liten utsträckning!

https://sv.wikipedia.org/wiki/Natto

https://sv.wikipedia.org/wiki/Sojas%C3%A5s

https://en.wikipedia.org/wiki/Tempeh

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_fermented_soy_products

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Lakritsstjärna
1/18/18, 10:53 AM
#16

Det finns inga vetenskapliga belägg för att soja är skadligt för hälsan. Soja är ett av de mest studerade livsmedlen. https://www.vegomagasinet.se/myter-och-sanningar-om-soja/ Om du trotts detta vill vara försiktig med fytoöstrogener kan du äta fermenterade sojaprodukter som innehåller lägre halter. Exempel på sådana är tempe. Tempe innehåller mindre fytat och så därför ökar även upptaget av kalcium, järn, magnesium och zink. Soja är kolesterolsänkande Det amerikanska livsmedelsverket FDA rekommenderar därför att man ska ersätta annat protein, till exempel i fett kött, med 25 gram sojaprotein per dag för att förebygga hjärt-kärlsjukdomar. Här är en liten sammanfattning med myter om soja https://www.expressen.se/halsoliv/sant--falskt-sant-eller-falskt-om-soja/

Upp till toppen
Annons: