Annons:
Etikettartikel
Läst 1061 ggr
Sindri
2020-09-24, 09:13

Gör magen glad - gör Kvass!

Vet du att du väldigt enkelt kan göra din egen läskande dryck som dessutom är supermat för dina goda tarmbakterier? Bara smaken och fantasin sätter gränsen för vad du kan använda.

bild

Vindruvor kan användas hela, äpplen rivs grovt, men låt skalet vara kvar. Citronskal och rosenblad är fina smaksättare.

Kvass har gamla anor och härstammar från Östeuropa och Baltikum. Det är ursprungligen en dryck gjord på gammalt rågbröd, malt, jäst, socker och vatten som fått stå och jäsa (fermentera). Den sägs påminna om svagdricka.

Dagens moderna kvass är något helt annat. Det görs för det mesta på frukt och/eller bär med tillsats av smaksättning, samt honung och vatten. Det behövs ingen jäst för det skall inte bli någon alkohol i drycken.
Kvassen står först och jäser i rumstemperatur i 3 dagar, sedan silar man den och häller upp på flaskor, där den fortsätter fermenteras i två dagar och bildar lite kolsyra, innan man ställer den i kylskåp.

Fermentering är en fantastisk metod att bevara frukt, bär och grönt och samtidigt göra dem ännu nyttigare än de är. Genom fermenteringen (eller syrningen som det också kallas) bildas mjölksyrebakterier som är något av det bästa våra goda tarmbakterier vet.

Det finns otaliga recept och kombinationer man kan använda till kvass, men i stort kan man säga att vad man behöver är:
*Ca 4 -6 dl bär och/eller frukt i bitar/skivor/strimlor
*Smaksättare
*2 -3 msk honung
*1 liter vatten

*En stor burk eller tillbringare som rymmer minst 1,5 liter
*Sil
*Tratt
*PET-flaska

Bär och frukt
kan väljas efter smak och säsong och det är roligt att testa olika kombinationer. Värt att notera är att det fungerar även med bär eller frukt som varit frysta. Man kan alltså frysa in i skördetider och ta fram och göra kvass på året runt. Eller köpa bär i frysdisken. Använd bara ekologiska varor, många andra är behandlade så att de goda bakterierna inte kan växa, och speciellt citrusfrukternas skal innehåller mycket otrevliga ämnen. Icke-ekologiska vindruvor är den mest besprutade frukten.
Tvätta bort ev. jord och skräp, men skrubba inte för mycket och skala inte. På skalen finns nyttiga bakterier som vi vill använda.
Det jag själv har testat är:
*Rabarber
*Äpplen
*Vindruvor
*Hallon
*Körsbär (gärna med kärnor)
*Melon (urskrapet med kärnor i mitten)
*Persika
*Mango
i olika kombinationer.
En särskilt lyckad kombo var äpplen och lite rabarber (ca 70--30) med rosenblad, grönmynta och citronskal. Det blev som rosa champagne och serverades som aperitif.
Lätt kolsyrad kvass blir en väldigt trevlig alkoholfri drink till de som inte vill ha alkohol.

en till bild
Rabarber, äpplen, rosenblad, citronskal och mynta

Smaksättning
Bra att ha i alla satser är lite citronskal för syrans skull.
Som extra smaksättning har jag hittills använt en eller flera av; rosenblad, mynta, citronmeliss, (alla de kan man plocka i säsong och spara i frysen) en bit urskrapad vaniljstång (de håller sig länge i kylskåp), ingefära, kanelstång.
Andra tips är lakritsrot, stjärnanis, pomeransskal, limeskal, granatäpplekärnor, kardemummakärnor, lavendel, kinabark, enbär, rosépeppar, kryddnejlika, hibiskusblommor, älggräs……
Ja, listan kan göras lång, det är bara att tänka ut vad man gillar. Den modiga kanske testar med lite chili?
Istället för rent vatten kan man också testa att använda smaksatt te som fått svalna till rumstemperatur.

Honungen
måste vara opastöriserad, det är en förutsättning för att bakterierna skall kunna växa. De flesta småodlare pastöriserar inte sin honung.

Vattnet
Om du känner dig osäker på vattenkvalitén i din kommun, eller om du tycker att vattnet innehåller mycket klor, så koka vattnet och låt det svalna innan du blandar din kvass. Klor är ju bakteriedödande så det vill vi inte ha i kvassen. Vattnet skall hålla ca 20 grader. (Se även ovan om smaksatt te)

Redskap
Se till att allt är ordentligt diskat och riktigt rent från diskmedelsrester. Men du behöver inte sterilisera det du skall använda.

bra bild

Du behöver tillbringare eller stora burkar som rymmer ca 1,5 liter. En Petflaska till den färdiga drycken

Blanda allt i en tillbringare eller i den stor glasburk. Sätt på lock, men inte helt tätt. Glasburk med snäpplock är ok, men kolla då och då att det inte är för stort tryck i burken. En fermenteringsburk med jäsrör är perfekt. Vaxad bomull är annars bra som lock, men en handduk eller tygbit med något lätt ovanpå, eller gummisnodd omkring fungerar också.
Nu skall kvassen stå och fermentera i rumstemperatur i tre dygn.

tillbild

Någon form av sil behövs, liksom en tratt

Efter tre dagar silar man av kvassen (om man har fler tillbringare är det lättast att ställa en melittatratt på en sån och använda pappers- eller tygfilter), häller sen upp på PET-flaska och skruvar på kork. Man kan ställa flaskan i kylskåp nu, men om den får stå framme ett par dygn till så bildas kolsyra.
Under alla omständigheter skall man då och då lätta på korken och pysa ut lite kolsyra så det inte blir för stort tryck i flaskan.
ANVÄND INTE GLASFLASKOR. Det bildas tryck i flaskan och glömmer man att lätta på korken kan flaskan explodera och det är inte roligt att få glassplitter i hela köket.

Nu har du en god, läskande dryck som dessutom är fantastisk prebiotika för din mage.

slutbild

En nyttig, festlig och alkoholfri välkomstdrink.

Rödbetskvass görs på ett lite annorlunda sätt som finns beskrivet i en annan tråd här på Kost. https://kost.ifokus.se/discussion/964780/rodbetskvass-en-magkompis
Har du redan färdig kvass så kan du använda lite sådant som starter. Det går också bra att tillsätta lite salt till rödbetorna, och om man vill, lite honung efter att man silat av betorna.

Prova nya smaker
Till jul tänker jag mig en kvass gjord på apelsin och kryddad med kanel, kryddnejlika och ingefära, eller kanske helt enkelt med färdigköpt glöggkrydda.
På sommaren kan det vara läskande med en kvass gjord på citron och ingefära.

Testa och låt oss gärna ta del av dina recept och kombinationer.

  • Redigerat 2020-10-06, 12:09 av DesK
  • Redigerat 2020-09-26, 23:06 av Sindri
Annons:
DesK
2020-09-24, 10:14
#1

Så jättebra! 😊 Detta ska jag prova snarast 😋 Jag är ingen läskälskare, mer en sur, salt och besk tant 😎

Désirée
Afghan lives matter

Maria
2020-09-24, 11:43
#2

Åh vad spännande.😊

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

DesK
2020-09-28, 20:48
#3

Annelies Schöneck skrev om kvass i sin bok Mjölksyrejäsning av grönsaker 1976. Den finns att ladda ned gratis som pdf-fil.

”I Ryssland lever den mjölksyrade drycken ännu kvar i sin ursprungliga form under benämningen kvass, ett slaviskt ord som betyder syra. I en klosterskrift från år 996, som berättar om hovsederna hos den helige Wladimir i Kiev omnämns kvass för första gången. Medan Västeuropa började tillsätta humle vid dryckestillverkning - humle främjar alkoholjäsningen och undertrycker utvecklingen av mjölksyra - behöll Östeuropa den mjölksyrade drycken. Kvass var, intill våra dagar, den vanligaste drycken i Ryssland och Polen. T.o.m vid tsarens taffel serverades den som måltidsdryck. Läser man äldre ryska författare, märker man vilken stor roll kvass spelade i alla samhällsskikt. Vid tungt kroppsarbete drack man aldrig vatten, för knäna och bena blev svaga av vatten, utan det dracks kvass eller liknande syrade drycker. Det var vanligt med s.k bröddricka, som en enkel variant av kvass, vid skördearbete i många trakter i Europa. I litteraturen om kvass finns många hänvisningar till den medicinska effekten. 1891 utkom en disputation om kvassens bakteorologi, där det framhävdes att t.o.m tyfus- och kolerabakterier dödades av kvass.”

Désirée
Afghan lives matter

Sindri
2020-09-28, 23:21
#4

Kul info! Jag har också hittat boken för ett tag sedan, men det var inte hela.
Tänk så mycket gammalt som glöms bort.

DesK
2020-09-29, 16:38
#5

Sindri, den finns att ladda ned som pdf gratis 😊
Visst är det mycket klokskap som faller i glömska.
Snubblade över en intressant artikel om att fermentera kaffe. Är ju roligt att uppmärksamma dagen till ära 😊

https://kafferosterietkoppar.se/info/allt-om-anaerobisk-fermentation/?fbclid=IwAR18g8PVmsW4FuMRYQUXphEloAABTVpkgtRj0KU6S97xvCRXkK5SozQ5ZEw

Désirée
Afghan lives matter

Sindri
2020-09-29, 16:47
#6

Ja, jag hittade den för ett tag sedan, men det var inte hela boken. Gjorde du det via Google Books? Kan försöka igen.

Dricker ju inte kaffe (!), men kul grej.

Annons:
DesK
2020-09-29, 17:14
#7

Jag fick en länk av en vän på Fb, men hittar inte länken just nu 😳

Désirée
Afghan lives matter

Sindri
2020-09-29, 18:00
#8

Jag kan leta igen. 😊

bicepscurls
2022-06-12, 11:25
#9

Ser jättegott ut!

Kosten är 80% - träningen resten! Fitnessfia träningsblogg

Upp till toppen
Annons: