Övrigt

Kost

2012-08-29 15:19 #0 av: Anterrabae

Vad är kost, vad betyder ordet. Kost är något vi förknippar med hälsa. Man äter mat för att bli mätt, men man håller sig till en kost för att uppnå vissa effekter. Tex, hälsa, viktnedgång, bättre psyke och så vidare.

Kosten är formen för vårt näringsintag. Maten vi väljer. Man kan välja att se kosten utifrån hur den är komponerad, det vill säga vad vi äter. tex Vegetariskt - då äter man en kost fri från kött, fisk, fågel, skaldjur. Tja i stort sett fritt från allt som haft ett ansikte. En vegansk kost går lite längre, då tackar man nej till allt i från djurriket. LCHF är en kost där man förespråkar att minska så mycket man kan på kolhydrater för att jämna till blodsockret och maximera förbränningen. Denna kost har rönt stora framgångar och hälsoeffekter och en annan positiv effekt är att äta rent, alltså med så lite tillsatster i maten som möjligt. Eller varför inte blandkost eller råkost. Man äter allt eller man äter rått.Men kost kan också vara att äta med ett syfte, till exempel för att komma till rätta med ett hälsoproblem eller nå vissa hälsovinster. Till exempel så kallad diabeteskost, då ligger inte tonvikten på att följa ett kostsynsätt utiffån viss mat, utan för att nå vissa eftekter på en förmodad diabetes. Ett annat exempel är Viktväktarnas bantnignskost, man får äta allt, men inte alltid eller obegränsat. Kosten har ett mål, att viktväktaren ska gå ner i vikt, men fokus ligger inte på typen av mat.Hippokrates sa att vi ska låta maten vara vår främsta medicin, - "let thye food be thye medicine" Tanken bakom det är att kosten gör oss till dem vi är, man blir vad man äter, eftersom maten är byggstenarna för vår förnyelseprocess, kroppens reparationsarbete och så vidare. Äter vi en kost med mycket näring så får vi mycket att bygga med, äter vi en ensidig och näringsfattig kost blir vi med tiden sjuka, för kroppen kan inte bygga en frisk organism.

Kost är viktigt!

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2012-08-29 19:58 #1 av: [Mairah]

Visst är det så sant som det sägs att man "blir vad man äter"! Man kan lika gärna äta sig sjuk, som man kan äta sig frisk. Helt klart. Mat kan vara medicin bara man hittar rätt därute i djungeln av alla utbud på recept och dieter och allt vad det är.

Och viktigast är att lyssna till sin egen kropp om vad man tål att äta och inte.

Bra artikel Glad

 

Anmäl
2012-08-29 20:20 #2 av: DesK

Superbra artikel och visst är det precis som Mairah säger! Glad

Désirée

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.