Råd, tips och trix

Krydda din olja själv.

2009-02-28 11:50 #0 av: Lorita

Att smaksätta en olja är både gott och dekorativt i köket. Det är också väldigt enkelt, man behöver en snygg flaska, en vanlig matolja, jag väljer alltid rapsolja, den är närproducerad och neutral i smaken, sen kryddar man efter tycke och smak.

olja5.jpg

Spanskpeppar, är snyggt dekorativ, den bör man torka och sticka hål i innan man lägger den i flaskan. Detta dels för att slippa få för mycket vatten i oljan och dels för att pepparen inte ska flyta. En del hela peppar korn flyter (det finns luft i kornen) det kan man avhjälpa genom att lätt krossa dom innan man lägger ner kornen i flaskan.

olja3.jpg

  • Mycket som flyter i början, sjunker efter något dygn till botten.
  • Kvistar av färska örter ger både god smak och är dekorativt i flaskan.
  • Klyftor av vitlök kan man antingen lägga i hel eller så hackar man vitlöken lite grovt.
  • Chilipulver, ger oljan en god smak och en läcker färg.
  • Ingefära innehåller luft och bör göras hål i eller delas på mitten.

olja2.jpg

En variant som jag tycker är god till fisk är, torkad dill, en kvist rosmarin, en kanelstång och en bit ingefära.

Det är nu bara fantasin som sätter stopp på vad man kryddar med, när man sen är i gång så varför inte göra några att ge bort.

olja1.jpg

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning




Anmäl
2009-03-03 08:35 #1 av: [Anega]

Hyvla citronskal med potatisskalaren så att det vita inte kommer med blir jättegott. Men då tror jag olivolja kanske passar bättre.

Tack för många nya tips :).

Anmäl
2009-03-10 09:43 #2 av: Lorita

#1 låter gott, har du bild Flört

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning




Anmäl
2009-03-11 18:04 #3 av: [Anega]

Tyvärr inte... oljan är slut.

Anmäl
2009-03-11 18:14 #4 av: Lorita

Då får man göra ny Skrattande

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning




Anmäl
2009-03-14 11:00 #5 av: linavdp

Tack för tipset, detta ska jag helt klart testa!!

/Lina

Anmäl
2009-05-07 21:42 #6 av: cillaj

 

Kan bara hålla med, det är jätte enkelt att göra själv, jag gör det.

Tack för fin artikel.

Anmäl
2009-05-08 17:23 #7 av: Isatis

Först vill jag tacka för en trevlig sida. Man lär sig mycket genom att besöka den. Varje år tillverkar jag smaksatta oljor och vinägrar. Det är roligt och användbart. Skickar en bild på förra årets skörd.

Anmäl
2009-05-08 20:48 #8 av: Lorita

#7 vad fint det ser ut, vad är det rosa i korgen?

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning




Anmäl
2009-05-08 23:03 #9 av: Isatis

Det är torkade blad av gallicarosen Tuscany och Apotekarrosen. Jag gör rosenolja för hudvård och använder dem som smaksättning av gelé.

Anmäl
2010-12-19 00:17 #10 av: Mitralis

*Puttar* denna tråd eftersom det är en bra gå bort present.Glad

Anmäl
2010-12-19 14:14 #11 av: DesK

Att krydda olja själv är både roligt och enkelt och gott blir det Glad Man kan också krydda vinäger på samma sätt.

Désirée

Värdinna för Matlust, Husmorstips, Kost och Hörselskadade

Anmäl
2010-12-20 12:07 #12 av: storost

Det går också jättebra att krydda med blommor till speciella tillfällen.

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Anmäl
2010-12-20 19:09 #13 av: Thiah

Jag skulle bli jätteglad över att få en hemmagjord olja istället för de som köps för dyra pengar i affärerna.

En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. /Nalle Puh

Anmäl
2010-12-21 01:15 #14 av: Mitralis

#12 Vilka blommor är bäst att krydda med?

Anmäl
2010-12-21 13:29 #15 av: storost

#14 Det beror på vilken smak du vill ha. Vi har hemma olja med ringblommor och med rosenblommor. Sen finns det möjliget med lavandel, men den smakar stark.

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Anmäl
2010-12-21 13:33 #16 av: Lorita

Gräslök och indiankrasse måste också bli gott, jag får testa i sommarGlad

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning




Anmäl
2010-12-21 13:41 #17 av: storost

Ja, absolut. Sen finns det möjlighet med violblomman, pelargon eller pensén (styvmorsviol). Och mycket mer. Här finns en artikel med information om ätbara blommor.

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Anmäl
2011-07-05 02:10 #18 av: pip89

det måste jag testa!Glad

Anmäl
2011-08-03 15:46 #19 av: Icna

hur länge håller oljan/vinägern innan den blir dålig? läste på nån sida att vissa saker möglar i oljer, stämmer det och vad är det som gör det?

Anmäl
2012-04-16 18:20 #20 av: [Mairah]

Det här måste jag också testa. Lät spännande med alla förslag Glad

Anmäl
2013-03-21 11:59 #21 av: Cerrolyn

Kokar du oljan innan, läste att man bör göra det.

Jag ska testa nu med chilli, vitlök, ingefära och lite pepparkorn samt en gnutta flingsalt i.

MVH Cerrolyn
Sajtägare på Tävlingshundar

Medarbetare på: Hoya, Retriever, Vallhundar
Min hemsida: Ceasars Vänner

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.