Andra aspekter på Hälsa

Galna kosjukan i Polen?

2019-01-29 17:44 #0 av: Huygens

Väldigt sjuka kor har slaktats i Polen och köttet har sedan sålts, 80 % av köttet säljs till andra länder. Korna har inte kunnat stå upp. Veterinärer skriver under intygen som behövs för försäljning. SVT

Ni vet dom där billiga förpackningarna märkta att köttet kommer från "Tyskland", kan vi vara säkra på ursprung?


Polskt kött är populärt inom svensk restaurangbranschen. Svenskar kan känna sej säkra, säger kvalitetschef Ramvall. SVT


Anmäl
2019-01-30 19:12 #1 av: Huygens

Det sjuka köttet har sålts till 4 svenska importföretag. SVT

Bölder stora som handbollar skars bort från dom sjuka korna. Den äldre slaktaren säger till den yngre: "Du ska bara veta vad du äter..."


Anmäl
2019-01-30 21:10 #2 av: Tant Grön

Så fullkomligt vidrigt. Glad att jag inte äter kött. Illamående
För några år sedan var det ju avföring i färs, eller om det var i hamburgare. Men folk verkar inte bry sig.

Anmäl
2019-01-31 13:05 #3 av: Tant Grön

Hörde just på radion att Polen exporterat 2700 kilo kött från sjuka djur till bl.a. Sverige. 

Anmäl
2019-02-04 16:59 #4 av: Huygens

Mat i skolan?

Nu visar det sej att kött från sjuka polska kor också serverats i svenska skolor. 80 skolmatsalar kan ha serverat kött som ev kan orsaka galna kosjukan. SVT


Anmäl
2019-02-04 17:04 #5 av: Tant Grön

Har inte sett någonstans att köttet var smittat med galnakosjukan. Var har du fått det ifrån?

Anmäl
2019-02-04 17:42 #6 av: Huygens

#5 Officiellt sett inte. På den punkten är det tyst i media. Det är bara mina misstankar. Det är svårt annars att förklara varför korna som slaktades inte kunde stå på benen.

Beteendet påminner om ett stadium i galna kosjukna. Korna får svårt att stå på benen och lägger sej gärna ner på magen. Benen kan röra sej, men klövarna placeras fel och kon tappar balansen. Ibland kan korna resa sej upp igen, musklerna fungerar men nervsignalerna fungerar bara ibland.

Jag hade önskat att det inte var så extremt nedkortat i SVT-videoklippet. Vid ett tillfälle kan man se kon osymmetriskt dra höger öra bakåt, ett symptom vid galna kosjukna.

Det kan också förekomma skakningarna i musklerna och den upp-/bakåtsträckta halsen kan synas, men jag kunde inte se om så var fallet på det mycket korta klippet från SVT.


Nedan är ett annat kort klipp från den polska dokumentären. Man kan se en ko med uppsträckt hals, kanske pga snöret, men halssträckningen kan även vara pga kramper från galna kosjukan, som tvingar huvudet bakåt.

Vid 00:30 i videoklippet sträcker kon omotiverat ut tungan, vilket ingår i symptomen på galna kosjukan. Lägg också märke till dom typiska galna kosjukan-skakningar i kroppen, strax efter 00:33 i videoklippet: (YT/Guardian, 2019-02-01, 1 min)

Kons kropp skälver och skakar pga neurologiska skador.

Efter falsk flagga 911 får traditionell media anses som opålitlig. Dom flesta nyhetskanalar är ytterst sparsamma med att visa den konvulserande polska slaktkon, vilket gör mej misstänksam.


Här ett videoklipp som visar några av dom typiska symptomen vid galna kosjukan. Jämför med klippet från The Guardian. (YT/DAFM, 2014-12-03, 2 min)


Anmäl
2019-02-04 18:37 #7 av: Huygens

Har kollat runt lite bland nyheterna och kan konstatera några saker till:

1. Polsk polis är delaktig i hanteringen av dom sjuka korna.
2. Polsk polis är motvillig till att agera mot fuskslakterierna.
3. Vissa kor är självdöda när dom kommer till slakt.
4. Vissa lastbilar har enbart sjuka kor. Ingen ko kan stå upp. Alla ligger ner.

5. Veterinärerna är delaktig i köttfusket och godkänner sjukt kött nästa dag.
6. Fusket kan ha pågått i många år.
7. Slakterierna annonserar på nätet efter sjuka eller skadade kor.
8., Slakterierna betalar en bråkdel för dom sjuka korna.

9. Vissa kor är fullproppade av antibiotika till otillåtna nivåer enligt lag.
10. Antibiotikanivåerna är farliga för människor. Godkänns av veterinärer.


Anmäl
2019-02-05 22:53 #8 av: Huygens

Ett fall av galna kosjukan har upptäckts idag i Polen. Min misstanke är att mörkertalet är större än ett enstaka fall, då självdöda kor slaktas och blir till mat för människor. Sveriges Radio

Normalt sett får inte kor galna kosjukan om dom inte äter hjärna och ryggmärg från andra (döda) kor, så något är antagligen fel med fodret. Den polska chefsveterinären försäkrar att den galna kon inte utgör någon fara för människor.


Anmäl
2019-02-05 23:00 #9 av: Tant Grön

#8 Hörde det på radion idag.

Anmäl
2019-02-05 23:02 #10 av: Huygens

#9 Ja, eller som Ed säger på Outer Light: "The tin foil is real."

Foliehatten är verklig.


Anmäl
2019-02-06 17:50 #11 av: Huygens

Jag har inte hittat det exakta året då brittiska myndigheter tillät att man matade kor med nedmalda självdöda kor och sönderkokt slaktavfall som hjärnor/ryggmärg, men troligen startade det på 1970-talet.

År 1985 visste brittiska myndigheter att dom självdöda korna spred galnakosjukan till dom kor som åt benmjöl och slaktrester från hjärnorna. År 1986 förbjöd brittiska regeringen, via ett hemligt dokument, media och forskare att vara alltför tydliga med sambandet mellan galnakosjukan och slaktavfallet från döda kors hjärnor.

Istället skulle brittiska forskare rikta uppmärksamhet mot att galnakosjukan kom från får i form av sjukdomen "scrapie", då får aldrig smittat människor med galnafårsjukan och påskina att det endast var kor som befann sej i farozonen.


År 1992 gjordes TV-serien Natural Lies, där galnakosjukan spreds från kor till människor och regeringen tystade ned sambandet. TV-serien beskrevs som en "konspirationsteori" och även om Natural Lies fick höga tittarsiffror beslutades TV-serien läggas ner efter bara en säsong. (IMDB)

Myndigheterna och Wikipedia har tystat ner sambandet mellan foder med döda hjärnor till kor och den faktiska galnakosjukan. Myndigheterna tonar också ner antalet dödsfall bland människor i galnakosjukan till kanske 200 - 300.

Det faktiska antalet personer i Europa som dött av galnakosjukan kan var 10000-tals, men samband kan inte fastställas utan obduktion och särskilda prover från offrens hjärnor. Forskare har även mottagit hotfulla samtal från okända personer.

Många fall av galnakosjukan hos människor har troligen klassats som Alzheimer eller Huntington, ev okänd nervsjukdom.


På sent 1980-talet avråddes från att ge döda hjärnor och ryggmärg från kor som mat till människor. Undantag gjordes dock för mat till skolor och bespisningar till barn, som fick äta den malda varianten MRM, med hjärna och ryggmärg från kor till barnen i brittiska skolorna och burkar med puré som babymat.

Troligen visste brittska regeringen om att hjärna från ko gav galnakosjukan hos människor redan år 1990, men införde ett förbud mot hjärna och ryggmärg i människomat först år 1995.


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.