Är glutenfritt nyttigare?
Som min rubrik lyder: är glutenfritt nyttigare? Tänker att vanligt vitt mjöl är ju väldigt onyttigt, men är glutenfritt mjöl (och andra glutenfria produkter) lika onyttigt?
(flytta gärna tråden om den hamnat fel, helt ny på den här sidan :))
Ja, jag anser att det är nyttigare, men fortfarande onyttigt. Jag undviker säd över huvud taget. Bakar på mandelmjöl, kokosmjöl, pofiber, bovete m.m.
/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus
Jag anser som regel att färdiga glutenfria produkter är onyttigare än vanligt rent vetemjöl. Under förutsättning att man tål vete. Färdiga glutenfria produkter och mixer är som regel begåvade med otroligt lång ingredienslista, med massa konstigt i.. Mycket av vetets onyttigheter kommer man undan genom att mjölksyra. Dvs surdegsjäsa. Gör man själv så tror jag det går på ett ut.
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
Glutenfria grejer är ofta väldigt sockrade.. Som ett exempel.
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
Tack för svaren 🙂
#2 Menar d glutenfria mjölmixer också?
Ja, men inte alla. Man får läsa och de hur mycket tillsatser det är i.. Sen går det att fixa eko om man blandar själv.. Finns inte glutenfritt eko vad jag sett.
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
Spannmål överhuvudtaget är ganska ordentligt onyttigt. Spelar ingen roll om det är glutenfritt eller inte.
#6 Så vida du inte har fermenterat spannmålet, tex med surdegsjäsning. Då blir man av med fytinsyra, man får lättsmälta proteiner och mindre stärkelse. Mineraler och vitaminer blir tillgängliga och ökar till och med lite grand. Givetvis förutsätter det stt man väljer mjöler (oavsett de är glutenfria eller inte) av hög kvalitet.
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
#7 Ja, kanske blir det aningen mindre dåligt om man fermenterar spannmålet. Antropologer har länge vetat att människans hälsa försämrades avsevärt vid introduktionen av spannmål. Spannmål är i grunden ett gräs, och hur mycket man än önskar och vill är inte människan en gräsätare. Vi dör inte på fläcken om vi äter spannmål, men vi får problem med hälsan.
#8 Både ja och nej, skulle jag säga.. Generellt håller jag med dig, särskillt med tanke på de förädlade spannmålen man oftast talar om idag. Däremot så hävdar Paleo-folk (eller hur jag ska säga) att vissa gräsfröer har vi visst ätit. Att äta gräs, strå och allt, har väl aldrig varit på tapeten. Nå väl, stärkelse och näringsfattigt spannmålssorter är vi alla överens om Inte tillför så mycket till kosten. Frågan om glutenfritt är nyttigare än konventionellt? Jag hävdar att det man köper i affären är lika dåligt, kanske sämre. Bakar man själv kan man styra innehåll och näring. Men åter igen gäller det ju båda läger. Det är inte bra att bygga sin kost runt vare sig vete (och annan säd) eller runt majs, som ofta är bas i glutenfritt. Eftersom den majsen inte är eko är den med största sannolikhet genmodifierad. Det finns i dagsläget inte varken konventionellt odlad soja eller majs som är garanterat GMO-fritt.
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
Nått intressant min man berättade är att sädesslagen hade betydligt mindre gluten i sig förr, så den enzym som finns i sädesslagen redan som hjälper oss att bryta ner glutenet var i nog stor mängd jämfört med glutenmängden.
Nu har inte enzymet ökat i mängd men glutenet har ökat 50ggr så det blir ingen bra balans där.
Jag kan inte äta gluten (pga ledvärk) men jag gissar att jag antagligen skulle kunnat äta "gammeldags säd" just för att det var så lite gluten i dom.
l'm back