Näring, Allmänt matnyttigt och recept

True fact about Chocolate

2011-12-15 13:26 #0 av: Carlo

I århundraden har människan fascinerats av choklad. Människan har på sistone börjat använda choklad som "krydda" i vissa maträtter, som t.ex. Hummerstjärtar med vit-choklad sås.

Nuförtiden så ser människan chokladen som konfektyr det vill säga som "godis". Men det finns Gourmeter som faktiskt recencerar choklad efter böna, färg, tillagning, doft och smak.

Men förr i tiden så var chokladen väldigt värdefull för Maya-indianerna, eftersom de använde kakaobönorna som pengar. Det är dock inte känt hur de upptäckte den komplicerade processen som omvandlar bönorna till förädlad choklad.

Gratisbild på Cacao

HÄLSA:
I nordamerika användes chokladen för medicinska syften mellan 1500 talet till 1700/1800 talet. De trodde att choklad kunde bota sjukdomar vid dryckform, och det klassades som ett homeopatiskt medicin. Även nu används choklad för medicinska syften- fast inte som förr i tiden. Nu säger forskare att choklad motverkar hjärtsjukdomar på grund av sina goda ämnen!

Choklad innehåller bl.a mycket koppar, magnesium, järn, antioxidanter och fenoler. Alla dessa ämnen är bra för kroppen, antioxidanterna och fenolerna ger kroppen energi. 


CHOKLAD I KRIG
Chokladen har även används under krig. Man gav soldaterna "militärchoklad" som delades ut till alla militärer i USA. 40 gram choklad innehåller lika mycket fenoler som ett glas rött vin. Antioxidanterna har bevisats motverka risken för cancer eller hjärtsjukdomar. 


CHOKLAD I BÖCKER OCH FILMER
Choklad har haft en "roll" i flera böcker och filmer som t.ex. Kalle och chokladfabriken.

Och i den kända filmen "Forrest Gump" förekommer citatet "Life is like a box of chocolates. You never know what you're gonna get".

Choklad har även en roll i filmen "Chocolat" som regisserades av Lasse Hallström..

SO remember- EAT CHOCOLATE ;)


//Carlo (Inspiration från http://sv.wikipedia.org/wiki/Choklad)

Bilder:http://www.fotoakuten.se/soekresultat_gratis_bilder.html

Hälsningar,
Carlo
Följ mig på instagram: andrethenoble
Medarbetare på choklad.ifokus.seblodgivning.ifokus


Anmäl
2011-12-18 17:22 #1 av: Mitralis

Stort tack för en intressant artikel Glad

Anmäl
2011-12-18 19:34 #2 av: Carlo

Det är nog jag som ska tacka dig för att jag fick publicera min artikel här i Kost.ifokus.

Så jag tackar för mig :)

Hälsningar,
Carlo
Följ mig på instagram: andrethenoble
Medarbetare på choklad.ifokus.seblodgivning.ifokus


Anmäl
2012-03-13 09:18 #3 av: Mitralis

Tror minsann att jag ska ta och köpa mej lite fin choklad idag Tungan ute

Anmäl
2012-03-14 11:29 #4 av: Wand

Jodå, choklad äter jag så det räcker och blir över. Eller ja, bokstavligt talat blir det ju inget över...

Nothing in this world worth having comes easy.

Anmäl
2012-05-13 19:26 #5 av: [Mairah]

Mmmm, vad vore livet utan choklad Skrattande

Anmäl
2012-05-28 19:08 #6 av: Anterrabae

Choklad har många goda och medicinska egenskaper. Mycket uppskattat. Glad

 

Synd bara att jag själv tillhör skaran som inte kan njuta denna delikatess utan att få migränen från "ett varmare ställe - inte spanien" efteråt. Tungan ute

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2012-05-29 11:13 #7 av: [Mairah]

#6 Trist för dig Oskyldig

Anmäl
2012-05-29 12:11 #8 av: MonisN

Jag älskar mörk choklad i alla former, och gärna med nötter! Det gör ju inget att det är nyttigt ocksåSkrattande

Tror jag ska vara lite nyttig nuTungan ute

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.