Näring, Allmänt matnyttigt och recept

Näringslära och Näring

2012-06-20 15:06 #0 av: Anterrabae

Kost iFokus är ett forum med fokus på Näirng och näringslära. Men vad innebär det? Det tänkte jag att vi kort skulle redogöra för här.

Näringslära är, som namnet antyder, läran om näring, och vad näringen gör i och för kroppen. Men vad är då näring?

Näring är basen i vår mat, den delen av maten som vi tillgodogör oss och kan använda till att bygga vävnader som muskler, skelett, organ, senor, hinnor och så vidare. Näringen är även grunden för att kroppen ska kunna genomföra de processer för energitillverkning, matsmältning och andra cykler i kroppen.

Näringsämnen är samlingsnamnet för både de stora grupperna som vi delar in vår mat in och de små. Makronäringsämnen är de stora, som proteiner, kolhydrater och fetter. Mikronäringsämnen är vitaminer, mineraler, spårämen och så vidare.

Näring är alltså samlingsnamnet för grunden till hälsa. Det som vi tar upp och använder, det som gör att vi mår så bra vi kan och läker som vi ska. Näringen är basen för att vi ska kunna leva och överleva.

Vad säger ni? ska vi gå in lite mer på djupet om olika näringsämnesgrupper? Det tycker jag.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2012-06-21 20:31 #1 av: [Mairah]

Tack för att du håller isär begreppen åt oss Ida Skrattande Du lär oss så mycket jämnt. TACK Kyss

Jag är idel öra och vill lära mig om alla näringsämnen. Glad

Anmäl
2012-06-21 21:12 #2 av: Zabbio

Ja, fler artiklar om de olika ämnena och vad de egentligen gör, det hade varit super!

Anmäl
2012-06-21 22:01 #3 av: Anterrabae

Tack!

Jo tanken är att det ska komma en serie, med jämna mellanrum med kortare aritklar, som är lätta att överblicka och greppa. Glad

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2012-06-22 08:14 #4 av: DesK

Klart att du ska skriva fler artiklar Ida Skrattande inte bara om nringslära för du kan ju så mycket Flört

Désirée

Anmäl
2012-06-22 08:19 #5 av: Zabbio

Jag ser gärna en del artiklar om det där lite djupare som du är så bra på :)

Anmäl
2012-06-22 08:22 #6 av: Zabbio

Och gärna ett avslut i artiklarna om dina egna slutsatser och tankar i ämnet.. om du är  noga med att skilja på att det sista stycket ev. är spekulationer mer än fakta så kan det ju inte göra något om dina tankar och funderingar kanske inte har direkt bevisats av forskning och så.. Det hade varit roligt att se mer av vad du själv kommit fram till och fuderar på när det  gäller maten :)

Anmäl
2013-06-05 18:13 #7 av: RobinEH

Vill bara poängtera att alla mineral inte räknas som mikronutrienter. Kalcium, klorid, kalium, magnesium, natrium och fosfor räknas ju som makronutrienter, och särskiljs ibland genom att refereras till som makromineral.  

Jag står för vad jag skriver, du får stå för din tolkning av det.
Sajtvärd på Träning.

Anmäl
2013-06-05 19:46 #8 av: chilisalsa

Det är väl mer av princip att man räknar bara de näringsämnen som är energigivande som makronäringsämnen.

Tror inte det har med molekylstorlek och annat att göra ? Sen finns det såklart mikronäringsämnen som påverkar näringsbalansen och även ämnesomsättningen påverkbart absolut ;-)

Möjligen skulle man kunna säga att dessa mineraler skulle räknas till makronäringsämnen pga att de behövs i relativt stor mängd, vilket är helt sant ;-) Viktighet för mineraler är dock inte kopplat till mängd... som i g.

Anmäl
2013-06-05 22:53 #9 av: RobinEH

#8

Tydligen var det svårt att hitta en definition på internet på svenska. Men såhär står det på NE:

"ämne som en växt behöver ta upp i större mängd ur sin omgivning för att kunna genomföra sin livscykel"

Wikipedia eng:

  • "The chemical elements humans consume in the largest quantities are carbon, hydrogen, nitrogen, oxygen, phosphorus, and sulfur, or CHNOPS.
  • The classes of chemical compounds humans consume in the largest quantities and which provide bulk energy are carbohydrates, proteins, and fats.Water and atmospheric oxygen also must be consumed in large quantities, but are not always considered "food" or "nutrients".
  • Calcium, salt (sodium and chloride), magnesium, and potassium (along with phosphorus and sulfur) are sometimes added to the list of macronutrients because they are required in large quantities compared to other vitamins and minerals. They are sometimes referred to as the macrominerals."


Google eng:

  1. "A substance required in relatively large amounts by living organisms, in particular.
  2. A type of food required in large amounts in the human diet."


The free dictionary eng:

"A nutrient required in large amounts for the normal growth and development of an organism."


Antar att en del väljer att hänvisa till dessa mineral som makromineraler istället för makronutrienter för att särskilja dem från energigivande ämnen. Men att hävda att de är mikronutrienter ser jag inte som korrekt och enligt dessa definitioner så bör man rimligtvis hänvisa till dem som makronutrienter.

Jag står för vad jag skriver, du får stå för din tolkning av det.
Sajtvärd på Träning.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.