Etiketterartikelnäringochrecept
Läst 24695 ggr
DesK
2013-11-25, 18:09

Koka egen buljong är enkelt gott och billigt

Att koka sin egen buljong är inte svårt och det ger grunden till många goda och nyttiga middagar. Buljong kan kokas på nästan vad som helst. Kött av alla slag, fågel, fisk, skaldjur, rot- och grönsaker. Min favorit är buljong kokad på både kött, höns eller kyckling och rot- och grönsaker och lök av flera sorter.

Buljonggryta på spisen

Buljong är bland det nyttigaste och bästa man kan äta och mycket användbart i matlagning. Jag kokar buljong då och då och fryser sedan ned den reducerade buljongen i vanliga fryspåsar, som jag lägger platt i frysen, så tar de minimalt med plats. Då är det enkelt och smidigt att ta fram en påse i taget och tina direkt i kastrullen. Om man reducerar buljongen mycket och länge, så kan man frysa den i istärningslåda och när den har fryst flytta över i plastpåse och använda på samma sätt som buljongtärningar. Utöver soppa av alla slag så utgör buljong en bra grund för många såser. Att det dessutom är mycket bra matekonomi att koka buljong gör ju inte saken sämre!

Ben från nöt, vilt, gris och fågel kan du faktiskt koka två gånger. Först kokar du en omgång buljong och sedan diskar du grytan, kastar grönsakerna och kryddorna, skär upp nya grönsaker och lägger ned i grytan med benen, låt koka minst tre timmar, gärna längre. Lägg gärna hårda hela kryddor och lagerblad i en stor tekula, så blir det lätt att fiska upp dessa ur grytan.

Jag brukar plocka upp kyckling och kött ur grytan efterhand som de blir färdiga, rensa det från ben och skrov och lägga tillbaka dessa i grytan och koka vidare någon timme eller tre.

Fint saftigt mört, lagom kokt kött är ju så gott i många olika rätter!

Om du planerar ditt buljongkok några dagar i förväg, kan du spara alla skal från rotsaker och det grova gröna på purjolöken och ta med hela rasket i grytan. Skal från gul lök, rödlök och vitlök brukar jag dock inte ta med i grytan. Ibland steker vi exempelvis fågel och kött med ben, då är det bra att frysa ned det rensade skrovet, de rensade benen, närgben, kräft- och räkskal och ta fram dem när det är dags att koka buljong. En större croq pot kan man ha god nytta av när man kokar buljong.

Vill man ha klassisk mörk buljong, så bryner man kött och ben, innan man kokar sin buljong och när man börjar reducera buljongen tillsätter man gärna lite tomatpuré.

När du tycker att buljongen kokat färdigt silar du den och om du vill så kan du fortsätta reducera den. Nu har du en underbar buljong helt fri från onödiga tillsatser. Ett annat tips är att rensa bort alla ben noga från de fasta delarna som finns kvar och även skrapa ur så mycket märg du kan ur benen och lägga tillbaka alltsammans i grytan och mixa det hela. Då får du en ännu godare och nyttigare buljong.

Tänk på att helst använda ekologiska grönsaker och gärna också ekologiskt kött och fågel.

Vin eller annan syra är viktigt att ha med i buljongkoket för det drar ur viktiga mineraler ur benen. Räk- och kräftskal ger en mycket god buljong, så nästa gång du äter räkor eller kräftor spara skalen och koka buljong av dem. Dessa ska dock inte koka så länge.

Ingredienser till buljong

Några receptidéer:

Fin grönsaksbuljong

100 gram vardera av:

Lök, finhackad
Stjälkseller, finhackad

1 stor vitlöksklyfta, finhackad

Kål, strimlad

Purjoolök, skivad

Kålrot, skivad

Morötter, skivade

Palsternacka, skivad

Rödbetor, skivade

Gröna ärter

Rostade krossade jordnötter

Drygt 1 deciliter olja

4-5 liter vatten

Generöst med timjan och gurkmeja

1 tesked Sellerifrön

Salt

Svartpeppar eller färsk chili

1 tesked råsocker

Skölj grönsakerna innan du skär dem.

Värm oljan i en stor gryta och fräs lök och jordnötter i några minuter, utan att det tarfärg.

Tillsätt övriga grönsaker och häll på vattnet.

Lägg i kryddor och jästextrakt och koka sakta i cirka 40 minuter.

Sila av buljongen men spara grönsakerna.

Nu har du en mycket fin grönsaksbuljong.

Grönsakerna mixar du och använder som sidorätt eller så späder du dem med buljong eller grädde till en tjock soppa.

Smaka av buljongen och moset eller soppan.

Receptkälla: Det franska gröna köket av Jean Conil

Min vanliga blandbuljong

1 stor höna eller kyckling eller en liten kalkon

Crka 2 kilo gris, nöt eller vilt med ben

2-3 morötter

Kålrot

2 gula lökar

1 stor vitlöksklyfta

Några stänglar stjälkselleri

1 purjolök inklusive den grova gröna delen

2-4 lagerblad

12-16 Svartpepparkorn

Salt

Timjan

Rosmarin

Persiljestjälkar

Vatten så att det täcker

½ flaska torrt vitt eller rött vin

Skölj fågel och kött under rinnande kallt vatten.

Koka upp fågel och kött och skumma noga under de första 5 minuterna.

Tillsätt därefter de ansade och sköljda, men ej skalade grönsakerna och kryddorna

Låt koka sakta och plocka upp fågel och kött efterhand som de blir färdiga

Det går bra att koka buljong på en sorts kött eller fågel också.

Anna Bergenström berättar i sin bok Annas Mat (från 2012) att det blir mycket bra att koka laxbuljong på liknande sätt, men då kokar man alla grönsakerna först och tillsätter benfri lax och dill mot slutet.

Har man problem med magen och läckande tarm, så bör man koka buljoongen riktigt länge, gärna i omgångar flera dagar efter varnadra , och även mixa ned fett och andra mjuka delar i buljongen inann man äter den.

Länk till gruppen Leaky Gut Syndrome på Facebook

Désirée
Afghan lives matter

  • Redigerat 2020-10-06, 12:10 av DesK
[Mustangcab]
2013-11-25, 19:50
#1

Tack för  recepten. Själv kokar jag gärna buljong när jag ska göra rotmos. Antingen på rimmad fläsklägg eller enbart fläsklägg. Senast gjorde jag det på vildsvinlägg.

DesK
2013-11-26, 17:30
#2

Rimmat och /eller rökt kött ger god smak till buljongen 🙂

Désirée
Afghan lives matter

Starta en egen diskussionssajt!

För föreningen, klubben, klassen, skolan, bloggen, hobbyn, intresset, spelklanen, familjen, kompisgänget, bostadsrättsföreningen, samfälligheten...

Kom igång på några minuter. Gratis förstås!

Anterrabae
2013-11-26, 18:16
#3

Tack för fin artikel! ❤️

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Endezeichen
2014-07-05, 13:39
#4

Blir det buljongtärning eller buljongvatten då?

Anterrabae
2014-11-27, 14:31
#5

Nu i influensa- och kräksjuketider så är en god, nyttig, värmande och läkande buljong bra att kunna ta till. Passa på att koka när vi är friska, och frys in till när det behövs.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anterrabae
2016-01-18, 22:13
#6

Efter diverse flyttar och annat tjafs börjar jag landa så smått. Dags att börja koka buljong igen. Det underlättar helt klart om man har ett riktigt kök. Annars är det lätt att komma av sig.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Record
2016-01-18, 23:33
#7

Tror inte man skall koka buljong, använd heller en sk. Slow-Cooker vilken har en temperatur under kokpunkten (ca 50 grader), med en längre tid för att behålla näringsinnehållet i buljongen. Nya undersökningar har visat att fabrikanter odlar med tillsatser vilket medför sämre näringsinnehåll.

Anterrabae
2016-01-18, 23:38
#8

#7) ok, behöver man alltså inte den högre "sjudtepraturen" i kombo med syra för att frigöra mineralerna ur ben? Trodde inte det räckte med så lite som 50-70 grader.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

tlover
2016-01-20, 21:30
#9

Själv kokar jag egen buljong för att det är gott inte för näringen, det har jag annat till.

Jag kokar däremot bara egen fisk eller köttbuljong och inte grönsaksbuljong, helt enkelt för att jag använder det så sällan så det "hinner jag med".

l'm back

Anterrabae
2016-01-20, 22:51
#10

tlover, jag håller helt med dig. Egenkokad bulong är godast!

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Record
2016-01-20, 23:03
#11

#8 Anterrabae

Har tre lägen o termostat på grytan, jag tror att det finns en gräns kring 70 Grader som är kritisk. Tycker att nötkött blir bättre än fläskkött genom lägre temperaturer. Kokar grytan följer ju en stor del ut genom köksfläkten. En stor del av antioxidanterna har jag i ett glas bredvid när ja äter.

Anterrabae
2016-01-20, 23:09
#12

#11 jag håller absolut med om att kött mår bäst av den behandlingen. Och allt vad Antioxidanter och enzymer heter kan man nog göra bäst i att peta i sig bredvid. Min fundering gäller mineraler och spårämnen i ben. Tror man kan komma runt temperaturen om man höjer trycket när man kokar benbuljong.. Men effekten torde bli liknande. Man kokar väl med lock, även på spisen! ;)

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Record
2016-01-20, 23:23
#13

#12 Anterrabae

Jo ben skall vara med , men risken för torrkokning på en spis är stor, aldrig någon risk i Slow-cookern. Har även en tryckkokare men den pyser ut ångan vid igångkörning.

Anterrabae
2016-01-20, 23:30
#14

Nä det är klart , ur ett torrkokningsperspektiv kräver spisen tillsyn. Men i ärlighetens namn har jag aldrig lyckats koka ner buljongen i 10-l-grytan så det blir torrt. Det ska mycket till då. ;) Däremot när det hela ska reducera, så måste det passas. Man vill ju fånga rätt fondkoncistens :)

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

tlover
2016-01-21, 07:29
#15

Jag skippar vanligtvis reduceringen helt enkelt och tar mindre vatten i soppan eller såsen istället

l'm back

Record
2016-01-21, 10:27
#16

Reduseringen har jag helt bortsett i från. Den är ju individuell till en del överfull med glutamat. 😃

Christina48
2016-01-27, 05:09
#17

Det går ibland bra att be om fiskrens i butik eller hall. Blir utmärkt buljong som inte behöver koka mer än 20 min tillsammans med grönsaksrenset.

Kvackis
2020-03-24, 14:49
#18

Det har jag gjort några gånger och det är riktigt gott. Mycket bättre än köpebuljong. 😃

Kram Kvackis ❤️

DesK
2020-04-20, 18:25
#19

Fisk- och skaldjursrens behöver ju inte koka så lång tid, så sådan buljong går fortare att göra 🙂 Naturligtvis kommer det inte in någon glutamat i buljongkoket, oavsett hur länge buljongen reduceras.

Désirée
Afghan lives matter

Upp till toppen