Näring, Allmänt matnyttigt och recept

Mat och bak i lergryta

2011-02-17 15:23 #0 av: DesK

Att laga mat och baka i lergryta är både bekvämt och enkelt, eftersom maten sköter sig själv i ugnen. Tack vare att maten lagas i ett tätt kärl får den extra bra smak, ofta behövs det inte så mycket kryddor utan råvarornas egen smak utvecklas fint. Mat tillagad i lera har mångtusenåriga traditioner. Om du ännu inte provat att laga mat i lergryta har du mycket att glädjas åt! Du som har en lergryta undangömd i skåpen, ta fram den och använd den. Du kommer inte bli besviken.

Mat i lergryta på väg in i ugnen

Lergrytor finns i många storlekar och utföranden, en del är glaserade invändigt andra inte. Tänker du köpa en ny lergryta rekommenderar jag att du köper en 3-liters gryta, eftersom det går bra att laga både större och mindre satser i den.
Viktigt att tänka på är hur man sköter om sin lergryta. Första gången den ska användas ska den ligga i blöt över natten minst 10 timmar, placera den i exempelvis en hink med vatten.  Därefter räcker det att vid varje användningstillfälle blötlägga grytan i minst 20 minuter. Tänk på att aldrig diska lergrytan med diskmedel, eftersom den lätt tar smak så riskerar du att maten smakar diskmedel då, använd bara varmt vatten. Ställ grytan luftigt och låt den torka några timmar innan du ställer in den i skåpet.Grytan skall alltid ställas in i kall ugn.
Det går bra att använda samma lergryta till kött, fågel och bakning, men om du vill laga fisk och efterrätter måste du skaffa dig separata grytor till det. Då maten lagas i eget spad behöver inget extra fett tillsättas, det enda undantaget är när du bakar bröd, då ska du först olja eller smöra grytan. Du kan därmed göra maten så mager eller fet som du själv vill ha den. Jag brukar kalla matlagning i lergryta för latmansmatlagning eftersom den inte kräver någon passning i ugnen. Om du vill ha fin stekyta på exempelvis en kyckling så får du ta av locket de sista 15 minuterna. Just med hel kyckling brukar jag lägga några potatisar, lök och andra rotsaker i botten av grytan. Då hamnar kycklingen helt ovanför vätskenivån och blir fin runt om. En skvätt vin tillsatt cirka 30 minuter innan maten är färdig förhöjer smaken, men tänk på att aldrig tillsätta iskall vätska i en het lergryta utan värm i sådana fall vätskan lite. Om du vill göra sås när du steker helt kött i grytan, tar du upp den färdiga steken och vispar ur grytan med lite kokande vatten. Häll sedan över vattnet i en kastrull och gör såsen på spisen. Mat tillagad i lergryta är inte bara gott, det är också hälsosamt. Unna dig själv att vara lite lat – Laga mer mat i lergyta!

Här är några receptförlag, fyll gärna på i tråden under med dina favoritrecept i lergryta.

Köttgryta – enkelt grundrecept

1 kilo nötytterlår
2-4 gula lökar
4-5 morötter
2 paprikor av valfri färg
2-3 vitlöksklyftor
Salt
Svartpeppar
Chef de Provencekrydda eller annan örtkryddblandning

Ställ lergrytan i blöt
Skär köttet i lagom grytbitar.
Skär lök, morötter och paprika i ganska stora bitar.
Lägg allt i lergrytan och krydda.
Sätt på locket och ställ in grytan i den kalla ugnen.
Sätt värmen på 225 grader och låt stå i 2 timmar

Stek


1 ½ kilo innanlår eller rostbiff av nöt eller älg
2-3 vitlöksklyftor
Svartpeppar
Salt
Valfri örtkryddsblandning

Ställ lergrytan i blöt.
Gnid in köttet med krossad vitlök och kryddorna.
Lägg ned köttet i grytan.
Sätt på locket.
Ställ in grytan i den kalla ugnen.
Sätt ugen på 225 grader och låt grytan stå i 2 ½ timme om du vill ha steken genomstekt.

Lammstek


1 ½ kilo lammstek
3-4 vitlöksklyftor
Rosmarin helst färsk
Svartpeppar
Salt

Ställ lergrytan i blöt.
Späcka steken med strimlor av vitlök.
Hacka rosmarinen och gnid in steken med den, peppar och salt.
Ställ in grytan i den kalla ugnen.
Sätt ugnen på 200 grader.
Låt grytan stå i 1 ½ timme, eventuellt lite längre.

Kotlettrad eller fläskkarré

1 ½ kilo hel kotlettrad eller fläskkarré
1 påse blandad torkad frukt
1-2 gula lökar
Cayennepeppar
Ingefära
Salt

Ställ lergrytan i blöt.
Gnid in köttet med kryddorna.
Skär löken i rätt stora bitar.
Blanda lök och torkad frukt i botten av grytan.
Lägg köttet ovanpå.
Häll på cirka ½ – 1 deciliter vatten.
Lägg på locket.
Ställ in grytan i den kalla ugnen.
Sätt ugnen på 200 grader och låt grytan stå i cirka 2 timmar.

Paté eller köttfärslimpa

500 gram nöt- eller viltfärs
500 gram fläskfärs gärna fet
400 gram kycklinglever
200 gram färska champinjoner eller annan svamp
4 deciliter vispgrädde
1 ägg
1-2 gula lökar
2-4 vitlöksklyftor
Valfri örtkrydda
Salt
Svartpeppar
15-20 gröna oliver med pimiento

Blötlägg lergrytan.
Skär kycklinglevern i bitar men inte för små.
Skala och hacka löken.
Stek kycklinglevern och löken i lite smör i en stekpanna en liten stund.
Blanda färsen med ägg, grädde och kryddor. Stek gärna ett litet smakprov för att kolla kryddningen. Krydda mer om det behövs.
Lägg färsen i lergrytan och stick ned svambitar och oliver. Släta till ytan på färsen.
Sätt på locket och ställ grytan i den kalla ugnen.
Sätt värmen på 200 grader och låt stå cirka i 2 timmar.
Låt patén kallna i grytan.
Köttfärslimpa görs på samma sätt men utan kycklinglever, istället kan du lägga på baconskivor och så äter du den varm.

Hel kyckling

1 kyckling
6-8 potatisar
1-2 gula lökar
Någon god grillkrydda
Salt
Svartpeppar

Ställ lergrytan i blöt.
Skala lök och potatis och lägg dem i botten av grytan.
Lägg kycklingen upp och ned ovanpå och krydda den väl, vänd på kycklingen krydda, sätt på locket.
Ställ in grytan i den kalla ugnen.
Sätt värmen på 225 grader och låt stå cirka 1 ½ timme. Om du vill ha krispigt skinn ta av locket och låt den stå cirka 15 minuter till i ugnen.

Blandad grösakssoppa

400 gram finstrimlad surkål
2-3 skivade potatisar
2-3 skivade morötter
150 gram skivad kålrot
2 gula lökar
2 röda paprikor
1 burk hela eller krossade tomater
1 ½ liter buljong
Paprikapulver starkt eller chilipulver
Valfri örtkryddsblandning

Ställ grytan i blöt.
Lägg ned alla grönsaker i grytan.
Häll på varm men inte het buljong.
Ställ in grytan i den kalla ugnen.
Sätt värmen på 200 grader och låt stå cirka 1 timme.

Surdegslimpa


1-2 deciliter uppfriskad surdeg
7 deciliter kallt vatten
12,5 gram jäst (ett fjärdedels paket)
1 matsked honung
1 matsked salt
2 matskedar kummin
300 gram rågmjöl
800 – 900 gram vetemjöl
Ställ grytan i vatten.
Blanda vattnet med surdegen, jästen, honungen, saltet och stött kummin.
Tillsätt rågmjölet och sedan så mycket vetemjöl att du får en hanterlig deg. Arbeta degen väl och låt den sedan jäsa 1 timme under bakduk.
Pensla lergrytan med olja.
Forma en limpa av degen och lägg den i lergrytan.
Ställ lergrytan i diskhon med vatten runt om och täck med plastfolie.
Låt jäsa 1 timme.
Ta bort plasten och sätt på locket på grytan.
Ställ den i kall ugn och grädda i 200 grader i cirka 2 timmar.

För fler recept på bröd i lergryta se Matbröd

Désirée

Värdinna för Matlust, Husmorstips, Kost och Hörselskadade

Anmäl
2011-02-17 22:33 #1 av: Mitralis

Härligt! Den här artikeln har jag längtat efter Glad

Anmäl
2011-02-27 11:18 #2 av: Primulan

Jag ska genast hämta upp lergrytan som jag för en vecka sen förpassade till källaren efter att ha stått oanvänd i ett par år.

Tackar...

Anmäl
2011-05-11 21:18 #3 av: Mitralis

Nu ligger äntligen lergrytan i blöt. Tänker låta den ligga tills på fredag för den är aldrig använd och den har stått i skåpet i 10 år tror jag. Gissar att den behöver lite längre tid i blöt än de 10 minuterna det står i instruktionerna. Den flöt i alla fall som en kork när jag lade den i vattnet.

Anmäl
2011-05-16 10:05 #4 av: Mitralis

Eftersom det blev ett litet bakslag förra gången jag skulle göra i lergrytan så tar jag nya tag idag och denna gång blir det kyckling Glad

Anmäl
2011-05-16 16:52 #5 av: Mitralis

Nu doftar det ljuvligt från köketTungan ute
Jag har genat lite och använder mej av kycklingmarinad, men jag hoppas att det går bra ändå Skrattande

Anmäl
2011-05-16 17:09 #6 av: Hera

#5 Hoppas det går bra :)

Anmäl
2011-06-20 00:35 #7 av: [Asta]

Oh - det blir gott i Lergryta! Kan rekommendera ett bröd också.

Anmäl
2011-06-20 20:27 #8 av: Mitralis

#7 Ser smaskigt ut Tungan ute

Anmäl
2012-04-07 18:02 #9 av: Mitralis

Denna gång blev det citronkyckling Tungan ute
Jag tackar DesK som pratat så varmt om lergrytan att jag äntligen har kommit igång att använda den lite oftare Glad
Gjorde karré för några veckor sedan, men det har jag tyvärr ingen bild på.

Anmäl
2012-04-07 18:17 #10 av: DesK

Härligt Mitralis! Skrattande

En annan fördel med att använda lergryta är att ugnen håller sig ren Glad

Désirée

Värdinna för Matlust, Husmorstips, Kost och Hörselskadade

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.