Näring, Allmänt matnyttigt och recept

Jordgubbar

2011-07-03 23:48 #0 av: Mitralis

Får jag bjuda på en uppsvälld blombotten?

Ur botanisk synvinkel är jordgubben inte ett bär utan ett fruktförband med nötter, då de egentliga frukterna är "bärets" gula prickar. 
Den är alltså en skenfrukt, det vill säga en uppsvälld blombotten.

Sommarbäret jordgubbe. Ett rött sött saftigt bär som skriker sommar.

Den moderna jordgubben är en korsning mellan sydamerikanska jättesmultron och nordamerikanska scharlakanssmultron, som senare korsades med europeiska parksmultron.
Jordgubben är alltså en hybrid inom smultronsläktet (Fragaria), som i sin tur tillhör familjen rosväxter.

De första jordgubbarna odlades fram i Frankrike under 1700-talet och introducerades i Sverige under senare hälften av 1700-talet.
Då kallades de ananassmultron på grund av sitt latinska
namn F. ananassa.

En röd gubbe bland flera omogna på en jordgubbsplanta

Ordet "jordgubbe" är faktiskt ganska nytt i det svenska språket och har bara funnits sedan mitten av 1800-talet. Varifrån namnet jordgubbe kommer är lite osäkert. Man tror att namnet kommer från jordbär vilket var vad vi kallade våra svenska jordgubbar för under medeltiden. På danska och norska så kallas jordgubbarna fortfarande för jordbär.

Hur jordbär blev jordgubbar vet man inte. Man kan dock spekulera att de större jordgubbarna som avlades fram kanske kom att kallas gubbar istället för bär för att skilja dem åt. Ordet gubbe kommer från det dialektala ordet gubbe som betyder liten klump.


Nyttigt med jordgubbar
Näringsmässigt så finns det mycket godsaker i jordgubbar då de är mycket rika på C-vitamin och mangan. De innehåller också mycket av fibrer, jod, kalium, folat, B2-vitamin, B5-vitamin, B6-vitamin, magnesium och koppar.

Jordgubbar är, liksom många andra sorters bär, rika på flera sorters antioxidanter. De innehåller rikligt av antocyaniner och flera andra antioxiderande fenolföreningar.
Jordgubbarnas blad innehåller också antioxidanter. De kan därför passa bra för att smaksätta te med. Te av bladen är även bra mot diarré men då de är vätskedrivande så kan det vara bra att tänka på att få i sig vätska på annat sätt också. 

En lite jordgubbsplanta utan bär.

Personer som bör undvika röda jordgubbar
Tyvärr så är det inte alla förunnat att få äta jordgubbar då vissa kan få allergiska reaktioner. Som tur är så kan de flesta äta de vita jordgubbarna som saknar ett jordgubbsprotein som ofta är det som ger allergin.

Jordgubbar innehåller cirka fem mikrogram K-vitamin per 100 gram.
K-vitaminet är ett fettlösligt vitamin vilket är nödvändigt för att koaguleringsfaktorerna ska bildas i blodet. Studier har också visat att vitaminet är viktigt för benbildning, immunsystemet och blodkärlen. Livsmedelsverket uppger dock att detta inte ska vara något problem med svenska jordgubbar för den som äter blodförtunnande läkemedel.



Personer som har problem med sköldkörteln bör kanske också vara försiktiga eftersom jordgubbar innehåller små mängder av en grupp ämnen som kan påverka sköldkörteln.
Jordgubbar innehåller dessutom oxalater och vid vissa sjukdomar ska man vara försiktig med livsmedel som innehåller oxalater. 


Förvaring
Färska jordgubbar ska förvaras osnoppade och svalt. När man rensat dem ska de antingen ätas direkt eller frysas in. Temperaturen bör vara -17 grader eller lägre. De kan också skivas och sockras något, vilket gör att de håller sig bättre. Dessutom blir de lättare att tina upp.
En skivad jordgubbe på högkant.

Källa bilder:
http://www.fotoakuten.se/
http://www.alotofphotos.com/search.php?search=jordgubbe&match_type=all
http://www.fotoakuten.se/gratisbilder_foto-4835.html

Källa text:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Jordgubbe
http://www.nyfikenvital.org/?q=node/186
http://www.odla.nu/vaxtlexikon/frukt-amp-bar/jordgubbar

Anmäl
2011-07-05 13:50 #1 av: [WX5]

Fin artikel. Jordgubbar är mums. Tungan ute

MVH Emilia

Sajtvärd på Åland. Söker medarbetare, PM vid intresse.
Medarbetare på Kost, Öl och Social fobi.

Anmäl
2011-07-10 16:58 #2 av: [WX5]

Var och handlade idag så en paket färska gubbar fick följa med hem. Dottern övertalade mig att köpa.

MVH Emilia

Sajtvärd på Åland. Söker medarbetare, PM vid intresse.
Medarbetare på Kost, Öl och Social fobi.

Anmäl
2011-07-14 21:21 #3 av: Mitralis

Visste ni att det är mer socker i citron än i jordgubbar?

Anmäl
2011-07-15 08:31 #4 av: DesK

Det är mer socker i alla citrusfrukter än i våra svenska bär Flört

Bra artikel Mitralis Glad

Désirée

Värdinna för Matlust, Husmorstips, Kost och Hörselskadade

Anmäl
2012-03-13 09:21 #5 av: Mitralis

Ha mumsat jordgubbar till choklad några helger nu Tungan ute Längtar till de svenska kommer igång Glad

Anmäl
2012-03-13 12:37 #6 av: [Mairah]

Nu längtar man verkligen efter jordgubbarnas tid när man läser det här reportaget Tungan ute Dreglar....

Nähä, inte visste jag att det var mer socker i citron än i jordgubbar Förvånad Tänk vad man lär sig.

Inte heller visste jag att jordgubbar var en uppsvälld blombotten. Det här var mycket intressant att få veta. Tack Glad

Anmäl
2012-03-14 11:23 #7 av: Wand

Härlig artikel, sitter och längtar till sommaren då jag kan få vräka i mig lite jordgubbar. Förvånad

Power is when you've got all the justification to kill,  and you don't

Anmäl
2012-03-14 12:45 #8 av: penphotography

Gjorde snabb jordgubbsglass igår på frysta jordgubbar, naturell grekisk yoghurt, färsk mynta och lite honung. Mums!

~Penna~

Medarbetare på Körning iFokus

Anmäl
2012-06-06 10:52 #9 av: [Mairah]

Nu har jordgubbarna börjat komma, i a f de man kan köpa från typ Beligien. Jag handlar och käkar så det står härliga till.

Väntar bara på att de lokala gubbarna snart ska bli färdiga att plockas och inhandlas. Glad

Visst är det härligt med jordgubbssäsong. Mums!!! Tungan uteCool

Anmäl
2012-06-09 00:39 #10 av: [sakring]

Jag åt svenska jordgubbar för en månad sedan, de var odlade i växthusGlad

Anmäl
2012-06-09 00:43 #11 av: Mitralis

Såg svenska utanför affären idag Glad 45 kr litern.

Anmäl
2012-06-09 10:08 #12 av: DesK

Äter svenska jordgubbar och banan i rysk yoghurt just nu Tungan ute

Désirée

Värdinna för Matlust, Husmorstips, Kost och Hörselskadade

Anmäl
2012-06-09 20:53 #13 av: [Mairah]

Längtar efter svenska jordgubbar nu. Tungan ute

Anmäl
2012-06-09 20:58 #14 av: DesK

#8 Så gör jag också ibland, inte bara med jordgubbar, det blir kanongott! Tungan ute Ett annat tips är att styckfrysa jorgubbar och sedan använda dem som isbitar i sommardrinkarna Glad

Désirée

Värdinna för Matlust, Husmorstips, Kost och Hörselskadade

Anmäl
2012-06-10 16:21 #15 av: Anterrabae

Vi köpte svenska jordgubbar här förra veckan, och blandade med färsk ananas! jättegott

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2012-06-21 22:10 #16 av: [Mairah]

Äntligen har jag nu köpt svenska lokala gubbar! Smaskens Kyss

Anmäl
2012-06-23 09:29 #17 av: Bjornen

Jordgubben som korsning mellan scharlakanssmultron och jättesmultron är en spontan korsning som uppstod i Frankrike. Korsningen blev tvåkönad och därmed föddes jordgubben.

Första gången jättesmultron infördes till Europa från Chile togs bara hem honplantor som naturligtvis inte gav några bär. När sedan av en tillfällighet även hanplantor av scharlakanssmultron fanns planterad i närheten av honplantor av jättesmultron blev korsningen tvåkönad.

Tidigare odlades i Sverige parksmultron som infördes troligen på 1400-talet från Kaukasusområdet och dåvarande Turkiet. Jag har själv sett dem vildväxande på Krim i Ukraina. Även parksmultron är skildkönade och odlades på många slott och herrgårdar. Där och på många andra gårdar finns parksmultron ofta växande förvildade men det är sällan det finns plantor av båda könen. Jag har faktiskt aldrig sett plantor med bär på andra ställen än i min trädgård. Parksmultronen är godare än jordgubbar men lite mindre och med mindre färg.

Även i Sverige finns en smultronart som oftast är enkönad, nämligen backsmultron som finns i södra Sverige. Ibland kan dock enstaka plantor vara tvåkönade.

Om jag nödvändigtvis ska ange någon källa så är det mitt manuskrift om gamla odlade växters historia och odling i Sverige som omfattar omkring 300 sidor text och behandlar drygt 1000 arter.

Anmäl
2012-06-24 01:12 #18 av: Anterrabae

#17 Tack för att du delar med dig! Du är en stor källa till kunskap och jag är tacksam för att du vill berätta! Glad

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2012-06-25 00:03 #19 av: [sakring]

# 17 Trevligt med infoGlad

Anmäl
2012-06-26 11:40 #20 av: [Mairah]

Instämmer Skrattande

Anmäl
2012-07-07 00:38 #21 av: [Tassy]

idag smaskade jag på ett gäng goda svullna blombottnar Cool


Anmäl
2012-07-07 10:27 #22 av: Mitralis

#21 mmmm, smask Tungan ute Nu har ju priserna kommit ner till en bra nivå också.

Anmäl
2012-07-07 10:30 #23 av: Mitralis

#17 Verkar finnas lika många förklaringar till hur jordgubbarna kom till som det finns böcker Glad

Anmäl
2012-07-07 13:47 #24 av: [Tassy]

#22 Ja, jag fick tag i för 15:- litern! Skrattande närodlade obesprutade.


Anmäl
2012-07-07 16:23 #25 av: [Mairah]

Låter mumsigt och gott Glad (och billigt också)

Anmäl
2012-07-07 18:45 #26 av: Bjornen

Scharlakanssmultron är omnämnd 1623 i en engelsk handelskatalog och är känd från Paris året efter. Annanassmultron hämtas från Chile 1714 och endast 5 honplantor överlevde det halva året som båtresan tog. På 1750-talet kommer "Fragaria chiloensis ananaeformis" i holländska kataloger. År 1766 nämns de som "Fraise ananas". I Sverige finns under 1700-talet sorterna Deutsche Kronpressin, Helvetia och Royal Victoria. Nya korsningar kommer fram under 1800-talet i England och Frankrike.

Jordgubbens historia har många myter och normalt  har man inte gjort några djupa studier när man skriver olika trädgårdsböcker.

Underlaget till min fakta är en litteraturgenomgång av kanske tusen böcker och artiklar av mera vetenskaplig karaktär. Mängden populärt skrivna trädgårdsböcker anser jag inte sprider så säker fakta.

Anmäl
2012-07-08 13:17 #27 av: citytjejen

Intressant läsning! Jättesmultron låter nästan lite scary haha :) Men åhhh så gott det är med jordgubbar!

Anmäl
2012-07-09 07:22 #28 av: Maria

Väldigt intressant att läsa.

Jag tillhör den lilla grupp som aldrig varit särskilt förtjust i jordgubbar.Tyst

Visst äter jag om det serveras men jag köper aldrig själv.

/Maria

 

Anmäl
2012-07-09 14:54 #29 av: [Tassy]

#28 Är du en hallonmänniska kanske? Glad


Anmäl
2012-07-09 15:11 #30 av: Maria

Japp, hallon är gudomligt gott.Glad

/Maria

 

Anmäl
2012-07-09 22:11 #31 av: Anterrabae

Skönt att läsa att jag inte är den enda här som föredrar hallon framför jordgubbar ;)

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.