Livsstil och speciella behov

Enkel lista över dieter/metoder

2011-07-29 17:08 #0 av: [WX5]

Har du tankar på att förändra ditt liv till något annat genom kosten? Då har jag skapat en liten lista över de mest populära dieterna /metoderna.

Atkins - En viktminskningsdiet som startades på 1960-talet av Robert Atkins. Han menade att männsikor äter alldeles för mycket raffinerade kolhydrater (vitt mjöl och socker). Dieten går ut på att minska ner kolhydraterna rejält och fylla på energidepåerna med proteiner och fett.

Medelhavsdieten - Byt ut smör och margarin till olivolja. Byt ut socker till honung och rött kött till kyckling. Genom att äta denna diet så sägs det att man minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

LCHF - En variant av atkins. LCHF (Low Carb High Fat) så skall du minska ner kolhydraterna till max ca 20 gr per dag och smöret skall vara av äkta animaliskt fett och inte margarin. Metoden tillåter dig att äta proteiner och fett tills du blir mätt istället för att snåla in på maten och gå hungrig. Helst skall det du äter vara ekologiskt.

Viktväktarna - en viktminskningsdiet där du räknar poäng. Alla maträtter har olika poäng. Varje vecka får du en bonus uträknad efter din vikt som du får spendera på tex en bulle eller en chokladbit. Poängen räknas ut efter din vikt.

Kaloriräkning - med denna metod så räknar du kalorierna och håller koll på vad du äter. Det krävs att man väger maten eller mäter upp den så det blir ett korrekt resultat. Det gäller även att skriva upp varenda liten matbit/snacks som man stoppar i munnen. Lättast är att använda någon form av matdagbok så man håller koll på dagens intag.

GI - med denna diet så skall du äta efter Glykemisk Index. GI mäter hur länge en maträtt håller dig mätt. Man skall äta långsamma kolhydrater och det finns i tex fullkornspasta och fullkornsbröd. Ju lägre ett GI är desto bättre är det.

VLC - pulverdieter som man blandar med vatten och dricker istället för en måltid. VLC står för Very Low Calorie och det är just det låga antalet kalorier som man är ute efter. I en pulverdiet skall du byta ut måltider, delvis eller alla, mot dessa shaker. Tuggabstinens kan uppstå men då finns det bars att ta istället till tex ett mellanmål. Det finns massor av smaker och företag på marknaden och de kan köpas i vanliga matbutiker.

Stenålderskost - förr så trodde man att folket under stenåldern inte levde så länge och hade en massa sjukdomar och hål i tänderna, men nu vet man att det inte alls var så, utan det är den mat som människan började odla som gjorde männsikan sjuk. I denna diet så äter du magert kött, fisk och kyckling. Inga mejeriprodukter och raffinerat socker. Vill man ha lite sött så tar man honung och smöret/margarinet byter du ut mot lite oliv- eller rapsolja.

Tallriksmodellen - Livsmedelsverket har riktlinjer för hur vi skall äta och denna modell går ut på att äta hälften av tallriken med grönsaker, 1/4 del protein och 1/4 del kolhydrater, en brödbit av fullkorn till och mjölk till maten. Helst skall det vara fettsnålt.

Råkost - Raw food som den också kallas är en metod som går ut på att man inte äter något som är tillaga över 42,5°c. För det mesta äter man grönsaker och frukter och baljväxter och liknande. Det sägs att man får bättre hälsa genom att äta rå mat.

Dukan - Denna diet går ut på att äta mera proteiner, lite fett och få kolhydrater. Dieten är indelad i fyra olika faser.

Skriv gärna mera i tråden om ni kommer på flera dieter eller metoder.

MVH Emilia

Sajtvärd på Åland. Söker medarbetare, PM vid intresse.
Medarbetare på Kost, Öl och Social fobi.

Anmäl
2011-07-30 15:08 #5 av: Hera

Glad

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2011-07-30 22:55 #6 av: Mitralis

Tack för en intressant artikel Glad

Anmäl
2011-07-31 07:02 #7 av: [WX5]

Tack. Skrattande

Så lite så.

MVH Emilia

Sajtvärd på Åland. Söker medarbetare, PM vid intresse.
Medarbetare på Kost, Öl och Social fobi.

Anmäl
2011-08-13 22:59 #8 av: Halvdansken

Inressant.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2011-08-19 12:02 #9 av: Zabbio

Sen finns ju ''sluta med socker och skräpmat'' dieten ;)

Känner en hel del som fått goda resultat av sen, utan att bry sig nämvärdes mer om proteiner, kalorier, kolhydrater eller fett för övrigt utan äter som de brukar eller byter ut godiset mot nån frukt eller  grönsak..

Anmäl
2011-08-27 20:43 #10 av: Anterrabae

Sen som en utvekling av Gi så finns begreppet om Glykemisk belastning. Som är mer relevant till hur mycket man äter. mer användarvänlig än GI.

Tack för en bra artikel! Glad

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2011-08-28 08:50 #11 av: Mitralis

#9 Det brukar lustigt nog vara den som fungerar bäst verkar det som Glad 
Jag vet några tjejer som gjort så med bra resultat, men det är speciellt en jag tänker på och hon var sjukligt överviktig. Det var inte frågan om några trivselkilon, om man säger så...
Hon slutade med socker och skräpmat, men unnade sig det ibland ändå, och så började hon träna. Jag kände inte igen henne när hon skickade en förfrågan på facebook. Jädrar i den låda vilken skillnad.
Jag trodde inte att det var möjligt att gå ner så mycket utan magoperation, men hon hade inte gjort någon operation och hon hade ingen lös hud heller som skvallrade om någonting sådant. Dubbelkollade även med hennes syster och hon sa att det var träning och bättre mat som gjort susen Glad

Anmäl
2011-08-28 13:05 #12 av: Anterrabae

#11 i sådana fall undrar jag hur man åt innan.. Obestämd

När man själv rationaliserat bort socker, käkar nyttigt och tränar och så händer det inget i alla fall. Jag vet att i mitt eget fall spelar mediciner och taskig ämnesomsättning störst roll, men kanner så många andra. Det är inte utan att man blir lite avis. Flört

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2011-08-28 13:08 #13 av: Mitralis

#12 Antagligen så var det nog lite "Amerikansk" kosthållning som gällde och bil till och från brevlådan.

Anmäl
2011-09-15 23:04 #14 av: Lill-Kisse

Tack för kort och upplysande beskrivning på dietmetoderna!

Sedan var det bara för härligt att läsa om fallet ur verkliga livet, som beskriver den lyckade effekten av den allra enklaste metoden (#11). Precis vad jag alltig trott Glad

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.